Närgånget med Daniel Rudslätt

På måndagen gick hockeylaget på is. Och jag fick äran att intervjua sportchefen Daniel Rudslätt. – Jag tror mycket på det här laget, det finns stora kvalitéer, säger han till 17124.se.

Okej… Vi tar det från början: just nu suger mitt liv hästballe. Måste få det sagt även om det låter lite illa. Vad händer? Jo, under en period då man är arbetslös och inte har någon inkomst så pajar först min värdefulla kamera på mobilen, sedan tappade jag brillorna nere i Göteborg och sent på måndagskvällen totaldog min laptop. Den är helt död.

Skiter egentligen i datorn, det går att köpa en ny, men alla bilder som jag hade sparat där för framtida bruk i bloggen och alla bilder jag tänkt framkalla. Har dock fått tips om att det ska gå att köpa en dockningsstation och koppla ur hårddisken och på så sätt komma åt filerna på en ny dator (en ny dator som jag egentligen inte har råd med, speciellt inte som mina beställda glasögon är av märket Henri Lloyd, viktigt med stil och klass ni vet).

Så här sitter jag, riktigt irriterad och frustrerad. Extra jobbigt var att jag skrivit ett inlägg på kvällen, inklusive en intervju med AIK Hockeys relativt nya sportchef Daniel Rudslätt. Allt gick förlorat. Men som tur var hade jag kvar inspelningen på mobilen, så det var bara att plugga in Albins sega dator (tack och lov att han kom hem i går efter tre veckor på landet!). Det jobbiga är att det inte fanns ett jävla skit på datorn, så jag har fått börja med att installera alla program man ska ha, hitta länkar till WordPress och jada-jada-jada. Förstå att mitt liv suger just nu, var nära att kliva ut på Nybohovsbron och hoppa ner på Essingeleden. Så kändes det i natt.

Så jag tänker inte skriva om allt som hänt inom fotbollen under måndagen. Jag har inte tid och ork till det, jag vill umgås med Albin (och likförbannat tvingas jag sitta vid datorn mellan 07 och 12 denna tisdag).

Måndagen spenderades i alla fall i ishallen på Ritorp där jag fick träffa ett gäng polare och sköna lirare som Christoffer Bodin, Joakim Rösund och Adam Ekman från AIK. Och Marie Hallman för all del, en väldigt trevlig kvinna. Jag var väldigt hård mot henne en gång efter ett besök på Hovet, men jag var full då. Det var onödigt.

Alla j-a bilder som jag tog på Ritorp gick förlorade, utom några jag tog med min mobil vars kamera alltså inte funkar så bra (det blir suddiga bilder så fort någon rör sig). Och jag som fotade Daniel Rudslätt just till intervjun… Balle!

Men… Nu ska jag inte tråka ut er om mitt tragiska liv. Jag ska försöka vara lite mer positiv, jag får glädjas över att Albin är hemma igen. Och hoppar rakt på intervjun med den trevlige Rudslätt. Som vanligt, var inte förberedd med frågor men hade i alla fall fått in lite tips via min sida ”Bloggen 17124.se” på Facebook. Så tack till er!

Hur känns nu Daniel, första dagen på is?

– Det känns jättebra faktiskt, första dagen när det är ispremiär känns alltid lite speciell. Semestrarna är slut och grabbarna är tillbaka och du ser, det är mycket glädje, några har lite ont i fötterna och några ramlar här och där men det är som det ska vara när det är ispremiär, säger Daniel till 17124.se.

De ser ut att skratta mycket…

– Ja, och glädje är någonting som är väldigt viktigt att ha i en grupp också. Och det finns verkligen glädje här, det har vi som följt sommarträningen sett. Det är harmoni och vi bygger vidare på dom som var med förra året, det är lättare när det inte är så många nya som kommer in.

Jag hänger kanske inte så mycket på hockeyforum men får känslan att många inte tror på laget. Att man kanske inte köper säsongskort för att man tror att ni kommer att slåss i botten?

– Jag hoppas verkligen inte att folk undviker att köpa säsongskort utan vi vill förstås ha fansen på läktaren. Sedan är det lite som när vi gick upp i elitserien, det var inte många som trodde på oss då heller utan då blev vi väldigt, väldigt sågade. Det är som Gunnar Persson sa inför den säsongen: ”Vi ska spela om det först”. Jag tror mycket på det här laget, det finns stora kvalitéer och nu fick vi in en back för ett par dagar sedan som kommer att bredda vår defensiv. Jag tror helt klart att vi kan överraska.

Vad vill du säga till alla som velar och undrar om de ska gå eller inte gå på matcherna?

– Jag hoppas att ni verkligen sluter upp för som alla har läst är det ett tufft år ekonomiskt sett, både för oss och för många andra elitserieföreningar. Kan vi tillsammans skapa den här inramningen som AIK-fans kan göra så ger det extra poäng, då hänger vi med och får en bättre ekonomi. Så fansen betyder mycket, mycket mer än dom tror. Eller dom vet ju att dom är viktiga men dom är väldigt uppskattade bland spelarna och just att komma in på ett fullsatt Hovet det är något unikt i hockey-Sverige och i hockeyvärlden.

Det är väl en kombination antar jag, att ni vill ha ”slipspublik” med pengar men också levande publik?

– Ja, självklart är det så. Men det är ju den ena publiken som skapar stämning och den vill vi verkligen ha.

Ni var ju utanför elitserien i åtta år eller så, känner du också att man nästan tappade en generation där?

– Ja, så är det och det tar tid att bygga upp igen. Det är en väldigt lång tid att vara borta och just den här vanan att gå på matcher… Nu jobbar publik- och marknadsgrupperna stenhårt för att få tillbaka folks vana att komma till Hovet. Några kanske gick på två matcher förra året, men dubbla det och kom hit på fyra matcher, sånt gör mycket. Vi måste hitta nya målgrupper och locka tillbaka dem som en gång var på Hovet.

Sett till nya kanadicken Derek Joslin och det ni har i dag, vad saknar ni?

– (Funderar) Jag vet inte om vi saknar någonting utan det ska bli intressant att följa dom här unga backarna vi har, som Spångberg och ”Jonte” Andersson, och ”Aspen” tror jag kan ta stora kliv i år. Men samtidigt är det klart att vi håller koll på marknaden och eventuellt så kanske vi måste komplettera med ytterligare en back.

Är du nöjd med det ni har nu?

– Ja, jag tycker att jag har fått ihop en bra grund, så får vi se hur det utvecklas. Men det är helt klart en harmoni i truppen.

Derek Joslin har ju spelat i NHL men inte så många matcher förra säsongen, eller?

– Nä precis. Han har väl närmare 120 matcher i NHL. Han är 87:a så han är fortfarande en relativt ung kille som är glad över att få den här chansen och hans målsättning är självklart att komma tillbaka till NHL. Han är inte nöjd med att bara vara här, utan han vill utvecklas och tror på de här tränarna vi har och vill komma hit och ta en ”stor” plats i laget.

Hur fick ni egentligen tag på den här killen?

– Det är en process som har pågått ganska länge, ända sedan jag tillträdde i april har vi ju vetat att vi behöver fler backar. Vi ville inte stressa någonting och slänga in den första vi sprang på utan vi gjorde ett grundligt arbete, precis som vi gjorde när vi rekryterade tränare. Jag tror att det är väldigt viktigt och det är ju inte bara jag som gör det arbetet utan man tar hjälp av sportrådet och det är flera inblandade för att på något sätt minimera riskerna för misstag och vara säkra på att den man tar in kommer att lyckas.

Rikard Franzén är ju intressant också. Många ville ju inte se honom i AIK efter att han skrivit på för Djurgården. Hur ser du på honom?

– Han har också, vad är det, 15-20 år i AIK. Det känns som att det är svårt att hitta en större AIK:are, han brinner verkligen för den här klubben och han har varit juniorutvecklingsansvarig och kan verkligen juniordelen också. Det är få personer i hockey-Sverige som brinner så mycket för en klubb som Rikard Franzén gör. Just att se ”Frasse” som han kallas arbeta med den här tränarkonstellationen, och hur han sprider energi i gruppen… Han har tillfört väldigt mycket så här långt.

Det är mycket snack på Twitter och så om Daniel Bång tillbaka till AIK. Kan du säga någonting om honom?

– Ja, alltså Daniel Bång är en ur-AIK:are, han brinner verkligen för AIK. Om han skulle vilja komma hit och det finns resurser för det så är det klart att han skulle tillföra mycket både i gruppen och på isen. Jag känner ju Daniel sedan vi spelade tillsammans i AIK och vi för dialoger, sedan har han ett förslag från Nashville. Mycket mer än så kan jag inte säga. Han har inte bestämt sig själv för vad han ska göra, men självklart är det så att om han ska vända hem till Sverige så hoppas jag att vi ligger bra till.

Hur mycket hämmas ni av ekonomin? För jag har förstått att den inte är bra.

– Så är det och det är därför vi vill att fansen ska köpa säsongskort. Vi behöver all hjälp vi kan få för att fylla läktarna så mycket som möjligt, för att få ekonomin i balans. Det är klart, vi har inte en obegränsad budget för att ta in sådana som Bång till exempel utan det krävs hjälp då.

Jag är ju med i Svarta Massan, och där lånade ni ju pengar nyligen. Har det med kanadensaren att göra, eller är sånt kanske hemligt?

– Njae, alltså… Vi behöver inte gå in på det, men dom beviljade ett lån utifall vi skulle behöva utnyttja det, ja.

Du själv har ju en rätt ny tjänst. Kom du in för ditt AIK-hjärta, din utbildning eller vad?

– Haha, det får du nästan fråga de som rekryterade mig om, det var ju styrelsen och sådär. Men jag är uppvuxen som AIK:are och har hängt på AIK:s matcher från början, sedan har jag varit runt lite och haft en lång karriär själv men fick avsluta i klubben i mitt hjärta vilket var väldigt speciellt. Sedan blev det ett år på marknadsavdelningen vilket gjorde att jag fick se hockeyn från den ”andra sidan”. Sedan har jag lite ekonomiutbildning i grund och botten men det är väl mest min erfarenhet från alla mina år i hockeyn som egentligen tog mig hit.

Du har en bredd kan man säga?

– Ja precis.

Så du är inget lågbudgetalternativ?

– Haha… Nä, dom gjorde ett arbete även där, styrelsen tog fram en rollprofil och så fick jag frågan, och självklart var det smickrande och jag kommer att jobba stenhårt med det här för att göra det så bra som möjligt för AIK.

Hur roligt är ditt jobb?

– Jag tycker att det är jättekul. Att få jobba med hockey som man spelat hela tiden, det är ett fantastiskt privilegium att få fortsätta jobba inom hockeyn. Jag ser fram emot säsongen och att få jobba med den här tränarkonstellationen och med killarna i laget.

Du ersatte ju Anders Gozzi. Vart tog han vägen?

– Eeh, ja han är i alla fall inte verksam inom AIK. Han har väl lite olika projekt på gång då, men jag tror inte att han har något som är helt klart.

Gozzi har ju varit väldigt lyckosam och är en stor profil. Hur känns det att ersätta honom?

– Mmm, ja… Men jag försöker inte att tänka på att jag ersätter honom, han kände att han gjort sitt klart här i AIK och nu försöker jag hitta min roll i att leda det här laget och organisationen. Jag har mina idéer om hur jag tycker att en sportchef ska agera och det kommer jag att jobba efter.

Och därmed tackar jag Daniel Rudslätt för att han ställde upp. Jag nästan ursäktade mig efteråt och sa att jag hoppades att jag inte var för hård, men icke, det var grönt. Han är en skön lirare som jag säkert kommer att prata med fler gånger under säsongen.

* * *

Är du gnagare eller bajare? Vill vara lite extra tydlig nu: STÖD ISKRIGARNA OCH KÖP ETT JÄVLA SÄSONGSKORT! Läs mer på AIK:s hemsida.

* * *

Nu försvann även länken till en banner… Men besök gärna Järfälla kök och lackerings hemsida. De stöttar mig i mitt bloggande så jag hoppas att ni kan stötta företagare med AIK-hjärta.

* * *

Polaren var på Karlberg på måndagen. Jag fick höra att Daniel Majstorovic inte kastar in handduken utan kämpar på för att ta en plats i laget. Det ska han ha en eloge för, men jag står fast vid det jag skrivit tidigare: jag tror inte att han kommer att spela en minut till.

* * *

Tack till ”Christoffer från Märsta” som sponsrat mig med 500 kronor, pengar som ska sättas in i fonder öronmärkta till att köpa en ny kamera. Han gör det för att han uppskattar bloggen och vet att jag har det lite knivgt.

Var en till lirare som skulle göra samma sak, tänkte att jag kunde upprätta en tacklista. Men pengarna kom aldrig in vid löning som utlovat. Men det är i alla fall en start!

* * *

Hylla Daniel Tjernström! Köp biljett till AIK-Ellos på lördag!

* * *

Ingen som kan sponsra med ny dator? Ny lur? Ett nytt liv? Jobb? Det är inte lätt att vara Joakim Hall i dag. Tur som fan att AIK går bra i alla fall annars hade botten definitivt varit nådd.

* * *

Alexander Milosevic får spela mot Elfsborg då hans utvisning mot Syrianska inte var grov. Det är bra nyheter.

* * *

En färgad herre var på Karlberg på tisdagen, gissar på polarens beskrivning att det var agenten Innocent Okeke som bland annat har Kennedy Igoananike i sitt stall. Ja, det är den ende AIK:aren han har såvitt jag vet.

* * *

Som sagt… Nu måste jag hänga med Albin och sedan dra in till stan och försöka fixa den j-a datorn. Kanske är det moderkortet som brunnit. Det enda jag gjorde var att flytta bildkabeln från tv:n till bildskärmen och pang! Datorn tvärdog.

Men tack för att ni tog er tid. Skulle ha gått på Karlberg på tisdagen men får gå senare i veckan istället. Följ mig gärna via Twitter. Hej.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Närgånget med Daniel Rudslätt

 1. Simon skriver:

  Vet du hur laget tränar i veckan?

 2. Joakim Hall skriver:

  Hockeyn? Nej, ingen aning. Fotbollen? Står på hemsidan.

 3. Paul skriver:

  Vet du hur AIK fotboll tränar på torsdag? Det står inte i augusti på hemsidan? Tack på förhand

 4. Joakim Hall skriver:

  Paul: Vad jag har hört tränar spelarna onsdag och fredag men inte torsdag (sällan två dagar innan match).

 5. Lina skriver:

  Felt so hopeless looking for answers to my qu.otisns.e.until now.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.