Viktor Lundberg bakom AIK-seger

Den kritiserade Viktor Lundberg såg till att AIK kunde besegra GIF Sundsvall genom att klacka in 3-2. Dessutom låg han bakom de två övriga målen.

Efter att AIK visat fin moral och vänt 1-2 till 3-2 borta mot GIF Sundsvall så leder vi allsvenskan, åtminstone tillfälligt. Elfsborg spelar kvällsmatch hemma mot Örebro, och Häcken spelar på måndagen, ”borta” mot IFK Göteborg.

Jag missade inledningen på dagens match på grund av jobb. Och jag är tacksam för att min kollega ringde och frågade när vi började eftersom jag helt glömt att jag faktiskt skulle jobba, hade jag vetat om det hade jag inte dragit till Söder på lördagen och druckit bärtz och shots med ”Skogen” från Smokinglirarna och hans kompis.

Bland annat missade jag då Daniel Gustavsson tacklade Robbin Sellin i ryggen då denne löpt sig fram i ett friläge, och inte ens träffade bollen. Istället fick jag se reprisen som C More visade och visst, jag hade nog inte protesterat om domaren visade ut kantlöparen.

Mohamed Bangura satte hur som helst 1-0 efter 18 minuter, fint framspelad av Viktor Lundberg. Tror det var AIK:s första farliga chans. Ari Skulason kvitterade dock för hemmalaget med en riktig jävla hästspark från 25 meter, i Ivan Turinas bortre kryss. En fantastisk spark och otagbart för Turina som annars gjorde flera lysande räddningar.

Emil Forsberg satte sedan 2-1 tidigt i den andra halvleken efter en liten soloräd inne i straffområdet, där det snyggaste var en vinklad boll som tunnlade Per Karlsson. Efter det var ”Giffarna” nära att göra 3-1 men Turina var med på noterna.

Viktor Lundberg har fått utstå mycket hat på exempelvis Gnagarforum och visst, han har bränt en del chanser nu när han fått chansen på slutet (i dag var Kwame Karikari avstängd). Även i dagens match sköt han utanför från nära håll efter en snygg boll snett inåt bakåt av Martin Mutumba, men han revanscherade sig själv då han först nickade ner bollen till Bangura som kunde göra sitt andra mål för dagen och sedan klackstyrde in 3-2 framspelad av Helgi Danielsson som spelade vänsterback istället för avstängde Martin Lorentzson.

Segermålet var en fröjd för ögat och tog en lite lurig väg över mållinjen då den träffade bortre stolpen först, åkte över till andra stolpen (!) innan den på allvar tog sig över mållinjen bakom Oscar Berglund.

Fantastiskt att se vilken moral laget visade upp, att man orkade resa sig, speciellt som man är inne i tufft matchande. Och i dag hade man lite flyt att inte ”DG” blev utvisad tidigt i matchen. Hemmalagets tränare var inte helt tillfredsställd med domaren.

– Han är under all kritik. Det är en dunderutvisning i början av matchen, han dömer ingenting, jag tycker att han är riktigt dålig. Är man ett litet lag får man allting emot sig. Hade det varit vi så hade det varit annorlunda, men det är så är när man är en liten klubb, sa en rasande Sören ”Snuffe” Åkeby till C More efter matchen.

– De är ju så jävla fega. Han kommer gå ut och beklaga sig i morgon att han gjort fel. Men det hjälper fan inte oss.

Andreas Alm tyckte i samma sändning att domaren Michael Lerjéus gjorde rätt. Även efter att ha sett reprisen.

– Lite axel mot axel och sedan lite in snett bakifrån, både i ryggen och i axeln, så att… det var bra dömt, sa Alm.

AIK (4-4-2): 27 Ivan Turina – 7 Helgi Daníelsson, 3 Per Karlsson, 2 Niklas Backman, 4 Nils-Eric Johansson (K) – 24 Daniel Gustavsson (91), 10 Celso Borges, 5 Robert Åhman Persson, 9 Martin Kayongo-Mutumba – 75 Mohamed Bangura, 28 Viktor Lundberg.

Avbytare: 11 Lalawélé Atakora (91), 6 Alexander Milošević, 8 Daniel Tjernström, 13 Kyriakos Stamatopoulos (mv), 20 Ibrahim Moro, 29 Gabriel Özkan, 36 Henok Goitom.

* * *

Cred till de tillresta AIK-fansen som lät väldigt bra. Ja, jag tror inte att jag hörde ”Patronerna” en enda gång. Och förresten, jävlar vilket löjligt namn på GIF:s supportrar.

* * *

”Good win!! Excellent attitude!! Thank you for the gift and the support!!” twittrar Celso Borges samtidigt som han visar upp en halsduk från Ultras Nord.

* * *

Bara 4019 åskådare på Norrporten Arena är ju bedrövligt. Speciellt med tanke på det fina vädret och för att ”Giffarna” kämpar för sin allsvenska existens. Och dessutom hade man Sveriges mest älskade och hatade klubb på besök.

* * *

Som någon ska ha skrivit tidigare om AIK-hjärtat Lundberg:

”Nä, vill inte se Lundberg i laget något mer. Han kan få ta på sig gnagisdräkten och lalla runt på Råsunda innan matcherna så att han kan glädja någon i alla fall.”

Många kappvändare efter matchen mot Sundsvall. Visst, spelare kan kritiseras, och även Lundberg har gjort några sämre matcher och framför allt missat klara målchanser, så är det ju.

* * *

Kommande vecka är viktig. Först och främst tisdagens demonstration, och så AIK-Rögle på Hovet på det. AIK är i sjukt behov av tre poäng och behöver vårt stöd. Jag drar med mig grabben både på protesten och på hockeyn.

Sedan på torsdag är det match i Uefa Europa Leaguedå Derek Boateng och hans FK Dnipro kommer till Råsunda för att bli förnedrade. Sedan på lördagen är det hockey igen då Växjö Lakers kommer till Hovet (på torsdag ställs vi mot lillasyster Skellefteå på bortaplan).

Och på söndag kommer Gefle till Råsunda… Galen vecka!

* * *

I dag vill jag hylla kollektivet AIK efter segern i Sundsvall. Har förvisso redan hyllat Turina och Lundberg men två andra som var mycket bra var Mohamed Bangura och Martin Mutumba.

* * *

Kampanjen för fler biljetter till PSV borta går vidare. Läser nu på Facebook:

”I morgon förmiddag överlämnas ett formellt brev till Nederländernas ambassadör Dr. Philip de Heer. Men en sak som inte fick plats i brevet är detta:

Glöm aldrig det vita brödet år 1944! Två svenska insatser som många kommer väl ihåg är dels biståndet med vetemjöl (”det vita brödet”) till den svältande befolkningen under den sista krigsvintern 1944-1945, dels svenska trähus och ett Röda korssjukhus efter den svåra översvämningskatastrofen 1953 – efter en insamling i Sverige som gav det för den tiden enorma beloppet 15 miljoner kronor.”

* * *

Skönt. Efter att ha tagit en seger är Djurgården tillbaka i förlorarspåret då man i dag föll med 3-0 borta mot Västerås. Ja, vi snackar hockey alltså.

…men synd bara att även AIK är helt under isen. Det måste det bli ändring på.

* * *

Nu… Vet jag inte vad jag ska göra. Kanske städa lägenheten, min son kommer i morgon. Tack för att ni tog er tid, vi ses på tisdag.

* * *

Tillägg: Elfsborg hemmabesegrade Örebro SK med 1-0. Gästernas lån från AIK, Alhassan ”Crespo” Kamara, spelade med ett AIK-svettband om armen. Bra där.

* * *

Målen kommer här… Notera UN-klibban på Turinas vänstra stolpe i början av klippet, haha.

YouTube Preview Image

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Viktor Lundberg bakom AIK-seger

 1. Jocke skriver:

  Nej, det var inget bra tryck på klacken idag, det var fullständig katastrof, först efter 3-2 som vi får godkänt. Tv måste gett dig en felaktig bild.

 2. Joakim Hall skriver:

  Åh fan. Jag reagerade flera gånger på att det var sånt bra tryck, det enda som hördes… Fast det var väl inget motstånd å andra sidan.

 3. Adam " HärnösandsGnagare" skriver:

  Måste hålla med Jocke, Dåligt tryck, men sega ramsor. Skulle dragit fler tempo ramsor.
  Dock efter 2-2 och framåt så var klacken tillbaka på riktigt. Vet inte om hamburgeförsäljningen störde klacken i första och halva andra.

  Dock jävligt skoj att få följa AIK bort fast hemma.

  Jävligt gött med 3 poäng!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.