En titt tillbaka på 2012

Nu vet jag inte riktigt vad jag ger mig in på men… Tänkte försöka göra en liten tillbakablick på det bitvis fantastiska 2012. Ett år som tyvärr även innebar några besvikelser.

Det är en galet lugn söndag, den sista söndagen för året. Jag och Albin har precis sett hockeyfilmen ”Miracle”, har velat se den en tid och såg en bekant hylla den på Facebook. Tyckte att den var okej, men inte mer. Kändes som att den inte riktigt gick in på djupet, eller att karaktärerna inte kom fram som i klassikern ”Slagskott” – men så är det senare också en fiktiv historia. Och en komedi. Måste ses!

Nu sitter jag här med lite ångest. Bloggen måste ju uppdateras och med bara en dag kvar på året är det dags för en tillbakablick. Vad har varit bra och vad har varit anus? Ångest redan här, känner att jag kommer att missa en del. Men vad fan, alla behöver ju å andra sidan inte tycka som jag. Finns risk för att jag hoppar lite här…

Årets spelare: Per Karlsson.

Motivering: I ”Pertan” har vi inte bara en ur-gnagare, han är dessutom (i det tysta) en mycket bra ambassadör för klubben och AIK-stilen. Aldrig något gnäll trots långa perioder på bänken och när han kommit in har han verkligen levererat. Tidigare på säsongen skadedrabbad men av det visade han inget. Vilken fantastisk kille och vilken fantastisk spelare. Det finns bättre och dyrbarare spelare, men ingen förtjänar cred lika mycket som ”Pertan” 2012.

Bubblare: Finns förstås en hel del spelare som jag vill höja för deras insatser i år. Niklas Backman är en av dem, men jag måste välja Celso Borges. Vilken spelare. Vilken kille.

Årets mest otursförfölja: Alexander Milosevic.

Motivering: Vår blivande A-landslagsback och storstjärna åkte på två allvarliga skador i rad och fick säsongen förstörd. Trist då det var under en period som han jagades av utländska klubbar samtidigt som han utvecklingsmässigt är inne i ett viktigt skede.

Bubblare: Jag vet inte om någon varit otursförföljd i övrigt, inte vad jag kommer på såhär i rak arm. Skulle vara spelare #1, publiken, som inte fick uppleva ett SM-guld under sista året på Råsunda.

Årets bortaresa: Lech Poznan (Polen).

Motivering: Billig resa, billigt (eller gratis) boende, vacker stad (Warszawa såg jag mest av) och lokal öl i butik för två spänn. En mycket minnesvärd resa där AIK gick vidare i Europa League trots förlust. Betyget dras ner något för att jag inte hängde med polarna på stripp-klubb. Jag vet inte, jag känner inte att det ger mig något. Senast jag var på en var med falskleg i USA 1994 tror jag. Men det hade varit ett kul minne.

YouTube Preview Image

Bubblare: Nu var jag inte i Moskva som lär ha varit någonting extra. Rom/Neapel tyckte jag bara var sådär men det beror mest på att jag spenderade en rätt stor del av resan själv. Så jag måste säga Amsterdam/Eindhoven. Galet mycket folk, bra stämning och ett bra resultat (1-1). Bra fylla också. Och gratis boende på luftmadrass hos två nyfunna vänner eller gratis i en hytt i en skön husbåt.

Snyggaste målet: Alexander Milosevic.

Motivering: Det behövs ingen motivering till ”Alex” mål hemma mot GIF Sundsvall. Ojojoj.

YouTube Preview Image

Bubblare: Jag har sett alla årets mål på Youtube. Vi gjorde många snygga mål, men årets mål räcker. Detta är också en lagsport och vem som gör snyggaste målet, eller ens vem som gör det, spelar mindre roll.

Årets trevligaste: Celso Borges.

Motivering: Celso är lite som Jos Hooiveld var. En väldigt glad kille men som också kan vara allvarlig. Okej, tror holländaren var ännu allvarligare av de två, men så fick vi också väldigt bra kontakt under tiden han var här. Hur som… Costaricanen bjussar på många garv och ställer alltid upp när man vill snacka. En bra ambassadör för klubben och en spelare och människa som är öppen och alltid tar sig tid.

Bubblare: Många är väldigt trevliga, som Niklas Backman, Daniel Gustavsson, Martin Lorentzson och de flesta andra. Men jag måste välja andrekeepern Kyriakos Stamatopoulos för att han alltid, alltid kommer och går med ett leende och verkligen kan bjuda på sig själv. Kommer nog aldrig att glömma då han ”moonade” Celso då han intervjuades av Lukas Arndt (det finns med i bildspelet).

Hedersomnämning: Går till vd Thomas Edselius. Han besöker Norra Stå, han dricker öl med fansen på bortamatcher och är dessutom en väldigt trevlig herre. Aldrig någon stress, stannar alltid och snackar. Är han lika bra som vd så är han den bästa vi någonsin haft.

Årets avsked: Råsunda Fotbollsstadion.

Motivering: Det behövs inte. Jag har hängt på arenan 22 år och många andra har hängt mycket längre än så. Det kommer aldrig, aldrig att bli samma sak att spela på den nya nationalarenan även om vi helt enkelt får göra det bästa av situationen.

YouTube Preview Image YouTube Preview Image

Bubblare: Pontus Engblom (såld till norska Haugesund) och Mohamed Bangura (tillbaka till Celtic efter lån).

Bubblare 2: AIK:s ordförande Johan Strömberg. En mycket bra människa som kommer att saknas.

Årets bok: ”Nesh” – biografin om Nebojsa Novakovic.

Motivering: När man håller i denna ”bibel” är det lätt att förstå hur mycket av både tid och pengar som författaren Tommy Arvidsson lagt ner på denna skapelse. Här finns ALLT med om Nebojsa, inklusive många bilder, även privata. En sjukt tung bok. Den kan bland annat beställas hos Bokus (320 kr).

Bubblare: ”Här spelade vårt lag” av Henrik Kullberger. Också det en fantastisk bok med framför allt fantastiska bilder från det sista året på Råsunda. Ett måste för varje AIK-supporter som någonsin satt sin fot på Råsunda eller som vill veta hur det såg ut för oss som gjorde det. Läs mer om boken på Kullbergers hemsida.

Årets fegaste: Napolis supportar.

Motivering: Fega påhopp på AIK:are, inklusive barn, nere i Neapel. Knivbeväpnade as är vad de är. Jag förstår varför alla andra fans i Italien hatar dem. Neapel är en kriminell stad.

Bubblare: Napolis supportrar i Stockholm. Man såg inte många av dem på stan, de var för rädda för AIK:s ligister.

YouTube Preview Image

Årets ”Shit pommes”: Gnagarforum.

Motivering: Ingen hade väl trott att GF skulle lämna Svenska Fans och istället skriva på för en annan sajt, i detta fall Svartgul.se? Årets chock – i alla fall för internetgnagarna.

Årets tifo: AIK-Malmö FF.

Motivering: Den sista allsvenska matchen och ett tifo i världsklass. Kan inte bli bättre. Det bjöds på två tifon, ett i vardera halvlek. (Okej, detta valdes också för att jag hade två ganska bra filmklipp på det hela, många tifon har varit fantastiska.)

YouTube Preview Image YouTube Preview Image

Bubblare: Allt som AIK-Tifo gör är bra. Ibland lite enklare men alltid bra. Alla som gör något för att höja stämningen och bättra på läktarkulturen gör någonting bra. Stöd dem genom att sätta in en slant på deras postgiro: 189 65 49-1.

Årets supporterförening: Sol Invictus.

Motivering: Förra året valde jag Ultras Nord och en del kom fram till mig och påpekade att det var fel. Ja, kanske. Att jag i år väljer SI beror på att det känns som de gör mer för klubben (om än i det tysta) och för att de, såvitt jag har uppfattat, har en starkare koppling till AIK-Tifo. Inte för att någon av dem själva bryr sig, men jag känner att jag personligen har många fler bekanta/polare/vänner i SI, inte minst procentuellt sett. Det är fler i UN som har uppenbara problem med mig om jag ska jämföra de två ur ett personligt perspektiv (och då känner jag ändå många riktigt bra grabbar där).

Bubblare: Black Army. För att föreningen är öppen för alla och för att man försökt att organisera sig på läktarplats, precis som SI och UN.

Årets FUCK YOU: De som beslutat att AIK ska betala för polisbevakningen.

Motivering: Det är så jävla fel.

Bubblare: HIFDIF. Och Johan Croneman på DN. Mats Olsson. Alla bajare, gårdare, Änglar och Elfsborgs-supportrar. Och MFF. Skellefteå AIK. Robert Rosén. Anders Frisk. Jesper Jansson. Skåne. Söderstadion och Stockholms stadion. Janne Tauer. Hemmaförluster. Napoli-supportrar.

Årets nya ramsa: ”Födda till Gnagare”.

Motivering: En väldigt lätt ramsa som sätter igång många och som det blir bra tryck i trots att det är en växelramsa. Skön tempohöjning (och sänkning).

YouTube Preview Image

Bubblare: ”Här är vi på Norra Stå”. Egentligen en ramsa som jag på sätt och vis gillar bättre, men som ännu inte når ut till lika många i klacken och därmed inte skapar samma tryck. Än.

YouTube Preview Image

Årets fotograf: Jesper Zerman.

Motivering: Jesper tar fantastiska bilder. Inte nog med att han besitter den bästa och dyraste tekniken, han är även den bästa fotografen och tar sig verkligen tid att efterbehandla bilderna. Han slänger liksom inte upp någon skit. Jag önskar att jag haft samma kunnande och teknik som honom.

Bubblare: Det är ett gäng som tar riktigt fina bilder, som Anders H och Sami Grahn. Men ingen av dem syns lika mycket som ”Zperman” även om Grahn kanske tar ännu bättre bilder (jag får ståfräs bara av att se hans utrustning).

Årets förälder: Lee Baxters mamma Sandy.

Motivering: Träffade Stuarts ex-fru under ett par dagar på Karlberg i somras. En fantastisk och trevlig kvinna som la till mig som vän på Facebook. Varm och go människa.

Bubblare: Daniel Gustavssons mycket trevliga föräldrar (och en jättecharmig hund) och Alexander Milosevics roliga pappa Goran, en riktigt skön jugge. Några fler har jag nog inte träffat när jag tänker efter. Eller i alla fall inte som fastnat hos mig. Jo, Henoks pappa har jag träffat, trevlig herre han också.

Årets mest sponsrade: Lee Baxter.

Motivering: För många var det rätt uppenbart att jag fick en ny lur nyligen tack vare spons. Snäppet värre är dock Lee som uppenbarligen sponsras av FitnesGuru (antar jag att dom heter), det märker man rätt fort om man följer honom via Instagram, haha.

Bubblare: Alexander Milosevic. Det är sällan han lämnar Karlberg utan någonting från Nike på kroppen, även om han bara garvat när jag frågat om deras sponsring. Försökte faktiskt att få en sponsring av dem jag med i våras. Hur det gick? Fick inget svar. Tydligen är jag inte riktigt lika stor stjärna som ”Alex”, haha.

Årets besvikelse: Henok Goitom.

Motivering: Jag hoppas mycket på Henok år 2013 med en riktig försäsong i benen. Kom med en viss stjärnstatus och stora förhoppningar men levererade inte målmässigt efter lång skadefrånvaro.

Bubblare: Daniel Majstorovic. Härlig kille, verkligen (samma med Henok) men som inte heller han blev det där utropstecknet man hoppats på. Hämmades liksom Henok av en tidigare allvarlig skada. Martin Mutumba var också en besvikelse, blixtrade bara till ibland.

Årets mest petade: Gabriel Özkan.

Motivering: Åååh vad gärna jag ville att han skulle få chansen efter skadefrånvaron men icke. Sett till stjärnstatus iskallast i truppen 2012. Går till BP eller skolar om sig till frisör. Eller gympalärare.

Bubblare: Jag väljer bort spelare som Edward Owusu, Christian Kouakou, Sal Jobarteh och Nicklas Maripuu. Sett till tidigare speltid var årets näst mest petade Lalawele Atakora.

Årets petade besvikelse: Robert Åhman Persson.

Motivering: Ååh vad jag älskar den mannen. Han kan vara så bra, och vi alla vet att han under perioder varit mindre bra. 2012 tillhör ett av de åren då det tyvärr inte stämt för ”RÅP”. Om han gnällt? Inte då, han är inte den typen. Mycket hjärta! (Jag tror att han själv är mest besviken av alla på säsongen 2012.)

Bubblare: Nää…

Årets ungtuppar: Ibrahim Moro och Robin Quaison.

Motivering: Båda gjorde flera riktigt bra matcher under andra halvåret. Svårt att välja någon även om det är liten, liten fördel Moro som jag tror är den som kommer att gå längst av de två under normala förhållanden.

Bubblare: Njae. Skulle vara den evigt unga Daniel Tjernström.

Årets match: Miraklet i Moskva.

Motivering: Jag kan inte minnas någon match där AIK varit så uträknade men vunnit. En fantastisk insats som jag följde via en halvknackig rysk (?) piratstream på datorn. Alla bragders moder.

Bubblare: AIK mot djurgården, 3-0. Det var början på deras stooooora ras i allsvenskan.

Årets mat: Bakery & Spice.

Motivering: AIK:aren Gustav, ägaren av Bakery & Spice, har en tid tyckt att det råder dålig matkultur hemma hos mig och rätt nyligen fick jag en kasse med deras egna, fantastiska bröd. Jag och ”Abbe” älskar det. Ja, några brownies följde med också. Och så sponsrade de supporterlaget Råsunda FC under 2012.

Bubblare: Taco Bar. Jag kommer aldrig att sluta älska Nacho Deluxe. Ett hedersomnämnande till Pizzeria Rijeka i Aspudden där jag alltid äter en bra barnpizza + läsk för 50 spänn. Extra hedersomnämnande till Familjegrillen i Hallunda centrum som har landets bästa kebab.

Årets bloggare: Ja, gissa, haha…

Motivering: Jag vet inte, jag läser inga andra bloggar. Men jag kommer inte på många andra renodlade och enskilda supporterbloggare som är större. Eller, jag kommer inte på någon.

Bubblare: Som sagt, läser inte bloggar. Men Georg Süss för att han skriver kul (de gånger jag läst) och är en mycket skön lirare. Synd att han inte bloggat sedan augusti dock.

Hedersomnämnande: AIK Hockey.

Motivering: Ja, säsongen 2012/2013 levererar inte även om det börjar ta sig, inte minst publikmässigt. Men säsongerna innan dess har AIK Hockey visat upp sig från sin bästa sida.

…och så AIK:s extramaterialare Lars F, vilken kille! Många kring AIK som förtjänar beröm för övrigt.

Årets… Nej, nu orkar jag inte mer, nu har jag ordbajsat färdigt. Det här är ett typiskt sådant inlägg som gör att jag kommer att ligga sömnlös då jag kommer på sak efter sak att ta upp på listan. Men fuck it, nu orkar jag inte mer.

* * *

Det man helst vill glömma är poängtapp och även skitförluster mot små, betydelselösa föreningar som knappt någon bryr sig om. Det kostade oss SM-guldet.

* * *

Köp biljetter till AIK-Skellefteå på torsdag. Och följ mig gärna via Twitter. Och har någon ett jobb över?

* * *

AIK Innebandys kris blir allt tydligare. På söndagen föll man med 7-5 mot bottenlaget Mullsjö inför 756 åskådare. Mullsjö finns knappt på kartan. Var tillsammans med en tjej därifrån för ungefär 100 år sedan och mindre håla får man leta efter.

* * *

Har tusentals och åter tusentals bilder från 2012. Tog lite av varje till bildspelet ovan. Skulle kunna ha det mångdubbla, men då skulle nog de som läser bloggen via mobilen hata mig ännu mer.

Och varje gång jag tittar igenom bilderna påminns jag om hur mycket fantastiskt jag varit med om under året, både som bloggare och som AIK-supporter. Jag är lyckligt lottad. Alla roliga matcher, Årets Råttjävlar med Råsunda FC (som dock inte lyckades försvara titeln som istället vanns av Firman Boys), alla besök på Karlberg, roliga hockeymatcher och intressanta möten med människor.

* * *

Ni får väldigt gärna kommentera inlägget. Vilka tycker ni bör hyllas eller dissas? Eller tyck till om bloggen som faktiskt fyller fyra år (!) i vår. Fyra år av träningsrapporter, pinsamheter, misshandlar, intervjuer, kattstölder, fotboll och hockey.

* * *

Supporterlaget Råsunda FC startar snart upp inför säsongen 2013. Vill du vara med? Dra iväg ett mejl. Gäller både spelare och sponsorer.

* * *

…och tack till er som twittrar om inlägget (se knapp nedan).

* * *

Till sist vill jag förstås tacka er som följt mig under 2012. Ni som hyllat och hatat, skrattat och gråtit, de som kommit fram och tackat för en bra blogg, de gårdare som kallat mig för ”fitta” i samband med derbyn. Och de som velat fotograferas tillsammans med mig, hihi. Tack också till världens finaste Albin för allt tålamod och trevligt sällskap, inte minst på Hovet. Tack för att ni finns. Gott slut, fuckers.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till En titt tillbaka på 2012

 1. Thomas skriver:

  Bra som vanligt.

  Jag tycker att du borde nämna Jojje Liden i kategorin årets fotograf. 🙂

  Vore kul om du kunde närma dig hockey krigarna . skriva lite om träningar mm från ritorp.

  Annars ska du veta att du är uppskattat som bloggare.
  Kämpa på AIK

 2. HN skriver:

  Jag ser gärna även Robert Rosén under kategorin ”Årets fuck you”

 3. Joakim Hall skriver:

  Thomas: Jag gick på kvalitet snarare än kvantitet och där rår ingen på Jesper. Ja, han grejar båda kategorierna och som sagt.

  HN: Bra där. Finns säkert 1000 saker till att lägga under den ”titeln”, men visst hör han hemma där.

 4. Åke-UddevallaGnagare skriver:

  Riktigt bra och intressant läsning som vanligt.
  Tack för 2012.

 5. Hägersten skriver:

  Måste bara tacka för den mest läsvärda bloggen 2012!

 6. AIK söderort skriver:

  Nu tänker jag påpeka att det var ”fel” att välja SI. Vad säger du om det?

 7. Oscar skriver:

  Tack för en otroligt bra blogg Jocke! finns ingen som kan sammanfatta AIK:s år bättre än vad du just gjorde, Men tycker som en av kommentarerna här över påpekade att Jojje Liden borde varit en av kandidaterna till ” årets fotograf”. Och håller absolut inte med om att Henok goitom varit årets besvikelse, visst han har inte presterat som han skulle men han var bla. delaktig till att Celso kunde skicka in det avgörande målet mot helsingborg och många fler positiva egenskaper hos han.
  Ännu en gång Tack för din otroligt bra blogg! 🙂

 8. erik skriver:

  Goon och Shaolin soccer bör du se också nu i vintermörkret

 9. Vasse skriver:

  Tack för ett bra beskrivet AIK år 2012. Ser fram emot 2013 med nya utmaningar, arena, guld!

 10. AIK det räcker skriver:

  Sol Invictus och AIK Tifo är samma sak, endast separerat för att ekonomin ska vara skilld.

 11. Tumrazzia skriver:

  SI är väl mer en tifogrupp och UN en Ultrasgrupp? Eller har jag fel?

 12. Christian skriver:

  SI är Ultras. UN är Ultras. AT är en fristående Tifogrupp. Finns flera engagerade i AIK-Tifo, både från SI och UN samt andra grupper. SI är dock de som skapat AT och är logiskt nog ganska överrepresenterade.

 13. Joakim Hall skriver:

  Tack för alla kommentarer (och klargörande av min kompis Christian).

 14. Insatt skriver:

  Okej, då förklarar jag.
  Sol Invictus är en ultrasgrupp och allt vad det innebär. Dock består kärnan i AIK-Tifo av SI medlemmar och de som tifofixar är SI folk förutom när det är öppna tifofix.

  Så är det!

 15. Anneli skriver:

  Hej jag skulle så gärna vilja ha bild nr 6 på turina, går det att fixa:)

 16. Johan skriver:

  Gott Nytt, Jocke och tack för alla informativa inlägg. Om du planerar att komma till Västkusten (amerikanska) för lägret i Portland så får du säga till. Jag betalar gärna tillbaka i bira eller husrum för all bra och rolig läsning. Bor i San Francisco men det är bara en timmes flyg från Portland.

 17. Joakim Hall skriver:

  Anneli: Jag tror den ligger uppe på Facebook, men jag har inte kvar den i orginalstorlek.

  Johan: Tack, värmer. Men nej, hade det varit läger i Miami eller så hade jag kanske åkt. Portland känns för kallt. 🙂

 18. Fredrik i Tullinge skriver:

  Tack Jocke för dina ypperliga inlägg under året som gått !!
  Fortsätt på samma sätt under 2013 så man har nåt läsvärt att se fram emot !
  God fortsättning !!

 19. Joakim Hall skriver:

  Tack Fredrik, det värmer mycket. Jag tror att det här kan bli rätt bra när fotbollen väl drar igång…

 20. Pingback: Nytt år och grejer | 17124 Solna

 21. Hahava skriver:

  Insatt: SI själva har ju gått ut med att de inte är en Ultrasgrupp utan en AIK grupp?

 22. Insatt skriver:

  Hahava: Stämmer inte. Dock är inte SI beroende av att kallas ultras, de gör sin grej för AIK. Dock så bränner SI, de trummar, de leder klacken och har ett antal egna flaggor. På vilket sätt är inte Sol Invictus är ultrasgrupp då?

 23. Strandbergs Radiohytt skriver:

  Jocke keep up the good work..
  Hoppas du och Krabban får ett skönt 2013!
  Tack för allt.. Over and out

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.