Intervju: Inför Helsingborg-AIK

Jodå det blev ett besök på Karlberg även på onsdagen. Och snack med Martin Lorentzson inför torsdagens match borta mot Helsingborgs IF.

Drog till Karlberg på onsdagen. Var lite sen, men väl på plats fick jag se ”Fisken” och Wolff från ”Hetast när det gäller” sitta där i sina solstolar och ha det bra. Annars otippat få, trots att vissa rimligtvis borde ha gått in i semestertider.

Senast i måndags besegrades Brommapojkarna med 4-0 och det är rimligt att tro att samma elva startar mot Helsingborg på Olympia på torsdagen. Ja, det vore väl knappast någon skräll…

Det var nya nyllen på plats. Målvakten Jonas Olsson var där, liksom Noah Sonko Sundberg och Simon Enström. Sedan en tredje person, hörde med Simon som via Facebook lät hälsa att det var David Öhrwall.

Det blev mycket spel på liten yta och Olsson och Christian Frealdsson fick att göra. Under en paus frågade jag Frealdsson varför han inte var med i går och han hade spelat med U21-laget borta mot Gefle. Jag var inte så imponerad av att de torskade med 6-1.

– Men hela deras elva var från A-laget, förklarade vår tillfällige reservkeeper.

Inget speciellt att rapportera i övrigt. Så efter att ha småpratat med Preisler, Jurelius, Zerman, Siv, Sanne + kompis, ”Fisken” och Wolff drog jag ner till klubbstugan.

Satt och väntade på någon att intervjua, så kom Daniel Tjernström ut. Han berättade att han när som helst skulle träna igen, att det tagit lite längre tid än han trott att komma tillbaka från den senaste skadan. Jag frågade hur det skulle bli med hans sista match, den mot Elfsborg, och han hade ingen aning.

Passade också på att göra bort mig lite. ”Tjerna” visste inte mer än att han bara skulle spela, och jag råkade börja prata om utifall han verkligen skulle få hoppa in om det var 89:e minuten och matchen stod och vägde. Vår lagkapten brusade upp lite då jag hade påstått att han inte skulle hålla. Jag skämdes som en hund, och kände mig hur dum som helst. Såklart ”Tjerna” kan spela och prestera, precis som alla andra i truppen. Ja, skämsmössa på. Så kan det gå när man har svårt att formulera sig, när man blir lite ”star struck” med sina idoler.

Övrigt från träningen: Christian Kouakou var vid gott mod och berättade att han var glad att vara tillbaka i AIK. Han berömde anfallaren Simon Enström som en stor talang. En av spelarna som saknades var Lalawele Atakora. Fick höra att han hade haft huvudvärk i morse, oklar status i övrigt. Kyriakos Stamatopoulos, som skadade knäet lätt i går, såg ut att vara vid gott mod.

Hur som helst… Satt där utanför klubbstugan och så kom Martin Lorentzson ut. Han såg ut att vara på bra humör så jag beslutade mig för att be om en pratstund inför HeIF away i morgon.

Lite allmänt, hur är stämningen i truppen?

– Du, den är bra, det blev ju 4-0 senast. Vi har haft bra träningsveckor efter ledigheten och fick en bra start på matchandet så stämningen är på topp, säger Martin till 17124.se.

Visst var det lite hårdare träning innan omstarten? Två gånger per dag och så?

– Ja, vi hade ganska mycket pass. Jag tror att första veckan efter ledigheten hade vi elva pass från söndag till söndag, och matchen mot Huddinge. Så vi har kört på hårt, men har blandat och gett när det gäller träningar, ibland har vi tränat på specifika saker.

Är det ovanligt tufft nu? Jag pratade med ”Pertan” i går och han berättade att han behövde gå hem och vila.

– Jo, men det är klart. Sedan får vi ju se hur mycket vila det blir för oss som har familj och barn, haha. Då kanske det inte är lika lätt att bara gå hem och sova. Men visst, vi hade match här i måndags och match igen i morgon och sen på måndag, då är det förstås extra viktigt med vila och mat och sådär.

Jag tyckte att det var starkt att vinna mot BP sådär, för det var ju ändå inte så många som höjde sig sett till tidigare. Men vad var det som stämde så bra mot just BP?

– Alltså, först det första tycker jag att vi var väldigt effektiva. Jag tycker att tidigare så har vi haft problem om vi tagit ledningen, då har vi haft lite problem att ”döda” matchen. Vi har haft lägen att göra det men har inte lyckats, och då kan det bli jävligt jobbigt i slutet för motståndarna får alltid till någon chans, de skickar upp sina ”fyrtorn” och grejer.

– Men nu fick vi in 2-0 ganska tidigt i andra och då kändes det som att de gav upp lite. Vi kunde rulla ut lite mer. Och som sagt, effektiviteten. Som Robins mål, man kan ju inte säga att det var mycket spelskicklighet innan skottet, det var mer en bra prestation. Vi höjde oss i andra halvlek också, men effektiviteten är det vi får ta med oss.

Har du bra koll på Helsingborgs lag?

– Ja, hyfsad. Det blir i alla fall betydligt tuffare. Dom är ju riktigt skickliga offensivt och har många spelare med bra fart, som kan göra saker individuellt. De är ett bra offensivt lag så det gäller att vara på tårna i morgon.

Vad tycker du talar för er?

– Det känns som att vi är… på rätt väg nu. Vi har två ”nollor” på rad nu också och kan vi ha det bra defensiva spelet som vi haft de senaste åren så tror jag att vi kan straffa dom bra. Vinner vi bollen i rätt lägen i morgon så tror jag också att vi kan straffa dem rejält.

Det ryktas att AIK är ute efter en högerback i Åtvidaberg. Har du koll på det?

– Jaså? Haha… Nä, faktiskt inte.

Ja, jag såg det bara i en lokaltidning, en 22-åring med utgående kontrakt. Du kanske börjar bli gammal?

– Ja precis, haha. Jag har ett år kvar på kontraktet, men det är väl inte helt omöjligt att de tittar efter ytterbackar med tanke på att vi bara har två stycken, en till höger och en till vänster, och det är väl inte optimalt. Men är vi friska och krya är det ju inga problem för oss.

Du är nöjd i alla fall med vad du har presterat?

– Ja… Både ja och nej. Eller, som lag har det ju inte gått så bra, och vi är inte nöjda med tabellplaceringen, med poängskörden. Och det smittar ju av sig på en själv också, att man inte blir nöjd. Ju mer vi vinner så blir man ju mer nöjd även personligen.

Jag tänker på mig som supporter. När det går dåligt, vem ska man skylla på? Är det spelarna, taktiken eller tränarna?

– Haha, ja jag vet inte. Kanske är det en ”kombo”. Men jag menar, vi spelare vill ju mest av allt vinna, precis som publiken och fansen. Det är ju inte så att vi på planen vill gå runt och spela dåligt. Men vem ska man skylla på? Ibland funkar det inte riktigt, man får inte till det. Vi har ett bra lag, så är det, men det gäller att få ihop alla bitar också. Det är väl en kombination av tränarstaben och spelarna man får skylla på.

Något att tillägga?

– Det är väl bara att ni ska ta er ner till Helsingborg och skrika som fan.

Spelaren i Åtvidaberg som jag syftade på, och vars namn jag inte hade i huvudet vid intervjutillfället, heter Anton Tinnerholm.

* * *

Skrev i går om hur Råsunda FC tagit fram träningsoveraller och t-shirts med öronmärka pengar från två sponsorer, så hoppade en av. Det blev en lite desperat jakt i morse men det verkar ha gett frukt.

Hittills har jag kontaktats av Enixon Tandblekning, mäklaren Skandiamäklarna i Järfälla, MC-uthyrningsfirman hyrmc.se samt varit i kontakt med ett bettingbolag. Oerhört skoj förstås!

Det är alltid bra att ha en buffert, för även om det gått fantastiskt bra sponsringsmässigt detta år har vi stora utgifter, och man vet aldrig hur det ser ut kommande säsong.

Får också passa på att tacka Clubkit i Tumba och Westpeak för framtagande och tryck av kläder. Fortfarande finns chansen att stötta detta projekt, bara att dra iväg ett mejl till mig (se nedan) eller ringa på 070-726 85 62.

För bara 3000 kronor får man tryck på träningsoverallen och t-shirten, omnämnande och länk i bloggen och på vår hemsida, samma sak på Facebook och Twitter och Instagram och når bara där upp emot 10 000 personer i ett svep. Dessutom kommer våra kläder att synas mycket på folks profiler på Facebook, så egentligen är det ”peanuts” för all den exponeringen.

* * *

Jag blir inte årets pappa i år heller. Albin ville inte följa med på AIK-träningen så jag styrde upp en mycket trevlig dejt efteråt och det blev en promenad och kaffe på Djurgården. Innan jag drog i morse sa jag:

– Jag har ett möte efter träningen. Här är femtio spänn, ut och spela fotboll i en timme och dra sedan ner till Liljeholmen och köp en lilla menyn på Donken.

Nu är ju ”Abbe” så stor att det inte är något problem. Det är bra att han får prova på att klara sig själv och det verkar han ha gjort utan större besvär. Han är så fin, lillkrabban. Och jag hade ju faktiskt ett möte!

* * *

U20-VM pågår i Turkiet och AIK har folk på plats.

* * *

Just ja. Både Andreas Alm och Lee Baxter saknades på onsdagens träning. Oklart varför.

* * *

Och nu blev det precis klart att Skandiamäklarna i Järfälla kommer att sponsra Råsunda FC. Oerhört skoj, tack för att ni stöttar oss!

* * *

Jodå. Simon Enström påminner mycket om John Guidetti till utseendet och kroppen. Frågade om han hört det tidigare, och jodå… Annars berättade han att han var nöjd med sin första träning med A-laget.

– Visst, det var lite nervöst innan med sedan kommer man in i det, det handlar ju trots allt bara om fotboll, sa den trevlige Simon, fritt ur minnet.

* * *

Skåååååne till Daaaaanmark…

* * *

Helsingborg? De får klara sig utan stjärnan May Mahlangu samt anfallsveteranen Alvaro Santos på grund av skador. Enligt Helsingborgs Dagblad tror man att Roar Hansen ställer upp med följande lag:

Pär Hansson – Emil Krafth, Peter Larsson, Joseph Baffo, Erlend Hanstveit – Mattias Lindström, Loret Sadiku, Ardian Gashi, David Accam – Alejandro Bedoya, Robin Simovic.

– AIK hade säkert önskat att de haft fler poäng. De har varit ojämna i sina prestationer men i sina bästa stunder är AIK riktigt bra. Jag gillar deras anfallsspel och kanter. Men självklart ska vi spela vårt spel, säger Hansen till HD.

* * *

Nu ska jag ta med mig ”Abbe” och gå ner till Liljeholmen och käka. Har ingen mat hemma, typ… Tack för att ni tog er tid, återkommer med en rapport efter HeIF-AIK i morgon.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Intervju: Inför Helsingborg-AIK

 1. Joel skriver:

  Gillar din blogg och dina intervjuer, bra jobbat! Men gillar absolut inte när du berättar transferrykten till i detta fall Lorentzon. Känns jävligt onödigt. Minns att du gjorde det mot Borges förra året också och berätta att Goitom var påväg in vilket gjorde honom på dåligt humör.

 2. Marcus skriver:

  Ännu en gång, väldigt bra skrivet!

 3. Joakim Hall skriver:

  Joel: Oh, har aldrig tänkt på det så. Har ju stått om denne Tinnerholm eller vad han hette på webben. Vi garvade mest åt det hela och jag konstaterade faktiskt, utanför intervjun, att AIK har koll på otaliga spelare, det behöver ju inte betyda någonting. Jag har annars svårt att se Borges bli på dåligt humör för att jag nämner att en anfallare är på väg in. En spelare med bra psyke, och det tror jag Celso har, skulle välkomna konkurrensen. Men, du kanske vet något som inte jag vet, försöker bara ge min syn på saken.

  Tack annars för de fina orden också. Gäller även Marcus.

 4. Lasse skriver:

  Varför så många bilder på Bodin???

 5. Joakim Hall skriver:

  Lasse: Kan ha varit för att han hånglade upp mig hårt. Men så många är det väl inte?

 6. Anton skriver:

  Ogillar när ni 08:or skriver ”Skåne till Danmark” det finns mycket AIK fans i Skåne också //Stolt skåning med AIK hjärta

 7. Jocke_med_kniven skriver:

  Skåne till Danmark!! 🙂

  Bra blogg,

  Avgå Hamrén!

 8. Jocke_med_kniven skriver:

  Skåne till Danmark!! 🙂

  Bra blogg,

  Avgå Hamrén!

 9. Valnöten skriver:

  Framför allt är väl de flesta skåningar välvilligt inställda till att bli danskar? Satan vilket landslag de skulle få.

 10. Sluggo skriver:

  Tycker nästan alla har missuppfattat det där med ”att skänka Skåne till Danmark” Skåne är faktiskt ett oerhört vackert landskap! Däremot kan vi ju skänka SKÅNINGARNA till Danmark… (Utom gnagarna då såklart)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.