Supportern – sådan är han (eller hon)

Gnagaren har stuprörsjeans och lyssnar på Ultima Thule, djurgårdaren med sitt backslick hör hemma på Östermalm och bajaren pundar. Eller hur är det egentligen?

Hade fullt upp på måndagen. Under halvstora delar av tisdagen har jag funderat på vad fan jag ska skriva om i kväll, för att hålla bloggen uppdaterad. Har stått helt still, i alla fall tills dess att jag sprang på ett blogginlägg angående siffror från SIFO som berättar om hur supportrarna till de stora Stockholms-klubbarna egentligen ser ut.

Undersökningen är sammanställd av en Anders Eriksson på MEC. Och det intressantaste är förstås hur många själar i landet som sympatiserar med klubbarnas respektive fotbollslag, och redan här börjar man ana ugglor i mossen. Varför? Jo för siffrorna kan inte stämma då alla vet att AIK är störs, bäst och vackrast. Förvisso mest hatat, men också mest älskat. AIK berör som ingen annan klubb (det här kallas för hybris – ett populärt ord i AIK-kretsar).

Det jag egentligen skulle skriva var hur många som alltså sympatiserar med klubbarnas fotbollslag: 580 000 pundare, uteliggare, Leksands-supportrar och annat löst folk har Bajen som favoritlag. 493 000 plastiga och förvirrade jävlar håller på deras broderklubb Djurgården medan 472 000 sympatiserar med AIK.

Och det är där jag anar ugglor i mossen (ett gammalt uttryck som många av er säkert aldrig hört förr, men det är aldrig för sent att lära sig). Fast samtidigt, det kan kanske stämma. AIK har ett publiksnitt på 21 441 personer, och motsvarande siffror för DIF är 11 186 och Bajen 12 599. HIFDIF är alltså inte långt före AIK ens om man slår ihop deras siffror. Det betyder också att trots att vi har minst antal supportrar bland klubbarna så fullständigt krossar vi de andra två klubbarna i publikligan. Det måste ju innebära att AIK:arna är mest hängivna – med stor marginal. Jag som trodde att vi hade många medgångssupportrar. Det var fel.

Utöver publiksnittet dominerar AIK på ett intressant plan då 48 procent av av de som har AIK som favoritlag sägs vara kvinnor (DIF 43% och Bajen 38%). Det låter som en lite väl hög siffra, men kanske har den sjunkit sedan La Garra Negra sjöng ”Visa pattarna” och ”PMS sprids från Söder” på senaste damderbyt på Skytteholm. Vad vet jag. Men tittar man på Norra Stå under en match så stämmer siffran inte. Och helt ärligt, det är väldigt sällan jag möter exempelvis kvinnliga kollegor som sympatiserar med AIK, eller när jag är ute på en halvrisig dejt.

Ett ganska kärt ämne att diskutera är bondesupportrarna. Här ligger DIF i framkant när det gäller 08:or då 63 procent av deras sympatisörer är boende i huvudstadsregionen (ett flertal av dem på Skansen). 61 procent av AIK:arna bor i Stockholms-regionen medan motsvarande siffra för Bajen är blygsamma 52 procent.

Jag skrev tidigare att det intressantaste är antalet som sympatiserar med respektive lag. Men eftersom vi har flest fans på matcherna, med råge, tror jag inte ens att siffrorna stämmer. Hur som… Det roligaste är att undersökningen visar att fucking 22 procent (!) av Hammarbys supportrar håller på LEKSAND i ishockey. Hahaha… Det är fan skitkul! Det är således ingen skröna. Och eftersom vi har rätt där är det troligt att vi även har rätt i att dom är uteliggare, pundare och alkoholister. Och att de har en moské på Söder. Men det är ju fakta.

Vidare är gårdarna tydligen ”lite finare” då man har en medelinkomst på 285 000 per år. Bajens motsvarande siffra är 283 000 och gnagaren har 265 000 i årsinkomst. Jag tycker att alla tre låter lite väl höga. Vi är väl för fan fotbollssupportrar, inte banktjänstemän?

Fansen handlar en del kläder. Här snackar man om HERRKLÄDER där AIK:aren sägs spendera runt 2500 kronor om året. Ha! Det lägger jag ut per månad på en oftast usel lön, det kan inte stämma. Motsvarande siffra för HIFDIF är 2800 kronor. Mest alkohol? Det dricker, förstås, den som håller på Hammarby. Men AIK och Dif skuggar, faktiskt inte långt efter.

Min kommentar: Det här stämmer inte, även om Anders Eriksson hänvisar till SIFO som bygger faktan på cirka 14 500 intervjuer. Men nej, jag köper det inte. Aldrig att Bajen och Dif har så många sympatisörer. Jag menar, till skillnad från AIK som tror jag att det är många runt om i landet som inte ens hört talas om de här klubbarna.

Järfälla kök & lackering
Och påståendet att AIK:arna och gårdarna ligger rätt nära Bajen Fans när det gäller alkoholkonsumtion? Ja det säger en hel del om siffrorna.

OCH! Det påstås att 15 procent av de som sympatiserar med AIK Fotboll håller på Leksand i hockey. Hahaha… Jag har varit aktiv supporter i 23 år och jag har aldrig någonsin hört talas om någon AIK:are som håller på Leksand i hockey. Vi skyr förstås Leksand som pesten.

* * *

Vad tycker och tror ni om undersökningen ovan? Jag köper inte siffrorna… Jag vet att man gjort andra undersökningar specifikt för AIK (och andra lag) men orkar inte googla fram dem nu. Stämmer siffrorna tror ni? Skriv en kommentar nedan!

* * *

”Det är dags för damlaget att spela den tredje omgången av Svenska cupen och man beger sig till Upplands Väsby och ett möte med division ett-laget Bollstanäs SK. Avspark på Bollstanäs IP onsdagen den 28 augusti, kl 19:00.”

Jag vet att ”Hetast När Det Gäller” är på plats, all cred till dem (själv jobbar jag). Läs mer på AIK:s hemsida.

* * *

Efter fyra dagars militärövning är jag sjukt törstig. Satan vad jag är sugen på bärtz… Men denna vecka jobbar jag väl ungefär 130 procent: fem dagar i Enskedefältets skola och sedan onsdag, torsdag och fredag kväll på ungdomsgården. Och lägg till bloggen! Jag är ärligt talat glad att Albin är med sin mamma den här veckan, jag hade aldrig klarat det annars.

* * *

…och på måndagen torskade Hammarby med 3-0 hemma mot Falkenberg. Hahaha… Haha…

* * *

Kom och morsa på de andra sektionerna inom AIK i samband med AIK-Gefle nu på lördag. Läs mer här.

* * *

AIK Hockey är nära att göra klart med Daniel Bång! Vi är troligtvis överens med den forna AIK-hjälten och klubben jagar nu externa finansiärer bland sina sponsorer. Du hela lär vara väldigt nära.

Jag personligen är ingen kille som brukar fastna för AIK-spelare, men jag har en speciell relation till just Bång då jag fick ta på hans hjälm efter avancemanget till Elitserien. Jag minns inte hur, helt plötsligt stod jag där på isen med den i handen.

* * *

Skjutdörrar i Stockholm

* * *

Och 22 procent? Andelen Hammarby-supportrar som hejar på Leksand i hockey borde vara större än så.

* * *

Följ mig gärna via Twitter.

* * *

Alltså, snacket om att en spelare suttit och ”gillat” Instagram-bilder under cupfiaskot mot Sandviken, alltså innan matchen var klar… Majstorovic-klass på den i sådana fall.

För övrigt blev det här med ”Maestro” en jävla soppa. Jag VET att AIK vill tvinga bort honom och jag vet att han själv biter ihop och kör. Nu kommer inte alla att hålla med mig men att som Alm ta med honom till Halmstad bara för att sätta honom på läktaren… Jag tycker att det är småaktigt.

Samtidigt vidhåller jag att ”Maestro” gjort fel och att det bästa vore om AIK lyckas lösa honom från kontraktet. Eller, det bästa vore om han aldrig hade värvats, men det är inte så mycket att göra åt det nu. Men jag tycker inte att det är mycket snyggare att sitta och gilla bilder på Instagram samtidigt som laget förlorar mot ett division 1-lag.

* * *

Råsunda FC:s tränare ”Frallan”, till vardags i La Garra Negra, har lyckats igen. I ren trötthet på vägen hem från Halmstad senast tankade han sin hyrda dieselbil med bensin. Och sedan han kommit hem fick han en räkning på 7000 kronor för bilreparationer. ”Frallan” är en sån jävla kung!

Ett av mina filmklipp med elitsupportern ”Frallan”, här vid utlottningen av Daniel Tjernströms tröja på AIK Block Party:

YouTube Preview Image

…och glöm inte att prenumerera på min Youtube-kanal.

* * *

Information från AIK-Alliansen:

Samling innan AIK-Gefle på lördag

På Lördag är det dags för match igen i toppstriden i Allsvenskan, en fin sensommardag utlovas och därför bjuder nu AIK-alliansen in till matchuppladning på Råsta IP klockan 11-15. Det blir ett antal timmar att ladda upp inför match samtidigt som tillfälle ges att umgås med andra Gnagare.

Mat och dryck kommer finnas till försäljning och det kommer ske uppträdanden, souvenirförsäljning och annat! Supporterdagen på Råsunda IP blev till en tradition innan vissa sommarmatcher på Råsunda, av olika anledningar så kommer den inte att ske på samma sätt i år, vi erbjuder därför detta alternativ.

Obs! Märk väl att ingen ölförsäljning kommer ske men att intäkter från matförsäljning går till att täcka AIK:s polisnotor.

Vad: Gemensam matchuppladdning med AIK-alliansen.
När: Lördag kl 11-15
Var: Råsta IP”

* * *

Flera polare har fått säsongskortet från AIK Hockey, men inte jag. Hoppas det kommer under onsdagen. Och ja, det är klart att man vill vara med och bidra till hockeylagets framgångar och just hockey är ju dessutom det bästa Albin vet.

* * *

Tog en liten paus och körde Albins Sims 3, ett lir jag inte kört sedan originalet kom för 13 år sedan. Nej, det är väl inte så skoj så värst länge men han diggar det.

* * *

Har jinxat sönder AIK i samband med matcherna mot Sandviken och Halmstad. Nästa match är på lördag, hemma mot Gefle (ni vet då jag är på kick off med jobbet och missar min första AIK-match på nationalarenan). Jag tror att det blir en sjukt svår match för Gnaget och blir det kryss är jag nöjd.

* * *

Albin hade skolfotografering på måndagen och det kändes rätt att sätta på honom en MDMF-tisha.

* * *

Målvakten Patrik Carlgren, mittbacken Alexander Milošević och mittfältaren Robin Quaison är uttagna i U21-landslaget, ett bra betyg till AIK! Det handlar om EM-kvalmatcher mot Polen i Malmö den 6 september och sedan väntar Turkiet borta den 10 september.

* * *

Är Anders Gozzi kvar i AIK? Nu har klubben startat något som heter ”Hockeyforum” som bland annat erbjuder träning. Som privatperson kan jag dock inte betala 15 000 kronor + moms, även om det skulle vara jävligt häftigt att vara med. Läs mer på AIK:s hemsida.

* * *

Jag vet att det inte är någon som frågat men ja, jag är singel. Detta skriver jag kanske för att 48 procent av AIK-supportrarna uppges vara kvinnor… Även om jag vet att ni, tyvärr, är väldigt få som läser bloggen.

* * *

AIK Hockey vann en träningsmatch på tisdagen. Skotten mot Almtuna förlorades med 28-22 men matchen vanns med 3-1. Målskyttar Sandberg (Klavins, Blomdahl), Pirnes (Melin, Hurtubise) och Marcus Nilsson i power play.

* * *

Mitt gäng Råsunda FC spelar också match denna onsdag. Iberamericana IF borta på Spånga IP plan 4. Matchstart klockan 20:00. Grabbarna kämpar för serieseger i division 7C och leder när sju matcher återstår. Och nu vill jag verkligen se den kämpa och kriga!

* * *

Snart ”bara” fyra månader till Thailands-semestern. Jag brukar tänka att det är skönt att ha något att se fram emot, men det är fan en pina att ha semestern så långt borta! Det är ju en halv evighet dit, jag undrar om man ens fortfarande lever i januari 2014.

* * *

Det fanns en artikel i DN om hur Nationalarenan spricker och hur gräset ruttnar. En AIK-polare hörde av sig på tisdagskvällen och berättade att det är mycket värre än så med arenan, det hade en släkting med insyn i arenan berättat.

Jag hatar Friends Arena, även om jag 100 gånger mer saknar Råsunda. Shit, börjar nästan lipa vid tanken att arenan där jag stått i 22 år, och många andra betydligt längre än så, inte finns kvar.

* * *

Är det bara jag, eller har spelare och ledare varit ovanligt tysta på Instagram och Twitter sedan de två senaste förlusterna? Jag tycker det… Vidare blev jag, av förklarliga skäl, mycket glad när Daniel Örlund började följa mig via just Instagram i dagarna.

* * *

Är det verkligen ingen mer som vill sponsra denna blogg? Har fortsatt försöka få någon form av klädsponsor, men det är tufft. Trodde det skulle funka eftersom jag lyckas ganska bra med att synas i olika sammanhang.

* * *

Dagens bilder? Diverse bilder från senaste månaden som jag hade i mobilen. Tack för att ni tog er tid. Vi hörs senare denna helvetesvecka.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Supportern – sådan är han (eller hon)

 1. Tobias skriver:

  Dessvärre har jag en gammal kollega som hejar på Leksand i Hockey.. Hur nu kan får det att gå ihop..

 2. Väsby skriver:

  Var kan man få tag i orginal artikeln om SIFO undersökningen?

 3. Greven skriver:

  Detta är ju siffror från en stor sifo-undersökning, ingen riktad mot fotbollssupportrar. Detta är hur det ser ut i Sverige. Tycker den var jätte skoj! Men som sagt, det är ju massor av folk som säger sig hålla på DIF, HIF å AIK som aldrig någonsin varit på en match eller ens kan nämna en enda spelare. Ser helt annorlunda ut om du tittar på aktiva supportrar.

 4. Lasse skriver:

  Skulle nästan 75000 AIK:are heja på Leksand? Asgarv… Vem bekostar en sån där
  Tramsig undersökning?
  Förresten – vad gör Ultima Thule idag?

 5. Ulrika skriver:

  Kul att du tycker att 22000kr i månaden är höginkomstagare!! De flesta håller nog inte med. Läste också undersökningen och det var ju en livsstilsundersökning med frågor om allt möjligt. 145000 svar från hela landet. Utifrån procentsatserna har Eriksson räknat ut siffrorna så det kan ju bli ganska missvisande. Men rätt kul läsning. Och du, att vi kvinnor sympatiserar med AIK är kanske också ett bevis på att det finns mest Gnagare i landet. I de flesta familjer håller ju alla på samma lag. Alla tar inte med sig barnen när de går på match och vem får oftast stanna hemma?

 6. T-Bag skriver:

  Men för faan Jocke, är man ”höginkomsttagare” om man har 265 lax om året!??? HA HA HA, kom igen nu!!! 🙂

  För övrigt är själva ”undersökningen” i sig otroligt tramsig, och dessutom ”sammanställd” av en uttalad Gårdare (läs: salta utav bara helvete)!

  Hur i h-te kan någon t.ex. få för sig att 15%(!!!?) av alla som utger sig för att hålla på Gnaget i fotboll håller på Leksand i ”håkky”!???

  ”Undersökningen” måste vara ”utförd” i Dalarna…eller möjligtvis utanför Tele2-arena!

 7. Johan skriver:

  AIK är störst, bäst och vackrast.

  Denna undersökning är trams och inget ordentligt underlag för hur det ser ut i vårt kära avlånga land.

  Ta bara de sociala medierna där AIK i snitt har 30-35 % fler följare (Facebook, Twitter, Instagram etc) än Hif & Dif.

 8. Soderort skriver:

  Hybris gnagare har talat igen, jag har inte stött på en enda bajare som håller på Leksand i hockey, de kanske menade att de gillar leksand best av Elitserielagen (har ingen koll vilka spelar där då bajen är viktigast för mig) Sen att du/ni sitter och gottar er för publiksnittet så måste jag tillägga att bajen ligger i superettan och detta är det fjärde året, samt att vi inte kan gå upp längre, ni får ju faan publiktapp på 6-7 tusen så fort ni torskat en match, Nu ligger ni bland topplagen så klart som faan folk går, sen glömmer ni bort att ni har ett derby också vilket inte bajen har, titta istället på siffrorna de senaste matcherna.

 9. GH skriver:

  Tyvärr bajen, 6-7 tusen är det bara ni o djurgårn som har i en seriematch.

 10. Teddie Österlindh skriver:

  Blir så trött på dessa apor som konstant snedvrider siffror.Dom beter sig som AB och andra tidningar.Har varit AIKare sen jag föddes för 37 år sedan har alldrig hört att AIKare hejar på Leksand.
  Däremot så har jag hört folk från mindre orter hejar på AIK det är ju därför vi finns överallt.Hur fick dom reda på inkomsterna? Jag personligen tjänar över 300, 000 så hur kan dom skriva dom flesta patetisk enligt min mening.
  Vilka områden gjordes undersökningen?
  Facebook AIK 120, 000 följare
  Bajsen 85, 000 följare
  Aporna 80, 000 följare
  Vill gärna att en objektiv person har hand om dessa mätningar och inte en apa då förstår man ju att det blir vinklat.

 11. Soderort skriver:

  passande nog så dyker en bajen leksing upp…eller kanske ett aik troll? nåja vi har inte haft under 8.200 iår och tänk som sagt på att detta är 4:e året i S-ettan samt att det går åt helvete detta året också. att hänvisa till FB följare är tragiskt men men man använder man hittar för och framhäva som bevis.

 12. 1891 skriver:

  Sifo undersökningen måste ju gå att få tag på…

  Läser man mellan raderna så verkar Anders Eriksson vara lite bitter mot sin gamla chef (AIK:are)… Nu är frågan – Fick han gå ifrån MEC?

 13. Rasmus skriver:

  Grymt skrivet !
  Tyvärr så tror jag att det med Leksand stämmer både min bästa och jag håller på dem o Hockey haha
  Lite info till dig: Såg Kennedy handla kläder på stadium idag

 14. Strandbergs Radiohytt skriver:

  ”Rasmus” avgå omedelbart =)

 15. JiPe skriver:

  Håller man på AIK så håller man på AIK. Sen om det är fotboll, hockey, bandy eller handboll så spelar inte det någon roll! Avgå alla som tycker annorlunda!

 16. legal skriver:

  Excellent weblog here! Additionally your site lots up very fast!
  What web host are you using? Can I am getting your affiliate hyperlink on
  your host? I desire my web site loaded up as fast as yours lol

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.