Äntligen derby – bara seger räknas!

På torsdagen smäller det på Tele2 Arena då Djurgården tar emot AIK. Äntligen ett riktigt derby på en riktig bortaplan igen och upplagt för en historisk match.

Okej, nu började det kännas att det är derby på torsdagen. Jag märkte det på mig själv under onsdagskvällen på ungdomsgården där jag fick ett utbrott för att kollegorna inte stängde av musiken när jag bad dem då vi skulle se en trailer på datorn. Blev rasande och slet ut ljudkabeln och stängde av datorn i fiket. Ursäktade mig efteråt med att AIK möter Djurgården på torsdagen.

Nu är det alltså derby. Det finns bara vinnare och förlorare. Antingen vinner man eller så förlorar man. Kryss är också en förlust, så är det bara. Allt kan hända, bollen är rund och ett derby är ett derby… Klyschor? Japp, men det känns sjukt ovisst inför matchen, det måste jag erkänna. AIK må ha bättre och mer rutinerad trupp men DIF kommer med raka segrar mot Malmö FF borta och Åtvidaberg hemma och innan dess seger mot Eskilsminne IF i cupen.

AIK:s form är svagare. 0-0 hemma mot Kalmar följdes upp med förlust (3-1) borta mot IFK Göteborg i måndags dit jag själv åkte med Black Army. Hade hoppats gå på onsdagens träning men blev inringd på jobb i skolan. En bekant var dock på Karlberg och skickade ett meddelande:

– Är på träningen nu, glatt humör på spelarna.

Det är väl ungefär det jag vet om onsdagens träning. Dock så tror jag mig veta startelvorna, i alla fall om man får tro trevliga och väl insatte Oskar Månsson som twittrade:

AIK: Kenny – Lorentz, PK, Milosevic, Nisse – Mutumba, Moro, Quaison, Bahoui – Goitom, Kennedy.

Babianerna: Höie – Nymann, Amartey, Bergström, Vytas – Broberg, Chibsah, Adde, Tibbling – Godsway, Jawo.

Jag vet för lite för att tippa någon form av utgång i matchen. Och som jag skrev, det kan verkligen sluta hur som helst… Men för att fixa de bästa förutsättningarna finns det några grejer som vi AIK-supportrar ska tänka på inför torsdagen (och det finns mer, det här är bara några punkter):

* Kom till Medborgarplatsen! Kom när ni kan, klart är att man planerar en mäktig marsch mot arenan cirka 17:00 och att vissa nog kommer redan runt lunch. Och dresscode: svart. Inga konstigheter.

* Respektera och lyssna på de ansvariga från AIK-Tifo och föreningarna i AIK-Alliansen så att vi knäcker gårdarna ännu en gång. Inga konstigheter.

Kasta inte in saker på planen. Kasta inte saker på folk inne på arenan. KGB har redan gjort sitt bästa för att sabba förslaget på att skippa betala för polisbevakningen på och runt arenorna i samband med matcher – det vore en stor miss att göra om samma misstag. Inga konstigheter.

De som missar marschen, som utgår från korsningen Götgatan/Folkkungagatan (tro mig, ni kommer inte missa den om ni är i krokarna), uppmanas att åka direkt till Skärmarbrink och gå därifrån. Det är väl inte heller några konstigheter.

Ge 100 procent på läktaren. Hur kan vi supportrar kräva att laget ger 100 procent om inte vi själva gör det? Okej, de har betalat för att ge 100 procent, vi betalar för det men gör det för att vi älskar AIK och för att vi vill hjälpa till att lyfta fram laget till tre poäng mot ärkerivalen. Frågor på det?

Järfälla kök & lackering
…själv funderar jag som bäst på vart jag ska möta upp marschen och ta bilder. Jag jobbar till 17 vid Sockenplan, det är två stationer söder om Globen. Gissningsvis hinner jag till Gullmarsplan och hoppas där på att få se ett mäktigt tåg med tusentals gnagare, banderoller, flaggor, halsdukar, rök och bengaler. Ska se till att komma loss lite tidigare från jobbet och får hålla telefonkontakt med polare i marschen.

Det finns egentligen 100 saker till att ta upp inför derbyt, som gamla minnen och så. Som när jag var på bortaderbyt på Stadion 1992 eller i cupen ett gäng år senare. Eller derbyt som slutade 3-3. Eller… Klockan är snart midnatt och jag har jobbat dag och kväll och nej, jag har inte den orken. Jag är ingen jävla robot.

Mitt internet hemma har legat nere i ett par dagar, utan att jag vet varför eller fått något svar från supporten (skickade till Bredband2, jag TROR det är min leverantör men är inte säker), så jag får surfa via mobilen vilket är segt. Speciellt när man ska slänga upp större filer, som filmklipp. Men räkna med en hel del på min Youtube-kanal. Har siktet inställt på att ladda upp en film på koreografierna (tifona) redan under pausen på torsdagen – då jag förutsätter att man har wifi på arenan.

Kommer också att slänga upp en jävla massa bilder på min Facebook-sida efter derbyt och hoppas på att besöka fredagens träning. Än är jag i alla fall inte inringd på något jobb då. Dessutom jobbar jag kväll då, och det känns som att det får räcka. Måste vara lite utvilad till lördagen då det är fest (polaren Thomas som gifter sig, ni vet han vars svensexa jag var på men där jag inte är inbjuden till bröllopet som förvisso bara tar typ 60 pers).

Skjutdörrar i Stockholm
…den som inte jobbar fredag kväll är välkommen till Skytteholm där supporterlaget Råsunda FC tar emot nian FC Caribbean klockan 20:00. Två omgångar återstår och RFC leder division 7C med en poäng före Stocksunds IF.

På söndagen ställs Stocksunds IF mot fyran IFK Bergshamra. Är jävligt sugen på att åka ut till Stockhagens IP och se den matchen.

* * *

HÄRLIGT! Daniel Larsson storspelade när AIK besegrade Brynäs med 2-1 efter straffar på onsdagen. Hemmalaget hade 40-20 i skott på mål med AIK knep alltså extrapängen. Mark Hurubise gjorde mål för andra matchen i rad och i straffläggningen avgjorde Mattias Janmark.

Nästa match är på fredag i vad som kallas för ”Black Friday”, då tar AIK emot nykomlingen Örebro. ”Black Friday” är bland annat en satsning på supportrarna med syftet att höja stämningen på fredagar. Läs mer på AIK:s hemsida.

* * *

”Hata djurgårdens if,
hata MFF,
hata Bajen från söder,
men vi älskar AIK!”

* * *

Missa inte att AIK:s nya webbshop öppnat. Och snart öppnar man äntligen AIK-Shoppen igen, i samarbete med Adidas. Läs mer om det på AIK:s hemsida.

* * *

”Söder bröder blöder”!

* * *

Blev intervjuad i dagarna för något skolarbete. Vet inte om jag missade det, men han sa senare att det kunde komma upp på FotbollDirekt. Det är okej, jag har svarat ärligt på frågorna, även om jag knappt nu minns vad jag svarade.

* * *

”Vad é’re som klättrar i buren, vad é’re som låter som djur?Vad é’re som stinker så jävligt?, jo de é en apa i bur. djurgår’n, djurgår’ndjurgår’n e fulast i stan, fy fan, djurgår’n, djurgår’n, djurgår’n e fulast i stan, fy fan.”

* * *

AIK har faktiskt spelat allsvenskt bortaderby mot Dif även efter 1992, vilket man kanske inte tänkt på. Under 2004 spelade de nämligen på Råsunda. Det är dock första gången på 21 år som lagen möts i en allsvensk match utanför Solna.

* * *

”Djurgårn och Bajen är haram, Usama Bin Laden är vår man. Dom säger att han är död, men han har vårat stöd.”

(Inom islam är ”haram” något som är helt otillåtet, exempelvis griskött, vissa kläder, språkbruk och annat. Det är motsatsen till ”halal”. HIFDIF är således haram, något förbjudet.)

* * *

Filmklipp från första derbyt, det på nationalarenan:

YouTube Preview Image YouTube Preview Image YouTube Preview Image

* * *

Haha… Skrev efter IFK borta att jag valde att inte ställa mig framför IFK-klacken i andra halvlek, för annars byter man ju sida när man fotograferar. Men tydligen finns det åtminstone en fiskrensare som gillar mig av en kommentar att döma:

”Jag är ju ett fan! Kollat på typ alla filmer du lägger upp. Jag tror att fler tycker om dig än vad folk som hatar dig, om det ens finns någon som hatar dig.. BIG UP.”

Tack Alexander, det var trevligt att läsa att inte alla hatar en. Och ja. för att dämpa min hybris: de flesta skiter nog i mig och vem jag är.

* * *

Ursäkta att jag använder djurgårdssupportrarnas ord men HORUNGAR vilka klåpare det är på FotbollDirekt. För att generera träffar till sin sida lägger man på torsdagsmorgonen ut en artikel med rubriken ”AIK:s derbysmäll – ’En av de bästa'”.

Jag tror då att det är någon ny skada, men det handlar om Celso Borges avstängning och där man använder citat av Andreas Alm från efter IFK-matchen. Jag satte nästan kaffet i halsen då jag trodde någon skadat på onsdagsträningen.

Sluta upp med era sensationsrubriker, FotbollDirekt. Åtminstone blir jag bara förbannad.

* * *

Dif kommer till spel utan avstängda Prijovic och Erton. I AIK saknas alltså Celso Borges. Alla spelarna är avstängda. AIK har även Robert Åhman Persson skadad, men han får tyvärr så lite speltid ändå.

* * *

”Vi ska galga hela jävla djurgården…”, ”Mörda ett djurgårdsbarn…” och ”En sjukdom, en smitta…” får man inte glömma.

* * *

Andreas Alm har chansen att rädda denna säsong med seger över Djurgården. Bara seger räknas alltså.

* * *

Bilderna? Random bilder från 2013 och 2012.

* * *

Tack för att ni tog er tid och häng gärna med via Twitter och via Instagram för lite nyheter och bilder i samband med derbyt. Vi ses på Tele2 Arena i kväll.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Äntligen derby – bara seger räknas!

 1. Rob skriver:

  Fotbolldirekt är ett lika stort skämt som hifdif. Går inte att klicka på deras länkar längre, man vet ju aldrig om man hamnar på en text om en åtvidabergspelare som provspelat hos AIK tex.

  nu börjar två av årets längsta jobbdagar…

 2. Jojje skriver:

  Mitt internet har oxå legat nere !! Bor i Västberga , d har brunnit i ngn kabel brunn stod d på bredband 2s hemsida !! Men borde va fixat nu…., bra blogg jocke o trevlig läsning !!! Mörda ett djyrgårns barn ..

  • Joakim Hall skriver:

   Åh fan, tack för infon! Funkade inte när jag kom hem från derbyt i alla fall, och det tar 100 år att ladda upp filmklipp via mobilens bredband. Ska kika på deras hemsida…

 3. Till Alm skriver:

  Vinn – eller avgå!

 4. AIK skriver:

  Om det blir 0-0 blir man ju fan förbannad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.