Oh ja och oh nej

Vi var iväg och såg AIK:s bandyherrar förnedra Dif på Bergshamra IP. Efter det kom jag och Albin hem för att njuta av tre pinnar borta mot Modo, men det gick åt helvete.

Annandagen blev till en dag i AIK:s tecken. Under några dimmiga år följde jag dambandylaget (de var länge ett väldigt framgångsrikt lag och det var lite kult att följa dem) men jag har mig veterligen aldrig sett herrarna spela. Men på onsdagen nalkades det derby mot lillasyster Djurgården ute på Bergshamra IP så jag tänkte ”Varför inte?” och tog med mig Albin dit.

Först åkte vi till Slussen för att möta upp polarna Peter och Jesper, alltid trevligt med lite sällskap. Vi var hyfsat tidiga och hann således också käka lunch hos den rätt risiga bosniern som har hamburgerhaket strax innan man kommer till Bergshamra IP. Nej, det var inget vidare käk men fyllde sin funktion.

Mötte upp ytterligare några bekanta på plats. Och så var det ju det här med bandy… Jag menar, det är nog ingen vits att jag försöker att analysera sporten och spelet bandy. Jag tycker inte att det är någon überkul sport att titta på men nu var det ju AIK, dessutom mot våra värsta antagonister. Jag kan sträcka mig till att tycka att det var småkul och rätt trevligt. Men ”Abbe” och några andra tyckte det var skoj.

Efter någon kvart ledde Dif med 2-0 och redan här började jag snegla mot matchuret. Men sedan jobbade sig AIK in i matchen och min polare Christoffer Alberts (som jag inte hade en aning om spelade med AIK) satte 1-2. AIK hade ett par bra lägen att kvittera men 1-2 stod sig fram till pausen (man spelar 2×45 minuter, precis som i fotbollen).

AIK drog på sig många utvisningar, och samma sak för motståndarna. I andra var det dock inget snack om vilka som är bäst i stan (om man bortser från speedway-laget söder om Söder, andra klubbar har jag ingen koll på). Det hade slutat regna och AIK drog ifrån till 6-2 i en stökig och grinig match med många frislag och utvisningar åt båda hållen. Den som gjorde 6-2 var Alberts som därmed blev tvåmålsskytt, men ännu värre var Henrik Hermansson, 35, som stod för tre fullträffar. Matchen i division 1 östra slutade 7-3.

Det var annars rätt ballt att lagen bara har 2-3 avbytare. Roligast hade vi för övrigt åt de något mongoloida Dif-supportrarna. De fick höra ramsor som ”5-2, kommer ni ihåg?”, ”HIFDIF”, ”Samma klack som Bajen” och ”Djurgår’n, ni é sämst i stan”.

Och så var det ju det här med hockeyn… Gick in på Gnagarforum där jag visst startat lite kalabalik eftersom jag skrev ”Jewgården” tidigare under dagen. Där ”jew” är engelska för judar, och det tolkade visst ett par lirare som att jag var antisemitisk, att jag skulle ha någonting emot judar. Jag menade verkligen ingenting med det, men vissa människor ska ju vrida och vända på saker till oändlighet. Gissningsvis är dessa personer inte som jag som kan skämta om araber med araber, eller skämta om bögar med bögar (känner både araber och bögar). Nu umgås jag faktiskt inte speciellt mycket med judar, men gjorde jag det hade jag kunnat skämta med dem med.

Hur som helst fick jag i alla fall en länk till en stream så jag och ”Abbe” kunde se Modo-AIK. Några bekanta drog till O’Learys i Liljeholmen men jag kände att jag ville hem. Nu somnade jag förvisso under en del av matchen och fixade snabbmiddag under en annan del, men det jag fick se var inte så fantastiskt roligt.

Modo hade 17-5 i skott på mål i första, men det stod 0-0. Efter drygt halva matchen hittade Per-Åge Skröder rätt bakom en annars mycket duktig Daniel Larsson i AIK-målet. Med dryga minuten kvar av matchen slarvade Tobias Viklund som tappade pucken till Skröder som serverade Niklas Sundström till 2-0. Ridå.

– Vi kommer inte riktigt upp i det spel man behöver ha för att vinna på bortaplan. Vi måste bli mer distinkta och ta vara på chanserna, sa Kristian Huselius till C More.

Det blev 34-32 i skott på mål för AIK där ett av skotten tog i ribban. AIK hade väldiga problem med att överlista duktiga Bernhard Starkbaum i hemmakassen.

Vi har nu tio poäng upp till Frölunda som innehar åttonde och sista slutspelsplatsen. Det blir tufft, men det går. Se till att stötta AIK hemma mot Timrå nu på fredag. Själv jobbar jag kväll då, men det väntas mycket folk.

– Det ska bli otroligt kul! hemmastödet betyder mycket och ger energi till laget. Det finns ingenstans i landet som det är så svårt att spela som på Hovet när det är fullt. Vi kommer defenitivt vilja bjuda tillbaka, säger Anders Eldebrink till AIK:s hemsida.

* * *

Inte så mycket att orda om annars… På torsdagen blir det en del flängande, Albin måste ha både nytt pass och diverse sprutor inför resan till Thailand i januari. Och så är det ju en massa reor. Fan, det är lite tungt. Vill handla nya kläder men måste hålla i pengarna.

Egentligen borde jag dock köpa säsongskort till 2013 års allsvenska nu när jag faktiskt fick en hyfsad lön, men har en del utgifter framöver. Jaja, det ordnar sig, 1500 spänn till Norra Stå är ett helt okej pris.

* * *

Slängde upp lite större bilder på min sida ”Bloggen 17124.se” på Facebook.

* * *

Nu ska jag umgås med grabben lite, men tack för att ni tog er tid. Vi hörs. Men följ mig gärna via Twitter.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Oh ja och oh nej

 1. Dennis skriver:

  Reflekterade också över ”jewgården” men tänkte att det måste vara ett uttryck från naziskin-eran på 80-början av 90talet, eller?

 2. Bengt skriver:

  Joakim & Dennis >> Visst är det ett gammalt uttryck från skinskalletiden i BA, känns dock som att det kan vara dags att rensa ut rasistjargongen. Sen kan man ju skämta om vad man vill, men att isolerat och utan poäng kalla Djurgårn för Jewgårn framstår inte som ett skämt. Det finns bara en anledning att någon gör det och det är att man tycker det är förnedrande för djurgårn att bli förknippade med judar. Det i sin tur är rasistiskt, det är omöjligt att komma runt. Så i det här fallet så handlar det inte om vad man tycker är roligt. Okej, kanske tycker man rasistisk jargong är kul och det kan väl vara upp till var och en. Men då kanske man ska hålla det i kretsar där alla fattar att man skojar och inte drämma till med det på offentliga forum och i bloggar. Allt handlar om vad man vill förmedla. Vill man vara professionell? Har svårt att se Niva dra till med Jewgårn. Så snälla, banalisera inte rassesnacket. Sätt ett föredömme istället och våga avstå slentrianrasism, även på läktaren. Supporterkulturen skapar vi dag för dag, det finns ingen anledning att använda förlegat skitsnack bara för att det är nånslags skev tradition. Eller så kör du på som du vill, det är upp till dig såklart, men då får du stå ut med att det finns folk uppfattar dig som rasistsik och att du torskar en och annan läsare på vägen. Jag vet att det finns dom som kommer hacka på mig för att jag skriver det här och några kommer stödja dig för att du skriver jewgården, precis som på GF igår, men fundera gärna ett tag på varför just min åsikt skulle vara den mer provocerande. Svaret är tråkigt.

 3. Dennis skriver:

  Word Bengt, eller helt rätt där, som man sade på min tid. Har själv en polsk fru med judiskt påbrå. Tyckte mest uttrycket kändes… banalt, så att säga.

 4. Joakim Hall skriver:

  Bra svar. Som sagt, jag är väl avtrubbad. Tack och lov har jag väldigt sällan använt mig av uttrycket, men får väl sluta upp med det helt. Om inte annat för att jag ska på nyårsfest hos tre judiska bröder…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.