Hemma igen – överlevde Holland

PSV Eindhoven borta blev en hyfsat minnesvärd resa. Den hade blivit ännu mer minnesvärd om jag gått all in och gjort det man förväntas göra i Holland – men jag har lite gränser.

Då har man äntligen landat igen efter de fyra dagarna i Amsterdam och Eindhoven. Har redan redovisat för måndagen och tisdagen, och tänkte att jag skulle börja med onsdagen. Hade sovit hos min tjejkompis Carro som hade en extrabrits i båthytten hon hyrde. Drog ut på stan för att käka en pizza (kostade ofta från åtta euro för en sunkpizza, men hittade för fem). Plötsligt kom ”Skogen”, en av grundarna av Smokinglirarna, förbi så han gjorde mig sällskap.

Sedan mötte vi upp killarna jag egentligen skulle sova hos, Andreas Wedin och Marcus Noreby (tidigare kallade ”lirarna från Västerås”). Då var det eftermiddag och det var läge att försöka hitta en spritbutik till de två från Västerås. Det var lite roligt, men vi gick en längre tid utan att hitta någon butik. Till sist hamnade vi på en knökfull gågata, typ Drottninggatan, och ingen vi frågade kände till någon butik. Började tröttna på att gå så när vi gick förbi en smal gränd sa jag ”Killar, i andra änden ligger det en spritbutik”. Jag var tydligen övertygande trots att jag aldrig varit i just det området, men de köpte det, till och med när jag sa att jag gick på magkänslan.

Vi gick genom den smala gränden som var knappa 100 meter. Sedan när vi kommer ner till parallellgatan så kollar killarna till vänster. Och i den hörnan låg det en butik, haha. Det var nästan kusligt… Medan mycket kostar ungefär som i Sverige var spriten rätt billig, de köpte en ”sjuttis” för att dela på. Jag och ”Skogen” fokuserade på öl så det löste vi på vägen tillbaka till hotellet. Andreas och Marcus köpte även en back öl och en jäkla massa typ Red Bull.

Hamnade på det rätt trånga hotellrummet och började värma inför onsdagskvällen. En samlingsplats var utlyst, tror torget hette Leiden Plats eller något sådant. Det var bra, det låg fem minuter från vårt hotell och vi hade varit där kvällen innan. Det var ingen ”officiell” samling, utan ett spontant initiativ av någon eller några gnagare.

Vi anlände väl runt åtta, och vi blev ganska snabbt 30-40 gnagare. Ölen flödade och snart började AIK-ramsorna eka. Och det drog till sig poliser som slog en järnring kring AIK:arna, alla vanliga supportrar. En svensk supporterpolis var också med, han morsade då jag träffade honom i Neapel och även på tidigare resor. Hur som helst förklarade den holländska polisen att man skulle kolla leg eller pass på samtliga supportrar (oklart varför). Jag trotsade dem lite först och sa att jag inte hade något leg på mig och då sa de att jag skulle få åka med till stationen. Var lite sugen tills dess att de berättat att jag då skulle komma att missa matchen på torsdagen (vilken jag inte riktigt tror på, speciellt inte som ingen var misstänkt för något – men kände att det var dumt att chansa). En ung, snygg kvinnlig polis släppte dock ut mig så jag slapp bli visiterad och id-kollad.

Polisen förklarade att vi fick vara i grupper om max fem personer, annars kunde vi bli omhändertagna. Det var stadens borgmästare som hade gått ut med den ordern. Det är rätt sjukt egentligen, vanliga supportrar som bara vill ses och ta några öl. Men… Vad skulle vi göra? Vi var 4-5 personer som plankade på spårvagnen och åkte till Red Light District istället. Men jag var inte kvar länge alls, runt 22 eller 23 ringde jag min tjejkompis som bodde på båten, mötte upp henne och bad snart om att få låna nycklarna och gå och kvarta. Hade allt med mig till matchen dagen efter.

Vaknade upp skapligt på matchdagen och även denna morgon fick jag frukost på båten. Drog sedan iväg till stan igen och gick till en matbutik. Vissa köpte sexpack öl i vanliga tobaksbutiker för 150 kronor, medan jag köpte ett sexpack Bavaria för 30 kronor. I och för sig 33-centiliters men ändå. Mötte några gnagare på stan som meddelade att man var ett gäng som skulle ta 12:38-tåget, eller när det nu var det gick.

Mötte en del bekanta ansikten och de flesta hade köpt tågbiljetter. Dock inte jag, tänkte att det skulle gå bra ändå. Och det gjorde det. Konduktören körde förvisso ut AIK:are från första klass och kollade även några biljetter, men verkade sedan ge upp. Han kom aldrig till vår vagn. Resan var trevlig och det skålades som aldrig förr. Dock fick vi kliva av någon station innan Eindhoven eftersom tåget gått sönder. Men det var ganska passande, vi var några som passade på att springa och käka medan vi väntade på nästa tåg.

Hängde med ett gäng nyfunna vänner från Eskilstuna och Flen, typ. Vi letade efter samlingsplatsen och medan vi gjorde det sprang vi på Viktor Lundberg, RÅP, Daniel Gustavsson och Backman. Det var trevligt. Strax innan hade fyra grabbar ur Firman gått fram till det ställe där Eindhovens motsvarighet satt – men de hade inte verkat så sugna på att komma ut och dansa. Lite senare, när vi var tillbaka i området för att köpa öl, stormade 30-40 grabbar samma ställe, men holländarna vägrade att kliva ut och AIK:arna vände besviket om och gick tillbaka till samlingsstället bara några minuter därifrån. Grabbarna var noga med att inte förstöra fönsterrutor eller liknande, något en av dem upprepade flera gånger, att inte kasta något på fönsterna.

Det är lite svårt att uppskatta hur många som var på samlingen, men vi var många. Alla var där, från ultras och ”grabba” till julgranar och pensionärer (typ Urban). Sprang även på vår vd Thomas Edselius. Sedan kom Georg Süss rullandes med en militärgrön skåpbil, haha. Den var riktigt ball, och hade en inbyggd säng där bak. Eller det var en stor madrass där i alla fall minns jag.

Får passa på att tacka alla för trevlig sällskap där innan matchen, och de som bjöd på öl. En lirare, som jag inte minns vem det var, verkade nästan tycka synd om mig för att jag får leva så snålt hela tiden och gav mig 50 euro (!) vilket förstås var en otroligt schysst gest. Vilken kille!

Det blev lite väl många öl, i ärlighetens namn minns jag inte så mycket från själva matchen. Faktum är att jag till och med somnade en stund – oklart hur länge. Men än har inga bilder dykt upp, så det var väl lite diskret längst upp på läktaren. Klart är att vi, enligt rapporterna, ägde på läktarplats och ute på stan. Just det, när vi gick till matchen hamnade jag längst bak. Där fanns det en massa hetsiga poliser och jag fick 5-6 slag i ryggen med teleskopbatong eftersom man tyckte att jag, och flera med mig, gick för sakta. Tack för vänligheten liksom. Blev rätt arg, men visste att jag inte kunde göra speciellt mycket.

Inpasseringen till arenan minns jag inte riktigt, förutom att det var trångt. Har inget minne av hur det funkade alls, haha. Men in kom jag i alla fall. Jag vet, det är dåligt av mig att planera drickandet så dåligt. Det finns en anledning till att jag i princip knappt dricker något när jag åker på allsvenska bortamatcher. Men är man på Europaturné så är det lätt att det blir några öl för mycket.

AIK tog hur som helst en poäng. Matchen slutade 1-1 (AIK:s mål av Kwame Karikari), och att nå oavgjort borta mot PSV är mycket starkt.

– Jag är mer än nöjd med det här resultatet. Vi kom till en fantastisk arena och spelade mot ett av de bästa lagen i den här turneringen .Kolla bara på deras anfallsbesättning. De har landslagsmän från Holland, Belgien och Slovenien. Strootman är en av de bästa spelarna jag någonsin sett. I vårt lag har vi spelare som gjorde sin andra match utanför Sverige, så det var ganska tydligt att vi slog ur underläge, säger Ivan Turina till FotbollDirekt.

– Vi har absolut inte gett upp detta utan ska göra allt vi kan för att ta oss till nästa runda. Det är förstås ett långskott, men vi är idrottsmän och hoppet är det sista som överger oss.

Efter matchen delades vi upp. Vi var ett gäng som gick på det specialchartrade tåget tillbaka till Amsterdam medan andra stannade i Eindhoven. Det var glada miner på tåget, roligast hade vi åt Leo Rubio som hade en rosa gris med sig, som lät när man klämde på den. Folk var sjukt törstiga, själv gick jag och drack vatten på tågets toalett. Trots att man brukar uppmanas att inte göra det.

Resan tillbaka till Amsterdam gick bra, jag tror att jag slumrade till lite mot slutet till och med. Väl framme hoppas jag och lirarna från Västerås in i en taxi och åkte till deras hotell. Vi gick alla och la oss direkt, trötta efter en lång dag. Själv kvartade jag på min luftmadrass och det gick över förväntan att sova på den.

Gick upp sju på morgonen, tog en dusch, plankade på spårvägen och åkte till centralstationen. Eftersom man är dåliga på att kolla biljetter på tåget skippade jag att köpa en. Vore ändå svårt att kolla alla, då det var knökfullt där jag stod. Allt gick smidigt, och framme vid flygplatsen kunde jag konstaterat att jag bara bränt 60 euro under mina fyra dagar i Holland. Det är fan bra jobbat.

* * *

Lite besviken över att det blev en sån jävla fest på matchdagen. Tog inte så många bilder som jag brukar. (Edit: jade inte kollat igenom systemkameran, det blev en del bilder trots allt.)

* * *

Att bo med Andreas och Marcus var lite speciellt. Det roliga är att de delar lägenhet i Västerås, och de kan träta lite som ett gift par som tröttat på varandra, eller som syskon. Andres var den som gick längst. Det gjorde han när han kom ut ur duschen, med Marcus tandborste ”där bak”, haha. Det blev rätt dålig stämning då, och jag tror att Andreas i sin tur hittade sin tandborste i toaletten senare samma kväll.

* * *

Är man i Amsterdam förväntas man kanske göra vissa saker, som att gå på horhus eller röka gräs i coffee shops. Men nej, jag gjorde varken eller, jag jobbar faktiskt inte riktigt så.

* * *

Jag störs lite av att jag går i skolan en dag i veckan, det sabbar för mig som gillar att ta sista minuten-resor. Men så skulle jag vara ledig om ett par veckor och bad syrran försöka hitta någon resa. Så hörde hon av sig och frågade om ”matchen mellan AIK och Malmö FF var viktig eller om jag kunde hoppa den”. Dom är för roliga, tjejer.

* * *

Medan jag var borta föll AIK Hockey med 5-4 hemma mot HV 71. Bättre gick det borta mot Modo där 20-årige Mattias Janmark-Nylén gjorde tre mål och två assist (!) när AIK vann med 5-4. Övriga AIK-mål gjordes av Edgars Klavins och tidigare skadade Björn Melin.

Nu har AIK bara en poäng upp till Frölunda, och just de lagen möts på Hovet på söndag. Matchstart 18:00. Det blir en skön AIK-dag, då AIK tar emot Syrianska på Råsunda klockan 13:00.

* * *

Var lite tungt att ta 10-planet, men jobbar på ungdomsgården på fredagskvällen, vilket var den huvudsakliga anledningen. Kommer att vara lite trött, men vad fan… Det är bara att bita ihop.

Tack för att ni tog er tid. Har brådis iväg, har överseende med eventuella stavfel och liknande. Det blev lite hafsigt skrivet… Och förresten, följ mig gärna via Twitter.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.