AIK vände och vann på Hovet

Växjös keeper skadade sig och istället kastade man in Sållet. Det tände AIK som kunde vända till fantastiska 5-3 hemma på Hovet.

Det blev en bättre tisdag. Under dagen gjorde jag en liten visit hos AIK- och Råsunda FC-sponsorn AllAkustik Under(bara)tak ute i Ulvsunda och gav en matchtröja från i år. Vi beslutade att ses igen under ett möte nästa vecka men Micke var väldigt positiv till en fortsatt sponsring. Det känns bra, jag tror på kontinuitet och vi är förstås glada över att företagare vill fortsätta att stötta oss och associeras med oss.

Efter det bra mötet kom Albin över för en veckas häng i Aspudden och han var taggad för lite hockey. Så vi drog på AIK-Växjö på Hovet men det började inget vidare. AIK åkte förvisso rätt bra skridskor och drygt sex minuter in i matchen satte Derek Joslin 1-0 i spel fem mot fyra.

Växjö vaknade efter AIK:s rätt pigga inledning och till skillnad från AIK tog man tillvara på sina chanser. 1-1 av svikaren Robert Rosén och jag tror det var vid 1-2 som domaren missade en hög klubba i ansiktet på en AIK-spelare som blev liggandes och sedan tvingades byta medan Växjös Malte Strömwall satte pucken mellan benen på Daniel Larsson.

Rhett Rakhshani satte 1-3 i andra och här såg AIK ut som ett slaget lag – inte minst efter att ett AIK-mål dömts bort på grund av spark. Och då var AIK ändå rätt bra i andra. Jag hittade hur som helst en som var positiv trots 1-3, det var Georg Süss som satt framför mig och ”Abbe” i andra.

– Att leda med 3-1 är det sämsta man kan göra. Det här tar vi, sa den gode Georg.

Lagkaptenen Christian Sandberg utgick, oklart varför, och fick bara spela i dryga minuten. Och AIK saknade redan ett par spelare, bland dem Fredrik ”Fish” Carlsson och hade några lirare med i laget som jag aldrig hade hört talas om.

Järfälla kök & lackering
Jag kände att den tredje perioden, då vi var tillbaka i klacken igen, skulle bli en lång väntan på slutsignalen för att sedan gå ut i regnet igen och åka hemåt. Men något hände, AIK lade i en högre växel och efter 14:43 tändes hoppet då Mattias Janmark satte 2-3.

Efter 15:41 skadade sig Växjös keeper Mattias Modig efter att ha åkt in i sin målbur (!) och hemmaklacken körde AIK-stilen och buade ut honom och sjöng ”Kärringar i Småland”. In kom istället Scott Munroe, från och med nu kallad ”Sållet”, och kastade in puckar.

AIK-publiken såg chansen med en ouppvärmd målvakt och efter 16:37 kom 3-3 genom Christopher Aspeqvist. Drygt två minuter senare kom 4-3 (Oscar Ahlström) och Janmark gjorde sitt andra mål för kvällen i tom bur. Växjö var ett slaget lag.

YouTube Preview Image

– Det var grymt, det var just det här vi behövde. Det gäller att jobba vidare på det här. Vi hade lite motstuds första två perioderna så det känns grymt att vi får lite med oss nu, sa Mattias Janmark till C More efter matchen.

Var tvungen att kolla statistiken AIK vann skotten med 29-23, men det är målvaktsstatistiken som är det intressanta. ”Sållet” släppte in två av tre skott och hans räddningsprocent var därmed inte smickrande: 33,33 procent. Nästan så man tyckte lite synd om den 31-årige kanadensaren. Men bara nästan.

– Jag förstår vad som hände. Vi bjöd på mycket senast mot Leksand och vi gjorde det idag igen. Vi var inte klara i huvudet och valde konstiga beslut när vi inte behövde göra det. Vi lyckades hålla ihop det mot Leksand till slut, men lyckades inte idag och vi var inte skärpta, sa en besviken Sam Hallam till C More.

Synd att bara 3400 åskådare kom till Hovet – och då undrar jag om det inte var lite ”kryddade” siffror eller så är jag dålig på att uppskatta antalet åskådare. Men allmän skärpning nu, AIK tar emot Färjestad på Hovet på torsdag.

Så… Köp din biljett till på torsdag så ses vi på Golden Hill. Och just Färjestad förpassade vi till elfte plats när vi klev upp ett steg. Vem hade trott att FBK och HV71 skulle ligga sist och Växjö fyra efter 16-17 omgångar!?

* * *

Klacken då? Stod där i första och tredje, var med ”Abbe” som ville det. Glest med folk men man kämpade i alla fall. Cred också till Oscar som kämpade för att dra igång den småsega klacken. Ett gäng gånger, inte minst efter vändningen, kom vi upp i riktigt höga toppar – där och då fattar man att det egentligen inte krävs så mycket för att skapa ett bra tryck på Hovet.

* * *

Grattis till Anton Salétros och Noah Sonko Sundberg som var med när Sverige överraskande besegrade Japan med 2-1 i U17-VM på måndagen. Därmed blir det kvartsfinal mot Honduras på fredag.

* * *

Man drömmer ju om spel i Europa League nästa år. Men hur lätt är det egentligen? Minns hur vi i fjol fick besegra Lech Poznan och sedan CSKA Moskva. Inget av lagen ska vi egentligen kunna slå över två matcher. Och innan dess något Hafnarfjörurudur eller liknande från Island. Men längtar, det gör jag absolut.

* * *

Läser på Gnagarforum om AIK:s usla premiärer. Och ja, vad kan man göra för att få en bättre start på säsongen? Åren 2010-2012 blev det 0-0 mot Mjällby, Djurgården och Mjällby. 2013 förvisso 2-2 borta mot Elfsborg men sedan i första hemmamatchen, inför 43 000 åskådare, 0-0 mot fucking Syrianska. Inte okej!

* * *

Någon efterlyste en intervju med någon som var med på exempelvis Sparta Prag borta då Black Army styrde buss, vi snackar 90-talet. Så om någon var med går det bra att mejla mig sina resminnen.

* * *

På tisdagen ska jag och Albin åka till AIK:s kansli vid Nationalarenan. Blir en intervju därifrån, den kommer under tisdagskvällen kan jag tänka mig. Jag är lite blyg men det vore häftigt att intervjua Daniel Tjernström också – om sitt nya liv utanför fotbollen men uppe hos AIK.

* * *

Min senaste tweet på mitt Twitter-konto gjorde att jag tappade två följare, tydligen känsligt det där:

”Kan inte den där jävla stormen föra Skåne till Danmark? Och efter det ödelägga Göteborg… TACK!”

* * *

Just ja, det ballaste hos AllAkustik var rummet med namnet ”Konferens Råsunda”. Dels hade man en grön gräsliknande plastmatta, men också en stor bild över hela den stora väggen från den sista allsvenska matchen på Råsunda och också en hel rad med klappstolar från vip-läktaren på Råsunda. Respekt!

Skjutdörrar i Stockholm
Som AIK-sponsorer hade man även sett till att Daniel Tjernström och Krister Nordin invigde det nya konferensrummet efter flytten i maj då man bytte lokaler. Rätt stort.

* * *

…och så vill jag på nytt påminna er om att jag kan ta fram t-shirts för så billigt som 50 kronor styck, inklusive ett stort trefärgstryck. Tror inte att det går att hitta billigare och har redan varit i kontakt med Black Army. Bara ett tips till andra supportergrupper eller företagare.

* * *

Och vill man stötta AIK-supporterlaget Råsunda FC går det också bra att mejla mig på adressen nedan. Just nu håller jag på att styra upp så laget kan köra lite vinterträning inomhus, snackar med ett par gym om att kunna köra lite spinning hos dem.

Om någon företagare dessutom sitter på en hall att låna ut för innefotboll, innebandy eller whatever så hör av er!

* * *

Okej, MFF tog hem guldet. Det finns INGENTING roligt med det – förutom att det inte var IFK Göteborg eller Djurgården som tog hem det. Och att jag unnar Rikard Norling framgångar, dock tveksamt då det är på bekostnad av våra framgångar. Men nu var det hyfsat klart… ”Mange” Eriksson är en bra kille också som jag också kan unna lite framgång.

Trist inför AIK-HeIF på söndag, hade varit smutt om vi åtminstone haft en promilles chans till seger.

* * *

Obligatorisk närvaro mot Helsingborg på söndag. Och på nationalarenan redan på lördagen, där AIK kör en öppen träning.

* * *

Halvt oinspirerad denna afton. Men tack för att ni tog er tid.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till AIK vände och vann på Hovet

  1. CH skriver:

    ”Sitter på en Hall”

  2. Tjej skriver:

    Kom och titta på U19 lördag klockan 14 på Skytteholm. SM-final mot Göteborg. Kul med stor publik för grabbarna.

  3. Joakim Hall skriver:

    Lätt! Kommer att ”promota” den lite.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.