Helt oförsvarbart, Bangura

Jag har alltid haft väldigt höga tankar om Mohamed Bangura, tyckt att han varit en härlig person. Men inte längre, inte sedan han beslutat sig för att skriva på för Elfsborg!

Vid lunchtid på torsdagen nådde jag Koh Phi Phi. Det blev en rätt chill dag, vi var trötta efter båtresan och jag var tröttast eftersom jag bara sov tre timmar i Ao Nang natten innan. Vi gick och badade lite och jag var inte speciellt aktiv på nätet.

Kopplade dock upp mig på kvällen lokal tid (vi är sex timmar före Sverige här i Thailand) och kollade Twitter. Ett par hade skrivit till mig och sagt att det kanske var läge att byta profilbild då jag stod där tillsammans med Mohamed Bangura. Samma sak på bloggens sida på Facebook. Och här blev jag orolig…

Kollade direkt upp standardkanalerna när det gäller min bevakning av AIK: och visst, jag hamnade i chock. Mohamed Bangura var tydligen klar för Elfsborg av alla jävla lag. Hur, hur, hur kan han välja att krita på för dem? Efter all kärlek han fått av oss fans och hur klubben hjälpt honom i karriären. Det är att spotta oss fans och klubben rätt i ansiktet.

Jag brukar försvara spelare som gör tveksamma klubbyten, tänka men också förklara att det handlar om professionella spelare, att det är ett jobb för dem och att man inte kan jämföra en spelares känslor för en klubb han har varit i under ett eller tre år med vad vi supportrar känner för vår klubb. Men det här är skillnad. Mohamed Bangura är så pass bra att han borde ha kunnat välja och vraka.

Hur man än vrider och vänder på det är det inte okej att gå till Elfsborg. Precis som det inte hade varit okej att gå till Djurgården, IFK Göteborg eller att göra en Wilton Figueiredo och gå till Malmö FF. Så gör man inte. Jag hatar Elfsborg och jag hatar Mohamed Bangura.

Jag brukade annars tycka bra om Bangura. Har inte pratat med honom så jättemånga gånger, men var en av de absolut första supportrarna att hälsa honom välkommen till AIK i höstas då AIK hyrde in honom från Celtic. Han är ödmjuk, han verkade nästan lite besvärad och generad när jag frågade om jag fick ta en bild tillsammans med honom. Den bilden jag hade av honom fram till i dag är helt raserad.

Vad kunde Björn Wesström och Jens Andersson gjort annorlunda? Förmodligen inte så mycket. Visst hade det varit en dröm att se honom i AIK-tröjan den första säsongen på nya arenan, men till vilket pris? Jag ha ingen uppkoppling på mitt rum nattetid (00:30 just nu), jag kan inte kolla upp vad han kostar att hyra in. Men förhoppningsvis tycker firma Björn och Jens att vi har tillräckligt med bra anfallare i klubben.

Det lite konstiga i sammanhanget är att Banguras agent är AIK-vänliga Patrick Mörk. Jag önskar att jag hade haft internet igång för att kolla in agentens konto på Twitter, antar att han får en del frågor där och han brukar vara väldigt aktiv. Gissar att jag får kolla under fredagen, men då kommer jag inte att orka uppdatera detta, då vill jag gå ner till beachen.

Alltså… Ni som läser detta sitter inne på mycket mer information än vad jag gör just nu, jag ville mest skriva att hela affären känns väldigt, väldigt rutten.

* * *

Det var med stor glädje som jag kan konstatera att många var nöjda med Råsunda FC:s första träning på onsdagen. Tror det var 16-17 pers på plats. Brukar få lite info om provspelare när jag inte varit på plats, men nej, min inbox har varit tom på rapporter. Det ser jag som ett gott tecken.

Skulle vara fint om vi kunde vara lika många även fortsättningsvis (en del fick också förhinder på onsdagen) så kanske det kan komma något bra ur denna säsong.

Någon mer som är intresserade av att spela division 7-fotboll med supporterlaget RFC? Tveka inte, dra iväg ett mejl till mig.

* * *

Att jag inte har internet här är för att restaurangen som finns tillgänglig här tydligen släcker ner sin router över natten. Kvällen här spenderade jag, Albin och Mia med att käka middag och sedan se ”Tillbaka till framtiden 2” istället för att sitta här och surfa.

* * *

Tänk förresten att Bangura fick äran att spela i tröja nummer 75, det sista året på Råsunda.

* * *

Jag hade ju tänkt att se Lakers-AIK i onsdags. Men det var problem även med internet i Ao Nang, det låg nere över natten. Sjukt trist. Men bra att AIK tog två pinnar där nere.

* * *

Nu är det läggdags. Tack för att ni tog er tid.

* * *

Fredag: …gick upp ”tidigt” vilket är åtta på morgonen. Såg att farsan faktiskt messat mig på Facebook: ”Borås lånar Bangura för en kostnad på 500.000/mån. Sjukt!”. Ja, där fick jag ju hastigt och lustigt besked om kostnaden. Det är sjuka pengar men ändå, att han skulle sälja sig så trodde jag aldrig. Hade det inte varit bättre att köpa spelaren då?

* * *

Noterar att den gamla storklubben Röda Stjärnan uppges vara på väg att låna in Niklas Backman, 24, samtidigt som Aftonbladet påstår att han är närmare en engelsk klubb. Någon ”måste” ju bort bland AIK:s innerbackar även om jag inte vill förlora någon.

Backman berättade ju annars för min polare nyligen, närmare bestämt på Arlanda, att en flytt inte var aktuell nu då buden inte var tillräckligt intressanta, men sånt kan ju svänga ganska fort.

* * *

Kollade in Mörks Twitter nu på morgonen: ””Väldigt tufft beslut av Mohamed men Celtic gjorde klart att det var Elfsborg eller sex månader på bänken som gällde”. Något jävla alternativ måste han ju ha haft.

* * *

Min kompis Christian, eller ja en ungdom som tidigare hängde på min ungdomsgård, kommenterade det ganska bra i kommentarsfältet här i bloggen:

”Vill inte dra igång en debatt, men på vilket sätt kan man beskylla AIK för detta? AIK har resonerat helt korrekt enligt de riktlinjer man satt upp att inte låna spelare annat än i ovanliga fall där det är positivt för AIK. I detta fall skulle AIK behöva betala 500 000 svenska kronor i månaden (dvs. drygt hälften av intäkterna vi fick per match 2012) varav 300 000 till MB. Vad jag kan påminna mig om snackade Joakim om att Turina lyfter högst lön i AIK för närvarande och att denna skulle vara runt 100 000 eller strax ovanför (med reservation för fel). Hur rimligt anser du det vara att AIK skulle betala mellan 3 och 5 gånger mer för att låna hem en spelare än vad man betalar till den mest avlönade spelaren i klubben?

MB pratar själv om att han är ledsen och visst är han till viss del en svikare som valde CL-spel och högre lön framför AIK, men jag tycker snarare att vi har Celtic och Ellos att beskylla. Ju mer man läser om situationen ju större känsla får man om att MB har blivit blåst av tidigare nämnda. Om man dessutom tar sig tid att kolla på presskonferensen kan man se att MB verkligen inte ser nöjd ut. Tror aldrig att jag sett en så besviken/uppgiven spelare förut. Kan självklart vara ett spel för galleriet, men i och med att han gör uttalanden som ”Jag hade inget val!” & ”AIK är i mitt hjärta…” har jag oerhört svårt att tro det.

Hursomhelst, ta en titt på presskonferensen innan ni lynchar honom. Jag tycker inte på något sätt att han har agerat rätt, men det kanske inte fanns så många övriga alternativ.”

YouTube Preview Image

* * *

Elfsborgs plastsupportrar vet inte vad de får. En spelare av yppersta klass, men han behöver trygghet för att fungera. Kollar hur nervös han verkar vara på presskonferensen, hur han pratar om att han egentligen hade velat gå till AIK. Och det är klart att han hade velat det.

Han MÅSTE ha haft något alternativ till IF Ellos. Jag menar, att plocka apelsiner på Kibbutz i Israel hade varit ett bättre alternativ.

* * *

Nu blir det stranden. Tack för att ni tog er tid.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Helt oförsvarbart, Bangura

 1. Lindkvist skriver:

  Börjar med ”helt oförsvarsbart, Bangura” och sedan i slutet är det synd om honom

 2. rolle skriver:

  Jocke hall är jätteball

 3. Classee skriver:

  Hatade honom till en början med sedan gick det inte. Han är ju verkligen bekymrad över flytten och han älskar verkligen AIK! Jag är mer arg på Celtic, ellos såklart och Mörk! Bangura fick berättat för sig att det var bänken eller elfsborg för att rädda sin karrär. Kort varsel. Han tog det såklart med starka råd från agenten. De såg inte det långsiktiga alternativet att kanske låta Celtic sälja han och AIK köpa han så han får börja om och inte gå till en piss-klubb den här gången!

  Jag kommer bemöta Bangura med tystnad till annat kommer upp…

 4. Jerry skriver:

  Man har så gott som alltid ett val. Tydligen var Euroléague spel viktigare än att spela med AIK vilket jag kan på ett sätt förstå men i mina ögon är det ett svek av gigantiska mått. För min del så är MB persona non grata vars namn inte längre får uttalas i mitt hem.

 5. Älskar Gnaget! skriver:

  Förstår inte denna kalla inställning till MB (och andra i liknande situationer).
  MB har en bakgrund från en fattig tillvaro (vi kan inte ens ana) och hans yrke är fotbollsspelare, varför ska han då inte tänka på sin egna/familjens trygghet istället för oss knäppa supportar. Han gör rätt för sin egen del. Själv jobbar inom en hårt konkurrenskraftig bransch – även här måste man säkerställa sin egen trygghet. Varför ska en fotbollsspelare tänka annorlunda?

 6. Micke S skriver:

  Hur kan man bara sluta tycka om Bangura? Han är det bästa som hänt klubben i modern tid. Jag hann med Råsunda Stadion i 45 år och jag har aldrig sett en spelare som gått rakt in i truppen som han gjorde. Jag vill påstå att han ensam räddade oss kvar i Allsvenskan 2010, eller i vartfall gav en sån injektion i laget att vi med nöd och näppe höll oss kvar.

  Han och Tethe räddade vår ekonomi, Mouhamed kostade oss c:a 200.000 och genererade 20 miljoner tillbaka.

  Bangura har inte svikit AIK, tvärtom. När han inte får spela i Celtic gör han en bonussäsong i AIK, men det går inte att hålla på så i evighet.

  AIK har ingen möjlighet att köpa tillbaka honom, dessutom behövs han inte i AIK på samma sätt längre. Vi har fyra bra forwards och mittfältet ser bättre ut än på många år.

  Nu får han chansen att kanske visa upp sig i C.L. och på så sätt kunna gå vidare i en större och bättre liga. Alla gnällspikar verka glömma bort att det är Celtic som äger Bangura och de vill ha betalt, det råder inte Bangura över. Han är mycket tydlig med att det är AIK han vill spela i om han fick bestämma. Men vi (AIK) var inte beredda att betala det som krävdes. Jag personligen tycker fortfarande väldigt bra om Mouhamed Bangura, och jag hoppas att han får en bra karriär i sitt yrke som fotbollspelare. Men hoppas också att han gör självmål mot oss i våra möten

  Jag hoppas att när det här runnit av alla i BA m.fl. att vi skall minnas honom som den hjälte han är. Att alla visar honom respekt och inte kommer med några glåpord. AIK skall ha och förtjänar en respektfull publik, även om inte alla bra spelare kan spela med oss i alla tider.

 7. Erik skriver:

  Helt rätt av Jens och Björn, 10 miljoner för ett lån är på tok för mycket pengar.
  Tillhör även en av dom som är förbannad på hur man kan gå till en konkurrent som ellos.
  Ryktades även att han hade intresse från Norge.
  Ska många kort upp på bordet för att jag ska ändra mina tankar om ….

 8. jari skriver:

  En önskedröm är att Maestro går mot Banguras knän i debut matchen i Borås, så är hela denna soppa sedan ur världen, tillsammans med MBs karriär…

 9. Strandbergs Radiohytt skriver:

  Avgå alla som tycker synd om han..
  Klart som fan att det fanns andra möjligheter! Allt handlade om pengarna.. FFS

 10. Nejj skriver:

  Han säger att han älskar AIK, men ändå väljer pengarna i ellos. Låter det som att han älskar AIK för er som tycker synd om han? Han kunde valt att gå ner i lön så att AIK kunnat lösa affären eller gett fan på att ta en plats i Celtic även fast tränarna där inte tror på han nu. Att han dessutom fortsätter säga ”AIK i mitt hjärta” och blablabla gör mig bara än mer förbannad. Han ska ha hat varje jävla sekund han rör bollen i borås!

 11. Emil skriver:

  Inget påhopp alls här nu, Jocke, men måste förmedla detta:
  Att du inte kan respektera att Mohamed från Sierra Leone INTE väljer bort flera miljoner för att spela i AIK istället för i Elfsborg är ganska respektlöst av dig. Du tänker lika som många AIKare sorgligt nog.
  Skulle önska att du som ändå har många AIK-are som läser dina texter valde att skriva lite mer respektfullt. Tycker du använder lite samma publikfrieri som Björn Wesström utnyttjar i trängda situationer. Jag respekterar dina känslor men tänk på vad du skriver.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.