Bloggen testar… damfotboll!

Hade en ledig lördag och det var strålande solsken. Då passade jag på att dra till Skytteholm och fick där se AIK:s damer kryssa mot Eskilstuna. Det jag gillade bäst var tjejernas kämpaglöd.

Det var inte i går som jag såg en damfotbollsmatch. Jag har för mig att jag såg en match för ett par år sedan, men kan inte riktigt sätta fingret på det så den räknas inte. I sådana fall har jag sett en match, det var när supporterlaget Råsunda FC besegrade AIK:s allsvenska damer i en vänskapsmatch 2007. Vi vann då med 6-0.

Anlände hur som helst till Skytteholm sisådär tio minuter innan matchstart, och ingen som helst kö vilket förstås är skönt. Pröjsade larvigt låga 50 spänn för att komma in och den första jag sprang på var förstås supportern ”Rolle” som hade pengainsamling till damernas ”kaffekassa”. Han själv hade lagt en femhunka vilket är starkt av honom.

Matchen…? Tjaa, AIK spelade 2-2 mot Eskilstuna United vars spelare firade som att de hade vunnit, men så var gästerna också de som kvitterade till slutresultatet. Och sådana matcher kan kännas som en seger, det vet jag själv. Speciellt som AIK:arna träffade målramen fyra gånger, tror i alla fall att det var två gånger per halvlek. Minns speciellt ett skott som tog i ribba, mållinje och ut och där flera jag pratade med hävdade att den var inne. Men så har ju AIK:are en förmåga att vara enögda, så jag låter det vara osagt.

Det var inte världens bästa fotboll man bjöd på, men några spelarna är rätt tekniska vilket är skoj att se. Speciellt gillade jag hur tjejerna faktiskt kämpade och slet, det var inga divafasoner. Man tog för sig fysiskt och gav ofta allt för att nå en boll som exempelvis var på väg att rinna ifrån en. Och det ser jag som matchens styrka, tjejernas kämpande.

Annars tycker jag att det är trevligt med lite fotboll så fort AIK spelar, oavsett kön. Att det kändes som 25 grader varmt på Skytteholm i dag där man satt i solen och njöt gjorde inte saken sämre. Dessutom hade jag trevligt sällskap i form av fotografkollegan Jesper Zerman, och så var både Anders H och Magnus Neck på plats. Förstås.

Det är lite familjärt med damfotboll, det känns som att det är de närmast sörjande på plats. En som jag började prata med, men som jag inte kände igen först, var unge Tim Lidell som fick åka till akuten under U21-matchen mot Djurgår’n i onsdags efter att ha fått en spark mellan benen. Han såg pigg ut, berättade att han svimmade fyra gånger för att han hade så ont i onsdags men räknar med att snart vara tillbaka. Härligt att höra, han verkar vara en go kille som kunde skratta åt det inträffade i dag. Tydligen kände han några av tjejerna i AIK och var där tillsammans med en polare.

AIK borde ha vunnit matchen i dag sett till alla chanser. Det gick heller inte att ta miste på hur besvikna de var efteråt. AIK ligger fyra efter tre matcher, med sju poäng. IK Sirius och Hammarby har nio poäng efter lika många matcher. Om jag kan tyda tabellen rätt så går två lag upp.

Ska jag klaga på något så är det att de ofta tog avslut från 30 meter. Ska till en jävla träff för att göra mål därifrån, men de kanske hoppas mer på en styrning och/eller att en spelare kommer fri.

Närmast ställs damerna mot Djurgården på Kristinebergs IP onsdagen den 1 maj med matchstart klockan 17:00 (jodå, DIF ligger i botten även bland damerna). Sedan väntar IFK Kalmar hemma på Skytteholm igen den 4 maj, den matchen börjar klockan 15:00. Inte omöjligt att man är där igen, för det var faktiskt rätt kul i dag!

* * *

Matchfakta från AIK:s hemsida:

AIK – Eskilstuna United DFF 2-2 (1-1)
01:22 1-0 Jessy Sharro # 3 (Helén Holmgren)
20:19 Ribbskott av AIK (Jessica Thorin)
20:24 Ribbskott av AIK (Helén Holmgren)
21:40 1-1 Felicia Karlsson # 3 (Méabh De Búrca)
45:24 Slut på första halvlek
45:00 Spelarbyte EUDFF (Jonsson ut, Lindbäck in)
46:22 Stolpskott av EUDFF (Felicia Karlsson)
61:22 Gult kort till Rebecca Mellqvist, EU (fasthållning)
68:44 Nick i ribban av AIK (Jessy Sharro)
68:46 2-1 Stephanie Wroblewski # 1 (Jessy Sharro)
69:57 Spelarbyte AIK (Holmgren ut, Chamoun in)
75:08 Spelarbyte EUDFF (Olsson ut, Johansson in)
79:03 Spelarbyte EUDFF (Mellqvist ut, Asserstam in)
81:51 Spelarbyte AIK (Thorin ut, Droh in)
84:45 2-2 Elina Johansson # 1 (Felicia Karlsson)
86:29 Stolpskott av AIK, via målvakten (Jessy Sharro)
93:15 Slut på andra halvlek

Publik: 136 på Skytteholms IP, Solna

AIK (4-4-2): 22 Jenny Nauwelaerts de Agé – 8 Julia Molin, 3 Stephanie Wroblewski, 21 Lisa Petersson, 23 Elin Bragnum – 6 Sarah Fredriksson, 7 Petra Andersson (K), 13 Madeleine Tegström, 17 Jessica Thorin (82) – 18 Helén Holmgren (70), 11 Jessy Sharro.

Avbytare: 10 Daniella Chamoun (70), 20 Hanna Droh (82), 5 Maja Andersson, 14 Sofia Wallin, 19 Andrea Hansson.

* * *

AIK-Halmstad på nationalarenan klockan 15:00 på söndagen. Vi ses där.

* * *

Zerman nämnde en intressant sak med nya nationalarenan, alltså som fotograf: man kommer mycket närmare publiken och får bättre bilder på fans, klack och hela den biten. Det har han fan rätt i.

* * *

Martin Hansson och linjedomaren kostade enligt rapporter Djurgården poäng då de inte godkände en boll som var inne, istället kunde Syranska göra 1-0 och vinna matchen.

Alltså, jag gillar inte Syrianska men det är ju sällan fel att DIF förlorar. Det är som vanligt, allt som är dåligt för dem är bra för mig.

* * *

Haha… Så jävla skadad från segermatchen i Gävle, där jag var och fotade. Det var svinkallt då men jag hade INTE behövt ta på mig långkalsongerna under dagens dammatch. Det var en miss av mig.

* * *

Det fanns en liten klack på typ fem pers i första halvlek, där killarna var typ 12-13 år. Det var mest flaggor och inte så mycket sång. Sedan smällde de av en smällare varpå de blev tillsagda av en tjej från AIK att de inte fick dra smällare, sedan efter en stund var de borta. Jag och Jesper Zerman gissade att de hade gått hem i protest eller så.

* * *

Sitter som bäst och kikar på den supporterturnering som mitt Råsunda FC är inbjudet till. Möjligt att vi får iväg en trupp, men vi kommer att behöva sponsorer för att få det hela att går runt…

* * *

Nästa gång jag skriver blir efter AIK-HBK. Men jag vill bjuda på en personlig favorit, som plötsligt började diskuteras igen på Facebook, och där är från i Åre förra vintern då jag skulle prova att åka i skateboardramp för första gången:

YouTube Preview Image

* * *

Följ gärna AIK damfotboll via Twitter. Ni kan även följa mig.

* * *

Nu sitter jag här och dricker bärtz och fixar med bilder, sen blir det avfärd till Black Armys lokal. En jävla massa flängande fram och tillbaka till Solna denna lördag.

* * *

Större bilder kommer upp på min sida på Facebook.

* * *

Är för törstig för att korrläsa, ha överseende. Peace.

* * *

Edit: Såg en match i Victoria Cup (motsvarande Svenska Cupen fast för damer) för ett gäng år sedan. Emma Lundh, nu tillbaka i AIK, gav Albin sin medalj efter att ha vunnit cupen, tror i alla fall att det var det man gjorde. Stort av henne. Hon var på matchen i dag, vi hälsade mest.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Bloggen testar… damfotboll!

 1. Johan skriver:

  Härligt att tjejerna uppmärksammas på din prima blogg Joakim, det är dem värda då dem kämpar och sliter men sällan syns.

  Keep it up!

 2. Joakim Hall skriver:

  Tack Johan. Ja, men det förtjänar de. Så hoppas jag att mitt Råsunda FC får möta dem i en vänskapsmatch under uppehållet i sommar. Om de törs.

 3. El MERO MERO skriver:

  Så nära men ändå så långt bort ! Jag lådan å Musse va å kollade på IBK- Hagalund som gick samtidigt .

 4. Joakim Hall skriver:

  El Mero Mero: Haha, åh fan, också på Skytteholm då antar jag…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.