4,5 minut med Andreas Alm

Ishmael Koroma ska träna med AIK igen och Martin Lorentzson ska, enligt uppgift, riskera en längre frånvaro. Jag fick några minuter med Andreas Alm efter onsdagens träning för att kolla läget.

Onsdagens AIK-träning var intressant. Detta eftersom man körde mycket anfallsövningar och även matchspel. Av spelarna tycker jag Robin Quaison såg riktigt het ut, och jag fick medhåll från ett par polare också. Skoj att se! Även Daniel Tjernström tränade igen.

Däremot saknades Martin Lorentzson och Niklas Backman spelade högerback när man körde matchspel. Pratade med en av spelarna efteråt som sa att Lorentzson hade fått någon smäll och att menisken i knäet var skadad.

– Det kan bli tal om operation och då kan han bli borta en längre tid, sa spelaren.

Sedan jag nåtts av den uppgiften, samt uppgiften om att Ishmael Koroma från Sierra Leone skulle träna med AIK igen, tänkte jag intervjua Björn Wesström. Han missade jag dock när han gick in i klubbstugan, så istället frågade jag Andreas Alm när han som en av de sista kom tillbaka från träningsplanen.

Började med att nästan be om ursäkt för att jag varit hård mot honom i bloggen, han flinade mest och sa något om att det är ingenting han hört talas om. Nej, Alm är nog inte riktigt killen som läser bloggen, men jag ville ändå göra det och samtidigt berömma honom för hur bra laget gått på sistone. Så det fick jag i alla fall gjort. Sedan började jag intervjun.

Vad är det som gjort er så bra den senaste tiden? Vad är skillnaden mot våren där fansen var så förbannade?

– Jag tycker att anfallsspelet var bra hela våren, det är så lätt att resultaten styr tanken på alla men jag tycker att anfallsspelet varit bra väldigt länge. Vi har skapat fler målchanser, har ett bättre bollinnehav och uppenbarligen har vi gjort fler mål den här säsongen än vad AIK gjort på länge. Det har funnits där, säger Alm till 17124.se.

– Försvarsspelet har varit… Eeh, varit alldeles för mycket upp och ner. Vi har hållit nollan för få gånger. IFK Göteborg hemma var okej och Malmö hemma också, men har också haft dalar mot Halmstad och andra lag. Där har vi varit missnöjda med det men har nu fått ihop det lite bättre.

Ja, för försvarsspelet är ju ändå AIK:s signum sedan 1998 eller så…

– Ja, jag håller av tradition försvarsspelet högt.

Nya målvakten Patrik Carlgren, det är ju Lee som tränar honom men hur mycket ser du?

– Jag ser ju Patrik dagligen, och det ser bra ut. En lite annan målvaktstyp mot vad vi har haft tidigare, jag gillar det. Han har en god träningsmentalitet och förutom att han har potential så är han redan så pass bra att det är riktigt spännande.

Jag har tyckt att han ser lite valpig ut. Men det kanske är skillnad att komma från Brage till ett lag med allsvenska stjärnor som skjuter lite hårdare.

– Det har väl lite med ålder att göra också, och hur man är skolad. Tidigare har han haft målvaktsträning tre gånger i veckan och nu har han det ibland två gånger om dan. Så det är klart att det är skillnad.

Jag hörde att Ishmael Koroma kommer hit igen…

– Okej.

När kommer han?

– Det vet jag inte.

Hur bra är han?

– Eeh… Han har ju varit här och tränat med oss tidigare, så vi får se vad det innebär. Jag är inte så himla fokuserad på dom som inte är med i truppen just nu. Han gillar oss och vi har gillat det vi sett av honom tidigare så…

Sedan hörde jag att Lorentzson hade problem med menisken?

– Okej, det har inte jag hört.

Jag fick höra att det kan bli tal om operation, det måste du väl ha hört i alla fall?

– Ja, nej. Jag tror inte att det blir någon operation för honom.

Vad har ni för alternativ på högerbacken?

– I dag spelade ju Backman högerback.

Och gjorde det bra?

– Du såg ju träningen… Tidigare har Helgi och Robban spelat ytterback, det har varit lite olika.

Ni har ett gäng 96:or med annars, främst Noah och Salétros. Kommer dom att fortsätta köra med A-truppen?

– Ja, alltså om jag får välja så blir det så mycket som möjligt. Jag vill även ha William Sheriff som var uppe i går och körde och Tim Lidell, kanske någon mer 96:a också. Det finns bra spelare från akademin, så det är bra.

Jag har tidigare hört att alla de fyra kommer att köra under hösten?

– Mer eller mindre.

Är det någon av dem som är extra intressant?

– Ja Noah och Anton som är dom som tränar mest med oss är det, och William gjorde en bra insats i går och Tim också. Så de här 96:orna, någon kanske tar två kliv en månad och en annan ett, det är väldigt ojämnt hur de utvecklas. Men Anton och Noah som var här i dag gör det återigen bra.

Nu blir det en lite luddig fråga, men hur ser du på ”Tjerna” på lördag? Många kommer ju att kräva att han ska få spela. Hur resonerar du?

– Vi får se, först ska han vara tillgänglig. Han vilade i går på grund av skada, så vi får se. ”Tjerna” var ju med i truppen senast.

Men du måste väl ändå se till det sportsliga i första hand? Eller det sentimentala?

– Jag känner förstås till förutsättningarna, sedan får vi se vad jag gör inför matchen och när matchen väl är igång, avslutar Alm.

Därmed tackar jag Alm för att han tog sig tid. Jag hyser som de flesta nog vet en stor respekt för honom, men nu tog jag mod till mig och gjorde en intervju. Det kändes bra.

* * *

EDIT: Är glad att jag, eller snarare min uppgiftslämnare, hade fel om Lorentzson. Han kan i bästa fall spela redan på lördag.

* * *

De 96:or som tränar med AIK är alltså Noah Sonko Sundberg, Anton Salétros, William Sheriff och Tim Lidell.

Sedan var även Jonas Olsson, målvakt, på plats i dag. Han ingår inte i samma åldersgrupp, jag vet inte hur gammal han är, men det är trevligt att se honom så pass ofta på Karlberg.

* * *

Glöm inte bort att besöka bloggens sponsor Järfälla kök och lackering. Och tack för ert stöd.

* * *

Skönt att ha Celso Borges tillbaka. Han är också väldigt trevlig och morsade glatt strax innan han gick in i klubbstugan.

– Hej Joakim, hej Albin, sa han till oss.

Det var lite speciellt, inte så ofta jag hör spelare nämna Albins namn faktiskt.

* * *

4,5 minut – så lång blev min intervju med Alm. Intervjun är återgiven i sin helhet.

* * *

Ishmael Koroma, är inte helt 100 på stavningen, från Sierra Leone är för ung för att värvas till AIK redan nu. Tror bestämt att de måste vara 18 år innan de får värvas av europeiska klubbar.

* * *

Alltid trevligt när okända kommer fram och tackar för bloggen. Som vanligt skoj att få lite beröm. Så tack!

* * *

Tycker att min intervju med AIK Hockeys sportchef Daniel Rudslätt i dagarna blev bra. Hockeykrigarna behöver vårt stöd, så läs den gärna om ni inte gjort det.

* * *

Trevligt att se gamle AIK-backen Benjamin Kibebe på Karlberg i dag. Han spelade i AIK 1999-2004 och har efter det haft en lyckosam period i Norge, Danmark och Schweiz fram till 2012. Nu satsar han, med sin ekonomiska bakgrund, på en civil karriär.

Andreas Alm snackade en del med honom efter träningen. Tror dock inte att det var ett försök till att få honom att göra comeback, men man vet aldrig.

* * *

…annars är det mest spännande just att Daniel Tjernström ska tackas av på lördag då AIK tar emot Elfsborg. Köp biljett här. Och så Black Armys turnering Årets Råttjävlar på Råsunda IP på söndagen. Mitt Råsunda FC får ihop ett hyfsat starkt gäng som det ser ut nu.

* * *

Han har lite humor ändå, Daniel Majstorovic. Det var en boll som flög förbi hyfsat när mig, Albin, polaren Gustav P och min kamera.

– Bäst du aktar kameran, den ser dyr ut, sa ”Maestro”.

– Ja, den skulle du aldrig ha råd med, svarade jag.

– Den kostar väl ungefär lika mycket som jag tjänar per dag, flinade mittbacken.

* * *

Det var det. Nu blir det till att sova middag och i kväll är det träning med Råsunda FC på Skytteholm. Har bjudit in Anton Edselius, son till AIK:s vd Thomas, då han förvisso är målvaktstränare i dag men också med förflutet som just keeper. Ska bli spännande att se honom på planen.

* * *

När jag ändå är inne på Råsunda FC så vill jag gratulera tränaren Francisco Carrasco som fyller år i dag. Jag var inte hur gammal La Garra Negras stolthet blir, men ”gubbe” har han passerat med några år redan.

* * *

Sedan är det ju lite att man undrar vad den tidigare storspelare, numera agenten, Martin Dahlin gjorde på Karlberg i veckan…

* * *

Tack för att ni tog er tid. Följ mig gärna via Twitter och via Instagram. Och större och fler bilder från dagens AIK-träning kommer upp på min sida ”Bloggen 17124.se” på Facebook i kväll. Peace.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till 4,5 minut med Andreas Alm

 1. Ullis skriver:

  Min AIK abstinens stillas även i alanya, men inte kul och läsa om lorentzon:-(
  Vete 17 om jag kommer hitta nånstans och se matchen på lördag så du kan väl messa mig på fb om du vet nån stream är du snäll;-)))
  Take care!

 2. erik skriver:

  Bra intervju med Alm.

  När det gäller Dahlin så kan man ju hoppas på Durmaz men det känns ju inte så troligt.

  Jag hoppas verkligen att vi får behålla våra 96:or men det kan bli svårt speciellt med Noah, honom får du gärna intervjua om du inte redan gjort det.

  Kibebe är inte förlåten för sin straffmiss det kan du hälsa.

 3. Ulrika skriver:

  Jag kommer till Solna på fredag och skulle gärna kika på AIK:s träning. Vet du om, var och när de tränar på fredag? På nätet finns endast julis träningskalender.

 4. gringon skriver:

  Fett att intervjua AA trodde inte han va killen som ställde upp på intervjuer!

  Du borde fixa en längre med Andreas, eller Nebojsa för den delen.

  Klockren blogg, och som man säger i Finland ; Taxi mycksi

 5. humor? skriver:

  Synd om majsan, ett misstag och folk glömmer aldrig.

  Låt han va ifred så kanske han blir en tillgång. Han är trots allt jävligt bra när han är i form

 6. Joakim Hall skriver:

  Ulrika: Schemat är uppdaterat nu. 10:30 på Friends Arena på fredagen. Sist man var där var det inte öppet för allmänheten just eftersom man inte hade personal som kunde sköta inpassering etcetera.

  Gringon: Tack så mycket. Just Nesh jar jag intervjuat en del de senaste åren, men nu var det ett tag sedan.

  Humor? Ja, det är en MYCKET speciellt situation. Nej, folk glömmer inte. Själv är jag för gammal för att gå runt och hata spelare för att de gjort ett par fel, han har ju bett om ursäkt. Men i övrigt tänker inte jag välja någon sida, förutom att jag tycker AIK gjorde fel från början som värvade honom för de pengarna. Men DET är ju inte Maestros fel.

 7. undrande skriver:

  Tja! Tänkte kolla hur gammal Albin var när du tog med han på fotboll
  Första gången, har en som fyller ett i augusti som ännu inte fått se AIK live och det börjar bli dax känns det som?!

 8. AIK skriver:

  Träningen på national arenan är öppen för allmänheten,
  Bra intervju med Alm!

 9. Ulrika skriver:

  Ok! Tack för ditt svar och för en kanonbra blogg!

 10. Joakim Hall skriver:

  Undrande: Skrev ett svar, det gick visst inte iväg. Albin låg som bebis i min famn på Hovet. Fotbollen minns jag inte riktigt, men han satt väl i vagn när han var ett par år (viktigt med öronkåpor då). Aldrig för tidigt att börja, men de får ju inte ut så mycket av det heller.

  AIK: Exakt.

  Ulrika. Så lite så. Tack.

 11. Ullis skriver:

  Nu slipper jag avgå hoppas jag;-) hittade puben igår som visar AIK matchen på lördag så nu är det en väldigt glad ullis som får se matchen…. Hejja fram dem ordentligt alla på plats!!!

 12. Vetande skriver:

  Jag vet inte om jag kan hålla med om att dom inte får ut nått av det, det låter ju bättre att säga att jag har varit där sedan 2013 än kanske 2020 när skolan börjar osv.. Prestige lixom. Tjejen och hennes släkt är ju inte AIK så viktigt att det blir rätt från början nu när det finns chans att styra upp det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.