Amsterdam – lite som Göteborg

Första natten i Amsterdam avklarad utan värre incidenter. Annars är Amsterdam lite som Göteborg, med spårvagnar, cyklister och prostituerade.

Tisdag 20:23. Var i skolan till klockan 14, sedan tog jag pendeln ut till Märsta för vidare färd mot Arlanda. Stationen innan Märsta heter Rosersberg och består i princip bara av skog. Precis som när jag skulle till Neapel undrade varför i helvete man ens byggt en station, och min Råsunda FC-kamrat Charbel Hannouch lät hälsa att det är för att det ligger en massa företag där ute. Okej, kanske bakom träden.

Åkte till terminal fem av ren vana, men tydligen hade KLM flyttat till terminal två (tror jag det var). Åkte i alla fall dit med transferbuss. Såg tre andra supportrar, fyra ”grabbar” och så var vi sex personer som tog en eller ett par öl vid gaten. Min Staropramen kostade 73 spänn. Ja jösses. Eller som Charbel Hannouch (igen) skrev till mig på Facebook: ”Där gick halva Jockes reskassa”.

Lite kul var att någon timme efter att jag skrivit på Twitter att jag åkt till fel terminal så kom det ett meddelande från Arlandas officiella Twitter-kanal där man skrev något om att man var glada för att jag hade tid på mig och han till rätt terminal. Blev helt paff, hade inte ens någon hashtag eller liknande. Vilken service!

Skulle ju möta upp de två lirarna från Västerås här i Holland, så de andra drog vidare mot Amsterdam city (och hordistriktet, men det är bara min gissning). Jag gick till informationen på flygplatsen, men det visade sig att deras system låg nere sedan i morse (!) så de kunde inte säga vilken gate de två lirarna kommer till. Frågade om hon inte kunde ringa någon, men icke… Gick iväg, kom tillbaka och försökte igen och då kunde hon helt plötsligt ringa. Och jodå, D62. Så där sitter jag nu… Och väntar, och väntar.

Flygresan ja, den gick bra. Satt mittemellan två slipsnissar med två timmar grejade jag. Somnade första halvtimmen, vaknade upp och fick en schysst ost- och äggmacka samt en miniflaska vin. Sedan skulle jag gå och nalla en till flaska längst bak i planet. ”Du behöver bara fråga” sa den manlige flygvärdinnan och syftade på vagnarna som man nyss gått ut med. ”Okej” tänkte jag lite skamset. Men när vagnen sedan kom bjöd man bara på kaffe och te. Ridå.

Fick i alla fall kakor, närmare bestämt åtta till antalet. Det är min charm antar jag… Sådana där holländska kakor som jag höjde till skyarna när jag reste med KLM till Italien i somras. De kallar dem för ”holländska våfflor” tror jag, men de är vanliga småkakor. Dock sjukt goda. Fullträff!

Nu är klockan 20:33 och de två lirarna ska vara här när som helst, förutsatt att jag verkligen sitter vid rätt gate. Sitter här på golvet som en jävla rugguggla eftersom jag måste ladda mobilen men ska ta och plocka ihop mina grejer nu. Återkommer på onsdagen (då även denna text publiceras).

Onsdag, 11:54. Jodå, de två lirarna från Västerås kom med Norwegian-planet från Stockholm. Med på planet var också ett antal människor från Black Army, det var tydligt att de var rätt många gnagare på planet.

Mötte upp Olle och Stoffe från Råsunda FC också och sedan tog vi tåget in till centralstationen (20 minuter, typ 45 spänn). Jag vet inte varför vi alla stressade med att köpa biljetter för när konduktörer kom frågade jag om han ville se biljetterna, men han bara suckade, svarade ”nej”, tillade någonting smålustigt som jag inte ens kommer ihåg vad det var och gick vidare i vagnen.

Olle och Stoffe gick åt ett annat håll sen, medan vårt hotell låg på andra sidan citykärnan. Taxi, buss eller spårvagn? Vi beslutade oss för att gå. Tog någon halvtimme, max, men det kändes lite längre eftersom det var mörkt, vi var lite osäkra på vägen och hade bagage att bära på. Efter en del om och men hittade vi hotellet och det var till glada miner som jag blåste upp luftmadrassen jag skulle sova på.

Nu känner jag att det här börjar bli långt… Vi gick i alla fall ut på stan runt 23 och hittade ett häftigt torg med en massa platser mitt på och mindre barer runt om på två sidor av torget. Köpte öl och drinkar (ölen kostar i alla fall ungefär som hemma) innan vi drog oss vidare och träffade Råsunda FC:s Max Schmekel av en tillfällighet (och senare också tränare Gabriel Pacheco), tillsammans med hans 8-9 polare. Jag hade gått upp kvart i sju på morgonen och var inte heltaggad så jag tog en av hotellnycklarna och lämnade alla. Men jag kom inte in på hotellet eftersom man var tvungen att trycka på en knapp och sedan uppge namn och rumsnummer. Jag failade, haha. Ringde upp Oscar men han svarade inte, inte heller på SMS. Samtidigt så jag dock att en tjej vid namn Carro, som visste att jag skulle sova på en luftmadrass, hört av sig och då hon bokat en koj på en båt som hade två sängar. Så jag drog till Red Light District och mötte upp henne på stället Casablanca.

Det mest spännande som hände där var att det var Black Army-folk på plats, det var kul att se lite fler bekanta ansikten (flera var från styrelsen). Inte mycket att rapportera, utan vi var kvar till stängning (klockan två) innan vi blev utkörda och drog till nästa hak. Hyfsad fart, men det är ju bara pubar och med övervägande del män. Ja, jag undrar varför det är så få kvinnor som besöker Red Light District…

Det tog 20 minuter att gå till båten jag skulle sova på. Hytten var sjukt liten och det var två slafar, men jag ska inte klaga. Carro är en väldigt trevlig tjej och britsen var bättre än min Kexchocklad-luftmadrass. Dessutom ingick det frukost, det var trevligt efter 4,5 timmes sömn. Vaknade ändå rätt utvilad eftersom jag valde att ta det lugnt igår.

Efter det tog jag den långa promenaden tillbaka till ”mitt” hotell. På vägen mötte jag Tobias Purkin och hans två polare som ett gäng försökte att råna sent i natt, inne på ett ställe. Ja, det var en lite rörig historia men de hade fått nog av det lite smutsiga Amsterdam och skulle dra till Eindhoven istället.

För övrigt var det en del Manchester City-supportrar på stan i går, de möter ju Ajax i Champions League i dag. På vägen till hotellet idag såg jag dem överallt. De är många här, helt klart. Kan bli lite rock’n’roll idag, ikväll och inatt med City-, Ajax-, och AIK-fans ute på gatorna.

* * *

Hur är Amsterdam? Fin stad men alla kanaler och gamla, ofta lutande hus i stadskärnan (det är väl byggt på sumpmark). Jag delar dock inte den liberala synen på droger, jag tycker inte att det är så fett att se folk sitta inne i coffee shops och röka på klockan elva på förmiddagen.

Annars är det mycket spårvagnar och galet många cyklister. Och så vet jag inte om de har lov eller så denna vecka, men när vi satt på uterserveringen igår reagerade vi på att en del barn som var ute och sprang efter midnatt var s unga som 12-13 år. Det var konstigt att se.

Det var riktigt skönt väder när vi anlände på tisdagskvällen, men det är lite kalla nätter förstås. Idag har det regnat lite men är rätt skönt klimat. De ska ha haft runt 18-19 grader i dagarna.

* * *

Tack för att ni tog er tid. Jag vet inte riktigt när jag får chansen att skriva igen. Gissningsvis sent torsdag kväll, efter matchen. Om jag pallar att sitta uppe, kan inte lova någonting. Planet hem går redan vid 10-rycket på fredag förmiddag.

Nu ska jag ut och hitta ett öppet wifi och dra i mig en pizza. Känns som en bra uppladdning. Just nu är jag inte så partysugen, men det kommer väl förhoppningsvis… Lite oklart vart jag ska sova i natt, men det löser sig. Tar nog med mig allt jag behöver för matchen i morgon då jag går ut i kväll så får jag hitta någonstans att sova.

* * *

…hittade inget wifi utan är tillbaka på hotellet. Vi fick med oss ”Skogen” så nu ska vi fyra börja grogga lite. Leidseplein verkar vara samlingsplatsen i kväll.

* * *

joakim@rasundafc.se

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Amsterdam – lite som Göteborg

 1. ante skriver:

  ”såna där holländska kakor” Haschbrownies? höhö

 2. MR Fill skriver:

  Det här är du när du är som bäst och läsningen som mest intressant!

 3. ante skriver:

  tja igen. när jag läser bloggen och vill blädra bland bilder så syns inte ”bläddrarknapparna”. man får lixom gissa sig fram. och det är lite jobbigt,går det at fixa?

  läser alltid från luren för övrigt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.