Råsunda FC tog andra raka

På söndagen var jag och spanade in AIK:s träning på Karlberg. Men ännu roligare ett par timmar senare var att det pånyttfödda supporterlaget Råsunda FC tog sin andra raka seger.

Okej. Det är söndag kväll och jag är trött, blöt och kall. Eller ja, nu har jag torkat och börjar tina upp men trött är jag. Tänkte ändå försöka att sammanfatta min söndag. Och den började tidigt eftersom jag gick upp strax efter sju på morgonen (!) för att fixa klart med 169 bilder från AIK U17:s seger i Powerade Cup på lördagen.

Det hela gjorde att jag kom iväg sent till söndagens träning. Ja, jag kom efter någon timme, och väl där fick jag höra att Ibrahim Moro klev av skadad. Henok Goitom var på plats och även om han inte var i träning såg såg jag att Christoffer Bodin skrev på Twitter att han kanske, kanske kan vara med mot Norrköping borta på torsdag. Henok alltså, räknar stenhårt med ”Stoffe”.

Jag tittade väldigt lite på den halvtimmes träning som jag hann se, mest pratade jag med min kompis Rickard och tog lite bilder. Men nye keepern Christian Frealdsson saknades ännu en gång. Istället hade man, utöver Kyriakos Stamatopoulos, unge Jonas Olsson på plats.

Av spelarna var Martin Mutumba lite frustrerad, han fick det inte att stämma (de gångerna jag tänkte på det ska tilläggas) och en gång lade han sig raklång i gräset, gissningsvis i besvikelse. Några spelare, jag ska inte nämna namn eftersom folk då påstår att jag sänker dem, hade uppenbara problem med att träffa målet under skottövningar.

Jag och Rickard och även en annan bekant, kock-Pontus, konstaterade det uppenbara: med det här laget ska vi bara inte ligga tia (!) i allsvenskan. Någonting är galet… Är det sämre stämning än vanligt nu när det går lite motigt? Klart är att man ju hade ett möte efter Åtvidaberg borta där ordet var fritt och man fick chansen att säga sitt och rensa luften, och där Goitom tog tag i taktpinnen. Efter det lossnade det lite i och med Halmstad (framåt) och IFK Göteborg hemma, men problemen har kvarstått: AIK vinner inte tillräckligt många matcher.

Någon antydde häromdagen att det är ganska tydliga grupperingar inom truppen vilket kanske inte är helt optimalt för den viktiga vi-känslan. Går laget bra är det inga problem, men i motgångar känns det viktigt att vi-känslan är väldigt stark. Dock så förnekade Christian Frealdsson att det skulle vara något problem inom gruppen, detta när vi pratades vid på lördagen.

– Det är naturligt att exempelvis afrikanerna är mer med varandra, liksom de yngre spelarna och de äldre. Det är klart att en spelare som har barn har mer gemensamt med en annan spelare som också har barn, sa den trevlige keepern, fritt ur minnet.

Men nu ska jag inte älta om det. Jag är ingen psykolog och vet ju egentligen inte hur det står till med gruppdynamiken, jag vet bara att den är väldigt viktig. Och igen: titta på truppen, tabellplaceringen är inte okej.

Det var kallt och blåsigt från lunch och eftersom jag bara hade shorts och t-shirt fick jag ragga skjuts hem av Rickard, annars hade jag gärna stannat och försökt styra en intervju med någon. Speciellt som jag jobbar hela kommande vecka. Men istället drog jag alltså ganska omgående, hann bara morsa på trevlige Alexander Milosevic och utbyta några artighetsfraser.

Värt att notera var att ett AIK-lag med 06:or var där, liksom agenten och förre AIK-spelaren Nenad Lukic. Gissningsvis spelar hans son med 06:orna. Fick några bra bilder på vad jag förmodar är hans barn, får skicka några bilder till honom sen.

Så… Hem och hämta ordentliga kläder och sedan till Skytteholm för andra gången denna helg. Matchen mellan Råsunda FC och serieledande Iberoamericana IF började klockan 14, och då regnade det rejält. Inga problem om man spelar, men avbytarbåset var knökfullt. Och allt regn och luftfuktigheten gjorde att jag inte ville dra fram kameran så mycket.

Tränaren Francisco Carrasco överraskade genom att bänka några av lagets bättre spelare och en och annan höjde på ögonbrynen. Speciellt de som petades… Men det var ett lyckat drag, för Råsunda FC spelade mycket bra de första 20 minuterna och tog också ledningen med 1-0 på nick av mittbacken och lagkaptenen Magnus Lhådö, efter en hörna slagen av nye Joel Fredman Klockar. Latinokillarna kvitterade men RFC tog ledningen på nytt genom Oscar Söderlund (Axel Jägestedt) men ännu en gång kvitterade gästerna efter en hörna kombinerat med miss i försvaret.

Om vi fortsatt som vi inledde matchen hade det hela med lite flyt varit avgjort i paus, men i andra halvlek hade Iberoamericana mycket mer boll. Eller ja, tror det var så i alla fall, det var så jävla kallt och blött att jag dels var på Max och käkade men också stod i dörren till omklädningsrummet och där bara såg ungefär halva planen. Måste införskaffa ett paraply.

Jag stod och tänkte ”Snart kommer något jävla skitmål” och var nervös. Men då klev Lhådö in i handlingen igen och satte sitt andra mål denna regniga söndag, på pass av Söderlund. Vild glädje utbröt då det var mindre än tio minuter kvar. Frustrationen växte hos serieledarna och med bara minuter kvar åkte en av deras spelare på ett rött kort efter att ha börjat boxas mot en RFC-spelare som förvisso agerat ryggsäck på honom. Det är alltid lite skönt när man får bra lag ur balans.

En av RFC:s matcher bröts i paus, vid ledning med 5-2, och ska återupptas och den räknar jag som en seger. Men utöver det har RFC nu tre segrar och två förluster. Vi är verkligen på gång, de två senaste matcherna har vi slagit tvåan och ettan i serien!

Jag var annars lite orolig över att vår ordinarie keeper Pierre Dahlgren saknades för första gången denna säsong. Men istället klev veteranen Roger Andersson in och gjorde en kanonmatch. Vi var alla överens om att välja honom till matchens lirare.

* * *

AIK är nordens starkaste familj, när vi själva vill. Glöm inte tider som passerat. Glöm inte de kalla stormarna; den grå himlen. Glöm inte allt vi gått igenom.

Men glöm inte heller när vi varit som starkast: när VI – alla AIK:are – bestämt oss på riktigt för att stötta AIK, oavsett missräkningar i enskilda matcher. Våra motståndare kommer inte sjunga åt oss eller visa våra färger för omvärlden. Låt istället motståndarna stå som ensamma antagonister. Då kan vår översvallande energi gå till att göra AIK orubbligt starkt.

Vi uppmanar alla att under den annalkande sommaren samla kraft och visa folket i alla städer, på alla stränder och i de djupaste av dalar att det starkaste laget är AIK. Vi gör det, bland annat, genom att ta på oss en rad stiliga t-shirts (några finns även i barnstorlekar) dedikerade till AIK och spelare i dagens AIK-lag.

De första motiven som finns tillgängliga produceras redan i början av kommande vecka. Beställ redan nu då vi tar fram tröjor på den efterfrågan som finns.

Klä dig fint i sommar och stöd alltid AIK! Så kommer vi tillbaka starkare än någonsin under andra halvan av 2013. Besök The Black Shop – du kommer inte att bli besviken.

* * *

Häng med Black Army till Norrköping. Läs mer här.

* * *

Det blev inte så mycket AIK-relaterat i dag… Men det finns bilder även från träningen i bildspelet. Och skoj att fler och fler hittar till mitt Instagram-konto.

* * *

Lillkrabban kommer i morgon, ska passa på att städa lägenheten lite. Och bara för det kom jag att tänka på att jag hade en tiggare här för ett par timmar sedan, ni vet en sån där som inte kan svenska och som sträcker fram en lapp med en text och en bild på ett sjukt barn och vill ha pengar för behandling av någon sjukdom. Vad i helvete, har de börjat med hembesök nu!?? Var nära att dra igen dörren i ansiktet på mannen.

Nu kanske jag låter hård, men de är ju ligor som delar upp sig på tunnelbanan och går och lägger ut de där lapparna på sätena. Håll er åtminstone till tunnelbanan era luffare.

Tack för att ni tog er tid. Vi hörs.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Råsunda FC tog andra raka

 1. Tåmpa skriver:

  Konfronterade Mutumba om frustrstionen , han hälsar att hans lag vann med 2-0 på träningen och att han gjorde båda målen.

 2. Peter Brambeck skriver:

  Vore kul att få se lite kort på 06 grabbarna som var med på träningen. Mitt barnbarn var med där.

  Hare

  Peter

 3. Joakim Hall skriver:

  Hej Peter. Tog tyvärr inga bilder på dem, bara på Nenad Lukic’s barn eftersom han har en koppling till AIK:s A-lag. :/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.