Då var man på Koh Lanta

Det är rätt skönt att ha kommit bort från Koh Phi Phi till svenskön Koh Lanta. Det är både billigare och lugnare här, och så har jag halvt om halvt blivit erbjuden jobb här.

Under söndagen tog vi båten från Koh Phi Phi (Phi Phi-öarna) till Koh Lanta. Båtturen kostade 250 baht vilket jag får till cirka 70 kronor, och tog en dryg timme. Att Koh Lanta är en ”svenskö” råder det ingen tvekan om – överallt ser och hör man svenskan, och på matställen utlovas både semlor och ”Swedish waffles”. Det finns även en svensk skola här på ön, den ligger precis på samma område som där vi bor, Baahra Bungalows.

Gick faktiskt förbi Lilla svenska skolan i förmiddags och kollade tillsammans med Albin. Det är ett svenskt par som har den, tror de var från Västergötland, och jag presenterade mig, berättade att jag var barnskötare och att jag var intresserad av att jobba hos dem. Tydligen hade någon tvingats åka hem nyligen och de undrade hur länge jag skulle stanna, om jag hade möjlighet att hoppa in på en gång. Men med en vecka kvar gick inte det, jag sa dock att jag skulle söka till hösten. De har tre olika längder varav en skulle passa mig, från januari till mars 2014. Precis då allsvenskan har uppehåll.

Vad har hänt denna dag då? Har varit rätt lugnt… Var nere på stranden, och på vägen dit köpte jag en inhemsk öl. Jag har druckit den, men det kom jag på först efter att jag smakat på den. Minns inte namnet, men det är en stor flaska (660 ml tror jag), är på åtta procent och kostade cirka fem kronor. Problemet är bara att det är som vin, ingen kolsyra alls. Ni läsare vet nog att jag är rätt klen vid det här laget, men att halsa den och sedan ta en Chang till maten gjorde att jag blev lite glad. Och dåsig i värmen.

Vi bor i en rätt fin bungalow för knappt 200 spänn per natt. Och då har den varmvatten, kypskåp, AC, gratis wifi och tv. Och dessutom en fin terrass att sitta och njuta på. Enda nackdelen hittills är vårt grannpar. Det är en svensk man på cirka 65 år som är tillsammans med en thailändska på 25-30. De har bråkat konstant i två dagar nu. Jag menar, kanske borde han istället träffa någon i sin egen ålder med liknande intressen? Av deras högljudda samtal att döma (det är väldigt lyhört mellan våra rum eftersom det är en parbungalow) kan det bara bli pannkaka av det hela.

På tisdagen flyttar vi på oss igen till en annan strand här på Koh Lanta. Jag vet inte riktigt varför, kul att se annan sand antar jag. Men vi rör oss också till en strand där jag och syrran var för två år sedan. Jag har för mig att det var lite mer drag där om dagarna, jag minns att jag gjorde bort mig lite genom att spela beachvolleyball, bland annat med ladyboys som jobbade på någon restaurang på stranden. Nu är vi på Khlong Dao Beach men vet inte riktigt vad nästa strand heter.

Läge att skicka ett litet ”krya på dig” till min vän, tillika lagkamrat i Råsunda FC, Max Schmekel som vi tidigare hängde lite med i Ao Nang. Han var med i en moppeolycka här på Koh Lanta i dag och det hela slutade med att han fick sys med tre stygn. Vilken hjälte. Snackade med honom som hastigast på Facebook och när jag hånade honom lät han hälsa att det inte var han som körde dåligt – det är thailändare som inte kan bygga vägar ordentligt, haha.

Det blev ett sent dopp på kvällen. Eller, det var lite för mörkt och kallt för att bada. Det mest spännande i dag var annars att jag baxade en kokosnöt från ett träd som jag sedan lyckades öppna (syster Mia sa att det inte gick men hon hade fel). Det blev två glas kokosnötsmjölk ur den. En liten vitaminkick. Tror jag i alla fall, vet inte näringsvärdet på dessa nötter.

Just det ja, innan vi lämnade Koh Phi Phi kom jag faktiskt ut. Vi hade varit ute och käkat och druckit ett par öl, och när vi kom tillbaka till vårt guesthouse sa jag att jag skulle ut och ta ett varv. Mia tyckte inte att det var riktigt okej, hon har ju varit tydlig med att hon inte vill vara barnvakt vilket i sin tur lett till att vi mest suttit hemma om kvällarna. Denna kväll hade jag dock tur, jag sprang på en australiensare som var riktigt karatefull. Han hittade inte sin flickvän Jordan eller sitt hotell så jag erbjöd mig att hjälpa honom.

Sa till Mia att jag skulle hjälpa denna kille som sade sig heta Hamish eller något liknande, vilket hon tyckte var helt okej. Efter att ha irrat runt i stan lite letandes efter Jordan sprang vi på en svensk kille som hette Fredrik och kom från Göteborg. Det lustiga i sammanhanget var att han hjälpt australiensarens tjej Jordan att hitta till hotellet, haha. Så vi tog sikte på det finfina hotell där de båda 22-åringarna bodde.

Det här gav mig förstås chansen att ta några öl på vägen, syftet var ju fortfarande bra, att han skulle hitta ”hem”. Han tackade oss och gav oss 1000 baht vilket är 200-250 kronor. Så drog jag och Fredrik ner till den stora festen på stranden en stund. Det slog mig dock hur gammal jag är, jag var liksom äldst. Efter en stund drog jag till vårt guesthouse igen och Mia var inte helt nöjd, undrade hur det kunde ta 2,5 timme att hitta killens hotell och verkade försöka ge mig skuldkänslor genom att påstå att hon blev orolig för mig. Det kändes som att jag var 14 år och kom hem till morsan. Som jag skrev tidigare, det är inte speciellt kul i längden att vara på ett ställe som Koh Phi Phi med barn och inte kunna gå ut. Okej om man vore där med sin flickvän, då kanske man är lite nöjd med att ligga på stranden hela dagarna och sedan hålla sig runt hotellet på kvällen.

Så… Någon dag ska vi hyra moppar och åka runt ön är det tänkt, och med lite flyt hinner vi med elefantridning. Jag tror ”Abbe” skulle tycka det var skoj. Annars är det bästa han vet att bada. Tur att han har ett väldigt billigt intresse.

Just det ja, en annan sak som är lite fascinerande är på eftermiddagarna. Längs med hela stranden ser man då thailändska familjer (nästan uteslutande kvinnor och barn) gå och leta snäckor i sanden. De är som en lång, färgglad linje längs med vattenbrynet. ”Abbe” tyckte det var väldigt kul att hjälpa till så vi samlade snäckor och gav till de små barnen på 4-5 år och de blev jätteglada. Ja, det låter kanske inte så speciellt men det gav oss mycket glädje.

* * *

AIK? Fan, jag vet inte riktigt vad som händer där hemma… Dåligt med rapporter, även om det varit fokus på först Kings Cup och sedan på Elfsborgs lån av Mohamed Bangura. Och det har jag redan skrivit om.

Saknar lite träningsrapporter från Skytteholm. Och så vet jag inte när grabbarna åker till ”staterna”. Jag kommer hem klockan sex på morgonen nästa tisdag och det vore inte helt fel om jag kunde dra direkt till en AIK-träning.

Skoj annars att AIK fått upp en säsongskortsräknare på hemsidan. Och att klubben är störst i Sverige på Twitter. Men så är AIK också störst och bäst på det mesta… Klart är att man är långt före tvåan djurgården.

* * *

Stort grattis till Celso Borges som var med och vann Copa Centroamericana tillsammans med Costa Rica.

…och där läser jag samtidigt att AIK drar till USA kommande helg, om jag förstod saken rätt. Fan, hade ju varit rätt smutt att komma hem och börja med en träningsrapport från Skytteholm.

* * *

Missa inte att Black Army arrangerar flagg- och banderollmålning i lokalen tillsammans med Sol Invictus den andra och tredje februari. ”Abbe” är lite ledsen över att vi inte är hemma då och sitter just nu bakom mig och har ungefär 100 frågor. Han ÄLSKAR flaggor. Sedan såg jag lite intressant info på hemsidan:

”AIK har bekräftat att det inte är någon reklam framför klackläktaren på nya arenan, så vi har även 100 meter (150 cm högt) att fylla på med banderoller och flaggor.”

* * *

Jodå, har faktiskt lite hemlängtan. Men det brukar jag ha när jag varit borta från fosterlandet ett tag… Men ni har väl inte 30 grader i skuggan och strålande sol hemma?

* * *

Så var det med den saken. Nu ska jag inte tråka ut er mer, har lovat ”Abbe” och Mia att vi ska se en film i kväll… Det blir rätt sköna ”Wedding Crashers”.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Då var man på Koh Lanta

 1. Pontus skriver:

  Jag gillar dina historier!

 2. Rådman skriver:

  Valutalektion

  1 Baht = 0,2159 Sek

  250 Baht * 0,2159 = 54 kr. Om du växlat hos Forex räkna med 12 % dyrare än spotkurserna. Om du har ICA bankkort eller Skandiabanken bankkort kan du få väldigt nära spokurserna med gratis uttag i hela världen.

  Om du reser ofta och gör av med 25000 kr i fickpengar per år blir det snabbt en besparing om 2500 kr.

  Lycka till

 3. AlePale skriver:

  Tips är att åka på snorkeltur/cave trip till Koh Muk… Tar lite tid att åka dit med long tail men väl värt resan om du frågar mig! På Koh muk ligger en lagun gömd bakom en grotta som man simmar in från havet! Grymt mäktig om du frågar mig!

  Man släpps ner i vattnet från båten, simmar mot en hög klippväg (50 m hög?) o när man närmar sig ser man att en vattengrotta uppenbarar sig…  Man simmar in… Ljuset försvinner under några meter… Man simmar mot ljudet av thailändarens visselpipa.. O sen kommer man in i en lagun med sandstrand omsluten av bergväggar på 35-50 m!

  10 år sedan jag var där men om allt ser ut som då rekommenderar jag trippen skarpt!

  Tack för en bra blogg!

 4. Avgå Hamren skriver:

  Hyr moped och täck hela Koh Lanta.
  Passa då på att elda upp Bajen baren som finns i närheten av Saladan.
  Ta en dagstur med båt till Koh Rok, fin sand och fullt med 3 meters ödlor.

 5. oggie skriver:

  Tjaa.
  Ligger cirka en vecka före dig med ao nang och koh lanta, ska se ifall jag ( och tjejen) hinner tillbaka till lanta innan ni åker där ifrån. Vore trevligt att bjuda på en bira (som tack för en bra blogg)

  Fortsätt skriv!

 6. Joakim Hall skriver:

  Tack för alla tips. Och Oggie, vi åker härifrån på måndag, så det är bara att du hör av dig om du återvänder i tid. För övrigt gjorde vi Koh Lanta på moppe när vi var här 2011. Hade gärna gjort det igen men det känns bara sådär med tanke på Albin (och med tanke på hur jag kör, gjorde en kalasvurpa på Koh Chang 2010).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.