Inför AIK-Helsingborg

Trots en viss seghet lyckades jag ta mig till lördagens träning. Egentligen hade jag nog skippat den och sovit ut om det inte vore för att AIK tar emot Helsingborgs IF i morgon.

Var hos en klasskamrat och skulle plugga i går. Det började med en flaska vin, några öl på den lokala puben i Sundbyberg innan vi drog till kulthaket Garbos. Shit, jag har inte varit där sedan jag hängde med ett gäng ”grabbar” i 20-årsåldern, så det var inte direkt så jag kände igen mig.

Men jag måste ändå skriva om stället. På övervåningen, där vi slank in gratis, var det bra drag, en riktig nattklubb med mycket dans. Sedan gick i en trappa ner och det var fanimig fascinerande. Det var den mindre trendiga våningen och det verkligen slog mig vilken skillnad det kan vara på folk, på ett och samma ställe. Dom ”vackra” människorna där uppe och så andrasorteringen där nere. Korta, tjocka och mindre söta människor, där klädstilen hade hoppat tillbaka tio år i tiden och där man mer lyssnade på gamla schlagerlåtar. Jag var bara tvungen att skriva det, för det var en sådan stor skillnad!

Och så skriver jag det lite som en förklaring till varför jag kom sent till träningen. Hoppade ur taxin i Solna (min klasskamrat skulle vidare), chillade lite och åkte sedan till Karlberg. Tror jag var på plats kring 10:30 och dröjde mig kvar lite och pratade med ”Tjernas” trevliga son Alex – var inte så sugen på att gå ut då det regnade. Sedan kom Jacob från KomBo tillsammans med Gökhan och John, så då hängde jag med dem upp till planen där jag fick höra att man kickat igång redan klockan tio.

Trots att det regnat hela morgonen och förmiddagen var det många människor på plats, säkert ett 30-tal. Och efter en stund kom det ytterligare ett 40-tal personer i form av Firman. Det var lite oväntat, men de hade ett ärende som jag återkommer till.

Jag såg väl bara någon halvtimme av träningen och stod och tryckte under ett tak till ett cykelställ sydväst om träningsplanen, där folk med paraplyer dolde en del. Stod mest och snackade med bekanta och tog lite bilder. Alltid skoj att se Majsotorovic, Goitom och Bangura i full träning, men numera brukar jag ju mest fokusera på intervjuer som jag gör nere i klubbstugan, så jag brydde mig inte om träningen så mycket.

…men för att ta med mig något från träningen frågade jag två herrar, som för övrigt tackade för en bra blogg, om de noterat någonting speciellt. Och visst, båda konstaterade att Mohamed Bangura såg väldigt spelsugen ut och medan de andra började röra sig bortåt stod han kvar och nötte bollar med Nebojsa Novakovic. Det blir förstås oerhört intressant att se Bangura mot Helsingborg i morgon!

Rörde mig ner mot klubbstugan där ”grabbarna” hade samlats. Jag frågade en av dem om det var något speciellt man gjorde där, och tydligen gav man ledarna och laget flera lådor skumpa! En ”talesman” sa något om att likaväl som man kan få kritik när det går dåligt, måste man ha uppmuntran när det går bra. Det var skoj att se och höra dem prata med Alm och Tjernström, som såg mycket glada ut. Alm skämtade och hade sig, han är rätt kul när han kommer igång.

Efter det var vi inne i foajén, bland annat ett par journalister, Lukas Arndt, jag samt Jacob, Gökhan och John. Under tiden hade spelarna och ledarna genomgång inför AIK-Helsingborg i morgon inne i matsalen.

Efter den genomgången kom en av ledarna och ville prata enskilt med mig. Kort och gott fick jag reda på att jag är reporter och därmed inte kan komma och gå som jag vill inne i klubbhuset. Att det inte var något uppehållsrum, men att det var okej att vänta där om jag antingen var med Gökhan och kompani eller om jag avtalat någon intervju, men inte varje dag. Jag ursäktade mig och skyllde lite på att jag varit arbetslös i sommar. Men det handlar väl inte om det, det är bra att man säger ifrån och det är ju rätt – egentligen har jag ingenting där att göra. Jag har väl helt enkelt blivit lite för bekväm och kände mig lite dum, och det är ju bara att acceptera (och nej, det var inte Charlee Mian som annars är den som brukar ta upp saker med mig när det är något).

Ledaren nämnde förvisso att jag har bra kontakt med en del spelare och så, men antydde samtidigt att alla kanske inte är helt bekväma över att jag hänger där hela tiden. Inne i klubbhuset ska tilläggas. Som sagt, har blivit lite bekväm när Charlee Mian sagt att jag kan ta en kaffe eller som i går, när Majstorovic var enda spelaren där och han frågade om jag ville ha kaffe, klart att man sätter sig ner och pratar lite efter det. Faktiskt ett trevligt samtal, men det hör inte hit. Jag förstod att det varit skillnad om jag bara varit en engagerad supporter och inte reporter. Och igen, jag har full förståelse. Jag kan ju fortfarande gå på träningar och göra intervjuer men inte hänga i foajén varje dag. Fan, jag hade börjat vänja mig vid att känna mig som en del av inventarierna på Karlberg…

Som jag skrev innan lade jag inte så mycket fokus på träningen, tänkte fylla ut det med intervjuer. Nu kände jag mig dock lite nedstämd och tappade sugen att prata med någon, så jag drog hem istället. Innan jag drog plockade jag dock ut min kostym från Red Label/Tailor Konfektion som var levererad till Charlee Mian. Sjukt snygg, nu har jag samma kostym som spelarna och ledarna. Har testat den hemma, den sitter riktigt bra.

Innan jag drog kom Henok Goitom som skulle intervjuas av en tidning. Han hälsade glatt och lät hälsa att ryggen kändes bra. Det vore sjukt skoj att se ett inhopp mot HeIF på Råsunda i morgon men som han sa till mig i en intervju i dagarna är han noga med att vara i bra skick innan han vill spela, för sin och för klubbens skull. Sedan drog jag.

* * *

”Inför AIK-Helsingborg” heter ju dagens inlägg så… Hur är läget i Helsingborg? Duktige mittbacken Walid Atta är skadad, men tyvärr har HeIF hämtat in FC Köpenhamns Peter Larsson som ersättare. Han var väldigt duktig i fjol då man också lånade in honom och han nominerades till Årets back på Fotbollsgalan.

Läser ”HIF-bloggen” på Helsingborgs Dagblads sajt, där journalisten Tomas Nilsson tagit ut sin elva till morgondagens match (4-4-2):

Pär Hansson – Christoffer Andersson, Peter Larsson, Joseph Baffo, Jere Uronen – Mattias Lindström, May mahlangu, Ardian Gashi, Alejandro Bedoya – Nikola Djurdjic, David Accam.

Mattias Lindström var skadad men fick hoppa in i matchen mot Celtic senast och väntas alltså kunna starta. Utöver Walid Atta är det skador på Loret Sadiku, Thomas Sörum och rutinerade Erik Edman.

– Det är viktigt att vi klarar av att landa i vardagen igen. Europamatcherna har handlat en hel del om mental anspänning. Framförallt matcherna mot Wroclaw var jobbiga då det var nyckelmatcher för att får Europaspel på det ena eller andra sättet, säger Åge Hareide till HD.

I AIK då? Vi kommer närmast från den FANTASTISKA 2-0-segern borta mot CSKA Moskva, vilket gör att vi liksom HeIF är klart för gruppspelet i Europa League. HeIF kom dit efter att ha åkt ut CL-kvalet mot Celtic. Notera att CSKA är ett bättre lag än skottarna.

Någonstans tänker man ju att torsdagens match ska ha tagit luften ur spelarna, men det finns mycket rutin i truppen och jag tror att man är tillräckligt professionella, både spelare och ledare, för att inte bli påverkade. I alla fall inte på ett negativt sätt.

Det är svårt att sia om hur laget kommer att se ut. Utan att alltså direkt ha sett dagens träning skulle jag tippa på följande elva: Ivan – Lorentzson, Backman, Pertan, Nisse – Lalawele, Borges, Quaison, Mutumba – Karikari, Bangura.

Kanske, kanske ett inhopp av Goitom. Alexander Milosevic är definitivt borta och Daniel Majstorovic har jag lite svårt att se på planen trots att han tränar för fullt. Det känns för tidigt, och vi har redan en väldigt stark backlinje.

* * *

Jag vet inte vad som hänt på sistone, men det känns som att det står ”information” i pannan på mig, haha. Just efter succén i Moskva har ovanligt många hört av sig via Facebook, Twitter, mejl och till och med SMS med frågor om och när laget tränar, när biljetter släpps till matcherna i Europa League och om det blir några organiserade resor. Snart får AIK Fotboll gärna anställa mig på deltid… Fick en mycket fin kommentar från en Andreas om just det efter mitt senaste inlägg:

”Bra jobb som alltid, sluta aldrig med det du gör. Dags för Gnaget att anställa dig, en eldsjäl som dig borde få betalt, inte bara i positiv kritik utan även i dineros. Tjata lite på ledningen vettja! Ses på Råsunda/Hovet.”

Ni vet ju att jag är svag för smicker, och det är alltid bra att få feedback, positiv som negativ. Jag har ju en tid sagt att jag är för stämplad som supporter men det är samtidigt som jag svarade: kan Johan Segui med sin barnskötarutbildning gå från Black Armys ordförande till Hells Angels och vidare till att bli ordförande i AIK Fotboll så är väl ingenting omöjligt, haha.

Men nej, jag tror inte att det kommer att hända… Angående alla frågor jag fått på sistone försöker jag svara alla (kan hoppa över en del på Twitter, då jag tycker att svaren är så självklara, ibland undrar jag om folk bara vill bli omnämnda). I övrigt gäller det att vara ödmjuk.

* * *

Är förstås sugen på Napoli borta i Europa League. Polare har bokat flyg via Rom (tåg till Neapel tar mellan en och tre timmar tror jag det var, beroende på hur mycket man vill betala). Billigaste flygstolen jag hittade kostade cirka 2200 kronor och gör att jag inte kan åka, har helt enkelt inte råd.

Blir intressantare med PSV Eindhoven. Men enligt en annan polare kostade resan han hittade 2500 kronor. Hoppas det kan bli ett chartrat plan.

* * *

Wow. På lördagen hade AIK sålt drygt 25 000 biljetter till den sista allsvenska matchen på Råsunda, hemma mot Malmoe FF. Köp biljett fort som fan om du inte redan gjort det.

* * *

Ibrahim Moro har rakat skallen. Tog ett tag innan jag såg vem det var.

* * *

Tänkte dra på dagens boksignering i AIK-shopen, där Nebojsa Novakovic och Tommy Arvidsson skulle signera biografin ”NESH”. Men det var samma sak där, tappade lite sugen.

Kanske ska man ta en paus från Karlberg i någon vecka. Känner att det styr mitt liv lite väl mycket också, och jag skulle nog må bra av att ligga lite lågt en tid. Har den del att göra i skolan också, som blivit lite lidande.

* * *

AIK-Helsingborg, söndag 15:05 – Obligatorisk närvaro!

* * *

Gilla gärna min sida ”Bloggen 17124.se” på Facebook.

* * *

Ett ”krya på dig” till Axel Jägestedt som tyvärr bröt nyckelbenet när supporterlaget Råsunda FC föll med 4-2 borta mot Sudamerica FC på fredagen.

* * *

Även om jag inte intervjuade någon spelare i dag pratade jag ju både med Daniel Gustavsson och Celso Borges i går. Dom intervjuerna hittar ni här.

* * *

Helt sjukt att AIK är i Europa League! Ofattbart… Svårt att jämföra med Champions League-matcherna 1999 för oss som var med då, men det är förbannat stort. Segern mot CSKA var bland det största jag varit med om, rent känslomässigt (och då var jag på Malmö Stadion redan då vi tog guld 1992).

* * *

AIK Hockey förlorade med 4-1 mot Modo i SCA-cupen i Sundsvall precis. Gnagets mål gjordes av Björn Melin. Skotten? 34-33 i AIK:s favor.

För övrigt undrar jag när mitt säsongskort dimper ner i brevlådan. Det är fan inte långt kvar tills säsongen drar igång.

* * *

Fick höra att Johan Mjällby med familj har lite hemlängtan…

* * *

Kanske jag sa, men bilderna i bildspelet är från Karlberg i dag. Och ett par andra bilder.

* * *

Tack för att ni tog er tid. Återkommer efter söndagens match då jag kommer att vara på innerplan och fotografera. Hoppas jag hinner till matchstart, jobbar 11-14 i Fruängen.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Inför AIK-Helsingborg

 1. Johan skriver:

  Du gör det grymt bra Joakim. Tappa inte sugen och bli inte för emotionellt inblandad inne på Karlberg där spelare & ledare måste få andas och förbereda sig på bästa sätt inför kommande viktiga matcher i sin alltid vanlig ordning.

  Du lägger ner mängder med tid på din blogg och vi är väldigt många supportrar som är tacksamma för det. Men jag förstår självklart att du behöver få tid till annat, det behöver vi alla vid sidan av AIK.

  Fortsätt den fina rapporteringen från Karlberg så mycket du bara orkar och hinner med.
  /En tacksam supporter

 2. Joakim Hall skriver:

  Tack Johan. Ja, jag har alltid varit lite känslig, jag vet att lätt tar åt mig av saker och ofta tänker det värsta så fort det är något. Blev bara lite tagen av samtalet och fick lite dåligt samvete, började tänka om många tycker att man är en jobbig jävel hela tiden. Och då är det liksom inte kul att vara på Karlberg. Så ja, det blir ett litet break. Ja, det behöver andas. Tack igen.

 3. Christer skriver:

  Halloj!Tycker att ledaren som sa åt dej gjort helt fel,du är våran(Fansens)länk till allt(mycket iaf) som händer med gnaget å då framförallt på karlberg.Så länge som du inte för vidare några hemligheter som missgynar AIK så är du viktig för oss som läser dina inlägg och intervjuver där.Senaste året så har du mognat otroligt mycket när det gäller dina intervjuver och dom är riktigt intressanta att läsa.Hoppas att du fortsätter ta dej till karlberg i fortsättningen också.Mvh C.H

 4. Joakim Hall skriver:

  Christer: Tack. Jag är lite löjligt, det handlar ju i första hand om att jag inte ska gå in i klubbstugan. Jag får sitta utanför och uggla, det är väl inte svårare än så (även om det blir jobbigt när det blir kallare framöver). Jag tycker ju att ledaren har rätt, men det är alltid jobbigt när man råkar ut för ett ”allvarligt samtal”. Speciellt som jag alltså fick intrycket att vissa tycker jag är lite på. Som sagt, har blivit lite för bekväm… (Det var för övrigt en spelare som frivilligt gav mig pinkoden till dörren in, det har väl också gjort att man känt att det är okej att gå in.)

  Ska inte vara drama queen… 🙂 Även om samtalet var allvarligt så är det ju inget allvarligt som har hänt, bara att jag får följa samma regler som alla andra.

 5. Johan skriver:

  Tycker (och har alltid tyckt) att Andreas Alm är jälvigt lik Alan Harper i serien Two and a half men

 6. Joakim Hall skriver:

  Haha… Vissa liknelser, det kan jag köpa. ”Jävligt lik” är väl att ta i… 🙂

 7. Affe skriver:

  Själv lyckades vi lösa flyg till Amsterdam + hotell två nätter för fyra pers till priset 1300kr/skalle. Sen blir det tåg till och från Eindhoven för ca 300-350 spänn.

 8. Joakim Hall skriver:

  Affe: Ja, noterade att andra gjort samma sak. Fan, får pengar i slutet av nästa vecka, hoppas det finns kvar billiga resor då.

 9. Anonym skriver:

  vart tog videon vägen?

 10. Joakim Hall skriver:

  Anonym: Jag ombads ta bort den, den direkta anledningen vet jag inte.

 11. Christian skriver:

  Säskortet kommer senast den 4:de enligt AIK Hockeys hemsida.

 12. Jone skriver:

  Det är nog bra för din blotta att du inte blir helt insyltad i spelartruppen. En av poängerna med att surfa hit och läsa är ju känslan av att du är ”en vanlig supporter”, låt vara med ovanligt stort engagemang. Blir du för tjenis med diverse högdjur faller den biten bort lite.

  Fortsätt med bloggandet och var så ofta du kan våra ögon och öron på Karlberg!

  Synd att du inte kikade förbi på signeringen! Den blev lyckad. Både Tommy och Nebojsa var nöjda, liksom förhoppningsvis de 30-talet personer som tog chansen till en liten pratstund med ikonen och bollgeniet Nesh…

 13. Anonym skriver:

  Jävla telefon! Din ”blogg” ska det stå, inte ”blotta”…

 14. Henke skriver:

  Håller med Jone….
  Det som är så bra med bloggen är precis att det är äkta och sant…. Inte så tillrättalagt som det gärna blir på Blackbeat tex….
  Kämpa på Jocke, och hoppas att utbildningen ger dig ett vanligt knäck…
  Sen är det ju sjukt vad du levererar just nu egentligen…du sprutar ju ur dig intressant läsning varje dag!
  Tackkkkk

 15. Mackan skriver:

  Kom igen Jocke!! Din blogg är så sjukt viktig, tror det är många inklusive mig själv som läser den och kollar bilder det första man gör när man kommer hem från jobb och annat!!

  Du är grym och du är så enormt viktig för AIK !! Kriga vidare!

 16. Grane_gbg skriver:

  Tack för din intressanta blogg. Angående samtalet…respektera tillrättavisningen och gå vidare. Trots ledarens kritik, tror jag många inom AIK uppskattar ditt engagemang.

 17. Mackan skriver:

  Bokade resa via Riga till Amsterdam för 900 kronor, från Arlanda 🙂

  Förövrigt är det skandal att du inte är heltidsanställd hos AIK.

  Kriga på!

 18. Joakim Hall skriver:

  Ah, tack för alla kommentarer. Det är ju inte som att jag ska sluta blogga, ska bara ta en lite lugnare vecka… Så återkommer jag med intervjuer efter det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.