Kryss i derbyt – det duger inte

Bolljäveln ville bara inte in. Att AIK tappade till 1-1 mot ärkerivalen Djurgården gör att det känns som en jävla förlust. Här kommer en rapport, bilder och filmklipp från derbyt.

Det är väl åldern som börjat ta ut sin rätt. Blev aldrig riktigt taggad inför AIK-Djurgården förrän någon halvtimme innan matchstart, då började det verkligen kännas i magen. Var ledig under onsdagen och hade gott om tid att fundera över derbyt, men sysselsatte mig med att besöka vårdcentralen i Liljeholmen (blev en flopp) och sedan Råsunda FC:s tröjleverantör Clubkit.

Hann också med ett kvartssamtal, men det har alltså ingenting med AIK eller Andreas Alm att göra. Det var Albin som hade ett i skolan. Strax innan dess berättade han att det var högstadieelever som brukade säga ”Hej Albin” till honom. Jag vet inte om det är folk som läser bloggen eller som hänger på min ungdomsgård. Det visste inte han heller. Men skolan gick bra för honom, han är en klipsk kille.

Drog till Årstaberg för att ta pendeln till Solna och sprang direkt på ett par bekanta och det var trevligt med lite sällskap. Jag visste att gårdarna satt i Vasaparken där de hade samling, så det var få av dem på tåget och jag kände mig rätt lugn. Eller, ingenting skulle få mig speciellt exalterad i dag, lustigt nog.

Kom fram till nationalarenan 1,5 timme innan match. Det kändes bra att vara där tidigt, ingen stress eller så. Träffade lite löst folk, som trevliga Wille Bäckström och Sylt-Mats från Djurgården, och så blev det mycket fika i väntan på matchstart.

Startelvan var den förmodade. Har inte dubbelkollat men jag tror bestämt att det var den elvan som jag tog ut inför matchen. Många ville se Alexander Milosevic, men att jag trodde på Daniel Majstorovic berodde på att han spelat matcher plus var ganska bra borta mot Öster. Och jag såg honom göra bra grejer även i dag.

Matchen i övrigt? Kennedy Igboananike visade att släkten är värst genom att göra 1-0 redan efter fem minuter. DIF gav dock inte upp och ungefär lika långt in i den andra halvleken vräkte han sig fram och sparkade liggandes in 1-1 via Kyriakos Stamatopoulos ena stolpe. Det oavgjorda resultatet stod sig matchen ut och efteråt var pyjamaspojkarna lyckligast. De såg ut som att de hade vunnit.

AIK hade 54 procents bollinnehav vilket inte är fantastiskt mycket. Däremot vann man skotten på mål, om man nu kan vinna sånt, med 11-3. Klart som fan att AIK skulle ha gjort fler mål än ett. Tyvärr tvingades man plocka ut Henok Goitom (baksida lår) redan i pausen. In kom istället tidigare skadade Robin Quaison men nej, han hade tyvärr ingen bättre dag.

AIK började annars piggt men vad hände sen? Hade ingen informerat spelarna att det var Norra Europas största hatmöte? Att spelarna skulle springa tills de spyr – och sedan springa lite till? Att ge 100% för fansen och märket på tröjan? I dag hade det inte riktigt gått fram. Vi MÅSTE vara bättre än allsvenskans sämsta lag, derby eller ej.

Tittar jag på tabellen och samtidigt på den trupp som Andreas Alm förfogar över så får jag inte riktigt ihop det. Jag HATAR att vara negativ när det gäller spelare och ledare, men det är närmast ett under att Alm inte lyckas få ut mer av truppen. Jag har försvarat honom så många gånger genom åren, bara för att bli portad från klubbstugan av honom personligen. Men nu är jag trött på daltandet, in med en ny tränare.

Klackarna då? Ja, vi har väl redan konstaterat att nationalarenan inte är byggd för fotbollssupportrar. Akustiken, åh den förbannade akustiken. Är det här vad vi ska stå ut med i ytterligare 9,5 år? Tio gånger av tio när det är något så säger jag ”Det är bara att gilla läget”. Och ja, vad fan kan man göra? Att stötta laget är ändå prio ett, oavsett vart de spelar. Jag personligen har inga problem med arenan, alltså det är inte så att jag ogillar att vara där, men jag är ju nere på innerplanen och fotar. Dock så blir jag ledsen när saker och ting gör att det blir till det sämre.

AIK-klacken kör ”När AIK…” mot långsidorna:

YouTube Preview Image

Norra Stå hade ingen bra dag. Några få toppar, de gånger som det hördes bäst var när man fick med sig långsidorna. Blåränderna hade också några få toppar, men jag kunde inte höra vad de sjöng. Jag valde att stå framför AIK-klacken bägge halvlekarna. Jag ville inte bli spottad på.

Nej, det här vill man glömma… Jag skyndade mig också från arenan, trodde det skulle vara avspärrningar och grejer, men icke. Många gick utan färger, men det var väl 50/50 mellan gårdare och gnagare på väg till Solna Station – eller kanske lite fler blåblå (då gnagarna tidigare uppmanats att gå i riktning mot Solna centrum och Sundbyberg). Jag brukar vara sjukt nervig i samband med derbyn och tro det värsta. Men det var något konstigt i dag, trots att jag alltså fått höra både ”hora” och ”fitta” tidigare derbyn var jag helt oberörd i dag. Men så kändes det också som att det var vanliga fans, sådana som du och jag, på väg mot pendeln.

På stationen kom en gammal bekant från Norsborg fram, och han var upprörd. Tydligen hade gnagare kastat stenar mot publik som lämnade arenan, bland annat barnfamiljer (det var mestadels gårdare som tågade med min bekante). Och ja, det är lite lågt att kasta stenar mot barnfamiljer och vanliga supportrar, lite kan man ju tänka till. Hade det hänt mig, om jag gått med min son, hade jag blivit helt galen.

* * *

Tifot ja… Världsklass igen! Okej, inte så avancerat, med svarta och gula plastark och en stor AIK-sköld, men däremot mycket vackert och effektfullt. DIF? Plast, plast och plast… En jävla massa vifteflaggor i Stockholm Pride-färger. Men rätt snyggt ändå, det måste jag ge dom.

YouTube Preview Image

* * *

AIK – Djurgården 1-1 (1-0)
04:00 1-0 Kennedy Igboananike (Henok Goitom)
45:36 Gult kort till Martin Broberg, DIF (hårt spel)
53:14 1-1 Amadou Jawo # 3 (Vytautas Andriuškevičius)
84:01 Gult kort till Andreas Johansson, DIF (fasthållning)
93:59 Gult kort till Yussif Chibsah, DIF (obstruktion)
Publik: 35 311 på Friends Arena, Solna

AIK (4-4-2): 13 Kyriakos Stamatopoulos – 16 Martin Lorentzson, 45 Daniel Majstorović, 3 Per Karlsson, 4 Nils-Eric Johansson (K) – 11 Nabil Bahoui (87), 10 Celso Borges, 7 Helgi Daníelsson, 9 Martin Kayongo-Mutumba (80) – 21 Kennedy Igboananike, 36 Henok Goitom (ht).

Avbytare: 15 Robin Quaison (ht), 14 Lalawélé Atakora (80), 22 Kwame Amponsah Karikari (87), 5 Robert Åhman Persson, 6 Alexander Milošević, 28 Viktor Lundberg, 35 Christian Frealdsson (mv).

DIF (4-4-2): 12 Kenneth Høie – 6 Peter Nymann Mikkelsen, 14 Mattias Östberg, 13 Emil Bergström, 27 Vytautas Andriuškevičius (77) – 7 Martin Broberg (65), 8 Andreas Johansson (K), 4 Yussif Chibsah, 20 Simon Tibbling – 11 Amadou Jawo, 10 Erton Fejzullahu.

Avbytare: 26 Jesper Arvidsson (65), 21 Godsway Donyoh (77), 3 Marc Pedersen, 15 Brian Span, 16 Pablo Dyego Da Silva Rosa, 23 Hampus Nilsson (mv), 36 Philip Sparrdal Mantilla.

* * *

Jag gissade ju på 38 000 någonting… Riktigt så många blev vi ju tyvärr inte.

* * *

Haha… På matchdagen började telefonnumret till Erton Fejzullahu spridas via Facebook. Han säger till Fotbollskanalen att han fått över 100 samtal under dagen.

* * *

Beklagade mig över att jag så sällan fick kommentarer på mina inlägg, och fick istället 24 stycken på onsdagen. Tack, kul att se att ni finns och uppskattar den tid jag lägger ner. Och ett bevis för att ni är rätt många ändå (nej, jag har ingen statistik över antalet besökare).

* * *

Nej. Något måste göras åt stämningen, eller akustiken. Jag är rädd för att en stor del av vår fina supporterkultur kommer att gå förlorad annars.

* * *

Börjar tycka att mina bilder blir allt bättre…

* * *

Var det något derbystök? Ingen aning. Men som sagt, det kändes bara konstigt att lämna arenan. Till skillnad från när man lämnade Råsunda, och man omgärdades av kaos, kändes det nu som att man gick ut från en biograf. Men det kanske var skillnad för dem som gick ut tillsammans med klacken.

* * *

Någon sa ”Du måste ha 10 000 följare på Instagram om du ska kunna få betalt för marknadsföring”. Så följ mig… Och prenumerera gärna på min Youtube-kanal.

* * *

När jag ändå är igång: satan vad jag gillar Gabriella Blombäck hos AIK. Hon är verkligen genomtrevlig och känns genuin och äkta. Så, nu fick jag det sagt.

* * *

Nu måste jag sova (blir 4,5 timme då jag börjar åtta i Enskedefältets skola på torsdagen). Pallar inte att slänga upp alla bilder heller, de kommer att hamna på min sida på Facebook torsdag kväll eller så. Men lite fler filmklipp har jag:

”Ge mig ett A”:

YouTube Preview Image

”På Norra Stå hoppar vi för AIK”:

YouTube Preview Image

Andra halvlekens bengaltifo:

YouTube Preview Image

* * *

Tack för att ni tog er tid. Vi ses i Norrköping. Den matchen är på torsdag nästa vecka, också sista matchen innan uppehållet.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Kryss i derbyt – det duger inte

 1. a skriver:

  Det är faan i mig en bedrift att spela lika mot dif!

 2. Jojje skriver:

  Fina bilder och bra blogg Jocke

  // Mörda ett djurgårds barn…….

 3. Mogge skriver:

  Grymt inlägg som vanligt Jocke! Du gör AIK fotboll en björntjänst, synd att dom inte inser det.

  • Silversurfarn skriver:

   Nja, björntjänst vet jag inte.

   Att göra någon en björntjänst är ju att göra något välmenande, men som får ödesdigra konsekvenser för ”personen” (AIK i detta fall) ifråga.

 4. Elle skriver:

  Strongt att du orkar skriva och lägga upp bilder+filmer när vi andra bara är griniga. Håller inte med om allt du skriver men tycker att din blogg är den bästa AIK-relaterade.
  Keep it up!

  Mogge: Du har nog missuppfattat vad björntjänst betyder… Länktips: http://sv.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B6rntj%C3%A4nst

 5. Y skriver:

  Vilket bra jobb du gör! AIK borde anlita dig.

 6. Jocke på Kungsholmen skriver:

  Först. Kul att följa din blogg. Fortsätt så.
  Men.
  Börjar bli jävligt tröttsamt ang. snacket om akustiken på NA.
  Visst finns det tusen saker som kan vara bättre på arenan men sanningen ligger nog lika mycket i att vårt älskade Råsunda var extremt gynnsamt för Norra. Taket bidrog till att förstärka ljudet även när draget var klent. Nu har vi en arena som är straffar en dålig publikinsats skoningslöst.

  Nä, börja och kolla på vad vi som står på norra kan göra bättre. Våga vara nytänkande och innovativa istället för att hoppas på en ombyggnation för att förbättra akustiken. Det kommer aldrig att ske.
  Att flytta ett ”koncept” från en arena till en annan och tro att allt ska vara likadant är idioti.
  Jag stod på Norra från 1981.
  Trodde aldrig jag skulle höra AIK supportrar hoppas på akustikförbättringar för att få drag på en arena. Död åt den moderna fotbollspubliken.
  För en seriös debatt om hur publiken kan förbättras och förändras efter de nya förutsättningarna istället för att lipa. Skärp er eller avgå!

 7. ignore aka blatten skriver:

  Tack för att du tar upp akustikproblemen Jocke. Efter Syrianska-matchen sa ju han akustiknissen i tidningsintervjuer att akustiken skulle kunna förbättras med relativt enkla medel. Åtminstone de där ljudspeglarna han pratade om skulle ju vara värt att pröva iaf, högtalarförstärkning är väl mer tveksamt. Det nämndes också att AIK skulle diskutera frågan med arenaboaget, men sedan dess har det varit tyst om saken. Man undrar ju vad som händer i frågan, om det nu händer ngt. Ngn information från AIK i ämnet hade ju inte skadat iaf.

 8. Joakim Hall skriver:

  Tack för alla kommentarer, det värmer (utom att läsa om akustikproblem). Angående AIK så nej, de kommer aldrig att anställa ”dem fula ankungen” men det är en fin tanke. 🙂

 9. Micke skriver:

  Haha vet du en sak Joakim.. Tom när vardagen känns som mest skitigt och allt bara är åt fanders så är bloggen lik förbannat lika bra och underhållande..!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.