Summering efter Blåvitt borta

Tyvärr, IFK Göteborg borta blev inte den succé man hade hoppats på. AIK förlorade en match med en jävligt häftig inramning och nu är det all in till torsdagens derby.

Ni som följer bloggen vet att jag körde en liverapport från den ena av Black Armys två bussar till Göteborg och tillbaka på måndagen. På hemvägen var det svårare att skriva eftersom det är mörkt i bussen och jag var trött så jag passade istället på att fixa med bilderna jag tagit. Bilder som inte var helt lätta att ta, först på grund av all rök och sedan för att det inte var dagsljus (det är ingen proffskamera jag har direkt).

Det är inte så skoj att skriva om en förlust. Det mesta av ditresan fick jag med redan under liverapporteringen, så jag tar väl vid och skriver lite från när vi närmade oss Göteborg. Polisen där stoppade de två BA-bussarna samt bussen från Ultras Nord vilket inte var helt poppis bland vissa i bussen. Polisen som kom fram till oss var dock väldigt trevligt och berättade bara att de skulle lotsa oss in till stan. Fortfarande var det oklart var trots att vi bara var någon kvart bort, men man släppte av oss tio minuter från centralstationen dit vi promenerade.

YouTube Preview Image

Många frågade via Twitter och Facebook vart vi egentligen skulle samlas men jag visste inte ens vart vi var på väg. Det blev till O’Learys vid centralstationen dit många gnagare redan hade tagit sig. Polisen försökte ställa upp en mur och sa att det var fullt, men få brydde sig och gick rakt förbi.

YouTube Preview Image

Inne på restaurangen var det knökfullt med AIK:are samt en och annan IFK:are som inte såg helt bekväm ut och några försökte gömma sina halsdukar. Men det var lugnt, folk var mest där för att sjunga upp sig och ta en och annan bira inför matchen. Det var lugnt där inne.

Vi skulle avmarschera 17:30 och mot slutet for lite glas och flaskor i marken, bland annat ute på vägen, vilket kan tyckas vara helt onödigt. De som var mest sugna på att lämna på utsatt tid var Ultras Nord och Youngsters, oklart varför. Det rådde även lite delade meningar där om man skulle dra själva eller tillsammans med alla andra.

Det hann också bli lite hetsigt mot polisen, oklart varför. Men det lugnade snabbt ner sig och jag såg ett tiotal civila snutar, som mer såg ut som ligister vilket jag trodde det var först, snabbt sprang över stora vägen för att hjälpa sina uniformerade kollegor. De kom liksom från ingenstans, men det är väl det som är meningen.

Jag vet inte om vi kanske inte var så många eller om många helt enkelt valde att inte gå med i marschen, för den var inte så fet som jag hade hoppats på. Svårt att säga hur många som marscherade mot arenan, funderar såhär i efterhand på om det kanske var drygt 100 pers. Hade hoppats på ett antal hundra i alla fall, med en banderoll längst fram. Så har vi gjort några gånger tidigare men nu var det ju så få, säkert för att det inte var bestämt med samlingsställe förrän bara ett par timmar innan avspark.

Fansen gick dit där bussarna stod vilket är en liten omväg till arenan, och svängde tvärt höger. Förmodligen var det polisen som bestämt vägen, för att minimera riskerna med konfrontation med IFK-anhängarna. Är inget bra på geografin i Göteborg och har inte i huvudet var Avenyn ligger men det var kanske den man ville ha bort fansen ifrån.

Jag gick aldrig i marschen utan smet iväg i förväg. Det hände inte så mycket vad jag kunde se, och inte för egen del heller, utan jag checkade in som fotograf på Gamla Ullevi och hittade ett bord och passade på att ladda dator och mobil. Tid fanns i alla fall.

Matchen tänker jag inte skriva om, den har de flesta redan sett eller i alla fall läst om. Och så var det något som gjorde att jag hade ovanligt svårt att fokusera på just matchen, oklart vad. Kanske var det spänningen, men hela matchen känns rätt blank i mitt huvud.

Järfälla kök & lackering
Klacken? Det var en häftig bengalbränning och jag har hört många gnagare snacka skit om Änglarnas tifo, men jag tycker det var snyggt. Röstmässigt var det uppförsbacke för AIK:arna som kämpade. Nu svär jag i kyrkan men enligt mig hade IFK:arna ett jävla tryck på sin arena. Förmodligen det bästa som jag upplevt på en allsvensk bortamatch och deras levande sittplats var inte att leka med. Man kan hata mycket med IFK Göteborg och göteborgare (eller i alla fall dess fotbollssupportrar) men stämningsmässigt måste jag ge dem cred.

YouTube Preview Image

Det är annars alltid vackert att se AIK-flaggor och svartgula banderoller. Att man kanske inte kom upp i oanade höjder röstmässigt beror säkert till stor del på den dåliga bortaläktaren som är kort (på höjden alltså) av avlång.

Ja, inget skoj att skriva i övrigt kring matchen. Skulle vara att jag vill ge cred till Christian Kouakou som alltid verkar komma fram och morsa. Många spelare är väldigt fokuserade på match men Kouakou ser en och verkar uppskatta att man är där – och som AIK-supporter betyder det faktiskt mycket.

Efter matchen blev det en promenad runt arenan för att komma till supporterbussarna. Samtidigt som jag kom fram till den stängda grinden och lyckades snacka mig in på området bakom ståplats gick det IFK:are och skrek saker utanför arenan, men det upphörde snart. Det blev något hätsk stämning då vissa ville gå ut och göra upp med dem men det var lönlöst och det hela lugnade ner sig till sist.

Det var rätt skönt att komma på bussen och slå sig ner på ”bloggplatsen”, det vill säga längst fram där man har ett litet ”bord” där man kan ställa datorn. Folk börjar nog lära sig att det är där jag sitter. På vägen hem blev bussarna från Stockholm stoppade ännu en gång men det var för att släppa på sådana som blivit omhändertagna. Det gällde dock ingen i vår skötsamma buss så ”Buss 1” fick rulla vidare.

Som sagt… Jag satt och fixade med bilder på hemresan innan jag satte på mig det uppblåsbara nackstödet och drog mössan över ögonen och somnade in. En tid innan dess, snarare under matchens gång, hade polaren Rickard Olofsson var snäll nog att skicka SMS om hockeymatchen där AIK föll med 3-2 efter straffar hemma mot Linköping. Pinsamt att bara 3200 pers, eller hur många det nu var, behagade att dyka upp.

Jag hoppade av i Västbergarondellen mitt i natten och gick till mitt Aspudden, en promenad på 15-20 minuter. Var hemma halv fem på morgonen vilket är rätt osexigt när man ska upp och jobba på tisdagen. Men vad gör man inte för att se AIK? Jag är glad över att det bara blev två öl på hela resan (tack till ”Pato” från Husby som var schysst och bjöd). Vill samtidigt passa på att ursäkta att jag är lite asocial på resorna, gillar att stänga in mig lite i mig själv när andra skålar och sjunger.

Andreas Alm är av förklarliga skäl den i mest utsatt position i truppen. Ibland höjs han, kanske inte till skyarna, men han har då supportrarna med sig. När det går lite mer motigt är det många som kräver hans avgång. Jag längtar till torsdagens derby mot Djurgården men som supporter kräver jag ett bra resultat. Ett bra resultat är seger.

Och derbyt ja. Respektera det som gäller alla supportrar: samling på Medborgarplatsen och att man ska klä sig i svart. Gemensam avmarsch cirka 17:00. Jag tror och hoppas att det blir lite försenat eftersom jag jobbar fyra stationer bort och hoppas kunna möta upp och fotografera marschen med 1000-tals gnagare. Det kommer att bli en mäktig syn!

Skjutdörrar i Stockholm
Jag har aldrig varit på Tele 2 Arena eller ens utanför sedan arenan blev klar. Magkänslan sig mig dock att det kan bli kaos. Inte som i vårt hemmaderby som var det lugnaste derbyt jag någonsin varit på – och då räknar jag även in de träningsmatcher (!) som spelades mellan AIK och Djurgården på Stadshagens (!!) grusplan (!!!) på 90-talet.

Så att… Ja… Hade tänkt att gå på onsdagens AIK-träning men blev inringd på jobb. Trist. Sedan jobbar jag onsdag kväll till 22:30 men får försöka att slänga ihop någonting inför derbyt när jag kommer hem sent på kvällen. Inte optimalt – men när fan är livet det?

* * *

Totalt ligger det fem filmklipp från Göteborg uppe i min Youtube-kanal.

YouTube Preview Image

* * *

Mycket cred till Black Army som såg till att man subventionerade resan så att den bara kostade 260 kronor för oss medlemmar. Synd att vi inte fyllde båda bussarna, var väl 7-8 lediga platser i ”min” buss.

* * *

Okej, jag erkänner att jag fegade ur. Valde att inte ställa mig framför IFK-klacken, gissningsvis skulle några känna igen mig. Tror jag.

* * *

Vi fick med oss några nya ansikten på hemvägen. Bland dem Owe Lindahl som äger Råsunda FC-sponsorn Saltsjöbadens Kakel. Skoj att få träffa honom och personligen tacka för stödet. Och visst hade han lite koll på Råsunda via bloggen. Som bonus är han nära släkting med BA-Petter.

* * *

Nog tycker jag spelarna och ledarna hade kunnat komma fram ordentligt och tacka alla som offrat jobb, pengar och fritid på att stötta laget, även om det inte riktigt gick att gå fram till supportrarna rent fysiskt då de stod tre meter upp. Knepigt det där, men viljan att göra rätt för sig måste finnas.

* * *

Jobbar på att skramla ihop till en ny kamera. Vill någon stötta genom att sponsra bloggen, där jag öronmärker pengarna till ett kamerainköp, så skicka ett mejl!

* * *

Två matcher kvar för supporterlaget Råsunda FC, mot nian FC Caribbean hemma på Skytteholm nu på fredag (20:00) och nästa fredag borta mot fyran IFK Bergshamra på Bergshamra BP (20:00). RFC leder serien med poäng före Stocksunds IF så spänningen kan ingen klaga på.

* * *

Nya AIK-shopen på nätet är uppe.

* * *

Jag vill tacka er för att ni tog er tid. Och hoppas att liverapporten på bussen till och från Göteborg var underhållande. Fick i alla fall en del nya followers på Twitter, Instagram och Facebook. Och jag har att slängt upp större bilder från bildspelet ovan på just Facebook.

Vi ses på torsdag. Krossa Djurgår’n!

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Summering efter Blåvitt borta

 1. PQ skriver:

  Vad är för man i trappan på bild 73?

 2. Shisu skriver:

  Förlust mot do och jag hoppas Alm tar sitt ansvar och avgår efter säsongen. Inte utvecklat gnagets spel för fem öre dom säsongerna han har haft huvudansvaret. Och lägg mer Afrikaspåret för h-lvete!

 3. Alexander skriver:

  —-> Okej, jag erkänner att jag fegade ur. Valde att inte ställa mig framför IFK-klacken, gissningsvis skulle några känna igen mig. Tror jag. <—-

  Jag är ju ett fan! Kollat på typ alla filmer du lägger upp.
  Jag tror att fler tycker om dig än vad folk som hatar dig, om det ens finns någon som hatar dig..

  BIG UP

  • 17124solna skriver:

   Haha… Tack mannen. Det har hänt några gånger de senaste åren att djurgårdare kommit fram i samband med derbyt och försökt starta fajt (den gången jag minns bäst var det poliser i närheten) eller skrikit ”Jocke Hall din fitta”. Jag vet flera gårdare och bajare som kanske inte gillar bloggen så, men tycker att den är lite underhållande, men det finns förstås de som stör sig på en också… Även bland AIK:are. Tack för ”stödet” dock, sillstryparjävel.

 4. en annan tjej. bitter efter derby. skriver:

  inte för att vara den som är den, men det var några snubbar och en tjej som blev upphämtade. snubbarna hörde ej till buss 2.

  • Joakim Hall skriver:

   Där ser man. Ja, jag har ingen aning, men det var ett par andra som påstod att det var två systrar det handlade om… Men tack. Eller nåt.

   • en annan tjej igen. fortfarande bitter efter derbyt. skriver:

    båda bussarna var dessutom kvar när de upphämtade kom 😉 eftersom snubbarna tillhörde er skötsamma buss 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.