Träningsrapport och eftersnack med Pertan

Befann mig på Karlberg dagen efter storsegern över Brommapojkarna och passade då på att surra lite med världens bästa Per Karlsson.

Okej, vi går rätt på den stora noshörningen. Efter tisdagens träning, där de som spelade i går mest joggade och lekte med bollen, drog jag ner mot klubbstugan för att få till en intervju med någon som var med när BP besegrades med 4-0.

Per Karlsson var det (relativt) länge sedan jag pratade med och han ställde upp som vanligt. Och precis lika vanligt var det lite allmänt surr utan större förberedelser. Men nu kör vi…

Hej Per. Vad bra du var i går!

– Ja, det kändes bra. Vi neutraliserade deras anfall ganska bra. Det var kanske lite oroligt vid några inlägg på frisparkar där i första halvlek, men annars kändes det bra, säger ”Pertan” till 17124.se.

Jag har mest tänkt att det var mer de som var dåliga, men ni höll ju tätt där bak…

– Ja, men vi var bra som en enhet. Det krävdes inga stora… inga sista hundradelen-brytningar, utan vi löste det bra. De kanske inte gjorde sin bästa match heller. Men BP spelar ju ändå fotboll, det måste man ge dem lite heder för. Men det var lite väl naivt och vi kunde vinna boll från dom rätt enkelt långt upp i planen, där var de inte så bra.

Nu fick du spela med ”Alex” igen i går, vad är skillnaden att spela med honom?

– Alex och Daniel (Majstorovic) är båda duktiga passningsspelare, så det är i alla fall en likhet. Men jag spelar mitt spel oavsett vad och innan matchen sa Alm ”gå in och gör det ni är bra på”, i mitt fall handlar det då att hamna lite bakom de andra, kanske använda min snabbhet. Men jag tycker inte att jag spelar annorlunda beroende på vem jag spelar med.

Vi supportrar är ju inte så bortskämda med bra matcher hemma. Men hur är känslan nu, dagen efter en hemmaseger?

– Hade det varit en vecka till nästa match hade man tänkt ”nu är veckan räddad”. Visst gör det lite extra att det släpper på hemmaplan, men det är mer än lättnad än att man vaknar med ett leende på läpparna. Det släpper lite, den där pressen att vi inte riktigt presterat hemma. Det ger oss lite mer andrum gentemot fansen.

Funkar samma spel borta mot Helsingborg på torsdag?

– Nä, det lär ju inte bli något 70-30 i bollinnehav, det blir kanske lite jämnare. Men det är mycket vi kan bygga på från den här matchen, det är bra prestationer från många. Vi behöver ta med oss det.

Jag tycker ändå att det inte var så många som höjde dig jämfört med tidigare? Varken Martin eller ”Nabbe” gör någon jättematch…

– Nä, det kanske stämmer. Men våra innermittfältare gjorde det riktigt bra, våra forwards också. Och visst kanske det hade kunnat ramla in någon boll till om Martin och ”Nabbe” haft lika bra kvällar som tidigare… Men det kanske är laget som gör fyra mål, utan att det behövs topprestationer av alla elva.

Hur var gräsmattan i går?

– Jag gillade den. Det var återigen lite tungsprunget, men jag halkade inte. Vi hade bestämt oss för att vattna lite mindre än tidigare och det blev lite bättre. Gräset släppte inte lika mycket. Men planen är lite tungsprungen, det är fortfarande lite svårt vid skovalet. Jag körde långa dobbar i går och det suger i benen, jag får köra med kortare nästa match.

Är det svårt att tända till efter ett sånt här långt uppehåll?

– Nä, tvärtom faktiskt. Det kändes att vi inte hade spelat match på ett tag, man visste inte riktigt vart man stod. Det var nästan lite smånervöst innan men att tända till är aldrig något problem. Tränarna var noga med att påpeka att det inte skulle bli någon semesterfotboll utan att vi skulle köra på från minut ett.

– Alla lag är så pass bra att slappnar man av lite spelar det ingen roll att det är BP eller Elfsborg man möter, då kan man få ett mål i baken. Då kan det helt plötsligt bli jobbigt mentalt.

Det känns ju fortfarande lite onaturligt att ha fyra så pass starka mittbackar. Hur ser din framtid ut?

– Just nu vet jag ingenting annat än att jag spelar här. Jag är lycklig i AIK, jag har absolut ingenting emot att stanna här.

Jag måste ju ta upp Manchester United-matchen… För dig som spelare, är det en dröm att spela en sådan match? Hur ser du på den matchen?

– Just nu känner jag mig ganska ”nollad” inför den matchen, jag tänker varken bu eller bä. Men jag har ju förstått att supportrarna ogillar det och det kan jag förstå, särskilt som det är ockerpriser, och att det blir någon form av jippo under den viktigaste delen av tävlingssäsongen.

Du och jag kan ju ändå vara kritiska, det är ju inte AIK:s arrangemang…

– Nej, det är ju inte det. Och vi får inga fribiljetter att ge till familjen, det tycker jag är lite irriterande, haha. Nej men… Jag har inte riktigt förstått att vi ska möta dem, man kanske tar in det lite mer när det börjar närma sig men det är absolut inte någon prioritet. Tävlingsmatcher kommer alltid att vara viktigast.

Någonting att tillägga?

– Det skulle väl vara att det är två matcher på en vecka nu och det har börjat ramla in lite poäng så det kan nog bli någonting bra av det här trots en knackig start.

* * *

Tackar därmed Per för pratstunden utanför klubbstugan. Vi pratade lite mer om stora klubbar som flyttar matcher till nya länder för att nå en ny publik och jag tog upp NHL-lagens premiärer i Stockholm som exempel. Men jag visste att ”Pertan” älskade dem, hockeytokig som han är.

– Jag ser mycket hellre en NHL-match i Stockholm än att det kommer hit en stor fotbollsklubb, hälsade han.

Dock så förstod han det principiella felet, för de fans på hemmaplan som faktiskt vill se dessa tävlingsmatcher men som inte har möjlighet att ta sig till Stockholm eller Helsingfors för att se dem.

Nåväl, nu släpper vi det där för stunden. ”Pertan” skulle härnäst åka hem och vila.

– Man måste göra det när det är tätt matchande. Men det är fint väder, kanske blir det på balkongen, avslutade han och gick mot cykeln.

* * *

Träningen? Ja, det som spelade från start i går tog det alltså lugnt. Övriga (inklusive juniormålvakten Jonas Olsson) körde passningsövningar och sedan tvåmål.

Andreas Alm saknades så spelarna drillades av övriga ledare. Inte så mycket att säga, men några av spelarna blev irriterade i slutet, precis när sista matchen var färdigspelad. Det är bra att det finns vinnarskallar i truppen.

* * *

Stod ganska länge och pratade med koordinatorn Henrik Jurelius. Han har väl inte riktigt tagit över Charlee Mians tjänst, men ja, han jobbar väl åt lagledarhållet. Han är alltid trevlig att snacka med och har en bakgrund som AIK-supporter, vilket han förstås fortfarande är. Hur som helst är det verkligen jag som snackar, han är en jävel på att hålla käften och yppar aldrig något som inte är officiellt, haha.

Sedan dök alltid lika sköna Nebojsa upp. Frågade honom om det var någon tanke med att hålla söndagens träning på nationalarenan stängd.

– Var den stängd? Du skulle ha ringt mig så hade du kommit in, hojtade en glad ”Nesh”.

Anledningen till att träningen var stängd var för att det är för dyrt att hålla en sektion öppen, och då det var midsommarhelg kan jag tänka mig att många vakter var upptagna – eller var hemma och vilade ut.

Men det där var bra att veta, ska fixa Nebojsas nummer. Fast å andra sidan, under mina 23 år som aktiv AIK-supporter har de väl haft stängd träning en eller ett par gånger vad jag kan minnas. Någon av er läsare som vet? Jag tänker mig ett derby och någon match i Europa för ett gäng år sedan. Att stänga Karlberg är dock svårt.

* * *

Kyriakos Stamatopoulos kom ut från klubbhuset med bandagerat knä. Han berättade att han krockat med Backman på träningen och jag kunde inte låta bli att fråga om han skulle träna i morgon.

– Självklart, det är inga problem.

* * *

Henok Goitom och Martin Mutumba tränade inte alls men var på plats och fick säkert behandling efter gårdagens match. Christian Kouakou och målvakten Christian Frealdsson såg jag inte till alls.

Kung Daniel Tjernström joggade runt planen ensam. Avslutade med att sitta ner i gräset och titta på när ”reserverna” spelade tvåmål.

Och för övrigt har jag hört att Edward Owusu ska vara riktigt på g. Har för mig att han skulle omskolas till ytterback sedan han kommit från BP, men har tydligen varit lysande på innermittfältet i typ U19-matcher. Eller vad det är han kört.

* * *

Haha… För några veckor sedan skickade någon en bild från Phi Phi-öarna sedan han sprungit på ett Råsunda FC-klistermärke. I dag fick jag ett foto på en likadan klibba i Channia, Kreta. Jodå, Thailand var jag i under janari/februari och Chania besökte jag för ett år sedan.

* * *

Just ja, jag kunde under dagen avslöja via Twitter och på min sida på Facebook att den provspelande målvakten Marko Sarlija var ett avslutat kapitel för AIK. En jättetrevlig kille, men som inte alls imponerade i träningsmatchen mot Huddinge.

– Efter matchen kom han fram och skakade han och sa ”Jag var inte tillräckligt bra”. Vi hann inte ens ta ett beslut, berättade Nebojsa för mig.

Jag tycker det var lite stort av honom, att han hade den självinsikten. Alla som såg matchen, däribland jag, såg att det inte var någon förstekeeper som vaktade målburen (AIK:s i första halvlek och faktiskt Huddinges i andra).

* * *

Under dagen kom jag upp i 800 prenumeranter på min Youtube-kanal, följ mig gärna där. Och vill ni se bilder från BP-matchen, och läsa en rapport, kan ni kolla in min rapport från i går.

* * *

Lite sen rapport, jag vet. Hade dock en affärslunch med Mattias från Westpeak som ska trycka supporterlaget Råsunda FC:s träningskläder, och efter det hände jag med Albin.

* * *

En sponsor har hoppat av Råsunda FC, en sponsor som öronmärkts till ett 30-tal träningsställ som vi tagit fram. Nu brinner det lite i knutarna, finns det något annat AIK-vänligt företag som kan tänka sig att stötta detta positiva supporterprojekt?

För 3000 kronor får ni logga på framsidan av träningsstället, tacklänk på Facebook (5000 vänner/följare), samma på Twitter (2400 följare) och länk i bloggen som läses av 1500 personer per dag.

Intresserad? Dra iväg ett mejl… Tack på förhand.

* * *

…och därmed tackar jag för mig. Jag hoppas kunna bjuda en intervju med en röd tråd inför Helsingborg away på torsdag. Som jag meddelat tidigare kan jag inte åka, har sonen och ingen barnvakt då farsan min är iväg på jobb hela vecka.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Träningsrapport och eftersnack med Pertan

 1. Fisken skriver:

  Fan, du skulle ha passat på att fråga Pertan om hans enda tävlingsmål för AIK.
  Tror ytterst få har sett den, i svenska cupen 2006 hemma mot Hudiksvall (2715 åskådare på Råsunda) gjorde han 1-0 i 4-0 segern.
  Ta med den i morgondagens rapport kanske?

  =)

 2. Joakim Hall skriver:

  Haha… Jag tänkte på dig i dag Fisken, EFTER intervjun. Kollade in matchprogrammet från i går och visst, ett enda tävlingsmål har det blivit. Får ta det med honom nästa gång. Men du kan ju alltid hjälpa mig att intervjua någon annan spelare! Skulle vara kul och annorlunda.

 3. Tåmpa skriver:

  faktafel,, det är framsida ”träningsoverall” bra plats då spelarna går omkring med det privat också.

  Om ingen nappar innan veckans slut, så trycks annan loga upp på framsidan och lämnar plats på baksidan åt eftersläntare,, HYPE ! DEADLINE,, PASSA PÅ ! LYCKA TILL !

 4. Joakim Hall skriver:

  Overall, träningsställ… 🙂 Jag ska se till att hitta någon, ”Tåmpa”.

 5. gratis skriver:

  Jag är mycket nöjd med allt han har sett och slutligen hur detta skrivs

 6. Pingback: Tre fantastiska AIK-poäng! | 17124 Solna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.