Plundringen av Råsunda

Folk plundrade Råsunda riktigt duktigt i torsdags, jag har inte riktigt förstått vidden av det hela förrän nu efteråt. Finns det något kvar till oss på söndag?

När AIK i torsdags föll med 2-1 hemma mot Napoli var det sista matchen AIK spelade på Råsunda. Det kändes konstigt, riktigt konstigt. Inte så sentimentalt som jag hade trott att det skulle göra, utan mest av allt tomt. Jag vet att många dröjde sig kvar men eftersom jag själv skulle hem och blogga och sedan gå upp sju på morgonen dagen därpå stannade jag bara kvar för att hylla Råsunda med en tyst minut. Det var inte för mycket begärt, Norra Stå har varit mitt andra hem i över 20 år.

Visst, jag såg folk bära på säten, hela pallar, öltunnor (!) och skyltar men det tog någon dag innan jag förstod vad som hade hänt efter själva matchen, hur i princip hela Råsunda verkar ha plundrats. Det räcker med att läsa kommentarerna till mitt senaste inlägg:

”Ordningsstörningar? Efter att vi möblerat om hela norra kom snuten in och slog alla de såg med batongen. Jag fick ett slag mot mitt huvud som jag dock han ducka undan. Såg en person bli träffad och falla ihop på marken. Heja polismakten!” (Christian)

”Det var fullständigt kaos inne på norra efter matchen, man sparkade in kioskerna tog allt man kom åt, sparkade in landslagets källare och snodde tröjor , bollar , väskor, alla övervakningskameror vart söndersparkade. Sen kom polisen slog mot alla dom såg, en polis drog ner en 9-årig pojke och slog han med batongen, då kom brorsan fram och blev jävligt lack, förståeligt.” (Emil)

”Jag lyckades få upp en av dörrarna och tog kassaapparaten i kiosken. INGET är helt på norra just nu.” (Christian igen)

”Gick runt inne på Råsunda idag. Norra var nästan helt förstört, inbrott i förråd, kiosker sönderslagna, bänkrader sönderhopade, en del var bortskruvade. Brandsläckare var tömda, skyltar sönderslagna osv. Fortsatte till västra och där hade det röjts inne i restaurangen och stulits AIK-klenoder som tavlor, bord mm. Östra var också sönderslaget, betongtrappsteg bortslitna, klockan hade någon hängt sig med händerna och lyckats slita loss. Förråd var söndersparkade och tömda. Neonskyltar krossade.

Vaktmästarna var tvungna att röja upp allt och säkra det till på söndag så de supportrar som valde att vänta till söndag ska kunna få den möjligheten. Det finns i princip inga skyltar kvar förutom WC. Det såg ut som det varit krig. Det var en konstig känsla att se allt detta, mest sorgligt pga att det nu kändes verkligt att borgen kommer stå kvar nästa sommar.” (Gnagare)

”Christian: Är du stolt över ditt beteende? Sno kassaapparater, slå sönder och skända vårt Råsunda? Vad mig anbefaller tycker jag det är synd att polisen inte träffade och slog sönder skallen på dig, så som du gjorde med oskyldigt och försvarslöst material inne på Råsunda.” (ignore)

Hur ska man sammanfatta det hela? Ja, det känns förstås tragiskt att folk slår sönder saker till höger och vänster. Vem ska betala för all vandalisering i kioskerna? AIK som arrangör, kan inte tänka mig annat.

Får jag vara lite egoistisk så är det lite trist för oss ”vanliga” supportrar som hade hoppats få med oss något minne hem från Råsunda på söndagen. Det är också, förstås, ett ovärdigt avslut att slå sönder saker och, som ”Gnagare” skriver, röja inne i restaurangen och snott AIK-klenoder. Ja, förutsatt att det stämmer.

* * *

Noterade just att AIK:s Stefan Mellerborg kommenterat torsdagens händelser på Twitter: ”Försöker förtränga mina sista minnesbilder från Råsunda och vandaliseringen som pågick.Det var f*n inte ett värdigt avslut för bästa arenan.”

* * *

Har ni någonting att tillägga från i torsdags så använd gärna kommentarsfältet nedan.

* * *

Har försökt att hetsa folk att gå på AIK-Linköping på Hovet i morgon, söndag, matchstart klockan 16:00. Förutom att det är en viktig match så är det på dagen 50 år sedan AIK flyttade in på Hovet!

Det är oklart än, men jag kommer gissningsvis att jobba 11-14 på söndagen, sedan ut till Råsunda. Beroende lite på vad jag får med mig därifrån (om det finns något kvar) så får jag se hur det blir med Hovet. Jag menar, det är ju inte bara att ta med sig en stolsrad in…

Men… Jag hoppas att vi möts på Hovet. Fotbollssäsongen är i princip över och hockeyn behöver stödet.

* * *

Jag brukar inte våld och jag gillar inte våld. Jag tycker inte att våld i någon form hör hemma i samhället, men kan konstatera att många italienare fick smaka på sin egen medicin när man var i Stockholm, inte minst under onsdagen och torsdagen.

Hade inte de fega asen i Neapel behandlat oss gnagare som man gjorde så hade det nog varit rätt lugnt. Men istället attackerades gästande supportrar främst inne i city under två dagar. Inte ens Napoli-fans som satt och åt frukost kom undan.

* * *

I dag var jag, syster Mia och Albins mamma Linda iväg och shoppade lite (jodå, Mia finns med i bildspelet, från pizzerian). Det är typiskt en sån där dag då jag går runt och fnular och tänker på hur mycket jag ska skriva om här i bloggen. Men sedan jag kommit hem har det varit rätt tomt.

Spelarna har ledigt nu i helgen, men ska jag inte jobba på måndag är det troligaste att jag tar mig ut till Karlberg för lite fotografering och rapportering från AIK-träningen.

* * *

Tack till Charbel Hannouch, lagkamrat i Råsunda FC, som var snäll nog att skicka över lite bilder från Råsundas norra läktare efter matchen (se bildspelet ovan).

…och så kom jag på att just Charbel även skickade med en text då han skickade över bilderna till mig:

”Krister Nordin kom ut och snackade med supportrarna om att de skulle lugna sig i gången där dom kastade saker mot snuten. Han tyckte det var så jävla onödigt, att dom skjuter sig själva i foten, att det är grejer för tusentals kronor som förstörs och att det också handlar om förbundets grejer.”

Texten ovan är modifierad något. Men det var innebörden av SMS:et jag fick. Tack ”CH”.

* * *

Vill avsluta med några filmklipp från i torsdags. Filmningen av tifot gick bara sådär, vilket beror på att jag alltså stod nere vid staketet.

AIK-Napoli, sista tifot på Råsunda:

YouTube Preview Image

AIK-klacken sjunger ”Tjerna till landslaget”:

YouTube Preview Image

AIK-klacken sjunger ”Råsundas gräs”:

YouTube Preview Image

Napolis ultras anläder till Råsunda:

YouTube Preview Image

* * *

Prenumerera gärna på mina videoklipp på Youtube.

* * *

Tack för att ni tog er tid. Nu ska jag fortsätta denna gråa och trista lördag med att kurera min förkylning som är ”from hell”.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Plundringen av Råsunda

 1. Caroline skriver:

  Alltid lika intressant och trevligt att läsa din blogg, tänkte att jag nog får lämna ett litet ”hej” den här gången 🙂

  Jag ska inte till Råsunda på ”rivningsfesten”. Jag är för sentimental för att se en plundring av vår arena. Farsan ska dit dock, kanske han tar med något hem om han hittar. Jag är glad att jag inte bevittnade förstörelsen efter matchen då… Fan kan folk inte vänta? I mitt tycke är det en brist på AIK-hjärta att göra så, främst att sno och förstöra saker som man, med lite sunt förnuft, borde förstå är undantagna från de saker man får ta i morgon. Dålig stil, helt enkelt!

  I övrigt, Keep up the blogging & väl mött på Hovet & Friends. 🙂

 2. HoforsGnagare skriver:

  Någon stal våran banderoll på Norra Övre efter den tysta minuten.
  Det och all annan vandalism av Råsunda känns mycket onödigt!

  Vi hoppas att vi kommer att få tillbaka vår banderoll, men känns rätt så avlägset.

 3. madde skriver:

  Fy fan! Glad att jag gick å slapp se vandaliseringen.

 4. Norra skriver:

  Avsaknad av respekt gentemot så väl Råsunda som andra supportrar.

 5. Gnagare skriver:

  De som undrar om det med restaurangen är sant så bara fråga någon som jobbar för AIK!

 6. Filip Lamperud skriver:

  Hej, väldigt bra blogg du gör Jocke, fortsätt skriva så bra och kul som du brukar.

  Måste säga att det är jävligt trist att Råsunda blev vandaliserat. Jag gick ganska snart efter slutsignalen i torsdags då känslan efter straffen var riktigt dålig, sen när funktionären blev träffad av ett föremål kände jag bara nej jag kommer tillbaka på söndag om jag ska ha något. Nu struntar jag i det med och fokuserar på hockeyn bara, Råsunda får stanna som minne inom mig. Skulle säkert bli kontraproduktivt känslomässigt att åka dit igen och se ett sönderslaget norra stå.

 7. Christian skriver:

  Med risk för att bli allmänt internethatad, men jag tycker att det var riktigt bra att vi fick ”plundra” själva. På söndag hade man knappast få tagit vad man ville och folk som tog hem dörrarna, lamporna och även ölstopen hade ju aldrig fått dem imorgon (idag). Och ovärdigt avslut? På vilket sätt? Jag tycker det är mer ovärdigt att Camp Sweden med flera ska komma imorgon och hämta gräs och stolar från Vår hemmaborg som de har besökt 1 gång. Jag har kompisar som ska dit som ALDRIG varit på Råsunda men som ändå ska dit och hämta sovenirer. Nädu, jag tycker att avslutet igår var perfekt förutom att snuten avbröt oss.

  Förlåt för stavfel.

 8. Fruktprins skriver:

  Riktigt vidrigt det som hände efter matchen. Har folk ingen respekt alls? Slå sönder och plundra gamla Råsunda. Fyfan! Jävla idioter hela bunten. Nu finns förstås inget intressant kvar till de riktiga supportrarna. Kidsen har väl tagit allt.

  Grym blogg Jocke! Mer rapporter från träningar önskas 😉

 9. Anders skriver:

  Sorgligt att vandaler återigen drar AIK i smutsen.
  De som drar AIK i smutsen är per definition inte AIK:are

 10. Johan skriver:

  Plundringen efter var kanske inte så snygg, men inte ett dugg förvånande – med den känslomässiga urladdning som var i torsdags hade jag blivit förvånad om det INTE hade blivit plundring efteråt. Jag kan inte säga att jag är särskilt upprörd även om jag är glad att jag hann lämna innan det kom igång på allvar. Kommer själv tillbaka idag och hoppas få fatt i gräs och något annat som inte försvann i kalabaliken i torsdags.

  Nu tar vi med oss stämningen, stoltheten och kärleken till nybygget och gör det till VÅR borg. Åt helvete med landslag och husmaffior! Framåt Stolta AIK!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.