Intervju: Nu ska Nabil Bahoui lyfta

Nabil Bahoui har känt sig slö länge och blev till sist sjukskriven. Det visade sig att han var allergisk mot en massa saker. – Något har varit fel, jag har inte fått ut max, säger Bahoui till 17124.se.

Sedan jättetalangen Nabil Bahoui kom till AIK har han oftast varit en frisk fläkt. Vi bor inte så långt ifrån varandra, jag i Aspudden och 22-åringen i området Gulddragen i Hägersten (därav nicket ”NabilGuldish” på Instagram och Twitter, man ska vara stolt över sina rötter, även om han är född i norrort, minns inte om det var i Tensta eller Rinkeby). Folk från Gulddragen nära E4:an i höjd med Fruängen tror jag brukar förknippas med det starka AIK-fästet Bredäng men för mig ligger området, som jag bara har hört gott om, närmare Västertorp och Mälarhöjden men det är lite coolare och lite mer förort att vara från Bredäng – så vi kör på det.

Ni vet att jag hänger mycket på träningarna, inte minst nu under sommaren då jag är utan jobb. Därför har jag träffat ”Nabbe” som han kallas väldigt ofta men det räcker med att träffa honom någon enstaka gång och man förstår snabbt att svensken med marockanska rötter är en skön lirare. Och inte bara det, han är väldigt öppen, ödmjuk och rolig. Han må köra en riktigt fet Merca som han skaffat sedan han gått till norra Europas anrikaste förening men det verkar inte ha påverkat honom.

Jag pratade med ”Nabbe” i samband med lördagens träning och sedan sprang jag på honom i spelargången på Södertälje Fotbollsarena på söndagen och båda gångerna berättade han om att han plötsligt drabbats av allergier och hur det till sist slog ut honom i torsdags då han missade träningen. Bad om att få intervjua honom om det i veckan och på måndagen var det dags. Efter träningen satt jag med Albin och polaren Rickard Olofsson, som ursprungligen är från Bredäng och som har lite gemensamma vänner med ”Nabbe”, och väntade utanför klubbstugan.

– Gör som Aftonbladet, skriv ”Allergichock i AIK” som rubrik, flinade Solberga-bon Rickard.

Garvade åt Rickard som är en kul kille. Men jag har faktiskt tänkt på det de senaste dagarna, att det är lite som att jobba för kvällstidningarna. Inte sådär som jag brukar göra, att bara fråga spelare om ditten och datten utan någon som helst röd tråd, utan nu skulle jag belysa ett problem med en spelare. Jag tror att om tidningarna vetat om ”Nabbes” allergier hade de nog gjort en grej på det, han är trots allt ett namn i Sveriges mest bevakade och uthängda klubb. Inte för att jag var förberedd med frågor, men jag var inte orolig, egentligen hade ”Nabbe” dragit hela allergi-storyn för mig tidigare, jag hade den bara inte inspelad.

Vår yttermittfältare hade dröjt sig kvar och kört lite övningar med Johnny Nilsson men kom tillbaka till klubbstugan som näst sista man, jag tror att Sam Lundholm var den ende som passerade oss efteråt. Vi morsade på honom och han slog sig snabbt ner där vi satt vid vårt bord i den värmande och starka juli-solen, på samma ställe där Ivan Turinas minnesplats var men där det enda som påminner om det är lite stearin och framför allt lite svart sot som kvar på marken. Bänken som användes var gammal och rutten och ligger slängd en bit bort mot skogen. Efter lite allmänt tugg var det dags. Sedan ”Nabbe” svarat ”Bra, själv?” på frågan hur han mår undrade jag hur det egentligen låg till med allergin han pratat om de senaste gångerna vi mötts.

– Efter uppehållet så blev jag alltid trött under matcherna. Jag ”dog” alltid i andra halvlek och tänkte ”Vad är felet?” så jag gick och pratade med läkarna. De trodde att det kunde vara en bakterie eller något. Till slut kollade vi upp det i förra veckan och jag var allergiker, säger ”Nabbe” till 17124.se

– Jag är allergisk mot typ… allt. Gräs, damm, kvalster i sängen, jordnötter och en massa andra grejer. Det kan ha påverkat att jag känt mig så hängig.

Det var alltså i torsdags som kroppen inte orkade längre och ”Nabbe”, som varit förvisad till bänken de två senaste matcherna, fick sjukskriva sig från dubbelpasset den dagen.

– Men sedan dess har jag försökt att träna, jag har känt att jag tappat ganska mycket. Alltså jag vet själv att jag inte varit på topp de senaste matcherna men jag jobbar mig tillbaka.

Det här med allergin, kände du inte av det under tiden i BP? Eller i våras?

– Nej, jag har alltid varit pollenallergiker och har tagit en tablett om dagen mot det. Sedan i våras, när all pollen kom, och jag fick andningstabletter och så av vår läkare och så, då blev det bra. Under vårt uppehåll tränade jag två gånger om dagen och sa ”Jag ska köra över alla när jag kommer tillbaka”. Jag hade inte käkat några tabletter och så kom det som en chock typ.

– Nu har jag fått tillbaka tabletter som jag ska ta en gång om dagen under hela året. Det känns redan bättre. I förrgår, i går och i dag har det känts mycket bättre. Jag är inte lika hängig och varm som jag jag var innan.

Men du vara bara borta någon dag?

– Jo, men grejen är den att när jag har tränat så har jag känt mig halvsjuk. Jag har kört på och känt att något är fel, att jag inte har fått ut max. Och ändå har jag spelat matcher.

Ni vet, jag är en ganska ärlig och rak människa. Ibland för ärlig eller i alla fall för rak och kan säga lite dumma saker. Men både jag och Rickard tyckte att ”Nabbe” såg lite grinig och hängig ut mot slutet av träningen. Och det kunde jag inte låta bli att berätta honom, bara för att det var så opassande just eftersom han kände sig mycket piggare nu än tidigare. Men han garvade bara åt mitt tilltag när jag till och med ursäktade mig direkt efter mitt påstående.

– Hahaha… Nej, det är lugnt, det har inget med det att göra, det var nog för att vi förlorade matchen på träningen.

Men kommer den här allergin att hämma dig framöver eller kommer du att vara helt 100 nu när du vet vad det är?

– Alltså, jag har ju gått runt och tänkt ”Vad är det här?”. Men nu har jag fått det svart på vitt vad det är för något, att det är en allergi, och jag har fått tabletter och det känns bättre, då kan man trycka på igen. Jag kör lite extra i veckan så att jag kommer tillbaka till den gamla fysiken.

Så du känner att de sämre matcherna har med det att göra?

– Alltså, jag är inte en sån som försöker skylla på att jag har varit sjuk eller så, jag har varit dålig helt enkelt. Men just när det gäller fysiken måste det bero på det, att jag inte orkar hela matcher och då tar man ofta felbeslut och så vidare.

Du använde precis ordet ”dålig”. Tycker du själv att du varit dålig i matcherna?

– Njae, dålig och dålig, men jag tycker inte att jag har varit lika bra som tidigare, jag har höga krav på mig själv. Jag har ju stora mål, jag vill vinna matcher, göra poäng och allt det där, då måste man ha höga krav på sig själv.

– Jag är inte en sån som är nöjd bara vi vinner och jag är med i laget, att jag är med i ett vinnande lag. Jag har höga krav på mig själv och jag har inte varit supernöjd. Okej mot BP, det blev en assist, och Helsingborg var en tuff match och Mjällby… Jag blev utbytt ganska tidigt där men var helt okej i första halvlek. Men jag har mer att ge, det är det jag strävar efter. Att komma dit.

Hur mår du nu, känner du dig 100-procentig eller?

– Alltså, jag har lite kvar i flåset. Jag känner själv att jag har lite ”pingis-lunga” ibland men det kommer tillbaka snart. Jag är vältränad, jag har bara tappat lite.

Så vi kommer att få se en bättre ”Nabbe” framöver?

– Absolut, mycket bättre, lovar mittfältaren.

* * *

Jag, Rickard och Albin satt och pratade med ”Nabbe” ganska länge faktiskt (Albin pratar dock inte, han lyssnar bara men svarar ibland på direkt tilltal, vi är väldigt, väldigt olika där jag och lillkrabban). Jag ska inte återge allt han sa men han sa några saker som var intressanta. Först när jag frågade vad han skulle göra om han inte hade fotbollen, och då svarade han, fritt ur minnet:

– Jag vet inte. Jag har alltid varit fullt fokuserad på fotbollen. Jag tror att om man har alternativ kanske man inte går in helhjärtat i fotbollen.

Sedan diskuterade vi spelarbonusar. Enligt Rickard finns det spelare i exempelvis Tyskland, där bonusar enligt honom är en stor del av en spelares inkomst, som får det tufft ekonomiskt om de inte får speltid. Skämtade med ”Nabbe” och undrade om han som Bosman fick lika stor sign on-bonus som Daniel Majstorovic.

– Haha. Nej, inte alls. Nenad (Lukic, agent) sa bara ”Ta det AIK erbjuder, de stora pengarna tjänar vi om ett par år”, sa kantlöparen.

Innan vi lät ”Nabbe” gå in och duscha kunde jag inte låta bli att fråga om Brommapojkarnas högerback Tim Björkström. Varför? En bekant med koll på BP hörde av sig under måndagen och lät hälsa att Christer Swärd och Björn Wesström var och tittade på BP-IFK Göteborg och han trodde att man tittade på Björkström.

Det lustiga är att min BP-kontakt hörde av sig förra säsongen och meddelade att AIK tittade på just ”Nabbe” som är jämngammal med Björkström. Det jag fick ur vår mittfältare var att BP-killen är duktig och han sa att han förstår om AIK är intresserade av honom. Men jag har också förstått att han måste förbättra sina defensiva kvaliteter för att ta det det stora klivet, det har min polare hälsat.

* * *

Senast reflekterade jag inte över det, eftersom texten lades ut efter det att jag publicerat måndagens inlägg (som egentligen handlade om söndagens match mot Syrianska). Men jävlar vad bra AIK formulerade det angående den här häxjakten från Expressen. Stil och klass på den, AIK!

* * *

De som var med och besegrade Syrianska med 2-1 på söndagen tog det lugnt på måndagens träning. Jag tog några bilder mot slutet, de ligger i bildspelet. Hade lämnat stativet hemma och tänkte väl inte fota något alls men kunde inte hålla mig i slutet (hade egentligen med mig kameran utifall det var något speciellt, en provspelare på plats eller så).

Christoffer Bodin intervjuade Patrik Carlgren när Robert Åhman Persson och Niklas Backman plötsligt dök upp och tömde sina vattenflaskor i ansiktet på vår nya keeper, haha. Och jag missade att filma det. Fan fan fan.

– Ni får ju säga till innan så Jocke får det på film, hojtade Rickard.

– Han är ju journalist, han måste se när sånt kommer, flinade Backman.

– Jag har fan ingen split vision, jag märkte ingenting, sa jag med en blandning av humor och besvikelse i rösten.

Innan dess hade jag missat att få med när Christoffer Bodin och Alexander Milosevic brottades (Bodin gillar uppenbarligen att brottas med folk, två gånger har jag sett honom göra det med Nebojsa). Men det är kul när man ser sånt, det betyder att är harmoni och glädje i truppen.

Kanske skulle jag utmana någon på en brottsningsmatch, det vore något. Då skulle jag garanterat få med det på film… Men jag är ju tyvärr inte riktigt en i gänget, jag är ju bara supporter och bloggare så det lär inte ske.

* * *

Alhassan ”Crespo” Kamara må vara tillbaka men trots att fönstret nu är öppet är han inte spelklar. Det är det där med arbetstillståndet som spökar.

– Det tar någon vecka men jag hoppas att det är klart till Häcken-matchen, sa ”Crespo”.

Jag tittade inte så mycket på träningen men Rickard hävdade att anfallaren såg het ut. På en tidigare träning sa en annan polare att Karikari, som snart drar till Turkiet, såg bättre ut än ”Crespo” men det kan ju skilja sig från träning till träning.

* * *

Edward Owusu la ut en av mina bilder på honom på Instagram. Passade på att önska honom lycka till med provspelet hos Brage, tabelljumbo i Superettan. Eftersom AIK inte skrev något om det kunde bli lån eller en affär skrev jag till honom att jag hoppas det är som lån.

– Tack, självfallet, lät han hälsa.

* * *

Hade ett samtal via Facebook med en av klackledarna direkt efter Syrianska-matchen. Han tyckte att de 2400 kronor jag fick i månaden (från Svartgult och deras annonsintäkter, inte AIK eller av er fans) inte var så mycket för alla timmar jag lägger ner för att rapportera om AIK och deras träningar. Han tyckte att jag borde fixa egna annonsörer.

Det är egentligen en bra idé. Jag gör ju inte det här för pengarna utan för att jag älskar att skriva och tycker att det är skoj att fotografera och för att jag älskar AIK. Kan jag få ett par tusen i månaden är det bra för som jag sagt tidigare så går jag inte direkt plus på det då jag får köpa kamera och utrustning för egna pengar, och så köper jag av principskäl säsongskort både i fotboll och hockey, trots att jag står uppsatt som fotograf och kan traska in gratis om jag så önskar.

Men annonser ja… Är någon intresserad av att annonsera i Sveriges största supporterblogg så hör av er. Säg 2000 kronor för två månader, och då lovar jag en länk på Facebook (5500 vänner/followers) och Twitter (2500 följare). Men framför allt skulle jag ta de pengarna och öronmärka dem till inköp av en ny och bättre kamera. Så lite goodwill är det också… Dra iväg ett mejl eller ring mig vid intresse: 070-726 85 62.

* * *

Någon tyckte att ramsorna mot Syrianska var ”vidriga” i en kommentar till mitt senaste inlägg. Jag förmedlade förvisso bara vad som sjöngs på AIK-läktaren, men jag är sällan politiskt korrekt och jag får väl skylla på att jag är avtrubbad när det gäller ramsor som ”Visa passen” och ”Andra sidan kan ni svenska”. Det är humor för mig. Det faktum att syrianer inte lär vara en minoritet i Södertälje gör det faktiskt lite mer legitimt.

Men… Rätt eller fel, alla har rätt till sina åsikter. Jag tror inte att folk sjunger det för att de hatar syrianer. Det var värre på min tid på 90-talet, tro mig. ”Ugh-ande” så fort en färgad spelare var i närheten av en boll och folk skrek ord till mörkhyade spelare, ord som inte lämpar sig i textform här.

Utländska spelare var ju heller inte speciellt vanligt för 20 år sedan men är nu, förstås, ett vanligt inslag i allsvenskan. Det kunde hända att någon undrade ”Men ni har ju Pascal Simpson i AIK som är färgad?” och supportrar kunde svara ”Ja, men det är ju för fan vår neger”. Både samhället och förstås klimatet på Norra Stå har förändrats mycket under de här åren för jag kan lova att det inte var många med invandrarbakgrund i klacken när jag började följa AIK den där sommaren 1990 eller 1991.

* * *

En AIK-bekant, Anton Sjöqvist, är i detta nu i Kroatien. Han var och besökte Ivan Turinas grav och lämnade blommor, vilket var väldigt fint. En bild finns i bildspelet.

* * *

Frågade för övrigt ”Nabbe” om han inte blivit erbjuden en lägenhet i Solna i samband med AIK-flytten, precis som många andra spelare. Och visst hade han blivit det men han trivs bra hemma. Och så har vi ytterligare en likhet förutom att vi bor nära varandra och vi båda är ganska glada killar: han är tydligen inte heller någon fena på att laga mat. Och tog upp ett exempel där han skulle göra omelett och halva fastnade i pannan.

– Men det finns pannor med håligheter som är gjorda för att göra omelett, sa Rickard.

– Är det sant?, garvade ”Nabbe”.

– Skaffa en sån så kan du flytta hemifrån, log jag.

* * *

Följ mig gärna via Twitter.

* * *

Glömde nog att nämna det i bloggen då, men tack till företaget Charlie’s House som skickade två påsar med skorpor förra veckan. Mer sånt!

* * *

Bytte några ord och tog en bild med Alexander Milosevic. Han var inte alls överens med domaren som gav honom det röda kortet för en hög och vårdslös tackling i söndags. ”Martin Hansson du vet…”. Jag är inte domare, men foten kommer högt upp även om det är bollen som ”Alex” försöker nå.

Hade en Syrianska-spelare gjort samma sak vet jag att 100 procent av gnagarna hade krävt ett jätterött kort. Men jag tycker förstås att avstängningen är trist för ”Alex” skull.

* * *

Jodå så att… Gick upp åtta för att bli klar med texten så att jag kan sätta mig på balkongen och sola lite (forever alone). Och i går gjorde jag det enda rätta och skrev upp mig till Häcken borta på måndag. Jag minns inte hur det är med Karikari, men det är i alla fall Helgi Danielssons sista match och den vill jag inte missa.

Kan redan nu utlova att det blir livebloggande från Black Army-bussen, det brukar vara uppskattat. Och till er som ska med kan ni börja sjunga in er redan nu, för jag vet att den ramsan kommer att komma:

”Vem fan är Jocke Hall? Vem fan är Jocke Hall? Han sjunger inte han bloggar, han sjunger inte han bloggar, han sjunger inte han bloggar, vem fan är Jocke Hall?”.

Sedan har vi Ultras Nord-ramsan som jag till min stora besvikelse inte hört på länge:

”Åh Jocke oooooh, åh Jocke oooooh. Du är en skam för oss, lägg ner din jävla blogg”.

(De senare ramsan är samma melodi som som ikonen Benjamin Kibebe hade på sin ramsa under tiden i AIK: ”Kibebe oooooh, Kibebe oooooh. Han kommer från Afrika, han spelar för AIK”, en riktigt skön ramsa som jag minns med glädje.)

Läs mer om Black Armys resa på deras hemsida.

* * *

Tack för att ni tog er tid och tack till ”Nabbe” för alltid trevligt bemötande och för att han ställde upp på intervjun.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Intervju: Nu ska Nabil Bahoui lyfta

 1. Larry skriver:

  Fucking awesome Jocke!

  Intressant att läsa om Nabil har funderat på varför han inte startat senaste tiden.

  Hade jag ett företag som kunde annonsera på bloggen skulle jag inte tveka. Men sätt upp ett PG-konto så ska jag skänka en slant till ny utrustning även om jag tycker bilderna oftast är bra som dom är, men det gör inget om det blir ännu bättre.

  / Larry

 2. Somebody skriver:

  Ikonen Kibebe?
  Ha ha ha ha ha

 3. Henke skriver:

  Hoppas att du har det skönt på ballen!
  Tack för en intressant intervju!
  /Henke

 4. Ronnie skriver:

  Läsvärt som alltid.
  Jag har tyckt att Nabil gjort sämre ifrån sig de senaste matcherna och det är intressant att få veta en rimlig orsak. Skrev faktiskt för länge sedan att jag tycker du gör en insats för AIK som är värd lön. Hoppas du får ordning på finanserna.
  Häcken borta är en SVÅR match…

 5. j-be skriver:

  Tjena jocke, bra blogg! Jag är intresserad av bilar och undrar om du vet vad för fet mersa Nabil kör, vilken modell?

  Hoppas Nabil kryar sig snart, gillar hans instinkt att alltid gå framåt i banan.

 6. Joakim Hall skriver:

  Tack J-be och alla andra. Tyvärr, är helt ointresserad av bilar själv. Han berättade om den och märket när han skjutsade mig hem någon gång i våras men tyvärr… Fet är den i alla fall. 🙂

 7. anti bajen skriver:

  Du borde uppmärksamma att djf kör gå 2 betala för 1 kampanj via aftonhoran till sina inte allt för heta premiär på nya söderstadion.

 8. anti dif också skriver:

  Vill belysa den stora skillnaden att köpa en tidning för att få en gratisbiljett och att köpa en tv. Inte så lite sossigt att sälja biljetter för en tia….

 9. anti sosse skriver:

  Sossigt att betala 10 kr för en biljett också, fast för fattighjonen som lagt sista pengarna på fultjack är det säkert ett respektabelt pris även om man får två st ravioliburkar från Lidl med kort datum för priset av en biljett även om man får gå hungrig tills bidragen ramlar in. Luffate.

 10. Guldish skriver:

  Guldish ÄR AIK! ETTTVÅNIO!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.