Fan dags att få arslet ur vagnen

Det är närmast genant hur AIK-supportrar sviker hockeyn. Jag trodde folk skulle vakna nu när fotbollen är över, men icke. Istället sviker man när hockeyföreningen kämpar för sin existens.

Nej, jag har inte börjat blogga igen och inte får jag någon ersättning för det längre heller. Men när jag ser AIK:s anrika hockeyförening gå mot graven kan jag inte hålla käften längre. Föreningen riskerar en konkurs likt Hammarby Hockey. Vi är inte Bajen, tack och lov för det, men vi riskerar att gå samma väg. Och samtidigt som vi gör det står tusentals ”äkta gnagare” och bara tittar på och jag tycker det är för jävligt.

Det är inte så jävla svårt att göra någonting för AIK Hockey, man behöver bara ta med sig en kompis och gå på matcherna. För mig så pissar ni på AIK, ni som bor i Stockholm och inte orkar gå eller vad ni har för ursäkt. För medan ni sitter hemma och pillar er i naveln har supportrar sprungit på Hovet redan från lunchtid på lördagen för att fixa till ett bra tifo på Hovet inför dagens match hemma mot Skellefteå AIK. Man gör det för att man älskar AIK. Vad gör ni?

Man kan välja den enkla vägen och skylla på serieupplägget med 50 omgångar och tro mig, jag gillar det inte heller. Inte heller gillar jag förlängningar och straffar, för mig borde en match sluta 2-2 om det är vad som står efter tre perioder. Jag förstår inte att man måste kämpa om extrapoänger hit och dit, vad är det för fel på ett oavgjort resultat? När en match går till straffar vill jag bara åka hem.

Skulle de 18 000 som går på fotbollen gå på fem hockeymatcher under en säsong så skulle det göra skillnad. Det är inte bara AIK som tappat publik, det gäller många andra hockeyfästen som är betydligt starkare. Eller som AIK fotbolls kanslichef Jonas von Kjerrulf sa till mig under en intervju  nu under hösten:

– Fotbollen är just nu väldigt stor i Sverige och framför allt i Stockholm och hockeyn har tappat. Men det är ju inte bara AIK Hockey som får negativa rubriker när det gäller lite publik, det är ju bara att titta på övriga lag i elitserien där läktarna också gapar tomma vilket betyder att SHL måste ta och titta över hela spelprogrammet. Tidigare när man fyllde arenorna i Karlstad och i Kinnarps Arena och uppe i Skellefteå, då kunde man ignorera vad man sa i Stockholm. Men nu är det tämligen tomt även i de arenorna och de har också problem. Jag tänker framför allt på Färjestad, Brynäs, HV 71 och så Frölunda som brukade ha 11 000 personer men som har tappat väldigt mycket publik. Plötsligt är det här inte bara ett problem i Stockholm utan det sker i hela landet.

– Jag tar fram den klassiska klyschan och säger: det finns förmodligen inte tillräckligt med tid till det här i dagens samhälle. Fotbollen vinner på att det oftast är en match i veckan och skapar mer spänning och att man längtar till nästa match. Om vi tittar på ishockeyn spelar man 55 omgångar. Och om man ser lite krasst på det så är det många betydelselösa matcher innan det kör igång på allvar. Det handlar om tid, att umgås med familjen, och om pengar. Och då väljer nog många bort hockeyn.

Om man säger sig älska AIK så får man fan ta sig den tiden. Jag förstår inte hur de ”äkta fans” kan se sig själva i spegeln när klassiska AIK Hockey gått i graven om ett eller ett par år. Och som von Kjerrulf är inne på, det är numera inte bara ett problem i Stockholm med svikande publik. Nu måste de förlegade gamla gubbarna börja lyssna på oss, det är nu vi som supportrar och som klubb har chansen att påverka.

Jag hoppas slippa leva med ångesten ”vad hade jag kunnat gjort mer?” när föreningen gått i konken. Den gnagande känslan har jag då och då när det gäller Råsunda, mitt andra hem i över 20 år. Jag vill inte känna samma sak vad gäller AIK Hockey.

Så får arslet ur vagnen och stöd AIK Hockey innan det är för sent! Jag skiter i om folk går på AIK-Skellefteå i dag, den blir nog slutsåld ändå. Men sen, visa att ni bryr er om AIK och gör det innan det är för sent. Och ni som bor i Stockholm men inte går på matcherna och sedan sitter och gnäller på internet över hur dåliga AIK Hockey är – det är ni som gjort dom dåliga genom att inte vara på Hovet och bidra, sångmässigt och ekonomiskt. Jag och Albin är i alla fall där i kväll. Och nästa match. Och matchen efter det. För att vi älskar AIK.

(Jag hoppas kunna göra någonting för AIK Hockey framöver, hjälpa till ekonomiskt på något sätt. Men det är svårt sedan jag slutat blogga, även om jag givetvis har andra kanaler att utnyttja. Och jag vill göra det för att jag bryr mig och för att visa att alla kan göra något, sedan vad det är eller hur mycket det kommer ge är en annan femma. Men jag måste känna att jag försökt.)

* * *

Black Army släpper en ny mössa på Hovet i dag, lördag, en mössa som är framtagen i 100 ex och där jag hjälpt till att ta fram den. Det är kul att hjälpa BA och nu när jag lagt ner bloggen finns ju tiden till det. Det har också bidragit till att de pressat priserna lite jämfört med tidigare leverantör.

Jag var med i BA:s styrelse för tiotalet år sedan och det är klart att man brinner lite extra för dem. Mössan finns i bildspelet och det är såvitt jag vet samma modell som Abåw-mössan.

* * *

AIK-Trubadren (Mats Hellberg) ska äntligen släppa en AIK-platta igen, närmare bestämt till premiären kommande säsong. Det är i alla fall tanken och det är i grunden plattan som aldrig blev av i samband med att vi lämnade Råsunda (intervjuade honom då). Och i dag ska jag möta honom på Hovet, det ska bli skoj.

* * *

Supporterlaget Råsunda FC är inne i försäsongen sedan två veckor, snart börjar mitt jobb med att hitta sponsorer till 2014. Intresserad eller vet någon som kan tänkas vara det? Dra iväg ett mejl. Kommande säsong spelar vi i division 6A.

* * *

Nu kanske några undrar hur jag mår? Mår bra tack, sedan jag lade ner bloggandet har jag jobbat heltid i Västbergaskolan i en exakt en månad och trivs väldigt bra. Jag tror aldrig att jag jobbat heltid förr + att jag jobbar ett par kvällar i veckan på ungdomsgård, men det ska bli skönt att få en fast inkomst. Dock så saknar jag att stå på Karlberg/Skytteholm och frysa.

Jag har inte kollat in bloggen sedan jag slutade för en månad sedan. Jag har förstått att det är en del negativa kommentarer som skulle vara jobbiga att läsa. Jag respekterar alla gnagare och allas rätt till sin egen åsikt, även dem man har om mig som person. Jag skrev det när jag slutade blogga och jag skriver det igen: jag har gjort misstag i livet och jag kommer att göra det igen, men jag har alltid försökt att vara rakryggad och ärlig. Och lyssnat och tagit åt mig. Om nio av tio kommentarer är positiva så är det den där tionde som gör ont i mitt AIK-hjärta.

Tack för att ni tog er tid. Nu ska jag iväg till Hovet och möta upp BA-ordförande ”Hedis” och sedan till Järfälla och hämta mössorna och sedan tillbaka till Hovet. På söndagen ska jag in och köpa säsongskort till fotbollen. Ja, mitt eget har jag redan beställt, nu handlar det om en julklapp till Albin (så berätta inte det för honom). Sedan har han också önskat sig AIK:s års-DVD och det är klart att han ska ha den. Vi ses.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Fan dags att få arslet ur vagnen

 1. Basil Rathbone skriver:

  AIK-fotboll har flörtat med Invandrar kidsen det har gynnat publik återväxten i fotbollen.
  Hockey och Innebandyn bör gå samma väg.
  AIK är förmodligen Sveriges populäraste klubb i invandrarleden.

 2. Fredrik skriver:

  Kul att du skriver igen Jocke. Hoppas vi får se fler inlägg i fortsättning! Ha de

 3. Jocke skriver:

  Tror inte de finns mycket att hämta i förorten. De har inte ishockey som kultur eller tradition, de har inga lika klara exempel till förebilder som i fotbollen.

  De handlar ju någonstans om att AIK måste tydligt gå ut med, varför stödjer ni inte oss? Varför rent utav sviker ni oss? Ingen kommer hjälpa AIK hockey, de finns bara fansen som kan ändra på skutan.

 4. Erik skriver:

  Det mest provocerande är alla jävlar som var på Växjömatchen 2010 och solade sig i glansen, men som nu är väldigt sparsamma med sina besök på Hovet. Mitt förakt för dessa s k gnagare går inte stt beskriva. Så långt ifrån AIK-mässiga man kan komma.

 5. Jonas skriver:

  Varför gnälla och vara så destruktiv.
  Jag gillar AIK Fotboll, punkt.
  Om jag inte går på hockey, bowling, bandy och andra sporter så är det mitt val – jag ska inte behöva förklara mig varför jag gör si eller så. Om du väljer att jobba deltid (bortsett senaste månaden av ditt liv) så är det ditt val, inget jag kommer ge dig skit för. Om jag driver eget bolag och lägger 75-80 av veckans timmar på mitt företag så är det mitt val. Släpp sargen Jocke..

 6. Jimmy skriver:

  Tja joakim såg just att GF söker nya medarbetare något för en kille som dig samt att egoist som man är så saknar man din blogg här.

 7. Matte skriver:

  Åker på resor och köper dyr lägenhet – jobbar på ungdomsgård…

  Hur har du råd? Jo du tar pengar från dom sakerna du säljer till AIK Tifo…

  Du ger inte allt till Tifo som du säger!

  Fyfan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.