Pertan positiv inför premiären

Elfsborg borta blir en tuff nöt att knäcka. Men Per Karlsson är positiv inför premiären. – Vi vet vad vi är bra på, vi har många bra sidor, säger han till 17124.se.

Vilken fantastiskt söndag! Humöret var på topp, sånär som på en sak: efter att ha varit frisk i veckan har min fyramånadersförkylning gjort comeback, och den gjorde det lagom till påskhelgen. Tack för den, liksom. Ändå… Det skulle inte hindra mig från att göra det alla gnagare borde ha gjort denna söndag, nämligen att åka till Skytteholm och visa sitt stöd inför måndagens premiär.

Redan på tuben sprang jag på AIK:s Henrik Jurelius (bild 18 i bildspelet). Vi snackade lite om allt möjligt, som om att bli gammal och döden och grejer, men också om AIK. Förstås. Han hade ännu ingenting nytt att säga angående en ny AIK-shop men vi kom båda överens om att som det är i dag är det inte mycket som lockar kring nationalarenan en icke-matchdag. Då kan det vara dumt att ha en stor lokal, betala personal etcetera. Han försäkrade dock att Johan Segui som bäst tittade på det där.

Så anlände vi till Skytteholm. Konstaterade snabbt att Jacob från KomBo var på plats med Gökhan och två till vilket förstås var trevligt. Och längre bort på läktaren stod Ultras Nord som hade bränt av bengaler (här får jag tacka min AIK-bekant Gela för de fina bilderna, jag missade det).

Min vana trogen blev det mycket surr med folk och mindre koll på träningen. Dock kunde jag konstatera att Helgi Danielsson (som jag tror blir viktig mot Elfsborg) var tillbaka efter magsjuka. Däremot missar Daniel Majstorovic matchen på grund av vätska i knäet, och Viktor Lundberg har åkt på ett bakslag i sin rehab. Niklas Backman körde rehab på egen hand, har kanske någon vecka kvar till att vara i full träning. Men då är jag ingen doktor.

Min startelva då? Ingenting i dag tydde på hur Andreas Alm och kompani kommer att formera laget, i alla fall inte vad jag noterade. Men min elva ser ut som följer (är heller inte tränare dock):

Ivan Turina – Lorentzson, Pertan, Milosevic, Nisseiñho – DG, Quaison, Helgi, Nabil – Henok Goitom, Kennedy.

Efter träningen åkte jag med Jurelius (som har någon form av Charlee Mians lagledarroll) och Christoffer Bodin tillbaka till Karlberg. Där blev det en låååång väntan på någon att intervjua. Den som var först ut var Ivan Turina som fått Jerrypriset(*) av Ultras Nord på Skytteholm efter träningen. Det var som årets spelare 2012, ett pris han är väl värd. Han var väldigt glad och stolt och poserade glatt när jag bad om att få ta en bild (se bildspelet). Han skulle ta bilen hem och lämna priset, han verkade inte ens vilja lämna det på Karlberg.

(*Jerrypriset? Vem är Jerry? Det är den råtta som Ultras Nord har som symbol. Vet inte varför den heter just Jerry, bara det faktum att den heter just så. Jerry.)

En av de få jag pratade med var Kyriakos ”Kenny” Stamatopoulos. Han var lika genomtrevlig som vanligt, passade på att fråga hur det var att alltid spela andrafiol.

– Vad ska jag göra? Jag har ett kontrakt och är heller inte den som springer till Jens och klagar. Och så är lönen ganska bra, flinade han.

Han är så skön den där ”Kenny”. Han berättade att han trivs bättre i Stockholm än i Oslo. Och framför allt mer än i Tromsö där han också bott. Han menade att det inte finns mycket att göra där för en 25-åring, som han var då, även om han var noga med att påpeka hur vacker omgivningen är.

Jag tackade honom på nytt för det Europa-ställ (tröja+byxa) som han gav mig för ett par veckor sedan. En orange variant, han blev glad när jag sa att jag kanske har den på mig när jag åker med AIK-tåget till Borås på måndagen. Det är rätt unikt att ha en äkta matchtröja från en målvakt, även om jag även har Håkan Svenssons från när AIK åkte ur 2004.

Först in i den väntande bussen var Lalawele och Moro, de kom ganska långt före alla andra spelare. Sedan dök Per Karlsson upp med en kaffe med mjölk  i handen och ställde som vanligt upp på en intervju. Jag började med att kolla hur känslan var inför premiären.

– Känslan är alltid speciell innan match men vi fick en skön träning i dag, det känns tryggt i kroppen. Känslan och självförtroendet är bra, sedan får vi en massa fans med oss och solen ska skina även i morgon så det kan bli bra det här, sa han till 17124.se.

– Känslan är ändå lite annorlunda mot tidigare, man är lite mer spänd under matchgenomgången till exempel, än när man spelar träningsmatcher. Och vi är ju medvetna om att vi möter mästarna borta och så, och visst är huvudet lite mer på skaft. Det viktiga är att man har pigga ben – och piggt huvud.

Vad säger du om Elfsborg?

– Jag tror väl att det kommer att bli full fart framåt från deras håll. Dom har hemmaplan, det är premiär och dom kommer att vilja visa publiken… Vi vet ju också att de har en skicklig offensiv så det gäller att rida ut stormen, i första fasen av matchen. Men vi kommer också att sätta hårt mot hårt från start. Och vi har ju ett mantra där, ”gå först”. Det kan bli en spännande match.

Och om jag säger Mohamd Bangura, hur tänker du då?

– (Funderar) Efter tiden här vet man ju hans bra sidor. Det är en toppspelare, och man kan aldrig riktigt vända bort blicken, han rör sig skickligt utan boll också. Men de har andra bra forwards också, men där vi också vet vilka bra sidor dom har. Man måste hålla koll på vad de är duktiga på och förstöra det.

Ni började väldigt knackigt i cupen, men hur känns det nu?

– Vi kom väl lite in lite fel i planeringen, vi var helt enkelt inte redo för tävlingsmatcher och det fick vi betala för. Men jag tycker att vi kommit tillbaka de här två sista matcherna. Fasta situationer är viktigt, och det tycker jag har fungerat klockrent, och det var ju det som vi förlorade på i cupen. Återigen, det känns bra. Efter att ha varit under isen ett tag.

Om jag ska vara lite hård så är ju Syrianska och HJK inga direkta topplag…

– Nä men så är det ju, det är ju ett test det här med första matchen.

Vad talar för er?

– Skickligheten i vårt lag. Jag tror att när en match väl ”sätter sig” så kan vi spela på en massa olika sätt. Vi vet vad vi är bra på, att vi kan köra full fart men också bromsa matcherna och försvara oss bra. Vi har många bra sidor.

Det väntas minst 4000 gnagare på plats. Vad betyder det?

– Det blir en tolfte spelare, det blir mer likt en hemmamatch. Om du ska skicka med någon hälsning till dem så är det att det är toppklass.

Ultras Nord valde Ivan Turina till årets spelare 2012, var det rätt?

– Ja det tycker jag. Han gjorde en grym säsong, det var som dom nämnde där i motiveringen, dom matchavgörande grejerna i Moskva som gjorde att vi fick den där Europa-säsongen som folk hade väntat på länge. Så absolut.

Niklas Backman fick priset året innan – är det din tur härnäst?

– Ja kanske, vi får se, hehe.

Och därmed tackar jag ”Pertan” för att han ännu en gång ställde upp på en intervju. Vilken kille och vilket AIK-hjärta han har.

* * *

Vill bara säga att de som följer mig via Twitter var de första som fick reda på att Ivan Turina prisades av Ultras Nord. Och så hamnade den första bilden på Ivan med sitt pris på mitt konto på Instagram. Just saying… Följ mig gärna där.

Och som om inte det vore nog hade ni som prenumererar på mina videoklipp på Youtube också fått se den första filmen på bengalbränningen. Om det inte hade varit för att jag missade inledningen, haha. Och ja, jag har ju en sida på Facebook också, nämligen ”Bloggen 17124.se” där jag också slänger upp bilder, filmklipp och annat junk. Kul med ett 15-tal nya ”followers” i dag. Välkomna!

* * *

Skönt, tog mycket mindre bilder än vanligt. Mindre att editera…

* * *

Pratade med trevlige Oskar Månsson från Aftonbladet under träningens gång (han som jag Albin deras allsvenska ”fotbollsbibel”). Han ”avslöjade” att han ibland gick in här på bloggen för att kolla bilder, för att se vilka spelare som var närvarande på träningarna. Lite skoj.

* * *

Blir annars jävligt kul att ta tåget till Borås på måndagen. Så ska jag träffa två förhoppningsvis blivande sponsorer till supporterlaget Råsunda FC på tåget. Kan säga att matchstället börjar bli fullt – vi kommer se ut som Elfsborg.

Kommer att lägga ut en separat ”nyhet” om min resa, för om bara nätet funkar så blir det livbloggande på väg till Borås, och sedan också hem. Så glöm inte att kika in här på måndagsmorgonen. Bilder kommer förstås också upp på Instagram och Twitter och Facebook.

* * *

Glömde jag att säga att det var varmaste dan hittills i dag? Helt sjukt grymt bra väder!

* * *

Vem kommer att köra längst med mössa på sig? Mitt tips är ”Nabbe”, jag förknippar honom med en mössa. Kanske för att han har en rätt stor variant som är långt nerdragen. Eller så är han som jag, har ett litet huvud.

* * *

Förresten, Råsunda FC söker motståndare för träningsmatcher. Gärna division sex (hybris) eller annars sju, som vår serie. Dra iväg ett mejl på adressen nedan.

* * *

Info från AIK:

”Med en vecka kvar till hemmapremiären på Friends Arena har nu 30 385 köpta biljetter passerats och vi kan redan nu garantera att vi den 7 april kommer att få se AIK:s högsta publiksiffra någonsin när det gäller en hemmapremiär och kanske även AIK:s högsta publiksiffra på hemmaplan alla kategorier. Håll i nu sista veckan! Vi ska nå den högsta publiksiffran i klubbens 122-åriga historia!”

* * *

Info från IF Ellos:

”Information om mobilbiljetter! Vi vill börja med att hälsa dig varmt välkommen till Borås Arena imorgon. Om du har köpt biljett som du har i mobilen till matchen imorgon så rekommenderar vi att du gör en skärmdump (bild) av biljetten och streckkoden och sparar i telefonen. Detta för att du inte ska riskera att inte komma åt den via länken du har fått, uppkopplingen på arenan kan vara begränsad under matchdag.”

* * *

Missa inte att beställa den stekheta Tjerna-tröjan! Har precis börjat prenumerera vilket gör att jag kommer att få fem riktigt schyssta tischor under året. Och den första, den med kung Tjerna, är bland det snyggaste jag sett. Kolla in The Black Shop för mer info.

Det brinner dock i knutarna om man ska ha Tjerna-tröjan. Bara någon dag kvar att börja prenumerera, så att man får femolika tischor under ett år.

* * *

Någon påstod i dag att man faktiskt kommer att beslagta medhavd alkohol när det gäller AIK-tåget, men sedan lämna tillbaka det efter resan. Hur man ska rodda med det vet jag inte. Jag vet heller inte om uppgiften stämmer.

* * *

Haha… Helsingborg-Djurgården står just nu 3-0. Glad påsk djurgårdsjävlar. Hahaha.

* * *

Sugen på att komma i kontakt med en AIK-tatuerare. Någon som vet någon sådan? Lilla Gatan känner jag redan till. Samma med Lifestyle Tattoo.

* * *

…och tåget avgår från Solna Station klockan 11:10 på måndagen, ingenting annat. Var där i tid! Det ska jag försöka vara.

* * *

Är lite slut i roten efter en lång dag på Skytteholm och Karlberg, ska försöka att sova lite middag nu. Så tack för att ni tog er tid, vi hörs i morgon. Och några av er kommer jag gissningsvis träffa på tåget.

Tack till er som delar med er av inlägget exempelvis via Twitter (knappen nedan) och som ”gillar” inlägget. Stay fresh.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Pertan positiv inför premiären

 1. Jonas skriver:

  Jag gjorde min AIK-gadd på 7 tatto. Låg i brommaplan , men ligger nu på söder. Yann som gaddade mig bryr sig dock inte om fotboll typ. Men han e väldigt duktig!

 2. Joakim Hall skriver:

  Tack Jonas. Anledningen till att jag söker just en gnagare var att jag gärna skulle vilja styra upp en deal… Jobbar på typ 60 procent och har lite svårt att fullfölja en gaddning jag börjat på. 🙂

 3. erik skriver:

  Bra intervju och rapport men nästa gång du drar på dig din fyramånadersförkylning så kanske du kan intervjua någon i djurgården istället =)

 4. Joakim Hall skriver:

  Hahaha… Tack Erik. Fast det är inte så att jag hånglade upp Pertan, så han klarade sig nog ska du se.

 5. Pingback: Liveblogg: AIK-tåget mot Ellos | 17124 Solna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.