Både hockey och fotboll på lördagen

Lördagen blev ganska bra till slut. Jag och Albin började med AIK-träning på Hovet innan jag själv mötte upp min kompis Charbel för att se BP spöa Syrianska.

Lördagen började inne i city. Sov hos syster Mia eftersom hon var barnvakt åt Albin medan jag jobbade på ungdomsgården på fredagskvällen. Efter en sjukt hektiskt jobbvecka hade det ju varit skönt att äntligen få sova ut, men icke. AIK Hockey hade öppet hus och det ville inte Albin missa för allt smör i Småland. Så vi ställde klockan på åtta, åt frukost och stressade iväg.

Vi kom precis vid 10. Jag skulle tippa på att 60-70 pers hade trotsat chansen till sovmorgon och dykt upp på Hovet. Morsade på några bekanta men sprang rätt snabbt på AIK Fotbolls Gabriella Blombäck. Ni som läste min rapport från i torsdags vet att hon då var på plats för att kolla hur man jobbade inom hockeyn. I dag poängterade hon att hon var där privat tillsammans med sin sambo och unga dotter som jag tror var 3,5 år. Tydligen hade dottern fått blodad tand när det gällde hockey så i dag var man där som supportrar. Det var skoj att höra.

Innan Adam Ekman hann börja intervjua Anders Eldebrink pratade jag och Gabriella lite. Vi pratade bland annat om hur dåligt det fungerade på Hovet, med folk som köpte billiga klackbiljetter och sedan satte sig på bättre plats, och man skulle vara hårdare på nya nationalarenan och kolla så att det var rätt personer på rätt läktare.

– Det är mest rättvist mot alla, påpekade Gabriella, vilket jag också håller med om.

Faktum är att hon frågade om jag skulle komma och fota AIK:s matcher och visst, givetvis. Jag poängterade att jag köpt årskort till Norra Stå, det är självklart för mig att inte snylta, men att jag gärna även vill ha möjligheten att ta matchbilder. Det var heller inga problem 2013. Att hon var tveksam till min närvaro i somras, berättade hon, berodde enbart på att hon inte kände mig och det är klart, jag är ju även en supporter. Men nu var det inga problem vilket är skönt att höra (förra säsongen blev jag till sist lovad att få vara på planen och fotografera säsongen ut, det var väl nästan som ett test för att se om jag skötte mig).

Hur som… Eldebrink kom fram till Ekman. ”Eldan” som han kallades poängterade hur bra han trivdes i klubben. Han bor i Mariefred vill jag minnas att han sa men hade en lägenhet här. Han ville inte snacka om en eventuell kontraktsförlängning utan ville fokusera på att ta laget till slutspel.

”Eldan” pratade också om hur laget tränat fel från början. Man hade då gått ut och sagt att man var i fysisk toppform och det var spelarna också – dock inte för hockey. Det som hade blivit fel, om jag fattade det rätt, var att man typ hade tränat ”60 procent hockey” och sedan när man ”spelat 100 procent” hade spelarna gått sönder. Han hade fått upp tempot på träningarna. Innan hade man ”lallat” lite mer, värmt upp målvakter och så. Nu värmer målvakterna upp själva medan spelarna kör all in från det att de kliver in på isen. Så tränade Skellefteå, sa han. Det är därför de är så framgångsrika.

Annars gillar han skogen, han är ju från Morjärv, strax norr om Kalix och nära den finska gränsen. Han har lite skog där uppe som han jobbar med några veckor när det är sommaruppehåll. Jag tror inte jag har lyssnat på ”Eldan” någon längre tid innan, men han gjorde ett fantastiskt intryck. Vilken man! Kunnig, drivande och också rolig.

Sedan gled sportchef Anders Gozzi upp. Jag hade hoppats att fler skulle ha skrivit på Golden Hill eller Gnagarforum om vad som sades eftersom jag har minne som en guldfisk. Men jag minns att han förnekade att Nicklas Jensen ska ha varit på väg till Frölunda (blir i efterhand osäker på om det verkligen var Jensen man pratade om, och inte Broc Little som ryktats vara på väg bort). Vidare var Jensen nu på gång igen och den tidigare petningen berodde, enligt Gozzi, på skador och att man sedan inte ville ändra i ett vinnande lag. Han tog inte upp ryktet om att Jensen blivit avstängd på grund av disciplinära skäl sedan han kritiserat lagkamrater. Som sagt, det är ett rykte.

Av dagens trupp var det 14 spelare som har kontrakt över nästa säsong. Gozzi sa att man förhandlade med fler spelare, men det var tufft på grund av det ekonomiska läget, det var tuffa förhandlingar. Mycket beroende på att publiken svek, vilket ger mindre biljettintäkter. Vidare var man i kontakt med Daniel Bångs agent, även om ingenting var nära eller så. Hjälten Bång (vars hjälm jag har från elitserieavancemanget) har åkt på ett par hjärnskakningar på sistone.

En sak man diskuterade var sänkta biljettpriser. Enligt en i publiken var AIK:s snittpris det högsta i Elitserien. Och så kan vi ju inte ha det, inte med den konkurrens som råder i Stockholm och då syftar jag på all konkurrens, både inom sport, kultur och nöje. Det är ju inte som på landet, på ställen som Växjö, Sundsvall eller Göteborg.

Det var väl ungefär det dom det. Vi gick in och började kolla på träningen. Snackade lite med supporterfolk och fick berättat för mig att det är en fet kampanj på gång, lite som 3712. Denna skulle dock bli ännu fetare och syftet var att sälja årskort till Norra Stå som har 4000 stolar. Målet var att sälja ut sektionen, och jag tror att man på Råsunda sålde runt 2500 årskort till Norra. Håll utkik efter AIK-Alliansens kampanj. Jag kommer att göra mitt bästa för att hjälpa till då, gissningsvis blir det klistermärken, flyers, affischer, banderoller etcetera.

Träningen är inte så mycket att säga om. Albin tyckte det var fantastiskt kul, nästan lika kul som match, medan jag tittade med ett öga. Såg ut att vara bra fart i alla fall. Mot slutet pratade jag med AIK:s Sevve Saberi som sa att man tyckte det var kul att jag skrev om hockeyn. Jag förklarade å min sida hur jag kan känna mig som ”den fula ankungen” när jag springer i spelargången efter matcher, på jakt efter en intervju, men det sa han bestämt att jag inte behövde göra utan man uppskattade mitt engagemang. Det var mycket skönt att höra och jag försöker ju faktiskt att inte göra så stort väsen av mig.

Några spelare var kvar när vi klev ner till isen efter att Sevve sagt att det var okej, vi ville ta lite bilder. Flera barn var på plats, tydligen var det några sjuåringar som fått träna med A-lagsspelarna innan. En pappa förklarade hur glad han var över hur alla spelare ställt upp för knattarna.

Jag vet ju inte hur spelarna ser ut, men stoppade en av dem och bad om att få ta en bild tillsammans med ”Abbe”. Sedan frågade jag vem han var, och vi garvade lite åt att ingen av oss kände igen den andre. Det var nämligen Nisse Bäckström som jag intervjuade via Facebook i veckan, haha. Jättetrevlig kille!

Efter det tog vi bilder med Broc Little (uttalas ”Bråck”, inte ”Brook”) som också verkade jättetrevlig samt dansken Nicklas Jensen som av någon outgrundlig anledning pratade engelska. Ja, det var så han rullade fick jag förklarat för mig av en av AIK:s medarbetare. Jag menar, jag har bott i Köpenhamn i fyra månader och hade inga större problem med det danska språket.

Det var väl ungefär vad jag hade att säga om den öppna träningen. Klart är att det var väldigt trevligt och något som vi gärna gör om, jag och ”Abbe”.

* * *

Efter det släppte jag av Albin i Liljeholmen och åkte vidare med tvärbanan till Alvik och vidare till Råcksta för att möta upp Råsunda FC-lagkamraten och AIK-juniortränaren Charbel Hannouch. Han bjöd på lokal pizza vilket var trevligt. Jag gillar att hänga med Charbel.

Sedan drog vi till Grimsta IP för träningsmatchen mellan Brommapojkarna och Syrianska. Bojan Djordjic spelade från start och han blandade och gav, blandade bra grejer med lite mindre bra. Sedan fick han ett gult kort för snack och efter 30 minuter ett till gult, och utvisning, efter en tackling. BP fick dock ta in en ersättare eftersom det var träningsmatch.

Gamle AIK:aren Andreas ”Ante” Eriksson (slående lik Bojan!) var ganska het framåt tycker jag. Med Bojan utvisad drog vi dock i pausen och vi hade fått se en småful och rätt trist första halvlek med få riktigt farliga chanser. BP spelade dock upp sig och vann med 3-0. Charbel SMS:ade mig och lät hälsa att hans polare Mauricio ”Marre” Albornoz, som spelade släpande forward i en 4-2-3-1-uppställning (tror jag), gjorde två mål.

– Vinst med 3-0 hemma mot Syrianska. Första röda kortet i karriären för egen del. Vi ”borrar” vidare!, skriver Bojan via Twitter.

Jag skulle göra en intervju med Bojan var det tänkt, inte om det som varit utan om BP i allsvenskan 2013, hur det känns att möta AIK och vad han tror om AIK:s chanser. Men eftersom jag inte var säker på att han ens skulle komma ut efter pausen sköt jag upp det. Hoppas dock att vi kan snacka en annan gång, jag gillar att surra med Bojan, han är en kul kille.

* * *

Någon annan grej som jag kom på nu var att Gozzi sa att han önskade han kunde klona sig. På tisdag spelar AIK mot Växjö samtidigt som han skulle se en spelare i matchen mellan Almtuna IS och IK Oskarshamn.

Vidare frågade jag faktiskt om Järvafältet. Det har sagts att AIK Fotboll kan komma att lägga sin träningsanläggning där och att hockeyn ska vara med på ett hörn, men där såg Gozzi frågande ut. Att fotbollen diskuterar Järvafältet har jag fått bekräftat från AIK-håll.

* * *

Det är väl i natt som AIK möter Portland klockan 02? Blir till att ställa klockan.

* * *

Söndagen blir det till att se Frölunda-AIK som spelas i Frölundaborg. Och jag har noterat att keepern Julius Hudacek är tillbaka i hemmalaget. Hos AIK kommer Daniel Larsson att stå.

* * *

Lite bilder från Hovet och från Grimsta i dagens bildspel där uppe. TRODDE jag, tills dess att jag förstått att ett virus hittades när jag pluggade in minneskortet (har ett nytt antivirusprogram) och sedan fanns det inga filer. Synd, fick några bra bilder från matchen och även från träningen. Får nöja mig med mobilbilderna. Fan.

* * *

Han är så trevlig Bojan. Hörde av mig via Facebook och bad om ursäkt för att jag inte stannade. Och skrev också att man kan se på saken som att han slapp bli intervjuad, haha.

– Hahaha tack broshan! Du är välkommen när du vill och intervjua mig!, lät han hälsa.

Det känns, förstås, väldigt kul att han ställer upp. Han är en riktig klippa.

* * *

Hammarby har gjort det IGEN! En av Sveriges pinsammaste klubbar har gjort den kanske sämsta videon om årskortsförsäljning – någonsin. Jag kan inte sluta titta…

YouTube Preview Image

* * *

Jag måste säga en sak… Och det är att efter bara några hockeyintervjuer (Dick Tärnström, Mattias Janmark Nylén, Nisse Bäckström och senast Victor Ahlström) känner jag att det är roligare med hockey. Plötsligt är det inte en anonym massa för mig. Kanske det är något som behövs? Att på något sätt få spelarna och fans att närma sig varandra, inte bara genom intervjuer på AIK:s hemsda.

* * *

Rögle slog Brynäs med 2-1 efter förlängning! Hur jävla dåliga är inte Brynäs? Torskar hemma mot Rögle, haha…

* * *

…och med det sagt vill jag tacka för mig. Har besök på väg över, ska få tacos i kväll. Sedan blir det Melodifestivalen och lite rödtjut. Och som sagt, AIK mot Portland i natt.

Köp för i helvete biljetter till AIK-Växjö på tisdag. Och till AIK-Brynäs på lördag. Vi kan få en fucking magisk avslutning på säsongen (peppar peppar).

* * *

Edit: Okej, elvan  till nattens match ligger nu ute på AIK:s hemsida: 4 Nils-Eric Johansson (K), 6 Alexander Milošević, 10 Celso Borges, 14 Nabil Bahoui, 15 Robin Quaison, 16 Martin Lorentzson, 21 Kennedy Igboananike, 24 Daniel Gustavsson, 27 Ivan Turina, 36 Henok Goitom, 45 Daniel Majstorović.

Avbytare: 2 Niklas Backman (b), 5 Robert Åhman Persson (mf), 7 Helgi Daníelsson (mf), 11 Lalawélé Atakora (mf), 13 Kyriakos Stamatopoulos (mv), 22 Kwame Amponsah Karikari (fw), 25 Sam Lundholm (b), 28 Viktor Lundberg (fw.

* * *

joakim@rasundfc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Både hockey och fotboll på lördagen

  1. Joel skriver:

    Uppskattas grymt mycket att du också rapporterar från hockey, för mig som även stor hockeynörd och AIK:are! Kan även nämna om inte Jensen sa det,att skälet till att han pratar engelska är att han är uppväxt i Kanada och har dubbla medborgarskap!
    Fortsätt ditt grymma arbete det uppskattas grymt mycket!

  2. Joakim Hall skriver:

    Ah, tack så jättemycket Joel, uppskattas mycket. Det där med Kanada var nytt för mig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.