Äntligen derbydags!

Dags att använda en uttjatad fras igen: obligatorisk närvaro! Syftar på onsdagens derby mot lillebror Djurgår’n. Och jag fruktar kaos.

Ååh, vilken ångest. På onsdagen är det derby då AIK tar emot lillebror Djurgården. Just nu är det tisdagskväll och jag bävar inför matchdagen. Jag är ledig vilket innebär att det finns gott om tid för att våndas inför norra Europas största derby.

Vad har vi att vänta oss då? Jag tror på fullständigt kaos. Jag menar, jag har varit på matcher med 18 000 åskådare på nya nationalarenan, och det har varit stört tjockt efteråt. Då var ändå alla AIK:are, fatta när det är 40 000 åskådare som ska lämna arenan, varav några tusental gårdare, i ett område som är en byggarbetsplats, där polisen gissningsvis stängt av rätt mycket för att undvika konfrontationer och där de allra flesta ska till pendeltågsstationen. Blir det inte kaos efter derbyt så tror jag aldrig att det blir det.

Tv och tidningar kommer att gotta sig i det som jag tror kommer att hända, det vill säga att det blir stökigt. Inte inne på arenan, Gud förbjude, utan framför allt efter derbyt. Vilka kommer att lastas? AIK som arrangör och supportrarna, förstås.

De två senaste årens derbyn har jag fått höra glåpord, gårdare som skrikit ”hora” och ”Jocke Hall din fitta”. Alltså sånt rinner av mig, men om ni nu måste uppmärksamma mig så kom hellre fram och snacka lite.

Hur många kommer till derbyt? Nu har Dif vunnit två raka och det är första derbyt på nya nationalarenan men… Min gissning: 38 418 åskådare. Och då ska ni veta att jag en gång gissade exakt rätt publiksiffra inne på Hovet.

AIK:s trupp inför derbyt: 3 Per Karlsson, 4 Nils-Eric Johansson, 5 Robert Åhman Persson, 6 Alexander Milošević, 7 Helgi Daníelsson, 9 Martin Kayongo-Mutumba, 10 Celso Borges, 11 Nabil Bahoui, 13 Kyriakos Stamatopoulos, 14 Lalawélé Atakora, 15 Robin Quaison, 16 Martin Lorentzson, 21 Kennedy Igboananike, 22 Kwame Amponsah Karikari, 24 Daniel Gustavsson, 28 Viktor Lundberg, 35 Christian Frealdsson, 36 Henok Goitom, 45 Daniel Majstorović.

…och min elva: Stam – Lorentzson, Per Karlsson, Majstorovic, Nisse Johansson – Bahoui, Helgi, Celso Borges, Mutumba – Kennedy, Goitom.

Skulle ha gått på tisdagens träning på matcharenan men blev inringd på jobb. Enligt Expressens Daniel Kristofferson är dock Helgi tveksam medan Ibrahim Moro uppenbarligen saknas på grund av skada. Kan inte Helgi lira tror jag på Robin Quaison (dock tidigare skadad) med Robert Åhman Persson som backup.

Djurgården? Har jag ingen koll på, och jag fokuserar hellre på AIK. Det jag vet är att det finns stor chans att det hela blir fucking magiskt! Så köp biljetter snarast!

(Christian Frealdsson fick alltså dispens och är spelklar som reserv bakom ”Stam”.)

* * *

Som jag avslöjade i går kommer det att vara nät framför klackarna, det har man i alla fall låtit hälsa från AIK-håll. Jag som är inne och fotograferar är dock inte helt 100 på att jag är så värst sugen att stå framför DIF-klacken. Jag menar, jag är ju tydligen inte så poppis av någon anledning.

* * *

Kommer att bli rätt körigt efter derbyt. Inte bara att ta sig till pendeln, utan även hemma. Filmklipp ska upp på min Youtube-kanal, en text ska skrivas och så kommer det att vara en himla massa bilder att gå igenom. Och jag börjar ju åtta på torsdagsmorgonen… Suck.

* * *

”Vi ska galga hela jävla Djurgården…”.

* * *

Eftersom jag aldrig är på läktarplats har jag ingen koll alls på samlingsställen och så innan matcherna. Men om någon har bra tips så kom gärna med dem… Innan var det ju enkelt, det var typ BA-lokalen (som inte finns kvar) eller Dick Turpin alternativt East.

* * *

Funderar på om det är något jag sagt eller gjort eller bild som jag lagt upp och som inte gillats av Råsunda FC:s Mats Ageby? En klippa, det är vad han är.

* * *

Annars skiter jag i hur man spelar i derbyt. Jag kan inte kräva tre poäng, men jag kan önska. Fan ta den som inte ger 100% mot lillebror där på planen (och gärna även ni på läktaren).

* * *

”Att vi ska hålla oss skötsamma runt arenan är inget nytt, men vad våra fiender väljer att göra återstår att se och att vi gnagare inte tar skit från apor är inget nytt. Drar de upp provocerande banderoller om Råsunda igen lär de få löpa gatlopp från Nationalarenan.”

Citerat från Sol Invictus Fanzine ”Min Enda Ståplats” (nummer två).

* * *

Husby, åh Husby… Fan vad trött jag blir. Jag förstår inte riktigt, är jag missnöjd över något så brukar jag dra iväg ett mejl till berörd myndighet eller vad det nu kan vara. Kanske slår jag en signal. Men varför tända eld på bilar??

Jag är själv från Norra Botkyrka och jag vet att det finns en del fattigdom och hopplöshet bland folk där ute. Men det finns också många goda krafter och i landet Sverige kan alla utbilda sig. Ibland kanske man själv måste ge det där lilla extra, men det går. Allt kan inte bara vara skit.

Tyvärr, i delar av Malmö har man fått ge upp bostadsområden. Istället för att göra punktinsatser för många år sedan har man släppt taget och i dessa områden vågar polisen inte ens besöka. Det kan nog vara laglöst land, och det är nog få som egentligen vill ha det så så. Jag tror att de allra flesta, invandrare eller ej, vill bo i Sverige för att det är ett tryggt och säkert land. Istället är vissa områden laglösa…

Det värsta är ju när det brunnit i ett fattigt område och brandkåren har åkt dit, bara för att bli stenade. Var är vi, i forna Jugoslavien 1991? Eller Gazaremsan? Nej, i Stockholm, en av världens vackraste huvudstäder.

Bara att tänka på allt som händer i Malmö gör ju att man vill lägga sig ner någonstans och bara dö.

* * *

Åååh, vad jag vill att Kennedy Igboananike sänker sin tidigare arbetsgivare på onsdagen! Hoppas, hoppas, hoppas.

* * *

Kunde vara trevligt att få någon kommentar till exempelvis mitt förra inlägg då det blev en lite spontan intervju med trevlige Nabil Bahoui. Eller var det inget att läsa? Det är ju inte så kul att hänga på Karlberg i tre timmar och intervjua någon om ingen uppskattar skiten.

* * *

Läste Black Army skriva att AIK-supportrar uppmanas gå mot Solna centrum eller Sundbyberg efter matchen.

* * *

Det här hade blivit mycket roligare om jag varit på tisdagens träning, men men… Tagga till nu, det är årets största match! Tack för att ni tog er tid.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Äntligen derbydags!

 1. jocke skriver:

  varför inte låta milosevic spela?! majsan har mycket att bevisa om han ska starta i min elva

 2. Makkan skriver:

  Grym blogg du har Jocke! Alltid lika läsvärd. Keep up the good work.

 3. Joakim Hall skriver:

  Jocke: Ja, varför inte? Enligt de som faktiskt kunde se matchen senast var Majstorovic bra, och Milosevic har inte matchats på ett tag nu… Varför man inte testar petade spelare i exempelvis U21 vet jag inte…

  Tack Makkan, det värmer. Speciellt när man är så oinspirerad som i dag.

 4. Hagberg skriver:

  Efter en tvättning och en Pizza i magen så sitter tröjan som en smäck 😉

 5. Joakim Hall skriver:

  Haha… Härligt Hagberg!

 6. Ronnie skriver:

  Jag tror att många, som jag, bara gottar oss åt allt klokt och tänkvärt du skriver, och slarvar med att ge den positiva feedback du förtjänar, inte minst för ditt engagemang! Håller inte med om ditt lag till derbyt. Tycker försvaret har läckt så mycket att Milisevic måste få en plats, just nu i stället för Per K.
  Alla bolltapp, felpass, särskilt på centralt mittfält är ofta en målchanser för motståndarna. Jag gillar mycket hos Helgi, härlig attityd, men är övertygad om att Robin är ett starkare kort i nuläget, tillsammans med Celso.

 7. Joakim Hall skriver:

  Tack Ronnie. Jo, många säger sig ju läsa bloggen, så det är konstigt att inte fler kommenterar… Men men… Ja, jag gillar Majstorovic som person, han är skön att snacka med. Däremot måste jag ifrågasätta dem som värvade honom OM det stämmer som jag hörde senast: 180 000 i månaden, fri bil och åtta miljoner i sign on-bonus. Nej, det får inte stämma…

 8. Emilie skriver:

  Grym blogg! Uppskattas mycke!

 9. Henke skriver:

  Din blogg är rätt och slätt bäst AIK-relaterad nätläsning, för oss som följer laget, men inte kan/hinner hänga på Karlberg och bortamatcher. Men man längtar efter fler actionbakluckeresereportage som det episka Luxemburg borta!
  It’s true 😉
  Och uppskattat!

 10. Nisse skriver:

  Jocke, fortsätt med det jobb du gör, jag uppskattar det enormt, är inne varje dag å läser, senaste uppdateringar och nyheter från dig och ditt liv, någon annans eller om gnaget. Intervjuer, bilder och videos är också alltid trevligt att se på eller läsa om. Som sagt så länge du orkar, har tid och lust fortsätt. Jag tror vi är väldigt många som verkligen gillar och uppskattar det.

  Krossa aporna imorgon och snälla Kennedy, häng minst en balja imorgon och hyscha packet.

  Ha det Jocke!

 11. Winnie skriver:

  Härlig läsning Jocke, gillar blandningen av det AIK-relaterade och de inblickar du ger av din vardag.

  Har läst din blogg de senaste två åren.

  Keep up the good work!

 12. Winnie skriver:

  och krossa dif….!

 13. Natalie skriver:

  Din blogg är grym, fortsätt i samma stil 🙂 Bästa underhållningen på jobbet!

  36 542 är min gissning på publiksiffran ikväll.

 14. Henrik skriver:

  Min Derby ångest började komma rätt sent i år faktiskt, kanske för att det är den nya arenan o.s.v? Men jag undrar också hur det blir efter matchen och innan. Nu har jag en sådan tur att jag bor vid blåalinjen så det är inget problem för mig, men alla kompisar som jag går med bor i Sollentuna och brukar ta pendeln. djurgårn kommer komma med en del bussar också vad jag har fått höra från Vasaparken, var parkerar dem? På Samma ställe som Syrianska eller? Äh jag vet inte, känner bara en konstig stämning inför derbyt, inte samma sak som Råsunda när många Gnagare samlades bakom Norra och Östra, det var som ett paradis där och dif långt borta på andra sidan! Bra skrivet annars och ska bli kul att läsa efterrapport och se på bilder!

  /Henke

 15. Bonden skriver:

  Kul att du är ute och fiskar kommentarer, Hall. 😉
  Men du förtjänar cred. Som några ovanför skrivit redan, detta är det bästa AIK-relaterade matrialet på nätet med en stadig uppdatering.
  Med tanke på att vi är en 400-500 tusen Gnagare runt om i landet ger det en ganska stor potentiell läsarkrets.
  Så, grina inte nu, vi är Mååånga som regelbundet läser och uppskattar din blogg även om vi inte alltid kommenterar.

 16. Lasse skriver:

  En fråga: polisnotan för upploppen i Husby? Kan AIK få betala? Finns ju risk att någon inblandad äger en AIK-halsduk… Eller kan det vara stadsdelsförvaltningen som ska betala – de bedriver kanske någon verksamhet som bör vara vinstgivande? Eller går någon av ungdomarna på en friskola borde ju självklart fakturan skickas dit…

 17. CH skriver:

  Hallen är bara ute efter ”likes”. Han söker bekräftelse för att han är osäker på sig själv. Bloggen kommer han aldrig att lägga ner. Han leker helt enkelt bara lite svår 😉

 18. sanny skriver:

  Jocke du skriver bra och gör mycket för gnaget! Skit i alla idiotkommentarer
  all energi på gnaget!

  3 poäng ikväll!!!

 19. gaston skriver:

  Äntligen Derbydax!!! GALGA dif! är så taggad! Apropå Samlingsställena, Märkte ny ställe på ena hörna därnere innan NA , heter ”Slagteriaktiebolaget” , vet inte om folks samlas där, gick ju förbi o märkte detta, jag går fortfarande till East o DT av gammalt vana. Tror på 33-34 tusen ikväll. men vore kul över 44 tusen eller fullsmockat! ! Vi är AIK!

 20. Fredrik skriver:

  Bra jobbat Jocke !!
  Man blir bekväm o bara läser utan att ge feedback!
  Keep up the good work!

 21. Anton skriver:

  Låt Majsan spela!

 22. Strandbergs Radiohytt skriver:

  Jag kan ha hittat svaret angående Ageby gate!
  ”Äntligen dubbla segrar på söndagen” bild 14!
  Resten är foto historia.. Asgarvar!

 23. Mange D skriver:

  Men Jocke…jag har ju sagt att jag läser och uppskattar din blogg grymt mycket. Behöver jag säga det varje vecka? 😉
  Allvarligt talat är det den bästa och trovärdigaste infon och åsikterna man kan få från supporter håll 🙂

  Att blogga är också manligt Jocke 🙂

  Du skrev om Kennedy, mannen som fått livet åter stjärnstatus i vårt älskade lag.
  Hoppas också att han nätar, helst flera gånger…bara därför att.
  Gjorde direkt en koppling till Kenny Pavey som höll på att sänka vårt skepp i senaste matchen. Kenny P står så högt i kurs hos mig att han skulle få tillåtelse att göra det…en gång. Jag vill se han i Gnaget igen, väldigt snart.

  Keep up och vi ses ikväll

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.