Angående AIK:s onsdagsmöte…

Visst, jag jobbade under kvällen. Men med hjälp av internet har jag ändå fått reda på mycket av det som sades på det möte AIK Fotboll arrangerade på onsdagen.

Vi tar det från början… Jag är gammal. Och är man gammal har man varit med ganska så länge. Jag minns tidigt 90-tal då man bodde hemma hos farsan, man visste fan inte mycket på den tiden. Eller man fick reda på saker om AIK, men ofta flera dagar senare. Kanske vid nästa match eller de gångerna man kom över en Dagens Nyheter och det kanske stod någon notis om AIK där.

Fatta, när jag började följa AIK fanns inget internet (okej, tekniken och internet fanns, men inte hemma hos folk). Det fanns i princip två källor: Sportspegeln (eller om det hette Sportnytt, det bytte väl till det) och så tidningar. Morgontidningar som Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter och kvällstidningar som Aftonbladet (utan rosa sportbilaga, sporten var några sidor inne i tidningen) och Expressen. Man fick trycksvärta på fingrarna av att läsa tidningarna då, man hade inte samma tryckteknik då.

En del jag kände hade DN, dock inte vi. Så alltid när man var hos någon polare vars föräldrar hade DN kollade man sporten. Och visst fan, text-tv fanns ju också. Det var stort då. SVT Text och så var Kanal 5 rätt tidiga med sportnyheter på teven i textform. Det var ballt.

Ibland tog man sig även till bibliotek, speciellt de som hade landsortstidningar (minns att Solnas bibliotek hade en bra avdelning med landsortstidningar). Där kunde man läsa Göteborgs-Posten eller Barometern när vi mött några bönder för att se vad lokaltidningarna skrev och jodå, det var mest vad man skrev om Black Army som lockade. BA var det största då, eller egentligen det enda. Alla var Black Army – eller så var man vanlig supporter. Oklart om det var en eller två dagar efter själva matchen som tidningarna fanns på ”bibblan”, men man var i alla fall där och rotade.

Ett annat alternativ var ju att ringa AIK-polare, eller så blev man uppringd när någon hört något (nej, SMS fanns inte på den här tiden, ingen hade mobil heller). Och så fanns förstås KLASSIKERN Black Army Hotline. Alltså en telefonsvarare på ett vanligt abonnemang (ett ord jag aldrig lär mig stava utan rättstavning) som man ringde upp till och lyssnade av, man kunde göra det en åt gången eftersom ”linan” var upptagen då, alltså BA:s. Man ringde flera gånger om dagen, jag menar, man kunde ju ha uppdaterat meddelandet.

Det var ofta reklam om kommande hemma- och bortamatcher eller om medlemsskap. Inläst av Johan Segui, Bobo S, Mia Pettersson, Tommy Bäckman eller vem det nu kan ha varit… Inte sällan avslutade man med ”Hata, hata, hata Göteborg”. Och ibland blåste kvällstidningarna upp hatiska meddelanden och den dåvarande ordföranden i BA fick försvara meddelandet i pressen eller i tv.

1993: Reportage om Black Army i Göteborg:

YouTube Preview Image

1992: ABC:s reportage om supporterbråk:

YouTube Preview Image

(Klassiska reportage och matcher, jag var på bägge.)

Shit, kommer ni ihåg när vi skulle möta IFK och de hade skickat hotbrev till BA? De hotade med att Chelsea Headhunters skulle komma eller något i den stilen. Jodå, man påstod sig vara lierade med dem. Det fick bara ännu fler att vilja åka ner till Sveriges skithål! På den här tiden var det mycket, mycket kring Black Army som var vilda västern – och jag älskade varje sekund. Långt innan tifon, ultra-supportrar och till och med bengaler vill jag minnas. Det var rock’n’roll och det var julgranar, punkare och skinnskallar, Ebba Grön och Ultima Thule och brittisk punk och rock (de första jag minns som inspirerades av Italien var killar från Firman), och den mesta av inspirationen kom från den brittiska huliganscenen. Adidas och Umbro för DIF, bomberjacka och Reebok (Firman) eller Dr Martens-kängor (många av oss övriga) för gnagarna.

På den tiden var Black Army huliganer rakt av, eller wannabe-huliganer. Alla som gillade att leva rövare drogs till Black Army som var bland det farligaste som fanns i Sverige (i alla fall om man fick tro tidningsrubrikerna så fort AIK spelade någonstans eller i de stora kvällstidningarna vid minsta lilla händelse). När jag började gå fanns inte riktigt det här med firmor, som jag minns det bildades Firman Boys när man tyckte att det blev lite mjäkigt i Black Army. Johan Segui och Bobo S (den senare träffar jag på Hovet i princip varje hockeymatch men även Segui är förstås där, Bobo var även tränare för Råsunda FC under en säsong) var rätt tuffa som ordföranden, vet inte exakt när det skiftade men det blev väl lugnare med ledare som Tommy Bäckman och Jimmy Wallingstam (båda senare anställda av AIK) och framåt.

Jävlar vad mycket det finns att skriva om ”the good old days”. Jag hamnade ofta i trubbel, sökte hela tiden kickar tillsammans med mitt ibland tveksamma umgänge. Men vi var unga och hatiska eller ville bara ”skoja till det”. Ingenting betydde något förutom AIK, gemensamheten, kickarna, fyllorna och bråken med andra lags fan. Det var kärlek och hat, glädje och lidelse. Man kunde må som en kung och man kunde vara längst ner på botten, men hur det än var hade man AIK och man hade vännerna. Det spelade ingen roll om det var matchdag eller lördagskväll i city, vi sökte alltid trubbel. Helst sprang vi på ”gårdare” men annars tog vi vad som helst. Vi var oslagbara, vi var ju AIK:are!

Faktum är sedan den här tiden känner jag en av Firmans ledande personer i dag. När jag sprang på honom på Hovet för några veckor sedan berättade han att han såg upp till mig under första halvan av 1990-talet. Jag vet att det är flera som i alla fall har gjort det eftersom jag varit med längre än många andra, i alla fall av de som står i klacken i dag. Men den respekten är kanske som bortblåst sedan jag börjat blogga, haha.

(Att jag spårade ur med storyn ovan beror helt och hållet på att jag skulle förklara hur enkelt det är att komma över information i dag. Med internets hjälp behöver man inte ens vara på plats vid möten…)

Ja… Det var ett möte på onsdagen ja. Faktum är att jag helt glömt bort mötet. Antingen har jag inte varit uppmärksam eller så har AIK Fotboll varit lite dåliga på att gå ut med info. Tror på det förstnämnda. Jobbade på ungdomsgården på onsdagen men fick ganska bra med info via AIK:s SLO Tobbe Larsson som uppdaterade via Twitter. Detta skrev jag ner på min sida på Facebook under kvällen, se det som punkter:

”Ny slogan för 2013 är tydligen ”Gå först”. Får väl reda på vad det innebär vad det lider… AIK har tillgång till världsledande forskning inom fysiologi och spelarnas fysvärden är bättre än någonsin. Alm säger att vi har en trupp i balans som ”kan vinna”. Vi har en bra trupp och ekonomin är i balans (Jens). 14 spelare i truppen är från Stockholms-området, varav nio spelare är egna.”

”Björn W: Vi har en tydlig inriktning. Ambitionen är att 50 procent ska vara egenproducerade spelare, men förutsättningen är förstås att de är tillräckligt bra.”

”Alm: Vi har ökat träningsdosen.”

”Edselius: Vi budgeterar inte för vare sig Europaspel eller spelarförsäljningar.”

”Edselius: Utslag i domstol om poliskostnader troligtvis 2015/16. Poliskostnader drabbar oss hårdare än andra.”

”Edselius: AIK Merch +1,4 miljoner 2012.”

”Det skulle kännas naturligt att vi står högst upp” avslutade Alm om allsvenskan 2013.

”Jens T: Angående mittbackar ”vi säljer bara om pengarna är rätt”, det gäller alla spelare.”

”Edselius: Vi räknar med en högre intäkt per åskådare tack vara att många köper biljetter i dyrare kategorier.”

”Gabriella Blombäck nu: ”Vårt mål är att skapa förutsättningar för spelare och supportrar. Men alla måste tillsammans fylla med själ” (om arenan). ”Bortasupportrar flyttas till etage3” (applåder).”

”Nu har Blackbeat vaknat: 50% av alla intäkter på försäljning av mat dif köper på hemmaderbyt går till AIK.”

”Blombäck: Bättre utbud av mat än på landslagets matcher och AIK tjänar pengar.”

”Niklas Nestlander är någon ”kommersiell chef”, gissningsvis för nya arenan eller liknande: Att byta till ny arena innebär inte att sponsorer bara hoppar på, det krävs hårt jobb.”

”Ingen reklam på mediakub (läs: jumbotron) under matchtid som på hockeyn fokus ska vara på fotbollen.” (JAG applåderar)

(Fick info, Nestlander är ny marknadschef i AIK. Jag visste faktiskt det egentligen men hade helt glömt bort. Tack!)

”SLO-Tobbe skriver: Inget är klart med hur det blir med taket, debatt pågår… sportliga fördelar??”

”Själv är jag kluven… Ingen vill frysa, vore perfekt om man kunde stänga under försäsongen 2014 och få lite värme. Samtidigt ska fotboll inte spelas inomhus… Kan ju kännas som en ”Dome” i USA. Har varit på både amerikansk fotboll och baseball inomhus, det är inte riktigt samma sak. Men då har man å andra sidan inte haft Black Army på plats.” (Jag)

Polarens Markus Wibäck på Facebook: ”Känns rätt oklart på mötet hur det blir med taket. Kommunicerat från VD är att man troligen kommer testa sig fram men inget är klart. Segui fyllde på med att det är tekniskt omöjligt att öppna taket när utomhustemp är för låg. Vilken exakt temp som gäller framgick dock inte. Känslan är att ”sportsliga” kommer att få fatta beslut kring taket i slutändan.”

Han fortsatte: ”Bortaklack flyttas upp till kurvan på etage 3 och familjesektionen vidgas. Intressant möte som drog över tiden med 1,5 timme.”

Tomas Sandquist skrev också på min Facebook-sida: ”Mycket intressant möte med många positiva besked. Det som jag tycker var oroväckande var att dom budgeterat med att vi ska sälja 15000 säsongskort kommande säsong och att vi tydligen skulle.ha gjort en förlust på drygt 18 miljoner om vi inte lyckats i Europaspelet.”

Tomas igen: ”Tydligen så har klubben ett kapital som gör att dom inte behöver paniksälja utan kan vänta på ett bra bud.”

Det var det jag fick med från mötet, men givetvis var det mer som sades…

* * *

Det där med ”Gå först!” blev jag lite nyfiken på, och det verkar handla mycket om arenabytet. Eller som signaturen ”Phobos” skriver på Gnagarforum om Andreas Alms inledande tal:

”Det talet handlade om att många supportrar kanske har en liten startsträcka och känner viss osäkerhet kring arenabytet, men att för truppen är planen fortfarande 105*68 meter. Dessutom tryckte han på att spelarna har väldigt mycket speltid tillsammans och att för laget handlar det om att gå i bräschen för supportrarna.Årets interna slagord är därför ”GÅ FÖRST” och syftar alltså både på att visa vägen för supportrarna men också hur spelarna ska agera inom laget genom att ta för sig och ta ansvar.”

Alm pratade tydligen om att han fått Jens och Björn att skaffa spelare efter hans önskemål, spelare som är bra på djupled på olika sätt:

Moro – För han passar framåt

Maestro – for han passar framåt

Nabil – Ger bra passningsalternativ genom risiga löpningar framåt

Kennedy – Snabb som fan och pressar bak motståndarnas backlinje med 5-15 meter

* * *

Jag skrev om inledningsvis om informationskanaler inledningsvis. Missade Black Armys medlemstidning Gnagaren som man verkligen längtade efter, när man visste att den var på gång kunde man sitta i köksfönstret och vänta på brevbäraren.

Sedan fanns det fanzines, inofficiella supportertidningar. En ny sådan har precis släppts, den heter ”Min enda ståplats” och säljs närmast på söndag då AIK lirar på Skytteholm. Sol Invictus verkar ligga bakom. Köp! Så jävla 90-tal!

* * *

Läser bra mycket information på GF från medlemsmötet men kan inte ta upp allt. Dock står det att puben som Norra Stå ska ha tillgång till kanske inte hinner bli klar i tid. Samt att Norra ska bredda ut sig vid derbyn eftersom den lilla ungdomssektionen i kurvan flyttas upp ett etage. Norra kommer även spärras av från resten av arenan eftersom det krävs en visitationszon där. AIK kommer att få procent på allt som säljs på arenan. ÄNTLIGEN! Shit, nu fick jag med en del i alla fall.

* * *

AIK ställs mot Luleå på bortais på torsdagen. I tisdags saknade Luleå Lukas Kilström, Linus Klasen, Pavel Skrbek samt lagkaptenen Chris Abbott. Men man är formstarkast i Elitserien. AIK kom senast till spel utan Christopher Aspeqvist, Edgars Klavins, Jonathan Andersson och David Lillieström.

– Det är en vikig match och vi går såklart för seger. Vi siktar på slutspel och ska gå in och bara köra på, säger Oscar Ahlström till AIK:s hemsida.

* * *

Ah, Christoffer Bodin är äntligen igång! Se hans intervjuer med Alm och Owusu angående AIK:s nya ytterbackar på AIK:s hemsida.

* * *

Elfsborg förlorade på onsdagen sin fjärde raka (!) försäsongsmatch och som bonus fick man anfallaren Mohamed Bangura skadad. På fredag får man besked om hur pass allvarlig hans lårskada är. Det kan handla om 2-4 veckor vilket låter jävligt bra.

Även trion Stefan Ishizaki, David Elm och Niklas Hult är just nu borta men beräknas vara tillbaka inom de kommande veckorna.

* * *

Jag skrev senast om en tjej som fotograferar AIK:s hockeymatcher, som få verkar ha kläm på. I dag fick jag ett SMS av en av AIK:s anställda:

”Tjejen med benen är Cissi, hon jobbar ideellt. Är lite av värdinna för domare, sekretariat, knattar osv. Tar foto mest för egen del. Jag har numret”.

Nu var jag inte ute efter hennes nummer, var mest nyfiken på vilka hon fotade för eftersom jag ofta sig henne på AIK Hockeys matcher och de få träningar jag varit på, men aldrig sett hennes bilder publiceras. Men nu har jag lite bättre koll.

* * *

Supporterlaget Råsunda FC söker fortfarande spelare – och sponsorer – inför säsongen 2013. Intresserad? Dra iväg ett mejl. Det börjar hetta till nu!

* * *

AIK-Halmstad på Skytteholm på söndag och det handlar om Svenska cupen. Missa inte, köp biljett nu! Siktar på att vara där även på lördagen och hoppas få till någon intervju efteråt, även om jag gissningsvis måste ta mig till Karlberg för att få till det.

– Det kommer bli en häftig match. Det har byggts extraläktare på Skytteholm. Det kan nog bli mycket folk och en riktig gryta, säger Milosevic till Fotbollskanalen.

Han fortsätter om årets säsong:

– Förhoppningsvis kommer vi att vara jävligt bra. Det tror jag också. Så som det har sett ut nu på försäsongen så har det varit väldigt bra. Vi har bättre testvärden nu än vad vi hade i slutet av förra säsongen när vi bland annat spelade i Europa League. Det visar att alla är disciplinerade och håller igång ordentligt. Vi har bra fart på träningarna och det är mycket hets så som det ska vara. Det kan ta oss långt.

* * *

Kommer inte länka varje gång, men det finns ytterligare två filmklipp från onsdagens möte. Ena med Jens Andersson och det andra med vd Thomas Edselius. Bra jobb, Bodin.

* * *

Haha… Läser på Gnagarforum: ”Sätt bortasupportrarna på etage tre – behåll avskärmningarna”.

* * *

På torsdagen drar jag ÄNTLIGEN till Skytteholm igen. Övertalade kidsen på fritidsgården där jag jobbar att vi ska ta en liten dagsutflykt dit och fick med mig samtliga. Dessutom är Skytteholm bara någon kvart bort om man promenerar från Västra Skogen där jag jobbar denna sportlovsvecka.

Dock jobbar jag alltså kväll sen, så det lär dröja innan det kommer en uppdatering. Och då har jag ju även Luleå-AIK att skriva om…

Nu börjar klockan bli mycket (kom hem 23:00 i kväll). Tack för att ni tog er tid och plöjde igenom detta säkert lite röriga inlägg.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Angående AIK:s onsdagsmöte…

 1. Gorgonzolakungen skriver:

  Nestlander är ny marknadschef i AIK..

 2. Joakim Hall skriver:

  Ah, stort tack!

 3. Jone skriver:

  Riktigt bra bloggtext denna gång! (Det är alltid ”bra” men nu är det ”riktigt bra”)

 4. Joakim Hall skriver:

  Kul att höra, Jone. Om du syftar på 90-talet jag skrev om så fick jag faktiskt blodad tand och ville sitta i timmar, men det fanns inte riktigt utrymme till det (även om jag är svårstoppad när jag kommer igång). Får bli en längre text vid något annat tillfälle. Ja, OM det nu var det du syftade på.

 5. Thomas skriver:

  Bra o kul läsning som vanligt.
  Är oxå gammal som gatan.
  Minns att man satt klistrad framför radiosporten på de
  Matcher man inte såg live.
  Minns även fragment ur bortamatchen i Århus.
  Mor o far var sådär glada när dom släppte av mig
  och Johan i varberg:).
  Men kul som fan var det. Blev dock upptryckt mot en vägg på
  varberg-grenå färjan av Batong-Krille. Anklagade mig för
  att vara djurgårdare:)
  Han lugna ner sig när han såg min AIK tatuering.
  Fortsätt med en bra blogg.
  Ses på söndag

 6. Tomas skriver:

  Mycket bra text. I helgen var jag med sonen i Newcastle och köpte senaste numret av deras supportertidning ”The Mag”. Jag berättade om AIKs motsvarighet ”Gnagaren” för honom och att den tyvärr inte ges ut längre. Sen igår efter mötet så säljs en tidning som heter ”Min enda ståplats” (för bara 20:-!). Jag köper ett ex. och får direkt samma känsla som när man läste ”Gnagaren”. Snygga bilder varvas med välskrivna och intressanta texter sett ur ett supporterperspektiv. Ser redan fram emot nästa nummer!

 7. Pär skriver:

  Jag har ett helt vhs band hemma där jag spelat in varenda sportnytt/sportspegeln inslag där AIK va med. Mycket roligt att titta på eftersom man åkte på allt på den tiden. Mycket mål och mycket stök! Århus borta va ju en höjdare:)

 8. Qwerty skriver:

  Jag fick min info varje kvartal från medlemstidningen

 9. Johan skriver:

  Bra o intressant läsning… men även om jag inte inte heller diggar MBs val av ny klubb så har jag svårt för folk (som du) som blir glad när en motståndare blir skadad. Respekterar din åsikt med kan fan inte förstå tänket.

 10. ada skriver:

  Haha Black Armys Hotline det var tider det! Grym nostalgi läsning =)

 11. Christian skriver:

  Kul att höra gamla anekdoter, fortsätt med det! 🙂

 12. Christian skriver:

  Vad hände med Tattersall?

 13. Joakim Hall skriver:

  Johan: Om det är någon tröst så skriver jag ALDRIG typ ”Hoppas han skadar sig”, det är att jinxa. Däremot har jag inga som helst problem med att glädjas över spelare som faktiskt skadar sig, i alla fall inte så länge det gynnar AIK. Och allsvenskan.

 14. Jari skriver:

  Du Hall, vet du om det blir ett nytt ställ till i år eller ska det dubbelköras? Om ja, när?

 15. Joakim Hall skriver:

  Jari: Du, det har jag inte tänkt på. Men de har väl i regel ställ över en tvåårsperiod? Fast det är klart, de hade ju en jubileumströja i fjol… Humm, bra fråga.

 16. Joakim Hall skriver:

  Jari, det BLIR en ny tröja. Det berättade Erik Holm från AIK Merchandise för mig i en intervju för någon månad sedan, kom just på det.

 17. Pingback: Jag vägrar ge upp | 17124 Solna

 18. Jone skriver:

  Ja, det var förmodligen nostalgin, eller historielektionen om man så vill, som gjorde att texten blev extra angelägen.

  …try tell this to the kids, and they wouldn´t believe you…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.