U21: AIK kryssade mot Djurgården

Ett namnkunnigt AIK fick bara 2-2 mot Djurgården på Hjorthagens IP. AIK skulle ha vunnit men keepern Hampus Nilsson storspelade. Och Patric Jildefalk vägrar att deppa.

Vad gör man en tisdag då man är helt ledig och solen skiner? Ja, först blev det till att sammanställa Gefle Away (text, bilder och filmklipp) och efter att ha handlat, diskat och lite annat som vi vanliga människor gör tog jag tuben från Aspudden och raka vägen till Hjorthagen för U21-derbyt mellan Djurgården och AIK.

Det var ett intressant lag som AIK ställde upp med, med hela åtta spelare från A-truppen (det skulle ha varit nio, återkommer till det). AIK startade såvitt jag vet med följande lag:

Ivan Dahlbäck – Edward Owusu, Niklas Backman, Alexander Milosevic, Tim Lidell – Daniel Gustavsson, Robin Quaison, Robert Åhman Persson (kapten), Sam Lundholm – Kwame Karikari, Simon Enström.

Bänken: Noah Sonko Sundberg, Jonathan Hagman, Marcus Vivstam, Adam Forslöv, Anton Jönsson Salétros och Daniel Opolski.

Dif:s lag:

Hampus Nilsson -Petter Gustafsson, Erik Wåhlin, Philip Sparrdal Mantilla, Vytautas Andriuskevicius – Pablo Dyego Da Silva Rosa, Jacob Glasberg, Christian Rubio Sivodedov, Brian Span – Tim Söderström, Luis Solignac.

Bänken: Eric Dahlgren, Frej Ersa Engberg, Leo Felicetti och Marijan Cosic.

Det var hyfsat jämnt i första, men med fördel AIK som skapade de vassare chanserna. DIF räddades länge, länge av keepern Hampus Nilsson som var riktigt vass. Men efter 46 minuter höll sig Kwame Karikari framme och satte, enligt mig, rättvist 1-0 till de rättrogna på vad jag uppfattade som en retur.

Mest minnesvärt från den första halvleken? Det var hur Tim Lidell fick en spark på familjejuvelerna och låg och skrek hjärtskärande. Jag minns när en spelare i Råsunda FC åkte på ett dubbelt benbrott – och Tims skrik var sju resor värre. Han hade blodsprängda ögon och ledarna trodde att han skulle svimma.

Lidell hjälptes av planen och jag fick efteråt höra att han for iväg till akuten, så det var inte så värst festligt förstås. Det positiva är att man kan få barn även med en pungkula, men som det lät undrar jag hur det egentligen gick för stackaren. Han ersattes i alla fall av en pigg Marcus Vivstam.

AIK fortsatte att skapa chanser, en av de bättre i den andra halvleken var när Karikari kom typ fri med målvakten men nickade hårt över. Kvällens andra mål stod istället Luis Solignac för då han satte 1-1 efter 58 minuter. En del jubel bland de 70-80 åskådarna, eller ”ett par hundra” som man skriver på DIF:s hemsida. Jag kan vara dålig på att uppskatta åskådarantal, men så många tyckte jag inte att det var.

AIK tog ledningen på nytt tio minuter efter kvitteringen genom Robin Quaison. Målet minns jag tyvärr inte, men målskytten har jag koll på. Innan matchen var över hade dock gårdarnas mittfältare Brian Span, i minut 80, satt 2-2 bakom Ivan Dahlbäck efter en hörna. Från mitt håll såg det ut att vara rörigt i målområdet vid kvitteringen.

Så, sammanfattningsvis? AIK skulle ha vunnit. Jag har ingen statistik men Hampus Nilsson räddade hemmalaget. Samtidigt, fotbollens regler säger att det lag som gör mest mål vinner, och nu gjorde man två vardera.

Men eftersom jag inte har fotbollsögon, speciellt inte när jag står och tar bilder, pratade jag med ”samordnaren” Patric Jildefalk utanför omklädningsrummet efter matchen. Själv har jag ingen koll på vem som egentligen är ansvarig, men i dag coachades laget av Jildefalk och Peter Wennberg. Men vem leder egentligen laget?

– Jag är ansvarig, eller samordnare, och den som ska få ihop allting mellan U-laget och A-laget. Det är det jag gör, sedan har vi Peter som har många juniorspelare med, och sedan har vi ju Alm, ”Nesh”, Swärd och Björn… Någonstans där blir jag den som får ihop allting, sedan får alla komma med information, vem ska ska göra vad och hur mycket de ska spela och så, säger Patric till 17124.se.

– Det fungerar alldeles utmärkt men det handlar väldigt mycket om att hitta en balans i spelet. Jag menar, det blir väldigt mycket så att speltiden är det centrala, att det är sagt att ”den och den ska spela 90 minuter”, sedan är det klart att det kan hända saker under matchens gång. Det här är dock mer en serie där man ser till speltid och utveckling mer än att det absolut viktigaste är att vi ska vinna varje match. Alla vill ju vinna matcherna varje gång, speciellt en sådan här match, men det är viktigt att spelarna kommer upp i tillräckligt många minuter.

Men vem är det då som bestämmer vilken elva som startar?

– Det är Andreas och Peter. Andreas tar ut sin elva från A-laget och finns det platser över så petar Peter in spelare. Vill Andreas spela med 18 egna spelare så får det blir så. Det är Alm som bestämmer, ihop med ”Nesh” och Christer precis som med A-laget.

Berätta lite om matchen… Vad var bra och vad var dåligt?

– Vi har ju förlorat mot Djurgården, världens bästa U21-lag, tidigare. Så det är väl ett kliv framåt att kryssa. Nä, men jag tyckte att vi hade tillräckligt mycket grepp om matchen och tillräckligt mycket… intentioner till anfallsspel, som gör att vi kanske borde ha fått dit ytterligare någon boll.

– Sedan är det svårt. Jag menar, visst har våra mittbackar spelat en del ihop, men det är inte så lätt med en ny vänsterback och målvakt och en högerback (Owusu) som man kanske inte spelar med dagligen. Det kan bli lite svårt att få ihop det, det kan bli en lite konstig situation med spelare från lite olika håll.

Men är det inte så för Djurgården också?

– Jo, men så är det ju absolut. Men sedan tror jag att de i alla fall tidigare haft så har de haft mycket tydligare träningsgrupper med de som spelat flest U21-matcher. De har varit lite närmare A-laget, vårt juniorlag är inte nära A-laget på samma sätt även om det finns spelare där som ibland är med i träning.

– Det är för- och nackdelar med det, men jag tycker att vi rent offensivt, och med lite mer skärpa, så borde vi ha vunnit matchen. Sedan att vi släppte in två mål, sånt händer ibland.

Det var nio spelare med från A-truppen och många är förstås nyfikna på dem. Är det några du vill lyfta från matchen?

– ”Robban” (Åhman Persson) är ju fantastiskt bra att ha i sitt lag, så mycket som han styr och ställer och pratar, och han tog ett kort när han behövde. Han är fantastisk, ett fruktansvärt proffs. Det är så jävla coolt att se honom komma ner hit och vara den han är.

– Sedan har vi den här killen (nickade åt Milosevic som kommer gående) och Backman, de visar ju att de har klass. Sedan är det ju så att man måste titta på hur mycket matcher ”Alex” spelat på sistone, och Niklas har ju kommit tillbaka från skada. Kwame har sina styrkor och sina brister. I dag tror jag att hans brister kom fram lite för ofta, men att hans styrkor ändå kom fram som fan. Han är stor och stark och tar sig förbi spelare, men ibland måste han värdera när han ska passa.

– Robin (Quaison) som spelade centralt med ”RÅP” tycker jag gör det… bra utifrån att han är skicklig med bollen, men han tar lite för lång tid på sig i dag. Men han fick 90 minuter, står upp och gör det liksom på ett bra sätt.

Folk känner inte till spelarna utanför A-truppen så väl. Någon du vill lyfta fram därifrån?

– Jag tycker att Marcus Vivstams inhopp på vänsterbacken var riktigt bra. Sedan tycker jag att våra forwards ställer till det ganska mycket, alltså Simon Enström i första och så bytte vi in Adam Forslöv. De båda ställde till det för Djurgårdens försvar. Och det var ju ambitionen.

– Men som helhet var det okej, men jag är besviken över att vi inte vann matchen. Sedan är det ju alltid bra när två A-lagsspelare i Djurgården går sönder.

Någonting att tillägga innan jag drar?

– Njae… Det är väl att man inte ska ha allt för höga förväntningar på att laget ska jogga igenom en sådan här serie när laget från gång till gång ser ut som det gör. Däremot så tror jag att både vi och de andra lagen tycker att det blivit bättre matcher i serien. Roligare att titta på och roligare att följa.

Och sett till vad bland annat du skrivit på Twitter så vill ni väl ha publik till era matcher?

– Ja, absolut. Jag försöker så gott jag kan.

Därmed tackar jag Patric för att han ställde upp. Patric som för övrigt faktiskt är registrerad spelare för supporterlaget Råsunda FC, det blev en (!) match. Jag vet inte om det var orken eller tiden som inte räckte till, eller om det inte var kul. Men han är den enda ”officiella” personen från AIK som spelat med oss, även om vi har både juniorlagstränare och knattetränare med i årets trupp.

Följ honom gärna via Twitter, han är en skön lirare med roliga inlägg. Och så brukar han alltså påminna om matcherna.

* * *

Kommer att slänga upp större bilder från matchen på min sida ”Bloggen 17124.se” på Facebook.

* * *

Nästa match för U21-laget är mot Syrianska nu på måndag. Matchen spelas på Skytteholm med start klockan 17:00. Jag siktar på att vara där.

Lite spontant började jag att twittra lite från matchen, och det lär jag göra även nästa gång. Så följ gärna gärna även mig via Twitter.

* * *

Lite kul hur Expressen hade en artikel om AIK P14 redan hösten 2010 där man skrev om trion Anton Salétros, Tim Lidell och Noah Sonko-Sundberg som hade hämtats in från Enskede inför säsongen. ”Lägg namnen på minnet” skrev tidningen, och nu får de lira med de stora killarna i AIK:s U21-lag.

* * *

Tre gnagare fick gula kort, nämligen ”RÅP”, Milosevic och Owusu, samtliga i den andra halvleken. I hemmalaget fick Span, Rubio Sivodedov och Finnberg Felicetti se ostskivan.

* * *

Peter Wennberg ja. Som jag har förstått det så är han ansvarig för U17 och U19. Det jag vet är att han är från Karlstad, har en rätt skön dialekt och är en supertrevlig herre.

* * *

…och ska man ta Djurgården lite till försvar så startade de med två innermittfältare födda 1997 och 1995. Quaison från Akalla är född 1993 och ”RÅP” i Uppsala våren 1987.

* * *

Trodde att jag kanske skulle bli bortkörd av gårdare när jag kom till Hjorthagens IP, men klarade mig. De enda av dem jag pratade med var Wille Bäckström och hans sidekick Peder Ernerot, på 90-talet medlem i den svenska hiphop-gruppen Just D. Trevliga killar.

* * *

Träffade lite AIK-bekanta på matchen. Och så var det en del ledare och spelare på plats, som Alm, Swärd, ”Bulten”, Nebojsa, Celco, Moro, Lalawele och Goitom.

”Lala” skulle ha varit med men fick lämna återbud på grund av en fotskada fick jag höra efteråt. Pratade lite med både Vivstam (som hade ont i foten och blivit utbytt på grund av skada) och Åhman Persson. ”RÅP” var snäll nog att erbjuda mig och Råsunda FC-Fredde skjuts i sin fina, vita bil men vi avböjde då det inte hade underlättat för oss (även om det hade varit coolt att åka med honom, tror jag har gjort det från Karlberg en gång).

* * *

Det är bara nio lag i norra U21-serien, där AIK ligger på åttonde plats med fyra pinnar efter fem matcher (bara Syrianska är sämre, de har tre poäng). Ni hittar tabellen och spelschemat här.

Det roliga med U21-matcherna, för er som inte springer på träningarna hela tiden, är att man får en chans att komma nära spelarna. Tidigare vill jag minnas att det kanske var 2-4 spelare med från A-truppen, men nu svämmar de ju över! Det handlar om att ge dem speltid.

Tidigare hade ju AIK samarbeten med klubbar som Akropolis och framför allt Väsby, då kunde man låna spelarna mellan klubbarna, fram och tillbaka (tror att de var tvungna att finnas på någon lista och inte vara äldre än 26 år). Men förbundet tog bort den möjligheten så då är det här bästa sättet att ge bänknötare och tidigare skadade spelare speltid.

* * *

Jag har skrivit om det förr, men åldersrestriktionerna är alltså borttagna från U21-serien. Varför den fortfarande heter just U21 vet jag inte, men det beror kanske på att namnet är så inarbetat.

Det korrekta namnet på AIK:s serie är Folksam U21 Allsvenskan Norra. Folksam, då börjar jag tänka på när de sponsrade oss under tidigt 90-tal men drog in sponsringen, eller i alla fall hotade med det, på grund av att vi supportrar stökade så mycket.

På den tiden var det inte anonyma kategori C-ligister som levde rövare, man hade istället gärna AIK-mössa och matchtröja med ett stort Folksam-tryck på bröstet. Och det såg kanske inte alltid så bra ut på tidningarna förstasidor, haha.

* * *

Småpratade lite med lagledaren i AIK, en lirare jag aldrig snackat med förr vad jag vet. Plötsligt sken han upp, konstaterade att jag var bloggaren och berömde mig för mitt jobb. Extra skoj att höra sånt från lite mer officiellt håll förstås.

* * *

Ivan Turina tros bli borta i ett par veckor och missar i sådana fall matcherna mot Halmstad hemma på söndag och mot IFK Göteborg drygt en vecka senare, också den matchen går hemma. Tur då att vi har Kyriakos Stamatopoulos.

* * *

Kul, jag är ju löjligt förtjust i hundar. Så när jag och Albin sprang på en hundägare på min gata förra veckan frågade vi om vi fick klappa hunden, och absolut. Sedan blev jag lite förvånad när killen berättade att han läste bloggen (och han följer mig via Twitter). Två dagar senare var jag inne i den lokala grillen då killen plötsligt frågade mig om det inte var jag som bloggade.

Skoj att man börjar bli igenkänd lokalt i Aspudden. Vi är väl inte så många kändisar här annars, typ jag och Ulf Lundell. Stor hybris, hahaha.

* * *

Jag skrev om elitsupportern ”Gruvan” när jag rapporterade om min resa till Gävle. Han har ju varit med länge, och en av mina trogna läsare av lite äldre snitt hörde av sig med en skön historia från förr:

”Kul att Gruvan vann fullast på bussen, inte förvånad då jag morsade på honom när han vinglade på bussen I Gävle. Lite kul ”Gruvan-fakta” långt före 90-talet som du nämner är att han redan som BA-rookie gjorde sig känd under hockeyns glansår i början på 80-talet. SM-tecknet innebar mytomspunna resor i hockeyns Champions Leauge till såväl öst-Berlin som München. Resorna finns tämligen ocensurerat beskrivna i BA-nytt, det borde ha varit årsskiftet 82/83.

Det var i München som ”Gruvan” fick en egen sång som hängde med honom i många år. Kort bakgrund: En full Black Army-buss som under en vecka var på turné i ölets huvudstad kring nyår för att på nyårsdagen se matchen mot Augsburg skulle kunna fylla en hel bok. Men ”Gruvan” alltså, på första hotellet (som vi bokat men blev bryskt avvisade från efter första natten av polis med dragna vapen) irrade han runt helt jävla näck. Sången given: refrängen från Madness-låten ”Our house” (”Our house, in the middle of the street”) blev ”Gruvan, utan kläder på hotell”.

På det andra och sista hotellet fick vi inte ut våra pass när vi skulle hem och också där kom polisen till hotellet då ägaren krävde pengar för reparation… Minns att Paul S (mer känd som ”Palle”, min anmärkning) la en större slant när vi skramlade ihop av vad vi hade kvar, och det planerade överskottet från resan just avsett för nödsituationer som denna gick åt. Annars hade det gått till mat för 50 i stort sätt panka resenärer… ”Gasten” som var med, helt pank förstås, hade en stor dekal på ryggen med ”Gast in Bayern”.

Vi förbokade för övrigt första hotellet/vandrarhemmet som ”YF-travel CO” med adress hem till mig, där YF stod för Yrkesfestarna, en löst hållen ”falang” jag själv tillhörde med Krooken, Leo, Schenan och några till. En falang den då unga pojken Paul S (igen, ”Palle”) ogillade för vi var inte alltid fokuserade på matcherna så att säga.

Vi bokade billigt i München, problemet var att när vi efter 24 timmar i buss och bra tankade kommer fram visar det sig att stället ägdes av Bayerska nykterhetsrörelsen och att det givetvis rådde alkoholförbud på stället, inte bra… Det stället skickade kravbrev, på ett rätt stort belopp, långt efteråt vilket inte var så där jättekul. Men de returnerades via posten som adressat okänd.”

Jag tackar härmed signatur ”Gostavo Mollbelli” för en underbar liten berättelse. Egentligen borde man intervjua alla dessa gamla supportrar och skriva en bok…

* * *

Nog tycker jag att ni kan prenumerera på min Youtube-kanal. Laddar upp en del sköna (?) AIK-relaterade filmklipp där.

* * *

Det är lätt att tänka ”vilka härliga killar vi har” när man snackar med lirare som Backman och ”RÅP”. Så sympatiska och trevliga.

* * *

Det är lustigt av typ ett par personer per dag mejlar om att få provträna med Råsunda FC, nu när serien är igång. Kanske skulle man ha tänkt på det lite tidigare? Truppen är redan spikad och kommer inte att ändras om inget oförutsett händer.

Klart det passar att skriva och fråga nu när solen börjat titta fram på allvar… Men jag vill hellre ha spelare som krigat sedan i typ februari.

* * *

AIK Hockey inleder kommande säsong hemma. Lördagen den 14 september tar man emot HV 71 och tre dagar senare möter man Modo på bortais.

Den första träningsmatchen spelas mot elitserienykomlingen Örebro på Berhn Arena.

* * *

Onsdag. Fick tack på Tim Lidell eftersom jag var uppriktigt orolig för honom, har ju aldrig hört någon ha så ont. När jag fick tag på honom vid åtta-rycket på morgonen var han på väg från sjukhuset och till skolan och verkade vara vid gott mod.

– Värsta pungkrossen! Gjorde så jävla ont och ingenting kunde stoppa smärtan. Låg på sjukan inatt men det verkar inte vara några blödningar och det känns lite bättre idag, säger Tim till 17124.se.

– Det verkar helt okej efter det dom sett. Nu ska jag kriga mig till Solna Gymnasium, tillägger han.

* * *

Tack för att ni tog er tid. Nu blir det till att dra igång Iron Maidens ”Live After Death” från World Slavery Tour 1985 (den tror jag Peter Wennberg diggar) och sätta mig på ballen och sola lite.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till U21: AIK kryssade mot Djurgården

 1. Johan skriver:

  Grym rapport Joakim. Intressant att läsa lite om hur det står till med U21-laget.

 2. Joakim Hall skriver:

  Tack Johan. Önskar jag hade lite bättre blick för spelet och spelarna, såg någon på Gnagarforum som just igenom spelare för spelare och gjorde det bra. Men det är ju bra att det finns alternativ till mina lite luddiga redogörelser, haha.

 3. Simon skriver:

  Är inte Gnagare men följer denna sida med stor förtjusning ändå.
  Mycket bra rapport samt intressant läsning:-)
  Forza DIF.

 4. Joakim Hall skriver:

  Simon: Tack ska du ha, apjävel.

 5. Sanny skriver:

  Såg på Expressen Web att man har gjort en grej av din intervju med PJ i samband med U21 matchen. Du borde väl veta vid det här laget att murvlarna dammsuger alla AIK forum för att hitta skandalvinklar. Sen grinar du över att AIK sätter restriktioner för ditt lallande på träningsanläggningen. Det du skriver är intressant och bra för oss AIK:are, men du borde börja tänka dig för vad det du skriver får för konsekvenser för AIK. För det är väl inte så att du vill ha AIK som hävstång för att komma åt ”en plats i solen” på riksmedierna?

 6. Joakim Hall skriver:

  Sanny: Jag kan inte förstå hur jag kan klandras för vad någon säger till mig. Jag har aldrig någonsin varit ute efter skandalrubriker men skriver alltid ner det som sägs till mig, på sin höjd kapar jag lite i texten om det blir för långt om något eller ointressant. På sin höjd kan jag sträcka mig till att det var omdömeslöst av mig men ärligt så tänkte jag inte så mycket på det. Jag gjorde det inte alls när han sa det, och höjde inte nämnvärt på ögonbrynet när jag skrev ner intervjun.

  Att blogga, eller skriva om vad som helst, är alltid en balans. Jag fick skit för att jag tog bilder på maskerade personer nere i Borås, vissa vill att sånt ska publiceras, andra inte. Hade PJ sagt ”Jag hatar Andreas Alm” så hade jag givetvis inte skrivit det, men nu sa han som han sa till en supporterblogg, hade jag tänkt att det kunde bli en stor grej så hade jag inte skrivit ner det.

  Jag är inte okänd för PJ, inte alls. Han vet mycket väl att jag bloggar, och gissningsvis vet han även att jag är ganska frispråkig. Jag tycker att det här är att göra en höna av en fjäder i samtal mellan två AIK-supportrar. Noterade att en ganska populär Dif-twittrare kommenterade saken typ ”Jaha? Det är väl så han tycker”, och det är ungefär vad jag känner om hela saken.

  För övrigt har jag flera gånger påpekat att jag förstår att jag inte ska vara inne i klubbstugan, jag hängde där allt för mycket när jag var arbetslös förra sommaren och blev lite för bekväm. MEN, jag tycker fortfarande att det är tråkigt att få stå utanför en kall och kanske regnig dag när Expressens och Aftonbladets journalister sitter där inne och gottar sig. De om några är väl de som skulle kunna hugga heta nyheter och skriva upp (fast förmodligen inte längre, de är för tjenis med spelarna).

 7. Pingback: AIK-tränaren jublade över Dif-skador – kräver ursäkt

 8. Pingback: Men sluta grina, Djurgår’n | 17124 Solna

 9. Stockport skriver:

  Smart att säga ”BRA när DIF spelare går sönder.
  Men vad kunde man räkna med från ett gnagarsvin ?
  patetiskt är bara förnamnet, men råttor är som råttor är.
  Patric Jidefalk verkar ju inte vara den vassate kniven i lådan, snarare den slöaste.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.