Where the fuck is everyone?

AIK går all in för att nå slutspelet och slog på torsdagen serietvåan Färjestad efter straffar. Men publiken? – Jag tycker att det borde vara fullt här, säger Victor Ahlström till 17124.se.

Okej, Skellefteå borta senast var ingen höjdare, men annars har AIK varit riktigt på gång. Fem raka innan tisdagens torsk och i dag, torsdag, hemmabesegrade man Färjestad med 3-2 efter straffar. Därmed har man häng på åttondeplacerade Brynäs då bönderna föll med 9-1 (!) borta mot Skellefteå.

AIK började väldigt piggt mot Färjestad och redan efter 1:32 rasslade det till bakom Alexander Salak, målskytt tredjefemmans Kris Beech på ett stenhårt skott (assist till Björn Melin och Oscar Steen). En kalasstart men det dröjde inte längre än till 2:19 innan Magnus Nygren kunde kvittera till gästerna inför ett fåtal tillfälligt glada FBK-supportrar.

En helt okej match från AIK:s sida, i alla fall till en början. Sedan började felpassarna hagla då man försökte köra snabba, diagonala uppspel. Efter 9:41 drog sig Fredrik Carlsson på sig en onödig tvåminutare via puck out ochbara åtta sekunder senare satte Jack Conolly 2-1 i spel fem mot fyra. Precis som FBK:s första mål såg skottet inte otagbart ut men Niklas Lundström verkade darrig denna afton.

AIK spelade upp sig något i andra perioden av bara drygt två minuter in i densamma kunde Christian Sandberg sprätta in 2-2 efter förarbete av Victor Ahlström och Daniel Josefsson. 2-2 stod sig den andra perioden ut.

– Vi ger dem lite för mycket ytor. De hade lite för mycket backskott och det känns som att vi kan bättre, sa Christian Sandberg till Cmore efter den andra perioden.

Redan efter den första perioden hade Anders Eldebrink plockat ut unge Lundström och satt in Daniel Larsson som var mycket bra. Han släppte in in någon puck på två perioder och inte heller i förlängningen som blev mållös trots chanser, inte minst från AIK:s sida.

Matchen gick till straffar… Larsson räddade alla tre straffar medan Sandberg satte AIK:s tredje straff och såg till att bonuspinnen, av totalt två, blev kvar på Hovet. Och i och med Brynäs stortorsk skiljer det nu bara fyra poäng mellan lagen. Och då har AIK bättre målskillnad och dessutom kvar Brynäs hemma. Hoppas, hoppas det blir en avgörande match. Jag saknat de där riktigt tunga matcherna.

* * *

AIK–Färjestad 3–2 e str (1–2, 1–0, 0–0, 0–0, 1–0)
Första perioden: 1–0 (1.32) Kristopher Beech (Björn Melin, Oscar Steen), 1–1 (2.19) Magnus Nygren (Christian Berglund, Max Görtz), 1–2 (9.49) Jack Connolly (Rickard Wallin, Magnus Nygren) spel fem mot fyra.
Andra perioden: 2–2 (2.20) Christian Sandberg (Victor Ahlström, Daniel Josefsson).
Avgörande str: Christian Sandberg.
Utv, AIK: 1×2. Färjestad: 4×2.
Domare: Thomas Andersson, Gävle, och, Christoffer Karlsson, Växjö.
Publik: 5 033.

* * *

Klacken? Njae, den kan bara den vill. I dag stod jag och Albin där i första och sista perioden, i andra brukar vi sitta längst bort i andra änden för att se när AIK (förhoppningvis) gör mål. Otippat glest i klacken vilket är trist, killarna förtjänar bättre. AIK förtjänar bättre.

* * *

Börjar bli lite varm i kläderna på Hovet. Efter matchen hoppade jag och Albin ner till spelargången och gick på presskonferensen. Som jag meddelat tidigare är de väl inga roligare historier, i dag var det en eller två journalister på plats och någon fotograf (Sami Grahn som bland annat fotar för AIK).

AIK:s Jocke och Martin (mina barndomspolare som jag står med på bilden i bildspelet) var nere som vanligt, liksom Christoffer Bodin. Och så PR-ansvarige Adam Ekman som var på strålande humör.

Även AIK-Jonas hade hittat ner denna afton, han ville prata med Eldebrink och ge honom en kram. Han ville liksom aldrig gå ut ur förrummet till omklädningsrummet. Han är så skön, Jonas.

Även AIK Fotbolls Gabriella Blombäck var lite otippat på plats. Hon var också på väldigt bra humör och vi småpratade lite, hon berättade att hon var där för att lära sig lite om hur det fungerar bakom kulisserna. Det är förstås nyttigt att man tar lärdom av andra klubbar. Eller lag. Ja, ni förstår vad jag menar. Det är ju AIK men inte riktigt samma sak.

Som vanligt frågade Jocke och Martin vem jag var sugen på att intervjua, och jag erbjöds både Daniel Larsson och Christian Sandberg. Men det var så himla många som hade pratat med dem, så jag bad om någon annan, vem som helst. Då lät de två, tillsammans med Adam Ekman, hälsa att de skulle skicka ut båda (!) bröderna Ahlström. De hade väldigt kul åt det och stod och garvade åt mig då jag förklarade att jag inte vet vem som är vem och att jag heller inte kommer att kunna skilja på dem under en intervju, haha.

Hur som helst kom Victor, som assisterade till 2-2, ut först. Han undrade om vi skulle vänta på tvillingbrodern Oscar men jag vädjade om att bara få intervjua honom, haha. Det lät så här (och då var jag lika oförberedd som vanligt):

Victor, grattis till två poäng. Vad säger du om matchen?

– Tack. Jag tycker väl egentligen inte att vi gör någon jättebra match. Det blev lite bättre i andra när Danne kom in i målet och höll tätt bakåt, vi försökte att spela lite mer på säkerhet och ta chanserna när de dök upp och även om vi fick 2-2 tycker jag att det blev lite avvaktande trots att vi hade några chanser… Men vi får vara nöjda med de här två poängen, säger Victor till 17124.se.

Ja, Daniel kom ju in och gjorde det jättebra. Var det fel att inte starta med honom?

– Äsch, det tycker jag väl inte. Niklas jobbar på stenhårt varje dag och jag tycker ändå att han var värd chansen. Nu vet jag inte varför man bytte målvakt, men Danne gjorde det väldigt bra när han kom in.

Ni spelade ändå stundtals helt okej i dag, men slarvade mycket i passningsspelet. Hade ni som taktik i dag att slå långa puckar?

– Alltså i början slog vi många ”crosspassar” som deras backar klev upp och bröt, det var vi tvungna att få bort och jag tycker att vi lyckades i sista perioden. Vi snackade i pausen om att vi skulle lägga säkrare passningar.

Men var det en taktik ni hade?

– Nä, det var det inte. Det blev bara så.

Jag tänker på Eldebrink som tränare, hur mycket coachar han under en match?

– Det är ju klart att om det är någonting som han ser som inte fungerar så bra så försöker han ju ändra det, att han snackar med oss under pauserna och i de här power breaksen. Han jobbar på stenhårt där.

Det skiljer nu fyra poäng upp till Brynäs. Tänker du mycket på dem?

– Ja men det är klart, det är ju dom vi jagar och hellre fyra poäng som nu än om de hade vunnit i dag och vi torskat. Vad hade det blivit då, nio poäng? Så det är klart att vi kollar på dom.

Hur ser du på era chanser att nå slutspelet?

– Vi har ju fem matcher kvar och har dom att möta hemma. Vi har stora chanser, tar vi några vinster nu så är vi i slutspel.

Vad tycker du talar för er?

– Att vi har en uppåtgående trend medan dom verkar ju… dala rätt mycket. Det är väl det.

Jag tänkte under matchen, att när ni hade 2-2 så ropade speakern upp att det stod 9-0 mellan Skellefteå och Brynäs. Vill man höra det som spelare?

– Njae, egentligen inte kanske. Men visst, man blev jäkligt taggad och ville gärna ha de där tre poängen. Äsch, det är nog vilket som egentligen, vi försöker ju vinna matcherna oavsett vad.

Avslutningsvis, är det något du vill säga till dem som inte tar sig till Hovet? Det är trots allt många fans som inte är här och stöttar er.

– Jag tycker faktiskt att det var lite dåligt drag i dag, med tanke på att vi har en jävligt bra chans att gå till slutspel. Tidigare säsonger har det varit lite bättre tryck och vi har fått lite bättre hjälp. Vi behöver fansen och jag tycker att det borde vara fullt här.

Är det lättare att spela då?

– Ja, framför allt så är det roligare, man blir mer tänd. Det betyder otroligt mycket.

Därmed tackar jag den alltid lika trevlige Victor för att han ställde upp på en intervju. Och jodå, han mindes när han och brorsan skjutsade mig hem till farsan i Norsborg efter ett besök på Ritorp för flera år sedan.

* * *

Två bra nyheter kring fotbollen är att Robin Quaison visade riktigt AIK-hjärta genom att förlänga sitt kontrakt till och med sommaren 2015.

– Robin Quaison är både en av Sveriges och AIK:s mest spännande spelare. både Robin och rådgivaren Hasan Cetinkaya har under förhandlingen med all önskvärd tydlighet visat att en förlängning med AIK har varit det prioriterade alternativet. Vi är mycket glada och stolta att få fortsätta utveckla Robins potential, säger Jens Andersson till AIK:s hemsida.

– AIK är min klubb och för mig har det aldrig varit någon fråga om att förlänga eller inte. Nu är vi överens om villkoren och jag är stolt över att få fortsätta vara en del av AIK:s satsning, säger Robin Quaison.

Samtidigt uppger Expressen i dag att Ivan Turina är överens med AIK om en förlängning av kontraktet över ytterligare 2,5 säsong. Det är mycket bra nyheter.

* * *

Ser fram emot helgen. Fredagen innebär jobb i skolan 8-16, sedan åka och lämna Albin hos syrran och därefter jobbar 18:30 till 23:30 på ungdomsgården. På lördagen är det öppet hus på Hovet (AIK-träning) och 13:45 möts Brommapojkarna och Syrianska på Grimsta IP, hoppas kunna ta mig dit. Det är sjukt kul att fota matcher, även om det mest lär bli på Bojan Djordjic och Gabriel Özkan.

Lördagskvällen lär gå åt till att blogga och på söndagsmorgonen har Albin fotbollsträning. Annars vet jag inte riktigt vad som händer den dagen. Eller jo, Frölunda-AIK kommer vi förstås att titta på.

Om jag räknat rätt möts dessutom Portland och AIK klockan två natten mellan lördag och söndag svensk tid.

* * *

Dåligt med kommentarer… Inte en enda till min intervju med nye backen Nils Bäckström? Urgnagaren som i ungdomen stod på Norra Stå.

Hans brorsa gillade i alla fall intervjun, det berättade han för mig när vi träffades där i spelargången på Hovet efter matchen. Det var skoj att höra, han verkar vara en jäkligt skön prick brorsan, trots att han håller på ett annat lag i Stockholm som också spelar hockey, men i en lite lägre serie.

* * *

Så, har bokat biljett till Albin till AIK-Brynäs, han vill så gärna gå (han är med morsan den veckan). Skulle köpa plåt till lillkrabban natten mot torsdagen men då fungerade det inte, men biljettansvarige Sevve var snäll nog att ge honom en plåt då jag lovade att köpa två till nästa match, alltså betala dubbelt.

Nu verkar det ju inte så smart att köpa en plåt som inte används om det är en avgörande match. Istället får jag fråga Sevve vart jag kan skänka de 100 kronorna. Kanske rakt av till AIK Hockey eller ungdomssektionen. Det handlar inte om stora pengar, det är en principsak.

* * *

Som någon kommenterade på mitt Instagram: det ser ut som att det är Sandberg som intervjuar Aftonbladets Thomas Ros på första bilden, haha.

* * *

Polaren gjorde en rätt snygg banderoll i Black Army-lokalen i lördags, en svartgul sådan med texten ”DÖD ÅT ALLA”. Jag träffade honom under onsdagen och sa att jag gärna fick fota den (se bildspelet, även om bilden inte blev speciellt skarp). I andra perioden såg jag att den var nedtagen, enligt polaren hade AIK:s styrelse beslutat att man inte ville ha sådana budskap och bett publikvärdar plocka ner den.

Jag vet inte… Jag är ju för all form av åsikts- och tryckfrihet, men jag kan samtidigt förstå att man kan tycka att det klingar illa. JAG tänker inte försöka göra någon stor grej av det men hade jag fått bestämma så hade den fått sitta kvar där högt uppe bakom klacken. Nu får ni väl se den i Borås istället.

…och bara för det läser jag på AIK-Forum att polaren ska sätta upp den igen, som en protest. Våra läktare! Kör bara kör.

* * *

Vore skönt att lägga sig före klockan 01 någon dag, ska dessutom upp snortidigt på fredagen. Men tack för att ni tog er tid. Och död åt alla. Vi hörs i helgen.

Och tack till er som ”gillar” inlägget samt hjälper bloggen att växa via Twitter-knappen nedan.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Where the fuck is everyone?

 1. Christian skriver:

  Kommer vara borta på sportlovet, behöver du biljett till lillgrabben AIK-Växjö så är det bara smsa, kan vidarebefordra min!

 2. Joakim Hall skriver:

  Tack, kung du är Christian. Har dock precis köpt plåt, beställde det i natt. (Tog bort ditt nummer för övrigt, för din skull). Edit: Tänkte på fel match. Messar dig.

 3. Karla skriver:

  Man måste ju ändå fråga sig varför man lägger ner så mycket tid att måla en banderoll så snyggt med det budskapet??

 4. Christian skriver:

  Insåg att jag skrev numret i fel ordning iom att klockan var 1… Sista sex siffrorna ska vara 19 18 14..

 5. wille sjöstrand skriver:

  Du nämdes i senaste tumrazzia avsnittet

 6. Joakim Hall skriver:

  Oh, vet inte om det är bra eller dåligt. Beror väl på vad som sades… 🙂

 7. Anonym skriver:

  Karla, det ska väl du skita i. Creed till dug som gjorde den!

 8. Strandbergs Radiohytt skriver:

  Klockren banderoll..
  Dem som inte förstår ironin med banderollen
  är tipset att lyssna på Stockholms Negrer!
  Kör hårt på Grimsta.. Trevlig helg och Hälsa Krabban

 9. Joakim Hall skriver:

  Tackar, tackar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.