Kalabalik på Råsunda

Det blev lite kaosartat då Råsunda välkomnade folk att plocka med sig saker hem på söndagen. Enligt arrangörerna kom det mellan 5000 och 8000 personer för att ta ett sista farväl av nationalarenan.

På sätt och vis hade jag inte riktigt sett fram emot söndagen. Det var då jag, och många med mig, skulle ta ett riktigt farväl av Råsunda. Stolar skulle skruvas loss, gräset grävas upp, målnätet klippas sönder, skyltar plockas ner, brandskåp sparkas loss och ja, allt däremellan. Och det var precis vad man gjorde.

Själv skulle jag ha jobbat 11-15, men på väg till jobbet som kontaktperson inom en gruppverksamhet fick jag reda på att min kille inte skulle komma. Det var bara att vända hemåt igen och invänta avfärden till Råsunda.

Kom fram med någon timme kvar, portarna skulle öppnas klockan 14, och redan då ringlade sig kön ganska lång. Elitsupportern Leo Rubio hade med sig en bil med flak och en massa tunga, eldrivna verktyg för att få bort ”sitt” staket. Annars kom folk mest med skruvmejslar, tänger och hammare.

Med någon halvtimme kvar till öppning av Norra in mot Råsunda såg jag min polare ”Pato” stå i princip längst fram, och där stod för bövelen även turturduvorna Sandra och Patric. Perfekt för mig för slick som jag är ställde jag mig vid dem. Och nej, det innebar inte att jag tog något från någon annan, den första tiden inne på gräset gick jag mest runt.

Vid mittcirkeln låg det två stora ringar med AIK-plastpåsar som alla hade en bit av gräsmattan däri. Det var bara att plocka. När dom var slut började folk gräva upp egna bitar av mattan.

Det var galet mycket folk, och de första som kom rusade in. Efter att man hämtat ”sin” påse sprang många mot den södra läktaren och började klippa och skära i målnätet. Och jodå, jag fick en bit. Vet inte riktigt vad jag ska göra med den, kanske rama in det.

Träffade många intressanta personer denna söndag. De mest kända för er måste ha varit Nebojsa Novakovic och vd:n Thomas Edselius samt Valle Elivuori som tidigare var ordförande i Black Army. Kan ha varit under tiden jag var med i styrelsen, minns inte riktigt.

Enligt speakern var det cirka 5000 personer på plats. Min kompis Martin Olsson hade pratat med en AIK-representant som trodde på 8000 pers och på AIK:s sida på Facebook skriver man att det var 6000. Många var det i alla fall, fler än vad djurgården har på en del matcher i allsvenskan.

Så vad fick jag med mig? En del av målnätet var det ja, en kasse med gräs (som jag undrar hur fan jag ska få att överleva) och en rad med tre stolar från Norra mellan. Det var lite ballt att se Norra mot slutet, utan plaststolarna, för det såg nästan ut som när jag började gå 1991. Stolarna kom till EM-slutspelet 1992 och jag minns protesterna då, och ja, de tillhörande kravallerna.

Fick dock en sak till… Precis när jag skulle lämna Norra såg jag att någon hade hackat loss och delade ut lite delar från väggen i Ryttargången in på Norra, den i mitten alltså. Det fanns en bit kvar när jag kom fram, dessutom den största. Det blev en perfekt ljushållare att ha på vardagsrumsbordet. Så nu påminns jag om AIK och Råsunda varje dag. Påminns även om AIK Hockey varje dag då jag har Daniel Bångs hjälm inne i sovrummet…

Lyckade faktiskt snylta till mig skjuts hem. En av killarna som brukar hänga på ungdomsgården var på plats och berättade att hans mamma var på ingång med bilen. Perfekt eftersom de ändå skulle mot Hägersten.

* * *

…och samtidigt förlorade AIK jubileumsmatchen mot Linköping på Hovet. 1-2 slutade matchen sedan Erik Lindhagen satt det avgörande målet efter 16:56 av tredje. AIK försökte, tog ut målvakten Daniel Larsson samtidigt som Linköping samtidigt drog på sig en utvisning med halvminuten kvar. Jonas Liwing hade en ypperlig chans med sekunder kvar men gästernas Andreas Andersson räddade skottet efter en fin förflyttning i sidled (satt hemma och kollade piratstream).

– Det går nästan inte att komma närmare. Vi har lägen i den tredje perioden där vi inte tar avslut. Det fattas något framåt. Vi är mycket i deras zon, mer än vad Linköping är i vår zon, sa AIK:s kritiserade tränare Per-Erik Johansson till C More.

Jag kom hem efter ungefär halva den första perioden. Var ett tag sugen på att åka till Hovet, men var lite trött efter timmarna i Solna och dessutom överjävligt hungrig. De får mitt stöd en annan match (och så vet ni ju att jag ändå tycker det är roligare att gå när Albin är med).

AIK:s mål, som betydde 1-1, gjordes av Joakim Norström. AIK firade, på dagen, 50 år på Hovet. Synd att bara 4 235 kom för att bevittna det. Men jag ska inte kasta sten i glashus…

* * *

Kalabalik: Ursprungligen ett turkiskt ord för folksamling men som i dag betyder förvirring eller kaos, alltså på svenska. På turkiska heter det ghalabaliq och de har i sin tur lånat ordet från arabernas ghálaba, med samma betydelse.

Det var den gamle kungen Karl den XII som snappade upp ordet då han var i flykt till Turkiet efter det förlorade slaget mot ryssarna vid Poltava 1709.

Det svenska språket är såvitt jag vet den enda i Europa som tagit ordet från turkarna.

* * *

Tror kommande vecka är lugn. Är i skolan på tisdagen men än så länge har jag bara kvällsjobb på schemat (fyra kvällar förvisso). Har siktet inställt på att besöka Karlberg i morgon, måndag. I sådana fall kommer en träningsrapport och bilder under eftermiddagen.

* * *

Just det, mötte Thomas Edselius ja, han var på Råsunda tillsammans med sin son Anton och sambons hund. Tydligen en polishund och det hade vi lite kul åt, att hunden kanske skulle känna lukten av gammal huligan, haha.

Han var som vanligt väldigt trevlig Thomas Edselius, han stannade och snackade ett tag. Han berättade att det inte skulle bli några böter av UEFA för torsdagen på Råsunda. Tydligen var AIK till och med i farozonen för fyrverkerierna långt borta strax innan matchstarten mot Napoli, men UEFA-delegaterna hade förstått att det var sista matchen och så.

Vad kan då fyrverkerier har med AIK att göra? Faktum är att sådant kan tas upp, precis som när man tar upp att AIK-supportrar attackerar motståndarnas hotell mitt i natten. Det har inte med AIK i sig att göra men det finns ändå en koppling.

Bad om att få göra en intervju med Edselius lite längre fram. Det var inga problem, bara att jag skulle ringa eller mejla och bestämma tid. Härligt med en vd som är så tillmötesgående när supportrar har önskemål.

* * *

Någon frågade mig varför jag inte var på AIK:s fest på Restaurang Råsunda på lördagen. Jag sa som det var, den är för dem som jobbar ideellt för klubben och för dem som gör någonting bra för AIK. Vad jag gör? Det kan jag inte svara på, men hoppas att det är positivt.

Jag var istället hemma på lördagen, influensa eller en förkylning. Jag vet inte… Kvinnor pratar om att föda barn, de skulle bara veta hur tungt det är för en man att vara riktigt förkyld!

Såg annars filmen ”End of Watch” på lördagen. Stark rulle med mycket sköna karaktärer. Rekommenderas!

* * *

Trevligt att flera kom fram och tackade för en bra blogg, folk jag aldrig sett tidigare. I första hand killar i åldern 16-20 typ. Verkligen uppskattande, jag tycker ju att sånt är jättekul.

* * *

Till sist ett litet filmklipp. I ren tristess filmade jag ett klipp i väntan på att dörrarna in till Norra skulle öppnas. Jag, Pato, Sandra och Patric pratar här lite om Råsunda och vad vi ska ta med oss hem:

YouTube Preview Image

Jag är inte riktigt van vid att bli filmad, vet inte riktigt vad jag gör då, haha… Pato känns dock rätt trygg.

* * *

Annars galet många som sett mitt filmklipp på Napolis ultras, över 34 000 visningar vilket är rekord. De flesta visningar har gjorts i Italien.

* * *

Följ mig gärna via Twitter. Tack för att ni tog er tid.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Kalabalik på Råsunda

 1. Arne skriver:

  Kall publik på Råsunda idag!
  Tack ni som värmde mig med bengaler för sista gången på underbara Råsunda!

 2. Pelare 7 skriver:

  Jocke!

  Kan inte du fixa fram en intervju med Robert Limpar om hur man ska sköta sitt gräs? Råsundas gräs måste fortsätta växa mot himlen.

 3. Joakim Hall skriver:

  Pelare 7: Haha… Det var faktiskt en riktigt bra idé. Nu har han såvitt jag vet redan börjat jobba på Friends Arena, men det finns säkert någon annan att intervjua. Bra tips, ska kolla upp det i veckan!

 4. Hampe skriver:

  Tragiskt att så många valde att plundra råsunda istället för att stötta iskrigarna, avgå idioter.

 5. Joakim Hall skriver:

  Hampe: Alla gillar inte hockey, acceptera det. Jag har säsongskort men i dag passade det helt enkelt inte, för ibland blir det krockar här i livet. Det var sista chansen för många att få hem något från Råsunda så jag förstår att man inte ville missa det.

  Däremot hoppas jag att folk vaknar till liv nu och börjar släpa sina arslen till Hovet.

 6. Experienced skriver:

  Tack för en bra blogg men vad skall du skriva om nu när fotbollen är slut? Hockeyn är grymt profillös i år…. Klart man måste stödja våra hockeykrigare ändå men det känns så jävla trist att fotbollen är slut….. Europa spelet med bortamatchen mot PSV tillsammans med junior som topp har varit en höjdare! Kommer du skriva någotom fotbollen under uppehållet ändå?

 7. Joakim Hall skriver:

  Experienced: Du ska se att jag nog lyckas ordbajsa ihop någonting ändå, haha. Visst, spelarna är lediga i en dryg månad, men det är trots allt både silly season och försäsong från januari… Jag tror det kommer att finnas saker att skriva om.

 8. calle skriver:

  ”Hur ska det gå!? EM ’92!”

 9. Hampe skriver:

  Så jag ska acceptera 4200 på Hovet när dom behöver ”oss” som mest?
  Aldrig. Vakna! Vi kommer inte kunna håna hifdif för sina oubliksiffror när vi har 3-4 tusen på Hovet!!

 10. Joakim Hall skriver:

  Hampe: Jag tycker också att det är illa med 3000-4000 åskådare. Intresset och lagets spel avspeglar väl publiksiffrorna med kort sikt. Jag tycker också att det är dåligt att det kan komma 7000-8000 på en semifinal men inte på en seriematch. Har samma syn på fotbollen, där vi verkar ha en kärna på cirka 7000 supportrar och där det kan pendla mellan att vara 9K och 18K i seriematcherna. Ungefär så… Vad vill jag ha sagt? Vill folk gå så går dom. Det värsta är dom som sitter hemma och gnäller på GF på dåliga siffror samtidigt som det är match på Hovet.

 11. Rebecca Adnell skriver:

  Påsarna låg inte bara i två ringar, det var skrivet ’AIK 1937-2012’ också! (bild – http://rebeccaadnell.blogg.se/2012/november/tack-for-allt-alskade-rasunda.html) Chefen för IT Underhåll är gnagare, tror det var hans idé. Tyvärr hade ju folk inte direkt tid att lägga märke till det, men det förstår man ju. Det hann i alla fall dokumenteras!

 12. Joakim Hall skriver:

  Ah, tack Becks. Tänkte inte på det. Fina bilder!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.