Derbyspecial: Rapport, bilder och filmklipp

Tyvärr, AIK var den stora förloraren när man bara fick 2-2 mot Djurgården på Tele2 Arena men på läktarna var AIK:arna hetare än aporna. Här följer rapport, bilder och filmklipp.

Derbyn ska alltid vinnas, allt annat är ett misslyckande. 2-2 mot Djurgården på deras nya arena var således ett misslyckande. Ska man skylla på Andreas Alm? Jag vet inte, men presspelet fungerade inte, försvaret var inte lika bra som man ska vara och domare Stefan Johannesson var sämst när han missade armbågen på Nisse Johansson vilket resulterade i att Dif kunde göra mål (Martin Mutumba fick vikariera på vänsterbacken när en fly förbannad Nisse fick plåstras om och det var Mutumba som upphävde offsiden om jag inte missminner helt).

Min uppladdning inför derbyt ägde rum i Enskedefältets skola där jag jobbade fram till 17, och där jag sista halvtimmen inte var någon riktigt bra fröken utan bara försökte förmå alla barn att gå hem eller något eftersom jag ville hinna fota AIK-marschen från Medborgarplatsen.

Missade tuben och fick vänta i tio minuter, förstås, men hade telefonkontakt med polarna Rickard och Gustav för att komma till rätt station då jag kom från andra sidan Hovet, Globen och Tele2 Arena. Tappade kontakten men chansade sedan på Gullmarsplan och det visade sig vara ett smart drag. Ställde mig ovanför vägen som går parallellt med tunnelbanan och väntade. Förmodade att AIK:arna skulle gå där och visst blev det så.

Tydligen hade det inte varit någon fantastisk uppslutning runt ”Medis” men när marschen skulle sätta igång poppade AIK:arna upp som svampar ur jorden (till skillnad från exempelvis bajare så har väl gnagare jobb, började visst tänka på Bajen när jag skrev ordet svampar). Till sist var det, enligt polisens rapporter, mellan 2000 och 3000 gnagare i marschen. Jag tror det var 3000, jag tyckte aldrig att det tog slut när jag stod där och filmade med min kamera…

YouTube Preview Image

Filmade även marschen med mobilen:

YouTube Preview Image

Jag har inte fått så mycket info om själva marschen. Någon polare hävdade att folk slängt ut grejer från Skatteskrapan och så har jag läst om 3-4 bråk med polisen på vägen, en gång då en av dem haft Bajens Defend Söderort-klistermärke på sin hjälp. Jävla nöt. Enligt polisen avstyrde man någon form av attack mot AIK:arna innan de gick ut på Skanstullsbron som sträcker sig från Södermalm till Gullmarsplan.

Ja, AIK-tåget var en mäktig syn. Det lilla tjafs jag kunde se var när ett par gårdare på t-baneperrongen hetsade mot gnagarna där några av dem hoppade upp på muren som skiljer t-banan och vägen åt, och så kastades det lite glasflaskor.

Efter att ha filmat och fotat marschen gick jag den ”vanliga” vägen mellan Gullmars och Globen, och när jag kom i höjd med Hovet och restaurangen mittemot slog det mig: shit pommes, det är bara gårdare här och tänkte då att alla är inte så förtjusta i mig. Mössan hade jag glömt under morgonens stress så det var luva på. Det gick förvånansvärt bra tills jag kommit förbi McDonalds. Där kom typ deras samling och det fanns inga tankar på att köra en ”kamikaze” utan mest att försöka hålla låg profil och gå med i ledet medan man sjöng hatramsor om AIK och försöka att inte bli upptäckt. Det blev aldrig läskigt, men man tänkte ju tanken att det kunde bli lite jobbigt om några kände igen en.

På det sista torget innan Tele2 Arena blev det förstås tumult med poliser vilket gjorde att en massa ultras, ”grabbar” och vanliga supportrar vände sig om och gick emot mig. Men jag klarade mig och kom fram till den första av två avspärrningar för biljettkontroll. Givetvis var pressingången på andra sidan arenan och jag saknar pressleg och var inte sugen på att gå tillbaka och möta alla gårdare en gång till men insatschefen var snäll och såg till att jag kom igenom.

Nu kände mig jag lugnare och tog av mig huvan och började gå längs med ena långsidan av arenan. Så började det… ”Jocke, Jocke” och annat började några bakom hojta bakom mig. ”Jocke Hall din hora” och ”Vänd dig om och kom då” fortsatte man. Jag stannade upp, tittade bakåt men då var det tyst. Det där fortsatte lite, jag antar att gårdarna bara ville få ett omnämnande i bloggen.

Frågade mig fram och kom in i pressrummet till sist, efter en del om och men som bland annat resulterade i en promenad inne i Globens centrum, men där man inte kan gå ut på andra sidan så att säga, i min strävan att komma bort från djurgårdarna utan jag hade behövt gå hela vägen tillbaka till Globen-bron typ och det hade jag inte tid med. Efter att ha morsat på lite folk där inne i pressrummet var det bara att gå ut på Tele2 Arena. Den första jag mötte var Mats Jonsson, säkerhetsansvarig i Djurgården och en väldigt trevlig lirare. Han berättade att AIK:arna skött sig bra utanför arenan – medan AIK:are senare vittnade om att det var stökigt och nära kravaller med polisen vid insläppet.

Matchen blev, föga oväntat, försenad med runt 20 minuter. Det var annars häftigt att se hur AIK:arnas sektioner, uppe och nere, snabbt blev knökfulla medan pyjamaspojkarna hade svårt att fylla sina. Så kommer vi till tifobiten… Och är blev blåränderna KROSSADE av AIK-Tifo precis som vanligt. Det var ett riktigt fett kaostifo på vår läktare med en imponerande samling bengaler. Ja, se filmklippet:

YouTube Preview Image

De blåblå hade någon stor overhead-flagga (gäsp) som förvisso var rätt fint målad, då jag sett Dif-målningar som sett ut att vara gjorda av dagisbarn. Det de hade som var lite häftigt var blinkande ljus, eller det är väl facklor. Hur som helst 1-0 till gnagarna där. Eller ja, typ 10-0 för sådan utklassning var det.

Andra halvlek kördes hemmafansen över på nytt då gnagarna körde en fet, svart rök (och därmed såg till att för en andra gång se till att jag med min amatörkamera inte kunde fota matchen på ett bra tag på grund av all rök).

YouTube Preview Image

I övrigt? AIK:arna hade ett antal riktigt sköna toppar medan gårdarna sjöng länge och hade bra samarbete med ena långsidan. Jag personligen tycker att våra tre capos skulle lägga större fokus på att stötta AIK än att håna HIFDIF, även om också det förstås är en viktig ingrediens i ett derby. Jag skulle säga att det sångmässigt var en rätt jämn tillställning men där AIK:arna vinner på poäng eftersom man var bortafans, var fler och sjöng mer innan matchen startade.

YouTube Preview Image

Matchen avhandlade jag lite inledningsvis. Det är inget kul att skriva om en match som känns som en förlust, för AIK var den stora förloraren här. Dif är en klubb som hör hemma på den nedre halvan av tabellen och utan något att spela för medan vi själva spelade bort guldchansen i och med krysset. Halvnye Dif-tränaren, som uppenbarligen lyckats i föreningen, var mycket nöjd. Och är motståndarens tränare mycket nöjd är jag mycket missnöjd.

Järfälla kök & lackering
Efteråt samlade jag ihop mina grejer och gick ut för att gå till tvärbanan och åka till Liljeholmen. Såg knappt en gnagare eftersom de gått mot Skärmarbrink men tyckte det var skönt att man bara såg julgranar, då känner man sig lite lugnare. Kom hem någon gång vid 22:30 och satte mig då och jobbade med filmklippen och bilderna.

Ibland känner jag att jag lägger för mycket fokus på att fota och filma för att behaga andra, men jag har samtidigt gjort runt 17 år på Norra Stå innan dess. Det är kul att fota och filma och skoj att folk uppskattar det. Ja, nästan alla, det var inte så kul när en AIK:are, gissningsvis med flit, slog till mig med en lång flaggpinne framför klacken. Att jag tror att det var med flit beror på att han först höll den nere precis när jag gick framför. Den ”incidenten” ska dock inte blandas ihop med bekanta som gjorde det på skoj.

Efter matchen var det bråka mellan djurgårdare och AIK:are och på Söder var även bajare inblandade, men det hör hemma på andra forum…

* * *

I dag är det fredag. Det innebär att AIK-supporterlaget Råsunda FC spelar nästa sista matchen i division 7C då man tar emot FC Caribbean på Skytteholm klockan 20:00. RFC leder serien med en poäng och har aldrig var så pass nära att avancera till ”sexan”. Gå gärna dit och visa ert stöd.

* * *

Ah, lönen har kommit och nu blir det fest i helgen. 11 500 kronor blev det, det är fan inte något glamoröst liv man lever… På det har man en hyra på 6000, internet, telefon, grabben och hans fotboll, AIK:s bortamatcher etcetera. Har polare som tycker jag är snål men jobbar man inte heltid och heller inte får lön därefter går det inte att leva något jävla lyxliv.

Jag är i alla fall stolt över att jag köpt säsongskort till både fotbollen och hockeyn, trots att jag inte hade behövt. Tror inte fotografer brukar göra det och har AIK-bekanta som tycker att jag inte bör betala för matcherna, men jag vill göra rätt för mig. Det är också därför jag är med i Svarta Massan.

Skjutdörrar i Stockholm
Bloggen är på många sätt en egogrej, visst är det så. Men jag vill också ge tillbaka och framför allt vill jag underhålla. Det roligaste som finns är när folk uppskattar det man gör och gillar mina bilder.

* * *

Kul. På fredagen kom jag upp i över 800 000 filmvisningar på min Youtube-kanal. Och samtidigt 1200 prenumeranter.

* * *

Cred till Nabil Bahoui som stod för ett mål och en assist. Det andra AIK-målet gjordes av Henok Goitom på en fantastisk klack. Lite kul att jag filmade klacken precis när 1-1 kom:

YouTube Preview Image

* * *

Tele2 Arena? Mindre och intimare än vår och lättare att skapa stämning skulle jag vilja påstå. Plus också för belysningen som var bättre, det säger jag som fotograf.

* * *

Fuck, fick gå upp kvart över sju på fredagen för att hinna med det här (fick sova fem timmar). Det har brunnit i någon kabel så internet ligger nere och bara att ladda upp mina sju filmklipp (prenumerera gärna på min Youtube-kanal) tog ett par timmar på torsdagskvällen och under tiden arbetade jag med bilderna.

Jobbar i Västbergaskolan 12-17 och sedan kväll på ungdomsgården, så jag måste runda av här om jag ska hinna äta lunch innan jobbet. Notera att jag slänger upp större versioner av bilderna på min sida på Facebook.

Tack och hej till alla trevliga bekanta man mötte under torsdagen. Och skoj att så många gillade det jag slängde upp via Twitter och Instagram.

* * *

Avslutningsvis… ”Söder Family – Djurgården och Hammarby”:

YouTube Preview Image

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Derbyspecial: Rapport, bilder och filmklipp

 1. Classe skriver:

  Riktigt bra derbyspecial! Jag håller fortfarande med om att vårat tifo krossade deras! Och ju mer och mer jag tar den debatten med dif-polare (ja jag har sådana) så verkar de mer och mer ge sig, Lillebror haha! Tycker också att ”Kom igen Gnaget” inte kom upp i sitt vanliga dån och tryck, men jag stod i klacken och när man kör övre till nedre så kanske det inte blir så bra? Vad säger Jocke som stod framför klacken? ”Galga hela jävla djurgården” fungerade inte direkt heller då vissa sjöng ”Magnus pehrsson” och viss ”Per-Matthias”. Men, men vi krossade dem och Goitoms mål i Ivans minut fick mig att gråta lite!

 2. Jermuk skriver:

  Tack för en väl skriven krönika. Det är alltid (nästan) en fröjd att läsa dina inlägg.

 3. Jocke_med_kniven skriver:

  Bild 62 ”greken” vilken kung!

  Tack för bra blogg

 4. Strandbergs Radiohytt skriver:

  Filmklipp 1 marschen första minuterna, är det då AIK:arna går
  lös på ”Defend Söderort” grisen!

 5. Mackan skriver:

  Att läsa din blogg lyfter alltid upp en dagen efter en förlust eller vad som känns som det! Springer jag på dig på krogen någon gång så är en runda på mig!

 6. Vi står när andra sitter. skriver:

  Gott att läsa som oftas.
  Håller inte med dig jämt,men är gammal å bitter som frun säger..
  Klart det är en ego grej,men livet mår bra av ego.
  Saknar dock dina små privata instick som det fanns fler av för.
  För övrigt går det att snacka sig förbi en polis kedja..om du har en 11 åring släptåg…
  Inte lika smart att kliva in på Östermalms-tåget mot Danderyd…

  • Joakim Hall skriver:

   Tack. Ja, handlar nog en del om att jag jobbar i princip heltid de senaste fem veckorna, har inte hänt så mycket privat att skriva om. Men jag ska bättra mig… 🙂 Ja, själv klev jag på Dif-tåget till ett Råsunda-derby förra året, och hamnade förstås längst fram bland deras ultras (de klev på strax efter mig. Höll väldigt låg profil då det var hätsk stämning och de tjafsade med poliser och pratade om att slå sönder gnagare…

 7. Natalie skriver:

  I början av marschen (typ vid Skrapan) så var det några dumma jävla brudar som stod i ett fönster några våningar upp med en dif-flagga och kastade ner flaskor, spottade och betedde sig jävligt grisigt. Hade fan önskat att någon tagit sig in i lägenheten och kastat ner dom på gatan. Tror en kille fick en flaska eller något i huvudet då han precis efter gick och tog sig för huvudet och såg ut att ha riktigt ont… Sånt gör mig riktigt förbannad. Jävla rikspuckon med mindervärdeskomplex!

 8. Joakim Hall skriver:

  Fy fan, vilka as. Men tyvärr sånt som händer. Minns när ”grabbar” hällde målarfärg från Västerbron på en båt med gårdare (!) som skulle på bortamatch i Enköping (!!). Orange färg. Det farliga var att man tydligen slängde ner burken/burkarna på båten efteråt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.