Okej, sanningen om Black Army-råttan

AIK är vidare i Svenska cupen. Och så skrev jag galet om Black Army-råttans historia, vilket fick den gamle BA-ordföranden Gösta Mölleby att höra av sig med en intressant rättning.

Vi börjar med Svenska cupen… AIK besegrade Torslanda i en tidig omgång och Viktor Lundberg gjorde matchens enda mål, framspelad av Daniel Gustavsson. Detta efter cirka 37 minuter, enligt Charlee Mian som twittrade föredömligt via Blackbeats konto. Rekommenderas.

Själv hade jag svårt att följa matchen eftersom jag jobbade dag och sedan kväll på ungdomsgården, och det var full fart hela tiden. Roligast för egen del var när en ny kille såg mina Råsunda FC-byxor och sedan nämnde att han kände igen mig.

– Jag tror att jag har sett dig på Karlberg, sa han.

– Ja, men jag är där ganska ofta, jag bloggar om AIK.

– Ah, men jag läser ju din blogg! Visst är det dina bilder också?, sa 13-åringen.

– Visst är det.

Så där blev man kung direkt, haha. Nej men AIK förbrödrar, och jag kände snabbt att vi har mycket gemensamt. Hur som…

Roligast från matchen var förstås att Daniel Majstorovic startade och spelade i 45 minuter. Han ersattes av Robin Quaison i paus, så Robert Åhman Persson gick ner som mittback (notera att Niklas Backman är avstängd mot djurgården på söndag). Och det gick onekligen bra för ”Maestro”.

– Jättebra, vilken kvalitet. Vi har fått en kanonspelare. Allt gick enligt planerna och han såg mycket bra ut. Lugn, bra passningsspel, sa Nebojsa Novakovic till FotbollDirekt efter matchen.

Han berättade också att det var förutbestämt att ”Maestro” skulle spela en halvlek, det var inte så att han var skadad eller så.

* * *

Hockeykrigarna premiärspelar borta mot Timrå IK på torsdagen! Jag är alltså på ungdomsgården, men den matchen kommer jag inte att missa att hänga med på… Någon som tar bilder på plats och som kan dela med sig? Skicka gärna ett mejl i sådana fall.

* * *

AIK har tecknat ett tioårigt avtal med Friends Arena. Det gör att man kommer att spela där åtminstone till dess att jag är 48 år (jävlar!) om inget oförusett händer.

* * *

I fredags gjorde jag en intervju med Black Armys ordförande Daniel Wilhelmsson i samband med en kräftskiva. Vi var nog båda lite påverkade av alla kräftor och i när jag sedan renskrev intervjun blev det lite fel. Kanske hörde jag fel, eller så blev det bara inte bra i skrift, det spelar ingen roll vilket.

Men… Jag orkar inte kolla exakt vad jag skrev, men jag tror det var något om att Johan Segui tog in den klassiska Black Army-råttan i föreningen. Och det är förstås fel, den kom tidigare. Två äldre supportrar har mejlat mig om det. Och jag är GLAD över att jag hade fel, annars hade ni inte fått denna historielektion!

”Hej Joakim!

Läste din intervju med BA:s ordförande, en bra artikel som vanligt ska jag väl tillägga. Men vad jag och flera med mig reagerade på var när det sades att ”råttan” kom in i bilden med Johan S. Detta stämmer inte ”råttan” tillkom långt tidigare av två personer som du säkert vet namnet på. Och användes också tidigare eftersom den tillkom på 80-talet.

”Råttan” har ändrats i sitt utseende genom åren. Vet inte om du har sett den första. Den satt även inne på Råsunda en gång i tiden. Med texten” Må de hata oss blott de frukta oss”. Vet dock inte om den finns kvar på sin ursprungliga plats. Men skit samma.

Rätt ska vara rätt och det är inte mål om inte bollen träffat nätet som Nebo sa.

Svart/Gula hälsningar från ’Ankan’”

Väldigt intressant info, och bättre skulle det bli någon dag senare då gamle BA-ordföranden Gösta Mölleby också mejlade och tog det till nästa nivå!

Hej Joakim hoppas att allt är ok. Din intervju med Dane W har resulterat i att några gnagare från vår generation noll hört av sig till mig för att ta mitt minne till hjälp då historien du förmedlar inte är komplett. Så jag tänkte till, mindes och kom givetvis på att även nuvarande generation kan ha intresse av den del i Råttans historia som ni saknar som jag har.

För vår generation nolls del börjar Råttans historia med ett foto i någon kvällstidning i början på 80-talet (på Dala?) i omklädningsrummet bredvid en stor plansch med texten ”Må de hata oss blott de frukta oss” där Råttan var med.

Råttan fanns alltså ursprungligen på en stor plansch uppklistrad på en träskiva I AIK:s omklädningsrum under östra läktaren med de bevingade orden ”Må de hata oss blott de frukta oss” Den arga Råttan höll i en fotbollsplan vilket gjorde att ena handen var skymd dvs syntes ej.

Vi tyckte texten och Råttan var skithäftiga förstås och Roger Nilsson kalkerade av fotot eller möjligen på frihand återgav den. Grunden blev hyfsat bra men bilden var liten så den tålde med tanke på den ritutrustning Roger hade inte att förstoras, tror Rogers ”orginal” bara var några centimeter hög.

Så jag blåste upp den till en A1 på ritfilm i vårat labb på jobbet och snyggade till konturer med mera med en skalpell och fyllde i med t-tusch där det behövdes sedan drog jag ner den till till diverse format som därmed blev original. Den skymda handen/klon blev väl sådär. Så vad jag gjorde i labbet var att fota ”rådisen” på transparent film vände på skiten och fick då en spegelbild på den bättre originalhanden som jag monterade in på rätt plats.

Sedan blev det såväl klistermärken som tygmärken av ”Rådisen” under BA-åren 81-86 och var med i vår tidning BA-nytt. Och den blev väl på sätt och vis vår symbol då ingen gillade den fullständigt misslyckade ”Kalles Kaviar-gubben” som var den ”officiella” symbolen. Att det blev som det blev med den kan skyllas på pengabrist och tidsbrist vilket gjorde att detta blev enda alternativet. Vi beställde en ”hårding” som höll halsduken över huvudet och fick ”Kalles Kaviar”. Kan ju vara intressant att veta att då före allt vad tifo hette hade ”alla” halsduk och det mest effektfulla var då hela kortsidan på hovet som då var ståplats lyfte sina halsdukar med båda händerna över huvudet.

Vad gäller planschen vet jag inget om dess öde troligen försvann i samband med flytten till västra tyvärr. När och av vem planschen gjordes vet jag inte.

Har du frågor får du gärna höra av dig. AIK-häsningar Gösta Mölleby, ordförande Black Army 1981-1983”

Sådär ja, var verkligen skitkul att få en liten historielektion. Jag nämnde det nyligen, att jag skrev om ursprunget till BA-råttan i BA:s medlemstidning då jag jobbade med den typ 2003-2004. Ska leta upp den artikel nästa gång jag är hos farsan i Norsborg och återge den.

* * *

Min intervju med Danne Wilhelmsson blev i övrigt ganska bra tycker jag, om man bortser från det lite otydliga angående råttans historia… Läs den gärna ni som inte gjort det.

* * *

På tal om Norsborg… Farsan blev inte direkt eld och lågor i går då jag ringde och hörde om han kunde vara barnvakt till Albin tisdag-lördag eftersom jag ska till Neapel och se Napoli-AIK. Mest upprörd var han över att jag har så lite pengar efter en arbetslös sommar, haha.

Men vad fan… Jag ska inte gnälla, jag sitter med deg på banken om det krisar. Hur många gånger får man chansen att se Napoli-AIK? Jag kände mig tvungen att åka på den. Och så blir det förhoppningsvis till glädje för er med bilder och bloggrapporter.

* * *

Supporterlaget Råsunda FC… Så jävla dålig uppslutning. Typ 30 man i truppen, och vi får inte ens ihop till en startelva (!) på våra seriematcher. Vi har ändå hållit på sedan 2006 och har några riktigt bra eldsjälar och personer med stora hjärtan i föreningen, men det här kan bli sista året.

Till senaste matchen dök sex pers upp, och då snackar vi elvamannafotboll! Det är inte kul när det är såhär. Utan mig som sköter mycket, inte minst sponsorer, kommer föreningen att läggas ner och just nu ruttnar jag så förbannat mycket.

* * *

Jag saknar Karlberg, verkligen jättemycket. Nu har jag dock fyra veckors praktik i en skola i Enskede. Denna vecka jobbar jag kväll tisdag, onsdag, torsdag och fredag samt både lördag och söndag med en LSS-verksamhet (en verksamhet för ungdomar med speciella behov).

Det gör att jag missar dif-AIK på söndag. Jag är ansvarig för en kille, jag kan inte sjukskriva mig eller bara kalla in någon annan, eftersom jag är ensam med att jobba med honom. Signaturen ”Johan” gillade inte det.

”Obligatorisk närvaro är en Sak du ofta skriver i din blogg, gäller tydligen inte dig när det är sista och det viktigaste derbyt på väldigt länge. Hoppas du skäms!”

Jag skäms inte alls, jag kan tycka att det är viktigare att hjälpa en ung person när jag åtagit mig det. Sedan 1991 har jag missat derbyn under ett år, då jag pluggade i USA 1993-94. Jag har alltid tagit ledigt annars, men hur surt det än är att missa matchen så finns det ibland viktigare här i livet, i alla fall för mig. Att hjälpa en ung människa är en sådan sak.

* * *

”Island, Polen och Ryssland har fallit…”. Missa inte AIK-Alliansens nya kampanjsite inför det fortsatta äventyret i Europa!

* * *

Nu är jag stört trött efter en sjukt lång arbetsdag. Stöd AIK på söndag ni som kan, och glöm inte bort hockeyn! Det är lätt att man gör det nu när fotbollen röner stora framgångar.

Och följ mig gärna via Twitter så missar ni inga blogginlägg eller rapporter från Karlberg (när jag får tid igen).

Har inte pallat att korrläsa detta, ha överseende. God natt.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Okej, sanningen om Black Army-råttan

 1. Robin skriver:

  Känns som att Jocke är bland dom sista man ska klaga på

 2. Johan skriver:

  Du gör det grymt bra Joakim! Följer alltid din blogg, rikets vassaste supporterblogg helt enkelt.
  Ser framemot din Neapeltripp, Napoli – AIK kan ju bli en ordentlig klassiker. Vi gnagare som inte har möjlighet att åka ner är evigt tacksamma för att du är på plats och rapporterar så mycket du bara kan.
  Pazza Gnaget!

 3. supertoom skriver:

  Det finns en liten bild på Bernt Ljung på Råsunda framför nämnda råtta i 100-årsboken, sidan 126.

 4. Oliver skriver:

  Du sk väl om någon inte känna dåligt samvete… Jag kommer inte heller vara där. Tack vare att kärringen bokade våran Englandresa just då… Men vafan man måste ta det viktigaste först som du säger. Jag ska försöka fixa nån stream iaf och sitta o gapa för mig själv. Tack för ännu ett otroligt bra inlägg!

 5. Krossa DIF! skriver:

  Hur fan kan man gnälla över ett missat derby. Det drabbar bara än själv. Mycket värre alla ni som skiter i gefle, mjällby och liknande piss klubbar!
  Tack för en bra blogg också!

 6. Joakim Hall skriver:

  Bra punkt ”Krossa dif”. Alltså, jag är ju inte untouchable, jag gör också misstag och har aldrig påstått att jag är bättre supporter än någon annan. Tvärt om, det finns faktiskt många som lever betydligt mer för AIK, som åker på ALLA matcher osv. Ville mest få fram att det är lite obefogad kritik… Och som sagt, du har rätt. Det drabbar ju bara en själv. Jävligt surt känns det hur som helst. Men ibland har man gjort åtaganden i livet som man inte kan påverka utan att andra drabbas, och då är det bara att bita i det sura äpplet.

 7. Pingback: Black Army-råttan – fortsättningen… | 17124 Solna

 8. Pingback: Må de hata oss… | SVT:s politikblogg | SVT.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.