Intervju: Supportrarna tar över AIK

AIK ska lyfta tack vare medarbetare med AIK-hjärtan. En av dem är Jonas von Kjerrulf som jag fick en längre intervju med om mobilabonnemang, fansens betydelse och varumärkeshantering.

Går in i en hyfsat intensiv vecka från onsdagen (med det menar jag att jag har jobb, men också onsdag och fredag kväll). Måndagen var rätt chill, jag och lillkrabban såg AIK Hockey göra en mirakelvändning (om jag tillåts använda ett så starkt ord) då man gick från 1-3 till 5-3 mot Växjö och på tisdagen var jag helt ledig. Den tisdagen användes till att åka till AIK:s kansli för en intervju.

Jag och Albin provade nya tvärbanan som förlängts från Alvik till Solna Centrum. Visst åkte jag den redan under måndagen, dock bara några stationer. Nu åkte vi hela vägen och det slog oss hur smidigt vi nu kan ta oss från Liljeholmen, som är på promenadavstånd, till Skytteholm och Solnahallen. Det är bra. Till och med mycket bra. Det dröjer något år innan linjen är förlängd till Solna station och tills dess tror jag det, för oss, är smidigare att ta pendeln från Årstaberg dit.

Men nu är det inte Stockholms infrastruktur som ska behandlas, även om det är skoj. För ett par matcher sedan på Hovet sprang jag i rätt så vanlig ordning på trevlige Jonas von Kjerrulf, eller ”Greven” som han kallades bland AIK-fans då det begav sig på 90-talet. Vi började prata om mobilabonnemanget som AIK nyligen lanserade. Det verkar grymt, både för klubben och för användaren, så där och då bestämde vi oss för att ses och prata lite om det och lite annat som händer kring AIK någon gång denna vecka.

Så det blev en sväng förbi nya, fräscha AIK-shopen (där Albin fick en hockeytröja som han så länge velat ha – alltså jag köpte en kanske ska tilläggas) och sedan upp två våningar där Cassandra tog emot oss som vanligt. En stor kaffe till mig och en chocklad till ”Abbe” och sedan satte vi oss ner i foajén och kollade reprisen av BP-AIK (”Abbe” tippade matchen skulle sluta 0-6) och inväntade von Kjerrulf. Han var punktlig, någonstans kring 13:30 gick vi in i konferensrummet där AIK har sitt stora och gamla bord som jag var med och flyttade från Råsunda för snart ett år sedan.

Efter lite försnack satte vi igång. Det råder inget snack om att von Kjerrulf är en vältalig herre, det visste jag innan och det fick jag bekräftat sedan vi satt oss ner. Han må sväva ut lite i svaren men vad fan… Här får ni lite att läsa på vägen till jobbet. Jag skippade i princip de frågor jag förberett mig med och bara körde. Som jag brukar.

Jonas von Kjerrulf… Du är kanslichef uppe hos AIK. Vad har du för bakgrund?

– Det stämmer bra det, jag började i den här rollen för drygt två år sedan. Jag har en bakgrund inom supporterleden här i AIK och har även en journalistisk bakgrund och har jobbat lite med finanser. Det var lite kort om mig, säger Jonas till 17124.se.

Vilka är dina huvudsakliga uppgifter här hos AIK?

– Jag har en roll som dels betyder att jag ska agera lite som spindeln i nätet, det vill säga att få AIK:s huvudförening att fungera som ett bolag ska fungera. AIK Fotboll och AIK Ishockey lever naturligtvis sina egna liv men det handlar om att också få ihop den här AIK-familjen. Det finns ett behov av det, och där ser jag det som att min roll i och med att jag är ett välkänt ansikte såväl i supporterkretsar som bland de respektive organisationerna att jag blir en typ av språkrör som försöker få ihop hela familjen. Och jag kan säga att det har lyckats väldigt väl just med tanke på att vi har väldigt välvilligt inställda personer hos både AIK Fotboll och AIK Ishockey och som brinner för samma idé, det vill säga att få ihop hela AIK-familjen igen.

Varför är det så viktigt att ”få ihop” sektionerna?

– Det handlar framför allt om att skapa en identitet. Vi gick ju åt olika håll när AIK Fotboll blev specifikt fotboll och hockeyn blev AIK Ishockey, och de andra sektionerna som bildade egna föreningar inom AIK-familjen ska inte glömmas bort. Det fanns folk som tyckte att AIK började bli alldeles för spretigt, man höll inte riktigt ihop som en familj. Och vad är det som är viktigt med att hålla ihop det här som en familj? Jo, man skapar synergieffekter mellan föreningarna, man kan dra nytta av varandras marknadsavdelningar och titta på varandras biljettförsäljningar och olika projekt, bland annat som de jag är med och driver från huvudföreningens sida – och jag gör det med hjälp av fotbollen och ishockeyn.

Så om vi tar de här två åren, vad har förändrats till det bättre?

– Nu är jag sprungen ur supporterleden, men även om jag gått på främst fotbollen och hockeyn i 30-35 års tid, kanske längre, så anser man sig ha en bild av hur man tror det fungerar. Men det var en bild som inte riktigt stämde när jag kom till föreningen. Jag kände att det fanns en välvilja hos en majoritet av de inblandade, att man verkligen ville föra AIK framåt tillsammans och det gör vi ju nu i och med att vi jobbar ihop.

– Men jag insåg också att det måste vara någon som tar tag i det hela och det känns som att det finns personer inom AIK-familjen, det vill säga huvudföreningen och fotbollen och hockeyn, om vi främst pratar om dom, som vill dra åt samma håll. Som vill att AIK ska gå framåt och gå i täten.

En annan fråga… Jag brukar tänka på att när jag började gå på matcherna så var hockeyn väldigt stor, det kunde vara 9000 i Globen och 4000 på Råsunda. Kan det svänga igen?

– Ja, det har svängt och precis som du var jag med på den resan och då kunde kan inte tro att AIK Fotboll skulle bli så stora som de blivit, och då tänker jag främst publikmässigt. Om vi säger såhär: ja, det finns potential till att det kan svänga igen, men jag har svårt att se det hända inom en rimlig framtid. Fotbollen är just nu väldigt stor i Sverige och framför allt i Stockholm och hockeyn har tappat. Men det är ju inte bara AIK Hockey som får negativa rubriker när det gäller lite publik, det är ju bara att titta på övriga lag i elitserien där läktarna också gapar tomma vilket betyder att SHL måste ta och titta över hela spelprogrammet.

– Tidigare när man fyllde arenorna i Karlstad och i Kinnarps Arena och uppe i Skellefteå, då kunde man ignorera vad man sa i Stockholm. Men nu är det tämligen tomt även i de arenorna och de har också problem. Jag tänker framför allt på Färjestad, Brynäs, HV 71 och så Frölunda som brukade ha 11 000 personer men som har tappat väldigt mycket publik. Plötsligt är det här inte bara ett problem i Stockholm utan det sker i hela landet. Jag tar fram den klassiska klyschan och säger: det finns förmodligen inte tillräckligt med tid till det här i dagens samhälle. Fotbollen vinner på att det oftast är en match i veckan och skapar mer spänning och att man längtar till nästa match.

– Om vi tittar på ishockeyn spelar man 55 omgångar. Och om man ser lite krasst på det så är det många betydelselösa matcher innan det kör igång på allvar. Det handlar om tid, att umgås med familjen, och om pengar. Och då väljer nog många bort hockeyn.

Jag surrade med Black Armys ordförande ”Hedis” på Hovet. Han pratade om att man skulle skriva till SHL och bland annat kräva att få bort förlängning och straffar från hockeyn. Jag tycker att en oavgjord match ska sluta oavgjord, som på min tid. Är inte folk trötta på att allt måste avgöras med förlängning och straffar?

– Jag personligen är trött på det. Jag är av samma åsikt som du är, jag föredrar att som matchen mot Modo, slutar den 0-0 så ska den sluta 0-0. Det är möjligt att jag är konservativ, jag är trots allt 45 år gammal, haha, men jag tror att det finns ett behov av att skära ner på det också.

Innan vi påbörjade intervjun nämnde du att ni är två anställda och har bantat organisationen rätt kraftigt och sparat mycket pengar?

– Ja, precis. Huvudföreningen består i dag av två stycken anställda och det är jag i egenskap av kanslichef och så är det Göran Brandt som är medlemsansvarig. Sedan köper vi in tjänster när det handlar om den ekonomiska sidan av AIK:s huvudförening. Jag lyder under huvudstyrelsen som är min arbetsgivare, alltså huvudstyrelsen för Allmänna Idrottsklubben. Den huvudstyrelsen består i dag av nio stycken ledamöter inklusive en ordförande som är Lars Rekke. Och den här konstellationen av huvudstyrelsen har jobbat väldigt, väldigt hårt för att banta ner den enorma skuld som AIK hade en gång i tiden. De har lyckats väl tack vare idogt arbete och många kloka beslut och hjärnor.

– Så just nu är det en väldigt väl fungerande huvudstyrelse. Tidigare huvudstyrelser har kanske fått mycket… smuts kastat på sig. Men de har brottats med enorma ekonomiska bekymmer och det är inte lätt att jobba under så pressade förhållanden och när kassakistan varit tom. Den nuvarande styrelsen har jobbat på väldigt hårt och med tanke på att de drar åt samma håll, har samma ambitioner och precis som jag vill driva AIK framåt och vill jobba ihop inom AIK-familjen, gör att vi i dagsläget har en väldigt fungerande huvudstyrelse. En bra konstellation av män och kvinnor.

Järfälla kök & lackering
Och som då vill AIK:s bästa?

– Dom vill absolut AIK:s bästa.

Annars har man ju ibland läst på Sverigescenen genom åren, speciellt om det går dåligt ekonomiskt och även sportsligt, att det gnälls på styrelsen. Man säger att det finns folk som är med för egen vinning. Men du kan säga att de elementen är borta?

– Ja, jag kan klargöra såhär: jag tänker inte prata om vad som hänt tidigare, men i den befintliga huvudstyrelsen är det rakt igenom äkta AIK-supportrar. Många av dem har under de åren då det varit lite dåligt ställt själva lånat ut pengar för att AIK, det vill säga moderföreningen, ska kunna överleva. De har även varit inblandade i investeringar i AIK Fotboll och AIK Ishockey – och är det nu också.

Mmm… Överlag så känns det som att det är mycket AIK-hjärtan här på kontoret. Thomas Edselius har kommit in, det finns två SLO:er från supporterleden vilket du också är, vi har Daniel Tjernström och Krister Nordin. Det känns att det är många här som verkligen bryr sig om klubben?

– Ja, det är någonting genuint här uppe och det känns enormt trevligt att få vara med i den här gemenskapen. Det är äkta AIK:are som sitter här nu och du nämnde själv några namn och vi vet ju alla vad Johan Segui har betytt…

Ja visst fan, Johan också förstås…

– Ja, och Edselius som kommit in är en genuin och äkta AIK-supporter och det har han visat på alla plan och det kan jag gå i god för, vi har bland annat åkt iväg på bortamatcher i hockeyn tillsammans. Speciellt Edselius och Segui har varit två väldigt drivande krafter för att få ihop den här AIK-familjen. Sedan har jag haft en hel del att göra med Peter Birath, AIK hockeys vd, och trots att han kommer utifrån och kanske inte ursprungligen från den här genuina AIK-familjen har han varit oerhört lyhörd och skapat och vill skapa förbindelser med AIK Fotboll, huvudföreningen och framför allt då våra supportrar. Och dom är ovärderliga.

Skjutdörrar i Stockholm
Just när det gäller Johan Segui, som jag själv glömde nämna, är ju intressant då han kommer dels från supporterledet med också MC-världen. När han tillträdde som ordförande i AIK:s fotbollsförening tänkte i alla fall jag ”Men det här är ju en kille som jobbat med merchandise?”. Är det bara hjärta han tillför? Jag menar, vart kommer hans kunnande ifrån?

– Johan är en väldigt intelligent människa och förmodligen mer intelligent än vad vissa förstår, det är väl det jag kan säga. Men så är han också ”gatusmart” och framför allt har han det där stora AIK-hjärtat som gör att han är idealisk i den roll han är i.

Vi pratade lite innan intervjun om det där mobilabonnemanget som tagits fram. Det är ju spännande med lite nya projekt och inkomstkällor. Vad har din roll varit i det hela?

– För drygt två år sedan, strax innan jag började, så förde en av huvudstyrelsens ledamöter, Mats Gustavsson från mobil- och datavärlden, samtal på olika nivåer om det här mobilprojektet, att AIK skulle bli en mobiloperatör. Det har varit en lång resa och min roll var att jag kom in och blev mera ansvarig då jag i rollen som kanslichef ska vara mer operativ och ta tag i projekt, för det handlar inte bara om att jag ska vara en spindel i nätet utan också skapa intäktskällor för AIK.

– Det var naturligt att jag var den som tog tag i projektet, jag är ju också den som är anställd av AIK medan de andra är ledamöter och har egna jobb vid sidan om. Vi förhandlade även med andra teleoperatörer till att börja med men det visade sig att de inte var alls lika fördelaktiga villkor som de vi fått nu.

Med Telenor?

– Ja, med Telenor. Och när vi äntligen hade hittat rätt med Telenor visade det sig att vi hamnat klockrent när det gäller abonnemanget. Jag blev intervjuad av den erkända nätsajten mobil.se och de blev i stort sett förbluffade över vilket bra avtal vi kommit fram till.

För användaren och för AIK?

– Ja, precis. Och framför allt för AIK skulle jag vilja säga, men tanke på att vi får 50 kronor per abonnemang varje månad. Och precis som du är inne på så är det en väldigt bra deal även för användaren. Det är klart, vi kan ju aldrig jämföra oss med när det är kampanjer men en kampanj är en kampanj varar ju inte för evigt och är för att locka till sig kunder. Vi har klart marknadsmässiga priser, och säkert klart mycket bättre än andra. Och det har vi avtal på, att dom här priserna ska ligga kvar. Vi ser att det successivt kommer att bli en mycket viktig inkomstkälla för AIK.

Vi pratade på Hovet för ett par matcher sedan, du sa att det kommit ett hundratal användare efter några dagar. Hur går det nu?

– Jag har inte fått de senaste siffrorna men lanseringen togs emot väldigt bra, framför allt massmedialt men även bland supportrar. Och det är ju så att precis när man lanserar någonting så tar det fart men sedan gäller det att hela tiden serva kunden för det är lätt att det glöms bort annars. Vi kommer ju allt eftersom släppa flera fördelaktiga varianter av det här abonnemanget och därför vill jag säga att vi bara har påbörjat resan med AIK Mobil, det här är inget färdigt paket utan vi kommer att utveckla det ännu mer.

Om det nu är en så passa bra vinst, kan man på något sätt mörka att det handlar om AIK och försöka nå andra konsumenter?

– När jag blev intervjuad av Mobil.se fick jag den frågan med tanke på att det är ett väldigt bra avtal på abonnemanget, han frågade ”Måste man vara AIK:are för att få det här abonnemanget?”. Då sa jag att det är helt fritt och öppet för vem som helst att teckna det här avtalet och stötta AIK. Vi såg sen i kommentarsfältet på deras sajt att ett flertal som varken verkade ha AIK-sympatier eller ens idrottssympatier skulle teckna det här abonnemanget tack vare att det var så bra avtal.

Så det kan vara en bra grej att använda andra kanaler än dom gamla vanliga?

– Absolut, absolut. Och vi jobbar ju även på att få fram ett företagsabonnemang på det här också. Ett par timmar innan den här intervjun satt jag i möte med Telenor och vi diskuterade just företagsabonnemang och det är väldigt positivt från båda sidor.

Vart går dom här 50 kronorna?

– Dom 50 kronorna per abonnemang går oavkortat in till AIK:s huvudförening. Men vi kommer sen, och även det oavkortat, att dela ut pengarna till respektive sektion/förening inom AIK-familjen. Det kan vara AIK Bandy som får en summa, men framför allt AIK:s ungdomsfotboll och ungdomsishockey. Eller jag får rätt mig själv, ungdomsishockeyn har avtal med Tre just nu.

– Men det är hur som helst till ungdomsverksamheten som vi först och främst vill förmedla ut dom här pengarna. Sedan kommer en betydande del gå till just AIK Fotboll eftersom vi från AIK:s huvudförening inser ju att även om det är vi som lanserar produkten så är det AIK Fotboll som är dragkraften och vi har jobbat väldigt bra och tätt ihop med AIK Fotboll för att få till det här projektet. Vi på huvudföreningen har absolut inga ambitioner att behålla dom här pengarna.

Jag som är rätt aktiv på Instagram och Twitter och så märker ju att vissa bilder är intressantare än andra. Nyligen la jag upp en bild på en burk energidricka med AIK-emblem som SLO-Tobbe hade tagit och många kommenterade den. Vad kan du säga om energidrickan?

– Tyvärr kan jag inte säga så mycket mer. Jag pratade själv med Tobbe om det häromdagen och vet inte så mycket mer. Ska jag vara ärlig så har jag varit helt upptagen med AIK Mobil plus att jag håller på med andra projekt för att dra in pengar till AIK.

Det jag fick höra var att det kommer att komma, att man förhandlar med två olika leverantörer och att den ska lanseras i Solna med omnejd…

– Ja, men det är ungefär det som jag hört också, mer vet jag inte.

Det verkar vara en några nya inkomstkanaler ja. Vissa grejer kan du säkert inte berätta om än, men finns det något annat som är på gång som du kan avslöja?

– Utan att säga för mycket kan jag säga så här: det kommer snart att lanseras en skraplott vi inom AIK är involverade tillsammans med Djurgården och Hammarby. Det kommer kort och gott att gå ut på att man kommer att vinna, precis som med vanliga lotter, men att man även kommer att stödja sin klubb.

Tittar man på Svenska Spel så förstår man att det finns rätt stora inkomstmöjligheter…

– Ja, exakt. Och det håller vi på och tittar på. Eller hela konceptet är klart, det är bara det att det ska lanseras inom kort. Jag kan säga att det är en tung garant ägare bakom det hela.

Okej. Själv minns jag två saker från vad jag tror var 1990-talet: AIK-limpan och AIK-chipsen från Olw. När kommer dom tillbaka?

– Det kan jag tyvärr inte svara på. Men med tanke på chipsens betydelse vid fredagsmys så… varför inte! Det är faktiskt ingenting jag tänkt på men idén att skaka liv i det där igen är kanske inte så dum.

Jaha ja… Någonting att tillägga? Eller det finns väl hur mycket som helst, haha…

– Haha… Ja, det finns ju hur mycket som helst att prata om och det är alltid angenämt att prata med en AIK-kollega så att säga. Men man kan väl kort och gott summera att AIK:s huvudförening som, rätt eller fel, fått ta en hel del pajkastning. Men jag kan nu garantera att den sittande huvudstyrelsen är av genuint och äkta AIK-virke. De brinner för att driva AIK framåt och det är väldigt, väldigt konstruktiva möter som vi har och ett resultat är dom är projekten som jag är ansvarig för. Vi tittar på mer saker som kommer att komma.

Ni är inte rädda för att folk kommer att säga typ ”Energidricka, det är ju inte AIK”? Du vet de konservativa.

– Det finns ju alltid de med olika åsikter. Jag upplever ingen i dagens huvudstyrelse som konservativ men…

Fast nu tänkte jag mer bland fansen?

– Ja, det kan du ha rätt i. Jag kan poängtera att vi främst jobbar efter tre specifika mål nämligen att bevara och vårda AIK:s varumärke, och det är som du är inne på, man får inte profitera för mycket på det så att det blir en parodi på det hela i jakten på intäktsmöjligheter för vi har ett oerhört starkt och vackert varumärke som vi ska värna om. Nu kanske jag säger emot mig själv men vi ska också skapa intäktsmöjligheter inom rimliga gränser, det ska vara förnuftiga och moraliska projekt vi jobbar med, och sedan ska vi skapa mervärden för våra medlemmar. Allt det här går ju ihop.

– Och just det här med varumärket… Det finns ju många där ute som säljer AIK-produkter på marknader och så utan att ha tillstånd. Det kan skada vårt varumärke beroende på vad man sätter varumärket på och så krockar det ju med våra intressen, AIK-shopen och AIK Merchandise.

Ja, jag minns att någon av våra SLO:er var ute i Skärholmen hos någon försäljare av piratgrejer där…

– Just det, var var på order av huvudföreningen, jag var i England då och kunde inte åka med. Men vi har budgeterat med sånt i huvudföreningen och det är vi som tar kostnaden eftersom det är vi som äger varumärket. Och vi jobbar tätt med en varumärkesjurist nu och vi har redan stängt ner ett antal mobilförsäljare som olovligen säljer mobilskal och USB-minnen med AIK-märket. Man får inte utnyttja vårt varumärke utan tillstånd och framför allt inte i kommersiellt syfte.

– I första hand stänger vi ner de här försäljningarna men visar det sig att det är en bra affärsidé så är vi inte sämre än att vi kan skriva ett avtal med dom och på så sätt tjäna pengar på det också. En god idé är en god idé.

När jag började följa AIK sålde Black Army grejer med AIK-skölden på, sedan försvann det lite… Nu känns det som en gråzon. Vad gör ni om de skriver Black Army på en t-shirt och trycker AIK-skölden under?

– Det här är ju min personliga åsikt, och då pratar jag inte å huvudstyrelsens vägnar, men jag säger såhär: så länge det inte skadar AIK-familjen, alltså om det nyttjas inom AIK-familjen, så ser inte jag något problem med det. Vi ska absolut inte bråka med våra egna supportrar när det handlar om ett gott syfte, men det är ju min personliga åsikt, det ska poängteras.

– Men så ser man ju generellt på saken inom huvudstyrelsen också, att man ser ingen anledning till att bråka med sina egna supportrar på grund av att det plockas fram souvenirer. Sedan måste vi ju reagera om AIK-märket hamnar i lite fel… perspektiv på det hela.

Men jag har förstått att ni har väldigt bra kontakt med era supportrar?

– Oerhört bra kontakt, med alla grupperingar. Precis som Johan Segui för sin dialog med supportrarna så för jag min dialog och jag har väldigt god relation till alla grupperingar. Vi kanske inte är av samma åsikt alla gånger men det är också det som gör att vi utvecklas både som människor och som klubb. Och vi vet ju att om vi för en dialog och för den framåt så kommer vi att mötas någonstans.

I min intervju med Edselius var han inne på att ni alltid lyssnar på supportrar även om ni kanske inte alltid håller med?

– Ja, men vi måste ju lyssna på våra supportrar. Jag pratar mycket om AIK-familjen och supportrarna ingår i den här familjen. De är en väldigt stor och väsentlig del av den här familjen.

– Sedan är det alltid så att man ska göra det man är bäst på. Det kan vara så att vissa supportrar tycker att något ska vara på ett visst sätt, men att det i realiteten inte riktigt fungerar så. Då kan det uppfattas som att man inte lyssnar på dom men det är inte vad det handlar om utan är man inne i verksamheten så kanske man ser att det inte är så lätt att bara göra si eller så. Och det vet jag ju själv hur det är, jag hade också åsikter som supporter och tänkte ”det är väl bara att göra det och det” men i vissa fall är det inte så enkelt. Och vi har ju ett ansvar också, den del av AIK som ingår och är en del av samhället, avslutar Jonas von Kjerrulf.

Tips: Läs gärna artikeln om AIK:s nya mobilabonnemang på mobil.se. Och min öppenhjärtliga och uppskattade intervju med vd Thomas Edselius.

* * *

Vill tacka Jonas von Kjerrulf för att han tog sig tid. Det blev lite långt, jag vet, men jag tycker det är så himla skoj att intervjua folk. Dessutom tycker jag att det är lite svårt att sålla.

Flera andra har annars påpekat hur många personer som finns där på kansliet med AIK-hjärtan, och som supporter är det förstås väldigt skoj att konstatera det. Undrar om inte jag själv skulle göra mig ganska bra däruppe, men jag har förvisso inga kvalifikationer…

Det blev ett gäng pauser under tisdagskvällen, men det tog över fyra timmar att renskriva detta. Stört jobbigt, men jag hoppas att det blev rätt, jag tycker mig vara rätt noga med det.

Hoppas ni fick ut någonting intressant av intervjun. Nästa större intervju som jag hoppas göra är med Stefan Jonasson som är ansvarig för nya AIK-shopen (där borde det väl finnas en chans till jobb i alla fall?).

* * *

AIK testar en finne och en kines. Läs mer på AIK:s hemsida. Själv jobbar jag i Enskedefältets skola onsdag, torsdag och fredag så jag missar träningarna.

Dock så finns jag på Nationalarenan på lördag då man har en öppen träning. Och klockan 14:00 på lördag spelar AIK:s duktiga U19-lag SM-final mot IFK Göteborg på Skytteholm.

Sillstryparna hade lite fans i semin mot Brommapojkarna vars fans de kunde överrösta utan större problem. Kom till Skytteholm och se till att det inte upprepas mot oss.

* * *

Det ser allt ljusare ut för AIK-supporterlaget Råsunda FC. Eller ljusare och ljusare, men jag har ju i alla fall mer eller mindre förlängt med sponsorn AllAkustik till kommande säsong och i veckan som kommer ska jag träffa ett gym om ett samarbete så vi får lite bra träning under vinterhalvåret.

Kul hur flera gym som jag mejlat till varit intresserade av ett samarbete. Och skoj att jag fått till ett avtal med Adidas som leverantör av match- och träningsställ igen.

Det är lång tid kvar tills säsongen drar igång men är man intresserad av att stötta detta positiva supporterprojekt så dra iväg ett mejl till mig.

* * *

Följ mig gärna via Twitter och Instagram. Och glöm inte att ”gilla” min sida på Facebook.

* * *

…och glöm inte bort att jag kan fixa mycket bra priser på både souvenirer och kläder och profilkläder till företag. Intresserad? Bara att mejla då också så kan ni få lite prisexempel. Jag har kollat runt lite bland företag och kan lova att det finns lite pengar att spara.

* * *

U19-finalen ja… Under tisdagskvällen hade jag lite kul åt att fyra från Råsunda FC ska gå på matchen men än så länge bara tre från AIK-grupperingen ”Hetast När Det Gäller”. Och de ska kalla sig supportrar.

Har ställt lite frågor till både William Sheriff och Philip Andersson inför finalen och kommer att publicera svaren i dagarna.

* * *

Noterade att min Youtube-kanal nu är uppe i över 1300 prenumeranter.

* * *

Hade flyt härom dagen. Är rätt dålig på att ta tag i saker, som att köpa en ram till min signerade Daniel Tjernström-plansch. Men så hittade jag en perfekt ram i soprummet (se bildspelet).

…och ja, det var jag som bad honom skriva ”Tack för stödet” på planschen. Men jag har för mig att jag egentligen fick hybris och bad honom skriva ”Tack för ditt stöd”.

* * *

Ni har väl inte missat att AIK-Tifo utlyst halsduksdag mot Helsingborg på söndag!?

* * *

Albin fick sitta själv i foajén i säkert en timme och jag hade glömt att vi inte ätit lunch. Men han tyckte det var skoj, han fick ju dessutom se både Krister Nordin och Daniel Tjernström. Själv sprang jag på damtränaren Mattias Eriksson, han lät lite tveksam till att möta mitt Råsunda FC som jag hoppats på medan jag försökte förklara att det bara är en vänskapsmatch mellan AIK och dess supportrar. Men vi är nog båda lite oroliga för att Råsunda är för bra.

Och på tal om Albin fick han åka själv till syrran som bor i stan, vilket innebär ett tågbyte vid Slussen. Var lite orolig då han aldrig åkt tunnelbana själv förr, mer än några stationer till en kompis och då lämnade jag vid spärrarna. Men han börjar bli stor, elva år ju. Ändå ville jag ta ett allvarligt snack innan han lämnade tryggheten i min lilla tvåa i Aspudden.

– Albin, är du säker på att du kan åka själv?

– Men pappa, jag är inte sju år längre.

– Nä jag vet, men det finns så konstiga typer där ute, folk som rånar eller som vill barn illa. Som Miiko Albornoz.

– Haha…

* * *

Även Sol Invictus har tagit upp det här med halsdukshav på söndag.

* * *

AIK kör med stängt tak hemma mot HeIF på söndag. Man säger att man gör det som ett test, och faktum är ju att det kan ju vara så att man vill testa hur varmt det är. Själv tror jag att man inte orkar ta en massa klagomål från de konservativa fansen.

Jag tycker att visst, fotboll ska spelas utomhus, men man får också lyssna på den breda massan och inte bara vad de på Norra Stå tycker. Och vad tycker spelarna? Och oavsett om taket är öppet eller stängt kommer vi inte få tillbaka Råsunda.

Som fotograf, där man står eller sitter nära hörnorna på nationalarenan, och där det är ett jävligt kallt ”korsdrag”, tycker jag det är skönt om det är lite varmare under matchen. Men det är ju min personliga åsikt. Ni som har andra åsikter får tycka precis vad ni vill.

* * *

Just nu kan jag inte sluta lyssna på förre Kiss-gitarristen Vinnie Vincent Invasion… Riktigt bra hair metal a’la 80-tal.

* * *

Kul, AIK mejlade och erbjöd ett diplom för insatsen i samband med kampanjen Paint it Black. Eller inte bara kul, det är stort. Har ett diplom från AIK Hockey från december 2003 inramat, då vi var många som hjälpte till att samla in pengar till sektionen som var i kris, bland annat genom en auktion i samband med en match i Globen.

* * *

…men innan matchen mot HeIF dess tar AIK emot Färjestad på Hovet på torsdag och det är hör och häpna ett bottenmöte. Ett oerhört viktigt sådant. Jag och Albin är där – är du? Köp biljett nu!

* * *

Snart bara två månader kvar till Thailand borta, fan vad smutt det ska bli. Tre veckor får det bli, har ju ingen semester att ta ut och så vill man ju inte missa för mycket av försäsongen.

* * *

Skönt att se supportrar plita ner texter för att anmäla MFF för fansens planinvasion mot IF Ellos. Klart att plastlaget ska tilldömas segern för fansens dråpliga beteende.

* * *

Fick gå upp 05:30 för att renskriva intervjun och inlägget innan det är dags att åka till jobbet. Nej det är inte synd om mig, det är frivilligt, men det vore skoj att åtminstone få någon kommentar… Var det bra eller dåligt det här?

Och tack till er som sprider detta via sociala medier som Twitter och Facebook, det betyder mycket för mig.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Intervju: Supportrarna tar över AIK

 1. Elle skriver:

  Det var bra, Jocke!
  Alltid intressant att läsa om sådana pjäser inom AIK:s organisation som inte alltid syns i media. Fortsätt jaga dem, jag är sugen på att läsa intervjuer med Krister Nordin, Tjerna, SLO:er, Gabriella. Och varför inte bolla lite med capos och klackledare? Du har ju ändå ett helt fritt forum.
  Fortsätt göra din grej, det är grymt att det finns!

  • Joakim Hall skriver:

   Tack Elle, skoj att höra. Ja, en capo vore intressant – vad är det som driver dem och om det är viktigare att skapa bra stämning för AIK än att faktiskt se hela matcherna, för de missar ju en del. Samtidigt är det lite så att alla vill nog inte förknippas med bloggen. 🙂

   Tjernström hoppas jag kunna intervjua och visst, kanske båda AIK:s SLO:er. Skulle vara intressant att köra en intervju med bägge. De har ju väldigt bra inblick i det här med klubben också. Och supporterskapet.

 2. Martin skriver:

  Hej Joakim, läser ofta din blogg och tror att ett skäl just är att du intervjuar precis så långt som du har roligt. Din nyfikenhet och entusiasm är ett adelsmärke. Tycker aldrig du behöver vara rädd för att det ska bli för långt. Tack för bra läsning!

  Martin

  • Joakim Hall skriver:

   Tack, det var väldigt fint sagt av dig. ”Adelsmärke”… 🙂 Så, stressa till jobbet, men ha en bra dag och tack igen.

 3. Pata Negra skriver:

  Bra artikel/blog. Du tyckte att Du inte hade ”kvalifikationer”… men du verkar ju ha bra hand med kids, så du kanske kan öppna ett AIK-dagis 😉

  Problemet med merchandise som AIK-limpan etc är ju att det också är väldigt många som då väljer bort den… så det är svårt för ICA-affären att få bra balans mellan vanliga limpor och just AIK-limpan. Själv skulle jag ju aldrig ta i en DO-bulle eller dylikt, även om den var stans godaste….

  För övrigt röstar jag för taket på, när det är kallt och djävligt. Nya tider, nya seder.. eller vad romarna nu sa i Asterix….

 4. Ullis skriver:

  Har sagt det förr och säger det igen, du skriver kanonbra! Och så är du trevlig när man träffar dig 😉
  Ha en bra dag på jobbet!

 5. Det är skitbra! skriver:

  Verkligen, hur bra som helst. Keep up the good work.

 6. T-Bag skriver:

  Grymt bra och, precis som du själv skriver, helt perfekt att läsa på vägen till jobbet!!! Keep it up!!! 🙂

 7. Krille skriver:

  Kanon, kort och gott!

 8. KalleBoll skriver:

  Sveriges bästa blogg alla kategorier! Joakim Hall är en levande legend. Håller nästan alltid med dig i alla dina åsikter. Är jag osäker på vad jag själv tycker läser jag bloggen och tycker som du!

 9. Kalle vs skriver:

  Härlig intervju! Längtar redan efter nästa.
  Bra jobb!

 10. Drömmar av Guld skriver:

  Tack för en mycket trevlig och läsvärd intervju!!!!

  Keep up the good work!

 11. KingRat skriver:

  Hej, tycker personligen att dina intervjuer är bra mycket mer intressanta än det mesta man kan läsa kvällspress/dagspress. Du har ett spår och är nyfiken utan att ha en agenda eller söka sensationer, dessutom är det befriande att du inte behöver bry dig om antal tecken.

  Något som jag skulle vilja veta mer om är den diskussion om från U till A som pågick härom dagen på GF, se det som ett uppslag. Hur fungerar det i AIK, hur långt har man kommit och vart är man på väg, spelar U lagen enligt samma principer som A-laget, har man planer på det. Nya träningsanläggningen kan man få mer gemensamt där? Kanske en intervju med Leif Karlsson?

 12. J skriver:

  Mycket bra – som vanligt 🙂

 13. Strandbergs Radiohytt skriver:

  Aspudden levererar.. KBK!

 14. Vasse skriver:

  Mycket bra intervju. Bra påpekat av Jonas att med dialog kommer vi framåt!
  Härligt att höra att det är genuint AIKare som sitter på de viktiga posterna i AIK!

  • Joakim Hall skriver:

   Tack Vasse. Ja, jätteviktigt med en dialog. Han berättade under torsdagskvällen att ni var ute och lunchade. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.