…men Tylösand var trevligt?

Många gnagare hade tagit sig många mil för sol, bad, öl och AIK-seger. Men istället stod laget för en ny katastrofal insats och föll mot Halmstad.

Nej, jag var inte i Halmstad, jag var fortfarande ute på övning på Livgardet i Kungsängen. Därför har jag heller inte sett matchen, men det är ganska lätt att få intryck av densamma genom att läsa på olika AIK-forum och andra sociala medier. AIK stod för en usel insats när man föll med 1-0 borta mot Halmstad.

Vill börja med att behandla Daniel Majstorovic: han togs som de flesta vet ut i 20-mannatruppen men petades från matchtruppen och fick snällt se matchen från läktaren. En ganska tydlig vink om hans status hos Andreas Alm och hos AIK.

Och AIK hade väl tio matcher utan förlust i somras? Sedan torsken borta mot MFF, segern hemma mot Åtvid innan den pinsamma förlusten mot Sandviken i Svenska Cupen. Jag var övertygad, eller mest av allt förhoppningsfull, att man skulle revanschera sig själva genom en bra match borta mot HBK – men icke.

Tittar man på lite ren fakta så hade AIK 56 procents bollinnehav, sköt 24-10 i skott mot mål (men bara 9-6 på mål) och hade mot slutet två ribbträffar genom Henok Goitom. 7-4 i hörnor också. Att ta 24 avslut men inte sätta en enda boll mot ett skitgäng som Halmstad är alldeles, alldeles för dåligt.

HBK:s och matchens enda mål kom på straff genom Stefan Selakovic. Han fick chansen från elva meter sedan Niklas Backman inte hängt med i försvarsspelet utan sparkade ner anfallaren Gudjon Baldvinsson. Om han var på bollen först? Svårt att säga efter att ha sett ett knackigt filmklipp på nätet, men domaren dömde straff och oavsett vad så är det inte så mycket att göra åt saken nu.

Ebenezer Ofori verkar ha gjort en helt okej insats på ovan backposition (höger) men Backman var svag liksom Per Karlsson och Nils-Eric Johansson. Framåt verkar Kennedy Igboananike, av rapporterna att döma, ha tappat en hel del (vem minns inte när han var i cykelsparks-form?). Men ovan nämnda spelare var förstås inte ensamma om att vara svaga.

– Jag tycker synd om AIK. De är mindre bra i första halvlek men gör det bra i andra. Men då är det för tätt runt Halmstads straffområde. Jag tycker inte man ska räkna bort AIK. De är tunga när de kommer igång, sa Jon Persson i Canal Plus-sändningen.

Har varit i kontakt med lite folk som var på plats i Halmstad. Vissa skäms som AIK-supportrar (de har dock inget att skämmas över) och andra skäms för spelarnas bedrövliga insats (det har de full rätt till att göra).

Järfälla kök & lackering
Förstå hur många som lever för AIK, som spenderar större delen av sin ekonomi (utöver det självklara som mat och hyra) för att se laget spela fotboll i fucking allsvenskan. AIK:s fans är unika, var rädda om dem. Annars finns det andra små skitklubbar man kan lalla runt i, som Trelleborg eller Örebro.

Ska inte skriva mer om en match jag inte har sett. Men nu gäller bara, bara tre poäng hemma mot Gefle nästa lördag. För övrigt en match som jag också missar på grund av kryssning/upptaktshelg med jobbet. Hästballe.

* * *

Halmstads BK – AIK 1-0 (1-0)
32:15 Gult kort till Johan Blomberg, HBK (hårt spel)
39:10 HBK tilldömdes straffspark (Backman fällde Baldvinsson)
39:21 Gult kort till Niklas Backman, AIK (straffspark)
40:14 1-0 Stefan Selakovic # 4 – straffspark
42:10 Gult kort till Richard Magyar, HBK (hårt spel)
46:02 Slut på första halvlek
50:24 Gult kort till Fredrik Liverstam, HBK (neddragning)
65:54 Spelarbyte AIK (Igboananike ut, Kamara in)
72:11 Spelarbyte HBK (Selakovic ut, Fagercrantz in)
74:20 Spelarbyte AIK (Moro ut, Quaison in)
79:28 Ribbskott av AIK (Henok Goitom)
81:41 Gult kort till Kristoffer Thydell, HBK (hårt spel)
83:18 Spelarbyte HBK (Westerberg ut, Ljung in)
83:30 Spelarbyte HBK (Boman ut, Nyström in)
83:48 Spelarbyte AIK (Kayongo-Mutumba ut, Lundholm in)
90:32 Gult kort till Kristoffer Thydell, HBK (hands)
90:37 Rött kort till Kristoffer Thydell, HBK (två gula kort)
93:15 Ribbskott av AIK (Henok Goitom)
95:05 Slut på andra halvlek
Publik: 6 253 på Örjans Vall, Halmstad [naturgräs]

AIK (4-4-2): 13 Kyriakos Stamatopoulos – 17 Ebenezer Ofori, 3 Per Karlsson, 2 Niklas Backman, 4 Nils-Eric Johansson (K) – 11 Nabil Bahoui, 10 Celso Borges, 20 Ibrahim Moro (75), 9 Martin Kayongo-Mutumba (84) – 21 Kennedy Igboananike (66), 36 Henok Goitom.

Avbytare: 19 Alhassan Kamara (66), 15 Robin Quaison (75), 25 Sam Lundholm (84), 5 Robert Åhman Persson, 12 Christian Kouakou, 29 Anton Salétros, 35 Patrik Carlgren (mv).

* * *

…och medan andra solat, badat, druckit öl och se AIK skämma ut sig har jag alltså varit och krigat i skogen i dagarna fyra. Eller okej, haft övningar och legat på skjutbana i alla fall. Och haft jävligt kul, och även om jag gjort lumpen har det varit lärorikt.

Det är lite intressant med hemvärnet, att det är mycket modernare och mer likt lumpen än man kan tro. Det är verkligen militären vi pratar om. Eller som de skriver på sin hemsida:

”Hemvärnet har till uppgift att verka över hela konfliktskalan – från stöd till samhället vid svåra påfrestningar i fred till väpnad strid i krig. Hemvärnet är en del av Försvarsmaktens insatsorganisation och utgör nästan hälften av Försvarsmaktens personal. Hemvärnsförbanden är moderna krigsförband med huvuduppgifterna skydda, bevaka, och ytövervaka och skall även stödja samhället vid kris. På detta sätt bildar hemvärnsförbanden en nationell, territoriell basplatta för försvaret och skyddet av Sverige.”

Skjutdörrar i Stockholm
Det är ingen lek och lattjo lajban, det är en viktig del av Sveriges försvar (även om man räknat ut att vi inte kommer att invaderas de närmsta 15-20 åren). Jag tycker absolut att man ska kolla in deras hemsida om man är intresserad av Sveriges försvar, och gör man ett par övningar per år så utgår det en ganska bra ersättning – plus att man då och då får möjligheten att vara med på vissa ”externa” uppdrag.

Jag har i alla fall haft fyra roliga dagar med skönare lirare där merparten var mellan cirka 25 och 40 år. Och som sagt, hemvärnet är en del av Försvarsmaktens insatsorganisation. Nu ser jag fram emot kommande övningar under förutsättning att de inte krockar med några heta allsvenska matcher.

* * *

För första gången någonsin, och efter fyra och ett halvt år som AIK-bloggare, ska jag personligen betygsätta laget: alla får underkänt för förlusten mot Halmstad.

* * *

…men annars sammanfattade en bekant i La Garra Negra helgen ganska bra. Det hade räckt till matchrapport, så hade jag sluppit sitta och fantisera ihop en egen:

”Ett stort tack till alla grabbarna för den gångna helgen så sjukt trasig jag är. Jag hade kunnat plocka ut ca 10 spelare från random krog i Halmstad å de skulle presterat mer å visat 10000 ggr mer hjärta än någon på planen idag. Tycker spelare samt tränare kan ta sig en lång funderare på vägen hem ifall de vill fortsätta i vår klubb. Snart kommer det att rulla huvuden. Vi har fått nog av att se på passionslös fotboll nu. Kom ihåg att ingen person är större än klubben.”

Jag tyckte att Hami uttryckte det hela väldigt bra där. Dessutom skrivet från hjärtat, från en som var på plats.

* * *

Som jag skrev redan efter torsken i cupmatchen mot Sandviken: ”Är det så här bajare känner sig?”…

* * *

Kommande vecka jobbar jag på Enskedefältets skola heeeela veckan. Efter det blir det dock lugnare igen (hoppas jag) så att jag kan bjuda på lite fler rapporter, bilder och intervjuer från Karlberg. Just nu känns det väl lite sådär, ni har varit lite bortskämda under min långledighet i sommar.

* * *

Guldet känns långt borta om man torskar mot skitlag som Sandviken och Halmstad. En Europacupplats är förstås hyfsat inom räckhåll om spelarna kammar till sig, men bara topp tre kan rädda säsongen. Kanske skulle man ha behållit Helgi Danielsson i alla fall?

* * *

Förlusten till trots hade jag så jävla gärna velat spendera en helg i Halmstad dit många AIK-bekanta åkte redan på fredagen…

* * *

Tack till Natalie som kom med en kommentar i helgen och liksom försvarade mitt bloggande lite då jag ibland, men tack och lov inte så ofta, får skit:

”Skulle egentligen kommenterat detta tidigare när du fick de där dryga kommentarerna. Men hursomhelst. Du är inget riktig bloggare om du inte har några haters, det hör liksom till. Det kan vara svårt, men fokusera istället på alla som gillar dig och det jobbet du gör. Du lägger ner grymt mycket tid och energi på bloggen och allt runtomkring. Det är uppskattat av många, glöm inte det!

Tackar så mycket, Natalie. Men minus för att vi skulle ses för en tid sedan men sedan blev det plötsligt ointressant. Eller så missuppfattade jag det hela…

* * *

Hur fan kan AIK vara så jävla dåliga mot skitgäng!?

* * *

Som jag nämnde redan under lördagen, massor med cred till spelarna i supporterlaget Råsunda FC som via 2-1 mot Solna FC såg till att behålla ledningen i division 7C. Målskyttar: Gabbe Nordin och Johannes Åberg.

Samtidigt verkar det ha varit en smågrinig match då det bjöds på två röda kort i RFC: Jawad Soukani och Massy Nazari, båda efter två gula kort vardera.

Ska bli intressant att se resultaten från helgens avslutande matcher för det är riktigt jämnt i division 7C där många lag slåss om serieseger och uppflyttning. Nästa match för vår del är på onsdag.

* * *

Sandviken och sedan Halmstad samma vecka… Suck.

* * *

Nebojsa Novakovic ber i alla fall om ursäkt via Twitter:

”Insatsen idag är riktigt dålig, ber om ursäkt till den fantastiska AIK publiken som följer oss överallt!”

* * *

Snart kommer Albin hem efter att ha varit med farfar i dagarna fyra samtidigt som jag är sjukt seg efter alla övningar. Och så måste jag tvätta. Så jag rundar av här och tackar för att ni tog er tid och tackar också er som kommer med kommentarer då och då.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till …men Tylösand var trevligt?

 1. Classe skriver:

  Skriv inte inför Gefle bara att det skall vara inget annat än seger för då torskar vi 😉

  Bra läsning, tyvär tråkigt i.o.m förlust

 2. Johan skriver:

  Bra läsning som vanligt.
  Bra jobb att hålla igång skrivandet även under helgen trots krig eller vad du nu lekt de senaste dagarna.

 3. Natalie skriver:

  Det var så lite så, tror att fler känner som jag! Haha, det minuset kan jag faktiskt ta på mig. Det handlar inte om ointresse utan helt enkelt att jag är sämst på att planera in saker ibland och då rinner det sen lätt ut i sanden. Du hänger ju en del på Söder och jag har ju precis flyttat till Medis så vi får styra upp något snart 🙂

  • 17124solna skriver:

   Ja, du vet hur du får tag på mig. Men inte en diss till på Facebook, det är inte bra för självkänslan.

 4. AIK skriver:

  Love is in the air… 😉

 5. JiPe skriver:

  Förra veckan (alltså den som tog slut igår) trodde jag verkligen att vi fick känna på hur det är att vara Bajare. Men de motbevisade mig, eller oss, de är tydligen sämre än så! 0-3 på hemmaplan, det är Bajen det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.