Men sluta grina, Djurgår’n

Det var kanske inte årets smidigaste citat, och kanske borde jag tänkt mig för själv. Men samtidigt, ett jävla gnäll från Djurgården som gissningsvis försöker ta fokus bort från sin usla säsong.

Egentligen kanske man borde lägga locket på, men en grej som sades i en intervju med Patric Jildefalk blev jävligt uppförstorad dagen efter U21-matchen mellan Djurgården och AIK (2-2). I min intervju sa AIK-ledaren att det var bra att två spelare från Dif:s A-trupp skadade sig. Ett till synes olyckligt uttalande och klantigt av mig att publicera det kan tyckas.

Jag vill göra en sak klar: tekniskt sett har jag inte gjort något fel, det var ingen ledande fråga eller så. När jag intervjuar någon spelare eller ledare så skriver jag ALLTID vad de säger (jag är inte som tidningar och annan media som ibland klipper och klistrar och blandar om), gör jag någon ändring så kortar jag ner en text. Förmodligen för att det är ointressant eller överflödigt. En tidning kan intervjua någon i en kvart, sedan ta ut ett par smarriga citat och fokusera på det. Jag jobbar inte så.

Patric, som är en härlig kille, vet att jag bloggar och det hela var ju också en intervju. Som jag känner honom (där ”känner” må vara ett starkt ord) så är han frispråkig. Han tänkte nog inte att det skulle bli någon stor grej i en supporterblogg, och det trodde inte jag heller. Jag reagerade inte ens på när han sa det och höjde heller inte nämnvärt på ögonbrynet när jag skrev ner intervjun som jag spelade in på telefonen. Aldrig trodde jag att det skulle få sådana konsekvenser.

Visst, jag borde kanske ha tänkt till. Efter Uppdrag Gransknings katastrofala reportage om AIK, och ”Debatts” ännu värre program efteråt, är AIK på tapeten. Minsta lilla grej kan förstoras upp, det kallas att göra en höna av en fjäder. Så är det förvisso alltid när det gäller AIK. Vem tror att både Expressen och Aftonbladet börjat jaga företrädare för olika klubbar om en BP-ledare hade uttalat sig? Den som tror att de gjort en grej av det räcker upp en hand. Jag tror det definitivt inte, men AIK är AIK och AIK säljer.

Att det hela blev så stort var gissningsvis för att gårdarna började grina på nätet. Den första jag såg var DIF-tv:s Wille Bäckström (vars ryggtavla lustigt nog syns på första bilden). Jag har varit tjenis med honom rätt många år nu, genom min barndomspolare Thomas Alexanderson (som bloggar om Dif) och Wille är en mycket bra kille med stort hjärta i det han gör, ingen skugga över honom som person. Men att börja grina var inte så snyggt, kunde man inte kontaktat AIK direkt då? Eller är Djurgården så jävla dåliga att ni måste försöka ta fokus från fotbollen? Ja, något sådant måste det vara.

Tack och lov hamnar jag inte i trubbel så ofta. Men det är en jävla fin balansgång att blogga om AIK, en klubb som de flesta har en åsikt om. Sticker man inte ut så blir det ganska platt och ointressant, och går man över gränsen så kan det bli ett sjuhelvetes liv. Tack och lov händer det alltså inte så ofta. Tvärtom uppskattar många mina träningsrapporter och bilder, både från träningar och matcher. De är så jag vill ha det, jag är inte ute efter några skandaler utan vill underhålla och förhoppningsvis informera de som är intresserade av AIK.

Jag tjänar inte pengar på antalet besökare, så därför är jag heller inte beroende av fler antal läsare. Jag har cirka 2400 i månaden för bloggandet, och då kanske jag lägger ner i snitt tre timmar per dag på det här och får köpa kamera, objektiv och annan utrustning själv (en dag på Skytteholm kan ta totalt sju timmar, från dess att jag åker hemifrån till dess att jag är helt klar med allt). Det är alltså en fast ersättning som inte baseras på antalet besökare. Jag vet flera saker om AIK som jag antingen ombetts att inte skriva om eller som jag själv känner att det är bäst att det stannar inom AIK. Alltså inte några kioskvältare, men jag vill ändå påpeka att jag sitter med information som inte ska komma ut och då skriver jag heller inte om det.

Så… Jag är inte stolt över vad jag lyckades åstadkomma denna gång, absolut inte. Jag önskar att jag kunde göra det ogjort, det blir sånt jävla liv på gårdarna, tidningarna och PK-maffian. Det var en jättebra rapport i övrigt, tycker jag själv, som helt skuggades över av ett enda citat. Till en supporterblogg. Patric är nog van vid att prata med mig i egenskap av supporter, inte som bloggare då jag aldrig intervjuat honom tidigare.

Såg annars någon gårdare hetsa en annan gårdare via Twitter, där den senare verkade vara något av ett namn i Twitter-sfären. Hans svar? Det var typ ”Jaha? Han tyckte väl så!” och det är ungefär så som jag känner över hela den här grejen. ”Jaha” liksom. Samtidigt som barn i världen svälter och dödas av minor, DÄR finns det problem.

Och ni gårdare, ni kanske minns Dif-fansen som skickade blommor till Armand One som då hade sett till att AIK-spelaren Khari Stephenson brutit armen. Det var inte så jävla snyggt det heller. Vill avsluta med att säga att Patric Jildefalk är en av oss. Och att detta kommer att vara glömt om ungefär 24 timmar.

* * *

Så, nu har JAG grinat färdigt, nu hoppas jag att allt kan återgå till det normala igen. Det måste ju finnas någonting roligare för media att ta upp.

Vill ändå passa på att välkomna alla nya bloggläsare. En gårdare som skrev och tackade för en bra blogg under eftermiddagen, trots citatet. Så att så farligt kan det ju inte ha varit. Om man inte är en jävla grinolle förstås.

* * *

AIK hoppas kunna starta ett samarbete med den argentinska storklubben Boca Juniors. Det skriver Expressen och hänvisar till AIK-poden Radio Råsunda.

– Vi har en resa inplanerad till Buenos Aires där vi ska besöka Boca Juniors. Det handlar mer om att inventera möjligheter till ett lite större klubbsamarbete, säger Björn Wesström till Radio Råsunda.

– Idén här är att titta på mer klubbgemensamma värden, men också givetvis på spelare. Så jag och Johan Segui (ordförande) åker dit och ska träffa ett gäng glada argentinare. Så får vi se vad det blir för någonting och vad det leder till.

Jag vet inte vad AIK kan erbjuda Boca. Möjligtvis ett skyltfönster mot de större klubbarna i Europa, för många har ju tagit det klivet, genom en liten mellanlandning i Sverige.

* * *

Vad hände förresten med den akademi man skulle starta i Afrika? Jag trodde vi skulle börja kolonisera där nere.

* * *

De senaste dagarna har jag funderat en del kring journalister, och då tänker jag främst på dem på de stora tidningarna. Jag ska inte nämna några vid namn, ni vet nog själva vilka som bevakar AIK och andra klubbar nära, och det blir ett sånt liv när jag gör det. Det jag har tänkt lite på är hur kritiska de egentligen vågar vara?

Jag menar, många journalister är jävligt tjenis med spelare och ledare, de verkar vara mer som vänner. Låt säga att en av dessa journalister får nys om att en spelare kanske varit full på krogen dagen innan match, eller hamnat i i trubbel på något annat sätt. Vågar man skriva det då? Vågar man riskera den goda relation man byggt upp?

Kan på stående fot erkänna att jag inte skulle göra det, skulle väl lassa över det på någon redaktionsråtta som inte hänger på träningarna. Men det måste ändå vara ett svårt avvägande, precis som det är för mig när jag hör någonting. Men det är lite intressant att tänka på det tycker jag.

* * *

Skoj att några av de yngre spelarna verkade uppskatta bilderna jag la upp på dem. Vissa A-lagsspelare verkar lite trötta på mitt ständiga fotograferande då jag inte kan tagga dem på Facebook längre, eller att de tar bort dem. Tycker trots allt att jag bara lägger upp fina bilder men det är klart att det kanske blir för mycket.

Jag tjänar ju inga pengar på bilderna, det viktiga och roliga är att de uppskattas av er bloggläsare och besökare av min sida på Facebook.

* * *

Lite info från Black Army som snart lämnar sin medlemslokal på Kruthusbacken 42 i Solna:

”Nu på lördag, med start kl 20.00, ger vi BA-lokalen (samt våra grannar!) en jävla fet avskedsfest! Lokalen, som fyllde 10 år i höstas, kommer inte finnas kvar och detta blir en Grand Finale så att säga.

Hundratals och åter hundratals Gnagare har under åren haft Lokalen som en given samlingspunkt och det är med sorg vi stänger ner den. Kom och fira av den och denna epok som går i graven en sista gång!

På plats kan du anmäla sig till nästa resa (Kalmar 12/5 – 350 kr) samt bli medlem för 2013. Vi erbjuder inte någon försäljning så medtag stora partypåsen,dina bästa polare och kom till Lokalen – En Sista Gång!”

Jag hoppas, hoppas att man avrundar med stil och klass, det vill säga med en strippa. Som Black Army körde på 90-talet, på den tiden BA var någonting farligt.

Själv har jag varvat mellan att vara småkrasslig och förkyld/febrig sedan november (!) och har inte mycket ork till att festa. Men hoppas kunna dyka upp en liten stund i alla fall. Har ju trots allt hängt i lokalen sedan den öppnade även om det blivit rätt lite de senaste åren. Och så har jag ju varmed med i BA:s styrelse och suttit på möten där.

* * *

Dif hade en riktigt bra U21-keeper i onsdags, men vad är det för stolpskott de använder i allsvenskan? Kenneth Høie har en räddningsprocent på 47 – sämst i allsvenskan! Det är fan en bedrift att ligga under 50%. Är det verkligen så Bayern spelar?

* * *

Alltså ny match på fredag för supporterlaget Råsunda FC då vi tar oss an FC Caribbean på Änby IP. Matchstart 20:00. RFC:s premiär mot IFK Bergshamra slutade med finfina 4-1.

* * *

Dagens bilder i bildspelet? Tömde mobilen på lite bilder… Bild två? Mina nya halvsnabba brillor från Salming som anlände på onsdagen (nej, inte spons, köpte dem via nätet).

Bilden på AIK-figurerna är från pojkrummet hemma hos farsan i Norsborg. Var där i lördags, men mest minnesvärt var kanske att jag däckade och sov i tre timmar mitt på dagen, med feber. Det är ungefär så jag mår just nu, måste till vårdcentralen någon dag. Tyckte fan också att jag började tappa hår i dag! Och då skämtar jag inte, men det måste vara för att jag mår dåligt, vitaminbrist eller så. Ser väl snart ut som Thomas Alexanderson.

* * *

Spanska ABC har på något sätt ”rankat” de europeiska klubbarnas fans, och AIK:s fans kom på en smickrande sjätteplats (lustigt nog strax efter att PR-gurun Simon Strand faktiskt varit i just Spanien). Klart att det är skoj att uppmärksammas internationellt, men vem kan egentligen sammanställa en sådan lista? Men kul är det i alla fall, oavsett vad. Listan:

1. Borussia Dortmund

2. Inter

3. Salernitana

4. Galatasaray

5. Bayern München

6. AIK

7. St Etienne

8. Sampdoria

Och så tidningens motivering: ”I motsats till de kalla temperaturer som ofta uppmäts i samband med matcher i Skandinavien, så höjer fansen temperaturen för varje år. Bengaler, banderoller och tifon livar upp de svenska läktarna på arenorna, där framför allt AIK:s fans är aktiva och originella”.

* * *

Det spelas någon europeisk toppfotboll nu tror jag, ett jävla snack om Bayern och Barcelona och Real eller vilka det är. Heeeelt ointressant, det är inte AIK.

* * *

Frågar ni mig så ska det vara lite hat och hets mellan klubbar som AIK och Djurgården utan att folk ska kontakta media och gråta ut. Men det är väl Dif-stilen. Kasta päron och grina.

Vore skönt om någon faktiskt kunde försvara Jildefalk, att någon vågar säga som det är: allt som är dåligt för Djurgår’n är bra för oss.

* * *

Kan ju vara läge att tillägga, om någon nu tvivlat, att detta är en privat och personlig blogg. Alltså jag skriver om AIK, inte för AIK. Tankarna här är nödvändigtvis inte mina egna, men de är ännu mindre AIK:s.

* * *

AIK-Halmstad på söndag, missa inte! Första matchen med taket öppet också, bara det gör ju det hela historiskt.

* * *

Dags att tänka på refrängen, har jobbat sent på ungdomsgården och jobbar i skolan torsdag och fredag, börjar klockan åtta bägge dagarna. Shit.

Räkna istället med en träningsrapport på lördag (men jag lär ju uppdatera bloggen redan innan dess). Och som vanligt, kika gärna på mina Youtube-klipp, det är faktiskt något som jag tjänar några kronor på. Inte mycket alls, men i alla fall något.

* * *

Tack till för att ni tog er tid.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Men sluta grina, Djurgår’n

 1. Ollo skriver:

  Fortsätt skriva på exakt samma sätt som tidigare, låt inte någon apa förstöra! Kör, bara kööööör.

  Ps hälsa syrran 😉

 2. Anonym skriver:

  Kommer ihåg några som grät när någon hyschade er på råttsunda.

 3. Henke skriver:

  Ja hette han Samuel Ayorinde (stavning) som hyschade och det var någon vid namn Zoran som grät?

 4. Mogge79 skriver:

  INGEN BRÅMS JOCKE, KÖR BARA KÖR!

 5. Kulan skriver:

  Haha hyfsat självmål av den anonyme djifnarren

 6. Anonym skriver:

  Jag är inte difare, men rätt ska va rätt och ni gnagaregrät ut i media när Mjällbys Tobias Grahn hyschade er, lille bojan sa man gör inte så på råttsunda mot aik.

 7. Härliga Hägersten skriver:

  ”AIK-stilen”.

 8. grönvitt skriver:

  Jag är inte difare, men rätt ska va rätt och ni gnagare grät ut i media när Mjällbys Tobias Grahn hyschade er, lille bojan sa man gör inte så på råttsunda mot aik.

 9. Rob skriver:

  Men herregud.. gröntvitt/anonym är du tre år gammal? Stora bokstäver på allt utom AIK haha jävla tönt och varför i helvete drar du in massa annan skit? Var du en sån där bror duktig som skvallrade på fröken så fort ”busarna” kastade suddi i klassen?

  Och nä man hyschar inte motståndarpubliken vare sig det är gårdare, bajare, trelleborgare eller gnagare. Detta är en supporterblogg för AIKare. surfa in på Järnkaminernas hemsida å se hur de skriver om AIKare.

  Jag tyckte inte Wille grinade så värst. Han fick en fråga och svarade bra tycker jag. Han snackade ju om att det är rykt från kontexten m.m.

  haha rätt ska vara rätt. du glömde skriva AIK ajk.

  Jocke du gör ett bra jobb.

 10. Laxen skriver:

  Skriv nått skön Joch om difs missär. Snälla!!! Låt såpoperan fortsätta förevigt……

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.