Intervju: Från Solna till Kazakstan

Mittfältaren och den tidigare AIK-spelaren Yussuf Salehs karriär tog en oväntad vändning och han hamnade i… Kazakstans liga. Jag fick en intressant intervju med honom om det udda karriärsteget.

Jag har följt AIK sedan 1991. Sedan 2009 så bloggar jag om klubben i mitt hjärta vilket innebär många besök på Karlberg och Skytteholm och många intressanta möten med spelare, ledare och supportrar. Alla gör någon form av intryck på en, och en av mina favoriter under de här drygt fyra åren är Yussuf Saleh.

Vad är det som är så speciellt med honom? Han fick inte mycket speltid i AIK, men när han fick det hamnade han lite i samma situation som spelare som Benjamin Kibebe, Thomas Lagerlöf och Wallid Attas första tid i AIK – många supportrar tyckte inte att han höll måttet. Jag vet, fotboll handlar inte om välgörenhet, man ska inte låta någon få spela bara för att personen i fråga är genomsnäll och mycket uppskattad som människa, för då hade Yussuf spelat varje minut.

Efter ett par vändor i Syrianska hamnade den nu 29-årige mittfältaren i Kazakstan. Sedan dess har jag varit sugen på att intervjua honom om den ovanliga flytten. Och förra veckan fick jag arslet ur vagnen…

Din första klubb var om jag förstått det rätt Råsunda IS? Och visst är det så att du alltid varit AIK:are?

– Precis, Råsunda IS. Ja, vi fick Sanktan-kort på den tiden som gjorde att man kunde komma in på allsvenska matcher, så jag gick alltid in på Norra och kollade på AIK med spelare som Pascal Simpson, Dick Lidman och kompani. Så man kan nog säga att jag alltid varit AIK:are, säger Yussuf till 17124.se.

AIK värvade dig från Vasalund sommaren 2008. Såhär med facit i hand, är det något du hade kunnat gjort annorlunda för att nå större framgångar i klubben?

– Nja svårt att säga, jag gjorde alltid mitt bästa men det klart att det alltid finns saker man kan ha gjort annorlunda när man ser tillbaka. Jag hade nog nått större framgångar om Rikard och ”Nesh”, som handplockade mig från Vasalund, hade varit kvar efter 2008. Då fick jag speltid och kände förtroende från dom och gjorde bra ifrån mig.

Vad minns du bäst från åren i AIK?

– Oj hur mycket tid har du? Haha… SM-guldet givetvis, det är något man kommer minnas hela livet och den lagsammanhållningen och gäng av karaktärer vi hade i laget, vi var verkligen som en stor familj. D personer som var ombytta och klara efter att ha klivit ut ur duschen samtidigt som en själv var de man åkte och käkade lunch med och det var olika varje dag, fanns inga grupperingar.

– Debut matchen från start mot ”Henkeborg” hemma när vi vann med 3-1 och jag fick höra att om det inte vore för Rubarths inhopp i hans avskedsmatch så hade jag valts till matchens lirare. Minns att jag stod i line up:en ute på plan innan matchen och tittade ut mot västra och tänkte tillbaka till några år tidigare när jag själv satt på västra efter att ha fått biljetter av Pa Modou Kah som jag var bra vän med då, och såg bland annat honom stå i line up:en då och tänkte: fyfan, där ska jag stå en dag. Då spelade jag i Hässelby i division fyra. Listan kan bli mycket längre…

Hur nära följer du klubben i dag? Går det att se matcher på något sätt i Kazakstan?

– Ganska nära, har kontakt med några i laget ett par gånger i veckan, sen så streamar jag varje match om jag inte har match själv samtidigt. Så det inga problem, jag har koll.

Du var utlånad till spanska Ciudad de Murcia, berätta gärna lite om det äventyret.

– Henok Goitom spelade där då och jag åkte dit efter att min säsong med Vasalund var slut för att hälsa på honom. Jag ville hålla igång under tiden jag va där så Henok fixade så jag kunde träna med dom. De blev tydligen imponerade så när det va dags för mig att åka hem så ville dom att jag skulle stanna en vecka till men försäsongen skulle börja med Vasalund så jag åkte hem.

– Någon vecka senare hade dom och Vasalund kommit överens om ett lån i fem månader tills första seriematchen med Vasalund men med köpoption efter att lånetiden gått ut. Två veckor innan det gick ut gick klubben i konkurs och alla spelare blev Bosman, Henok gick till ett annat segunda-lag i samma stad, jag åkte hem till Vasalund.

Hur hamnade du egentligen i Kazakstan?

– Jag blev kontaktad i samband med afrikanska mästerskapen om att det fanns intresse från Kazakstan, vilket lät sådär till en början men efter att ha hört den ekonomiska biten så lyssnade jag med lite större öron. Jag hade lite annat att ta ställning till men inget som va lika bra ekonomiskt och eftersom man inte är 19 längre så va det en bra lösning.

Vad visste du om landet och ligan innan flytten?

– Inte mer än vad Borat visat oss på vita duken. Men efter att ha varit i landet så förstår jag varför han aldrig får besöka Kazakstan, haha. Landet är ingenting som filmen.

Hur fungerar det socialt att bo där?

– Det funkar helt okej, såklart att det är skillnad att komma från Stockholm där man har familj och vänner och så, men det bara gilla läget. Jag umgås med några i laget oftast. Tror det bara är sex från Kazakstan, resten i laget är från Europa och så en brasse.

Hur fungerar ligan?

– Den är lite annorlunda, det är tolv lag i serien. Efter att halva serien är spelad så delas den upp i två grupper, dom sex första hamnar i en grupp och slåss om guldet och plats i Europa-spelet, medan dom sista sex slåss om nedflyttning. Just nu ligger vi femma.

Vad är de stora skillnaderna fotbollsmässigt? Säg att jämföra allsvenskan med den kazakstanska ligan?

– Vad gäller nivån så är det ganska likt allsvenskan. Men det finns så mycket pengar i ligan att det finns knappast någon kärlek för klubbmärket, till exempel bara i vårat lag finns det spelare som representerat 3-4 lag i serien på kort tid. Man spelar i ett lag, gör ett bra år sen om det går lite sämre nästa år sa tvekar man inte en sekund att lämna för något annat lag som vill värva en på grund av ens prestationer från tidigare säsong.

Hur har det gått för dig personligen? Är du stjärna där borta?

– Det har gått bra, jag började med att göra ett mål och en assist första matchen, sen har jag spelat kontinuerligt 90 minuter förutom några matcher då jag blivit utbytt i slutminuterna. Sen missade jag tre matcher på grund av en kraftigt stukad fot, men nu dom senaste två matcherna har jag spelat igen och hunnit fixa en straff, så det rullar på ganska behagligt.

– Men nja, stjärna vet jag inte men jag är men omtyckt i staden absolut, vare sig det är på match eller om man går runt på stan. Sen far jag ganska mycket uppmärksamhet på bortamatcher av supportrar till motståndarlagen i form av folk som vill ha autografer och ta bild men jag är lite osäker om det beror på mina fotbollskvaliteter eller for att jag är unik då det inte finns så många mörka spelare här.

Spelar du på kanten?

– Ja, jag spelar vanster ytter i ett klassiskt 4-4-2.

Blir du rik på att spela i Kazakstans Premier League?

– Det kan man väl säga.

Finns det några fler svenskar i ligan?

– Nej, inte vad jag vet.

Vad gör du på fritiden där borta?

– Det blir inte så mycket, det är uppemot 30 grader så vi tränar ganska sent på eftermiddagen. Så jag vaknar upp tidigt, vid 8-9, drar till var anläggning där vi har gym, eget rum och kockar som fixar frukost, lunch och middag varje dag. Så jag äter frukost, kör lite på gymmet, käkar lunch sen tar jag en tupplur på anläggningen, sen ut på stan och fikar med någon från laget sen är det träning, efter träningen käkar man antingen på anläggningen eller går ut och käkar på stan. Sen hem kolla någon match eller film och sen lägger man sig. Mer än så hinner man inte.

Visst har du kontrakt över 2013? Vad tror du händer sedan?

– Ja mitt kontrakt går ut i november i år. Jag vet inte än, det beror lite på hur bra man gör ifrån sig och hur det ser ut när man närmar sig slutet på säsongen. Om det finns andra alternativ, om klubben vill förlänga, om man far hemlängtan och så vidare… Så vi far se.

Hur påverkar flytten dina chanser till fortsatt spel med Etiopiens landslag?

– Inte positivt, det är svårt att hålla koll på min status då det inte är så lätt att se vara matcher på tv eller internet. Men dom vet vad jag håller för nivå så det ska nog inte bli några större problem i framtiden.

Hur är kvaliteten i Etiopiens landslag?

– Riktigt bra faktiskt, det finns oerhört mycket kvalitet trots lite resurser men vårt landslag är på uppgång, absolut. Vi visade bland annat i de Afrikanska mästerskapen att vi kunde spela bra fotboll mot bra motstånd, som mot Zambia som var regerande mästare och mot Nigeria, men det saknas lite rutin och erfarenhet. Det visade såg också i matchen mot Burkina Faso som vi direkt underskattade efter att varit så bra i matchen innan mot Zambia. Men som sagt, vi är på uppgång och leder bland annat vår VM-kvalgrupp före lag som Sydafrika. Så det ska bli kul och se om vi kan gå hela vägen och kvalificera oss.

Därmed tackar jag den så sympatiske Yussuf för att han ställde upp och svarade på mina frågor. Jag har sprungit på honom flera gånger efter sejouren i AIK, både i samband med matcher på Råsunda och på Jallavallen i Södertälje, och han har alltid varit lika glad och trevlig. Det är sådant som gör att han gjort så pass starkt intryck på mig.

* * *

Vad har hänt mer? Vi hade innebandymatch på måndagen, vi är ett gäng som ses på måndagar (om jag inte jobbar då vi kör mellan 15 och 16) och kör. Jag var uppklädd, hade AIK-strumpor, Lee Baxters shorts och Daniel Gustavssons tröja som jag en gång hittade inne i Råsundas innandömen. Jag har för mig att jag frågade om jag fick den, är rätt säker på det. De som spelar är fritidsledare, socialarbetare, fältassistenter och annat löst folk.

…och just fältassistent jobbade jag som på måndagskvällen. Var extrainkallad eftersom man hade bal på Mälarhöjdens skola. Jag kan inte skriva så mycket om kvällen, men det är alltid skoj att träffa kidsen. Speciellt en, Christian, som är en trogen bloggläsare och vet allt om vad som händer i mitt liv. Han vet nog mer om mig än vad min morsa gör.

Kom hem 01:55 på natten. Mitt första pass någonsin som ”fältare”, och även om det inte hände någonting nämnvärt var det både intressant och kul. Man åker runt och kollar så det inte är något bus och känner sig lite som att man är spanare i någon polisserie.

Vi var förresten förbi en skatepark i Västertorp. Vi träffade fyra trevliga killar och jag var väldigt, väldigt sugen på att prova en bräda. Frågade min kollega om vi var försäkrade, men tänkte sedan på hur det gick senast jag skulle åka i ramp:

YouTube Preview Image

(Min Youtube-kanal hittar ni här!)

* * *

Celso Borges, Helgi Danielsson, Martin Mutumba och Lalawele Atakora är på landslagsuppdrag. Mycket kvalitet i vår trupp och ännu en fingervisning att vad man lyckats krama ur truppen denna säsong inte är okej.

* * *

Kollade träningsschemat, har inte mycket att göra dessa dagar (jobbar onsdag och fredag). Det är inte uppdaterat, däremot står det att det är match på Källbrinks IP söndagen den 16 juni. Är gissningsvis för att hålla igång spelarna, eller snarare få igång dom, efter ledigheten. Den 24 juni är det match på nationalarenan.

Källbrinks IP ligger för övrigt i Huddinge. Vore konstigt om jag inte är där och tittar och fotograferar.

* * *

Nu återvänder anfallaren Christian Kouakou till AIK. Han har varit utlånad till Mjällby som haft skadekris i anfallet, men inte fått spela en enda minut.

– Det blev ju klart lite klockan fem i tolv där innan fönstret stängde. Vi letade lösningar in i det sista och jag pratade med Andreas Alm – han rankade Christian väldigt högt talangmässigt och vi bestämde oss för att slå till, säger tränaren Anders Torstensson till Fotboll Direkt.

– Sedan har vi kommit fram till att han passar bäst i en droppande anfallsroll och där har han konkurrerat med Kristian Haynes och Marcus Pode främst. Så att han inte har fått speltid beror inte på att han har varit dålig på något sätt, tvärtom. Han är ju en av Sveriges bästa i åldersgruppen födda 95, och han är väldigt mogen i sitt spel för att vara så ung.

* * *

Det händer grejer på Blackebergs IP, eller om det heter BP, i kväll. Råsunda FC spelar en halvlek mot Caribbean FC klockan 20:30. Det är andra halvlek och RFC leder med 5-2 efter att en tidigare match brutits i halvtid. Så bor ni i krokarna så kika gärna förbi.

* * *

Ah, nu såg jag att det ligger info uppe om matchen i Huddinge.

* * *

Haha… Var inne och beställde pizza på Rijeka i Aspudden innan jobbet sent igår. Ville byta ut bacon mot paprika men han som jobbade sa nej. ”En Romana är en Romana, man kan inte ändra” och hänvisade till chefen. Chefen är Josef, jag har ätit samma pizza i sju år och det fick han veta också. Vad är det för jävla tomte han anställt? I-landsproblem, jag vet. Men ändå.

Det roliga är att senast den här snubben jobbade frågade jag vilket land han var ifrån, eftersom jag är en nyfiken person. Ja, ni vet bara kallprata lite… Han blev då arg och började ifrågasätta varför jag undrade och var riktigt otrevlig. Vilket gjorde att även jag blev arg och skällde ut honom, haha. Och folk säger att vi svennar är tysta och blyga.

Under gårdagen kom det också in en BP-tränare som jag blivit tjenis med. Han betalade med en 50-lapp som var lite trasig, och det blev lite livat. Pizzabagaren försökte in i det sista att inte ta emot den, haha. Han fick ge med sig efter att jag gått in och medlat: det är ingen fara, vattenstämpeln var intakt. Ja jösses.

* * *

Inte lätt att stava till Hammarby… Vilka analfabeter det finns i Bajen! Se bildspelet (bilden tagen i mitt Aspudden, dock inte av mig). Annars lite övriga bilder från de senaste dagarna. Och några bilder från Yussufs karriär som jag tagit.

* * *

Som sagt… Stöd iskrigarna – kör säsongskort!

* * *

Satan vad jag vill ha en ny kamera. Måste väl finnas något företag där ute som åtminstone kan hjälpa till lite? Sälja ett utställningsex billigt eller så?

* * *

Nu ska jag… Göra någonting annat. Jag har längtat lite efter en dag utan sol, ska passa på att röja lite i lägenheten. Inte såååå kul men nödvändigt. Kan inte sitta på ballen och sola hela dagarna.

* * *

Tack för att ni tog er tid.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Intervju: Från Solna till Kazakstan

 1. Johan skriver:

  haha .. skön story där om pizzerian & bagarn! Och prima intervju med Saleh, han verkar vara en riktigt trevlig & ödmjuk lirare.

 2. Joakim Hall skriver:

  Ah, tack Johan. Ja, han är verkligen bagaren from hell, aldrig mer att jag äter när han jobbar, otrevliga jävel, haha.

 3. Ronnie skriver:

  Tack för en intressant intervju med Saleh! Jag skrev ett svar som antagligen hamnade i något annat forum. Hursomhelst, jag hade uppskattat fler rapporter om tidigare AIK-are, Pierre och synen på vardagen, men även tidigare stjärnor som Pascal, Dick L., Rubarth, ja det finns massor. Inser att det är orimligt för dig att hinna med, men kul hade det varit att läsa just dina intervjuer med dessa. Mjällby är ett annat namn, som sagt det finns massor.

 4. Joakim Hall skriver:

  Tack Ronnie. Ja, i dagens läge är det ju ganska lätt att göra liknande intervjuer, förutsatt att de själva har lust förstås. Är ju förstås roligare att göra det IRL men den tiden har jag inte riktigt…

 5. Erik skriver:

  Bra intervju, du är ett journalist ämne!

 6. Joakim Hall skriver:

  Tack Erik. Önskar jag hade haft lite mer tid och ork på intervjuerna, mest tid. Fast jag har jobbat på Sportal som skribent i sex år tidigare… Och ett par år hos Nyheter24. 🙂

 7. Pingback: Nisse, så jävla chef! | 17124 Solna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.