Jävligt svart söndag

AIK fick bara 1-1 mot Syrianska och därmed grusades gulddrömmen. På kvällen föll AIK Hockey mot Frölunda och det finns en bra beskrivning för denna dag: svart söndag.

Den som myntade ”svart söndag” var elitsupportern Leo Rubio. Jag vinkade dystert farväl på Hovet och beklagade mig över denna skitsöndag, och han kallade det just för ”svart söndag” innan han lommade ut från vackra Hovet. Men för att ta saker i rätt ordning så tar vi söndagen från början, den startade ju på Råsunda.

Inte mycket att orda om förmiddagen. Var på Kellys på lördagen (hade en dejt) och det blev väl bara 4-5 bärtz så jag vaknade tidigt och var rätt fresh. Det tog ett tag innan jag förstod att det var vintertid, men det var flera timmar kvar till matchen och inga problem.

Min vana trogen minglade jag lite med folk innan matchen. Var inte på innerplan och tog bilder eftersom den här matchen ville jag se ordentligt. Jag fick också se den ordentligt från Norra Stå – men det var fan inte mycket att hurra över.

Efter finfina 1-0 borta mot IFK Göteborg och lika fina 1-1 borta mot PSV så var man optimistisk i dag. Men det ville sig inte, och många annars så duktiga spelare var bleka. Och inte blev det bättre av att högerbacken Martin Lorentzson, som annars oftast varit bra i år, passade ex-gnagaren och ex-apan Sharbel Touma som kunde sätta 1-0 bara minuter före paus inför otippat få Syrianska-supportrar på den södra läktaren.

– Det är för dåligt. Det är en riktigt bedrövlig passning. Jag ser inte Touma bakom Moro där och han får till ett bra skott. Det tar jag på mig, sa Lorentzson till Eurosport efter matchen.

Anfallaren Henok Goitom, en av få som var okej i dag, skickade in 1-1 via en klack. Laget spelade dock inte nämnvärt mycket bättre efter det, och trots en viss press i slutet stod sig resultatet matchen ut. Och därmed fick vi supportrar stå kvar på perrongen medan guldtåget istället tog sikte på Borås eller Malmö. Pest eller kolera liksom, fast på något sätt har jag börjat avsky Elfsborg mer än Malmö FF för de är så plastiga. Klämkäcka jävla bönder som inte en jävel skulle bry sig om utifall de kommunstödda inte hade fått ett så starkt lag på plastgräset år efter år.

– Det är kört. Nu står det mellan Malmö eller Elfsborg, jag vet inte. Det kommer inte att bli AIK i alla fall. Det är så. Vinner man inte hemma mot Gefle eller Syrianska när det är fem matcher kvar så kan man inte vinna guldet, kommenterade Andreas Alm matchen.

Goitom (tror jag det var) fick ett mål bortdömt för offside och efter 86 minuter blev gästernas Omar Jawo frilägesutvisad (drog ner Goitom precis utanför straffområdet).

Jag har fått åka till Polen, Italien och Holland tack vare att vi kvalificerade oss för Europaspel denna säsong. Nu har man gått från guldhybris till att hoppas på att vi kanske, kanske tar en plats som kvalificerar oss för Europa nästa år. Om inte känns denna säsong som ett stort misslyckande, om man ser till allsvenskan. Speciellt som det är det absolut sista året på Råsunda.

AIK (4–5–1): Ivan Turina – Martin Lorentzson, Per Karlsson, Niklas Backman, Nils-Eric Johansson – Mohamed Bangura, Moro Ibrahim, Henok Goitom, Celso Borges, Martin Kayongo-Mutumba (Daniel Gustavsson 77) – Viktor Lundberg (Kwame Karikari 46).

* * *

I fredags gick AIK ut med att man sålt 19 000 biljetter till söndagens match. Okej… Så dyker 13 000 upp trots att det var strålande väder. Visst, det var kallt men soligt och fint. Det ligger en hund begraven här, helt klart.

Varför hävdar jag det? Jo, för det känns som AIK har en stomme på 8000-9000 åskådare som går på varje match, oavsett vad. Så kommer en hajpad match, och det dyker bara upp 13 000 trots att 19 000 påstås vara sålda – två dagar innan matchen.

Kanske försökte AIK bara hajpa matchen och drog till med en siffra, man kunde ju inte vet att så pass få skulle komma. Men ändå… Riktigt dåligt av alla som inte drog sitt strå till stacken. Kanske hade vi vunnit med 20 000 på läktaren i dag?

* * *

Var alla bakis efter lördagen och även veckan i Holland? Det var så sjukt dåligt drag på Norra Stå. Okej, matchstarten 13:00 är inte så jättesexig men ändå. Ett lag som krigar för guldet förtjänar bättre än så. Okej, kanske inte sett till hur man spelade, men ni förstår vad jag menar…

Samtidigt ska jag poängtera att jag inte är den som står och sjunger i 90 minuter, det orkar jag inte. Jag brukar hålla mig lite på en kant, på Norra nedre eller mellan. Men jag vet att vi kan så mycket bättre.

* * *

Efter matchen skramlade jag ihop det jag hade i fickan för att dra in till Solna Centrum och käka Nacho de Luxe på Taco Bar, en maträtt som är fucking magisk. När jag stod där i kön kom Simon Strand med en polare, så jag fick trevligt sällskap.

Skyndade mig i med maten med tanke på att AIK-Frölunda började klockan 18:00, men utan att tänka på att det slagit om till vintertid. Så jag skyndade mig till Hovet, bara för att komma fram 1,5 timme innan matchstart och utan att riktigt veta vad jag skulle göra fram till dess.

Drog in i Globens galleria. Gick fram och tillbaka, kikade lite i affärer och så. Och så gick jag där och mötte några lirare, och jag hörde den yngsta av dem säga ”Det var Joakim”. Så jag vände mig om och vinkade glatt till den unga killen som sagt det.

Gick vidare och tänkte inte så mycket mer på det, men så hade killen, som visade sig heta Markus, vänt sig om och kom fram till mig tillsammans med sin bror.

– Får jag ta ett kort med dig?, frågade han.

Självklart fick han det. Jag blev rätt paff. Det har hänt tidigare, det var två stycken i Holland men då var man ju lite på lyset och tänkte inte så mycket på det. Nu kände jag mig som värsta kändisen, som att jag var Martin Mutumba eller någon, haha. Jag gick därifrån med ett leende på läpparna, glad över att ha blivit igenkänd – och att någon tyckte det vore kul att synas med mig.

(Fast vi får ta en bättre bild nästa gång, den blev lite mörk och grynig. Bara att hojta till…)

* * *

Gick in rätt tidigt på Hovet, i brist på annat. Surrade lite med Jocke, polare från Norra Botkyrka-tiden, och som sedan länge jobbar ideellt för AIK Hockey. Mötte honom och Svenska Fans redaktör, trevlige Christoffer Bodin. Det är skojfriska lirare, vi hade rätt kul när vi stod där. Det var ungefär det roligaste som hände på hela kvällen.

Visst, AIK gjorde en helt okej första period. Man hade bara 11-11 i skott på mål och det var dåligt med tanke på att Frölunda drog på sig fem tvåminutare mot AIK:s noll. På en av utvisningarna satte Joakim Nordström 1-0 (assist till Fredrik Hynning och Jonas Liwing), det resultatet stod sig den första perioden ut. Svagt att bara komma upp i elva skott trots allt spel i numerärt överläge.

– Vi börjar jättebra och skapar mycket men sen tappar vi lite tempo, sa AIK:s Joakim Nordström till C More.

Till den andra perioden gick jag bort till Kids Zone, när AIK skulle anfalla åt det hållet. Faktum är att man ser jävligt bra där, om man sitter på den främre av två rader, man får en perfekt överblick över offensiv zon. Jag har bara glömt bort det, annars hade jag nog spenderat mer tid där.

Den väldigt defensive backen Fredrik ”Fish” Carlsson gjorde sitt första elitseriemål någonsin efter 5:46 av andra, assisterad av Broc Little och Esa Pirnes. Carlssons mål kom efter 102 (!) mållösa elitseriematcher.

Men ungefär där tog det roliga slut… Frölunda gick från 0-2 till 3-2 i den andra perioden. Förvisso kunde Mattias Janmark-Nylén (3+2 borta mot Modo senast) sätta 3-3, men i den tredje perioden gjorde Frölunda 4-3, 5-3 och 6-3. Det sista målet kom sedan Daniel Larsson lämnat målburen för att få in en extra spelare.

AIK vann skotten på mål med 34-30, men Frölunda var det bättre laget sett till tre perioder. Synd, vid seger hade AIK passerat just ”Indians” och lagt sig på slutspelsplats.

Daniel Larsson var för övrigt nere på jorden och räddningsprocenten slutade på mindre smickrande 82,75 denna afton.

* * *

Otippat många polare och andra AIK-bekanta som kom fram både på Råsunda och på Hovet och frågade om jag repat mig från Holland. Tydligen ska jag ha varit riktigt rund om fötterna där nere, haha.

* * *

Syrran hörde av sig i dag eftersom Albin är ledig från skolan kommande vecka. Hon frågade om vi skulle hitta på något, kanske gå på hockeymatch tillsammans på torsdag. Hockeymatch?, undrade jag. Japp, kopiorna Skellefteå AIK kommer visst på besök, det hade jag inte koll på.

– Jag har ju bättre koll än du. kan du skriva det i bloggen?

Såklart jag kan det. Jag tar alltid matcherna lite som de kommer. Först när (om) det vankas slutspel eller derbyn och liknande kan det vara bara att ha lite framförhållning.

* * *

Följ mig gärna via Twitter. Eller varför inte gilla min sida ”Bloggen 17124.se” på Facebook?

* * *

Jag tycker att det är starkt av alla som åker ner till Häcken-AIK kommande vecka. Hade det varit årets sista match så hade den lockat, men en torsdag efter att vi spelat bort guldet… Och jag har Albin… Nä, fotbolls-Sverige får klara sig utan mig denna afton. Jag kommer att befinna mig på Hovet istället.

* * *

Allt var faktiskt inte värdelöst på Hovet på söndagen. Anfallsmässigt såg det helt okej ut, även om man hade lite svårt att få in puckarna bakom Julius Hudacek. Kul också att ”Fish” fick göra mål, men ”tyvärr” är det här en lagsport och det kan inte på något sätt lyfta upp förlusten, inte för mig i alla fall.

Tittade lite på statistik från matchen. 18 utvisningsminuter för Frölunda och bara sex för AIK. Visst, man gjorde två mål i power play men det borde man ha kunnat utnyttja bättre.

Sedan har vi tekningarna… Frölunda vann dem med hela 48-15. Horribelt är bara förnamnet.

* * *

Hur var då klacken på Hovet? Den existerade i alla fall i första, men i andra tror jag att jag hörde den typ en gång, och tredje var inte nämnvärt bättre än första. Rätt mycket folk i klacken, men de led av samma syndrom som på Råsunda. Och vi på långsidorna var också jävligt svårflirtade.

* * *

Haha… Redan avsågade Örebro SK hemmabesegrade IFK Göteborg med 1-0. Efteråt krävde de tillresta fansen (cirka 300 till antalet) att få snacka med tränaren Micke Stahre och lagkaptenen Tobias Hysén. Allt som är dåligt för Sillarna är bra för mig.

* * *

Backen Christopher Aspeqvist, 22, lånas under kommande vecka ut till Södertälje SK i allsvenskan.

– Christopher behöver matchträning och det här är en bra lösning för alla parter, säger sportchefen Anders Gozzi till klubbens hemsida.

* * *

Hade på mig en Råsunda FC-tröja i dag och lägligt nog sprang jag på Danne som har RFC-sponsorn Safe Cooling. Visade upp tröjan, och han var imponerad. Vi kom muntligen överens om att de skulle stötta supporterlaget även 2013 och det gjorde mig förstås mycket glad. Danne själv var nöjd med den publicitet man fått och jag lovade ännu mer kommande säsong.

…och därför vill jag passa på att söka efter flera företagsledare med AIK-hjärtan som vill sponsra detta positiva supporterprojekt. Utöver Safe Cooling stöttades vi även av Shamrock, Co-Pilot, Stockholms Stadsmission, Westpeak, Instalia Skyltreklam, Notar, Lhådös Kakel, Panaxia, Saltsjöbadens Kakelbutik, Belysningsdesign.se, Bakery & Spice, Östertälje El och Smith’s Bil under 2012. Fantastiskt!

Även intresserade spelare är förstås välkomna att höra av sig. Intresset att spela med RFC är stort, kul att så många vill vara med och lyfta föreningen efter det svaga 2012.

* * *

Vi var alltså inte så många vare sig på Råsunda eller på Hovet, men ändå är vi ett gäng som kan stå rakryggade då vi såg båda matcherna.

* * *

Ska hoppa in och jobba extra på måndagen, börjar 9:30 (ska jobba med ungdomar med lite speciella behov, ett fantastiskt kul jobb). Blir att knoppa hyfsat tidigt i kväll, så tack för att ni tog er tid denna svarta söndag.

* * *

Tyckte nya ramsan lät lite seg under matchen, men nu när jag sett filmklippet på den ordentligt (verkar vara UN:s ramsa) så tycker jag ändå att den är skön:

YouTube Preview Image

Prenumerera gärna på min Youtube-kanal.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Jävligt svart söndag

 1. F skriver:

  Det är inte UN som kommit med den nya ramsan. Sen var det ju tokigt bra drag på den ramsan i Eindhoven……….För den som kommer ihåg.

 2. Classe skriver:

  Tycker inte inte vi direkt förtjänar guldet just som du skriver för att vi torskar mot gefle och syrianska hemma men man kan säga att domarna inte var på våran sida denna match som de vanligtvis inte är. (Nu kan inte alla bönder apor och bajenpundare påstå att vi är svffs gullegrisar…) Sen kan man alltid hoppas på att malmö torskar mot örebro, häcken behöver bara vi slå och att elfsborg spelar oavgjort två eller förlorar två (något sånt) Om man nu verkligen har hoppet uppe!

 3. Jag e inte bitter :) skriver:

  Är det nån ide att ha en klack när det knappt är några som sjunger? Varför tycker folk det inte är kul att sjunga längre? Vad gör alla på Norra som inte sjunger? Det finns 2 sektioner som är till för klacken av typ 42 sektioner och ändå ska så många in i klacken utan att bidra alls. Vad är poängen med det?

 4. Fiiii skriver:

  Jag tror knappast AIK mörkar antal sålda biljetter. Man räknar in alla säsongskort vilket är runt 10-11 tusen om jag inte är ute å cyklar. Sen lägger man till antal sålda lösbiljetter. Å med tanke på att årskortsinnehavare fick köpa 2 extra biljetter för 20 kr st var det säkert många som köpte biljett utan att veta ifall de skulle få med sig någon till matchen.
  Sen kan jag tänka mig att många stannade hemma för att det var lite kallt ute, istället för att dra på sig långkallingarna. Jag tycker verkligen det är dåligt. Vi har ju fler fans än såhär, å därför tycker jag att det är skamligt att så många stannar hemma som till och med HAR biljett till matchen. Seger mot Syrianska och vi hade haft riktig guldkant på tillvaron! Jag tror också 20 tusen på läktarna hade hjälpt, iaf vid ordentligt stöd från publiken. Nu kan man inte annat än ge klacken underkänt!!!! Syrianskas klick hördes dessvärre mycket mer än AIK-klacken. Det ska inte hända! En pluttig motståndarklack ska inte ens ha chansen att få en enda ramsa hörd!!!! Men istället fick man lyssna på ”Inget SM-guld till AIK” hela matchen igenom. Fattar inte att vi kunde acceptera det. Det är då man sjunger ännu högre, så att deras nidramsor inte hörs!!!!
  GRYMT DÅLIGT!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.