DG och Celso om BRAGDEN

Det var häftigt att befinna sig på Karlberg efter gårdagens mirakel och under dagens lottning. – Det känns kanon att vara en del av ett lag som uppnått det här, säger Borges till 17124.se.

Är lite seg just nu. Efter gårdagens bragd hade jag svårt att sova. Faktum är att jag är lite stel eftersom jag har två polacker på besök och jag får sova i soffan, och det hjälpte ju inte. Gick upp kvart i sju i morse eftersom jag är kontaktperson åt en ung kille, det omöjliggjorde också att närvara på Arlanda. Okej, bra ursäkt, så jävla hardcore är jag inte att jag hade åkt dit, men jag beundrar alla som gjorde det. Drog förbi Liljeholmen och där hade en av frisörerna AIK-tröja, det var mäktigt att se. Var tvungen att gå in och ta en bild (se bildspelet).

Det har regnat som fan hela dan, men vad gör det efter 2-0 borta mot CSKA Moskva och avancemang till gruppspelet i Europa League. Anlände till Karlberg runt 12, och på plats var Christoffer Bodin och hans sidekick Oscar och så frilansfotografen Jesper Zerman. Även en hel del journalister och andra fotografer på plats, liksom ett 20-tal från Ultras Nord som välkomnade killarna när bussen kom halv ett eller så, sedan drog de.

Spelarna drog iväg på ett ”träningspass” men var inte borta länge, eftersom de kom tillbaka strax efter klockan ett för att se lottningen. Under tiden hängde jag, Bodin, Oscar, Zerman, Preisler, Johan Segui, Ackerman, Majstorovic, materialar-Lasse, Jildefalk med flera i lunchrummet. Jag kunde inte låta bli att ta upp den MAGISKA (eller TRAGISKA) bussresa som Black Army anordnade ner till lottningen i Geneve vad jag tror var 1993. Segui hävdade det i alla fall, och han var väl ordförande då.

Det Segui berättade var att man var borta i en vecka och förre BA-ordföranden Mia var enda tjejen på bussen. Jag minns bara vissa grejer men Segui berättade glatt hur alla resenärer ramlat ur bussen med flaggor och grejer, givetvis dyngraka. De två vakterna tryckte på larmknappen medan Stefan Söderberg, som jag tror var sportchef då, försökte mota supportrarna, haha. Nej, de kom aldrig in. Men vilken resa, det här var på tiden då Black Army var typ det galnaste som fanns – åtminstone tyckte jag det då.

En annan intressant grej som Segui berättade var att gårdagens seger och avancemang var den största idrottsliga prestationen någonsin för AIK Fotboll. ”Men de tog sig ju till Champions League genom att slå ut AEK Aten?” tänker ni då. Jo, men skillnaden i ranking mellan klubbarna var större denna gång. Alla fattar att det här var idrottshistoria som skrevs, och ännu mer nu!

Vi satt där inne i lunchrummet och fånade oss då Eurosports sändning (som gick via wifi) stannade upp om och om igen. Patric Jildefalk och Charlee Mian försökte att få lite ordning på det medan vi mest satt och garvade. Pratade lite med Tobias Ackerman också, sa att jag hade hört att han har en väldigt hög lön i AIK men han sa att han hade tjänat mer om han stannat kvar i BP och att han inte var här för pengarnas skull. En bra kille det där, vi halvbestämde att jag skulle få göra en intervju med honom framöver.

Zerman försökte få in lottningen på laptopen, men till sist var det Bodin som lyckades på mobilen. Men då var det dags att gå ut – vi var kanske för stojiga (och så kanske vi inte skulle vara där inne). Vi var nog alla lite nervösa och samtidigt glada och hade svårt att sitta still. Jag var nog den som, inte helt otippat, hade svårast att vara lugn och sansad.

– Nu kommer spelarna snart killar, ni får gå ut, sa lagledaren Charlee Mian.

Så vi satte oss i foajén igen och följde via mobilen medan spelare efter spelare droppade in i lunchrummet. De låg någon halvminut före oss i sändningen som de hade fått pli på. Det utbröt ett stort jubel, och kamerablixtrarna flashade, medan vi satt otåligt med en mobil på bordet. Till sist ramlade polletten ner även hos oss:

Grupp F: AIK, PSV Endshoven, Napoli och ukrainska FC Dnipro.

Typiskt att precis som det blivit klart med FC Dnipro blev den gamle AIK-hjälten Derek Boateng klar för Fulham. Trist, hade varit skoj att se honom på Råsunda igen – men helt klart ett avbräck som vi kan leva med, rent sportsligt.

Spelarna började droppa av en efter en. Segui drog efter en stund med en knippe matchtröjor som skulle auktioneras ut, plus att en skulle till Amnesty som stod som sponsorer igår. Försökte tjata till mig en, lovade att inte skriva något, men Segui bara garvade, bloggare som jag är, haha. Han hade tidigare gått och nynnat något om mig vid ett par tillfällen. Kunde inte låta bli att fråga om han mindes mig från 1990-talet.

– Hur kan man inte komma ihåg dig?, flinade AIK FF:s ordförande.

Ville ju gärna intervjua någon. (Nit)lotten föll på Daniel Gustavsson som ställde upp utan konstigheter. Helt ärligt kom jag på mig själv att tänka ”Spelade han?” men det gjorde han inte. Allt var i ett glädjerus i går, minns knappt att jag såg matchen via rysk stream.

Vad säger du om matchen?

– Eeeh, jaa… Jag tycker faktiskt att vi gjorde en bra match. Backlinjen var helt fantastiskt och höll tätt, och Ivan likaså. Vi körde som ett lag helt enkelt och höll ihop det bra. Dom rullade runt bollen bra, det visste vi, men dom kom inte till dom där jättelägena så ofta. Sedan gjorde vi ett tidigt mål och det kändes som att det var det vi behövde, säger ”DG” till 17124.se.

– Det var några jobbiga minuter där i slutet men sen fick vi en hörna och då ökade hoppet lite, man tänkte ”Är det sant?”, haha. Man kände lite att vi hade chansen, där och då. Efter målet var det bara glädje, en jävla glädje.

Jag vill påstå att det var Ivans kanske bästa match…

– Ja, det kan det kanske ha varit, men han har gjort många bra matcher. Han har även tidigare visat att han är en fantastiskt bra målvakt.

Johan Segui har ju kollat statistik med Johrén, han säger att det här är den största idrottsliga prestation som AIK gjort, någonsin.

– Jag hörde det, han sa det faktiskt. Jag har faktiskt inte så bra koll på historiken, men det kan det mycket väl vara.

Men det måste ha varit stort att vara med om?

– Precis, det är det. Just som sättet vi gör det på, mot ett så pass bra lag som de är. Vi slog ut dom och är i gruppspel… Fantastiskt.

Gruppspelet ja… Känns det bra?

– Ja, jag tror att det är många som är nöjda över att få några storlag och speciellt Napoli har ju blivit bättre och bättre de senaste åren, så det ska bli väldigt roligt att möta dem. Och vi går in i gruppspelet med stor glädje och inspiration så det kommer att bli jävligt roligt.

Vilket lag ser du mest fram emot att möta?

– Det är väl Napoli. Det är nog lika häftigt både hemma som borta, men jag kan tänka mig att det blir en hel del folk på hemmamatchen, så det blir kul.

Ni har slagit ut Lech Poznan och CSKA, det är ju inga baconlag. Vad tror du om era chanser? Kan ni hävda er i Europa även på den här nivån?

– Det siktar vi ju på, vi har inte bara kommit hit för att vara med och kika, liksom. Det är klart att vi ska ge 100 procent, vi ska ge allt för att gå vidare och göra ett så bra gruppspel som möjligt. Sedan får vi se, det är bra lag vi möter. Vi får se hur långt det räcker.

Nästa person som jag högg blev alltså Celso Borges. Han har aldrig tackat nej till en intervju, och är liksom många andra spelare en bra ambassadör för klubben.

Alla har inte sett matchen, berätta lite om den…

– Den var väldigt speciell redan från början. Mötet vi hade innan på hotellet var bra, därifrån var vi fokuserade… Jag vet inte riktigt, men det var någonting ”där” som ingen ville nämna för ingen ville ”jinxa” det. Vi visste att vi kunde klara det. Vi fick första farliga chansen emot oss efter 30 sekunder men kände att vi kunde klara det. Lagarbetet var helt otroligt. Det var så vi klarade oss vidare, säger Celso Borges till 17124.se.

Du har spelat en del internationellt och så, hur högt rankar du gårdagens match?

– Den här här matchen måste… Ja, den är där uppe i toppen bland de övriga. Jag menar, jag kommer inte ihåg när jag grät på en fotbollsplan senast. Det var väldigt starka känslor, det var så… Så… Viktigt du vet.

Och emotionellt?

– Ja, det handlar om fotboll, det är mycket känslor för många människor, och jag är väldigt passionerad.

Så du grät som en bebis?

– Ja, det gjorde jag och jag är inte blyg och kan stå för det, haha.

Visste du att detta var den största idrottsliga prestationen någonsin i klubbens historia?

– Verkligen? Det känns kanon att vara en del av ett lag som uppnått det här, det känns kanon att vara en del av ett ”hjärta” som fortsätter att slå dag efter dag, och vi känner nog alla samma sak. Vi har nog inte riktigt förstått än vad vi lyckats åstadkomma, men det här kan bara resultera i bra saker för laget och för AIK. Och det är väl det viktigaste, och att skänka glädje till fansen och till våra familjer.

Jag undrar om inte många kommer att relatera till gårdagens match om resultatet mot Helsingborg på söndag inte går vår väg…

– Det var en mycket stor match för oss, så visst måste vi återhämta oss, även mentalt. Det händer hela tiden mycket inom fotbollen, vi gjorde en bra match och i dag är vi glada över vad vi lyckats med, men fotbollen är som livet, det går vidare. Även om man förlorar en anhörig så måste livet gå vidare, det är samma sak här. Passa på och njut av det här och sedan fokusera på nästa match.

Är du trött i dag?

– Nej, nej, nej. Jag menar, jag skulle kunna säga att jag är trött men det är inte bra för min mentala hälsa. Jag känner mig i toppform, full av energi.

Så vad säger du om lottningen?

– Jag tycker att den är bra. Jag menar, Napoli är mycket bra, så är även PSV. Jag är faktiskt ganska glad över lottningen. Visst, just nu känns det som att ingenting är omöjligt, så jag hoppas att vi får samma känsla framöver och säger ”Okej, vi kör på”. Så enkelt är det, och fotbollen ger en sådana här chanser och nu ska vi njuta av det. Jag vet att vi kommer att göra bra ifrån oss.

Ni har slagit ut Lech Poznan och CSKA, vad har ni för chanser i gruppspelet?

– Det är tidigt att uttala sig om det just nu, men jag siktar på att vi ska ta oss vidare. Det måste vara vårt mål, att gå vidare från gruppspelet. Visst, första målet ska vara att vinna den första matchen. Men du vet, ”the sky is the limit”, vi kan göra vad vi än vill göra. Vi måste bara tro på oss själva, precis som vi gjort hittills.

Och därmed tackar jag Celso för att han ställde upp på en intervju. En annan jag pratade med innan dess var Daniel Majsotorovic som berättade att både han och Mohamed Bangura kunde spela i Europa i höst, om någon hade trott något annat. Vi pratade också sociala medier och jag förstod rätt snabbt att han är helt ointresserad av att synas på Twitter, Facebook etcetera. Faktum är att de grejerna verkade rätt främmande för den store mittbacken och trebarnspappan.

Gratulerade förstås även några av spelarna och snackade lite med Backman som hade 4-5 bilder i Expressen, som han tagit med mobilen efter gårdagens bragdmatch. Han visade stolt upp bilderna och jag frågade varför han inte hade skickat bilder till mig, haha.

– Ville du ha det? Du har ju inte sagt något, sa mittbacken.

Jag sa dock att jag bara skojade, men visst vore det lite kul att göra så någon gång. Lite exklusiva bilder från någon bortamatch, och det lät i alla fall på Backman som att han verkade lite intresserad. Mest för att han är så snäll.

* * *

Sammanfattningsvis en MYCKET bra dag på Karlberg och många intressanta människor på plats. Det är ju helt fantastiskt att man på något sätt får vara en del av allt det här, även om man inte var på plats.

Jag berättade ju i går att jag var och träffade Red Labels representant Lucas eftersom jag ville ha en sån där snygg kavaj som spelarna och ledarna har. I dag fanns paketet på Karlberg, men det var adresserat till Charlee Mian så jag hade ingen möjlighet att öppna det.

* * *

Min AIK-kompis Andreas har lagt upp ett ”event” på Facebook angående Napoli borta.

* * *

I dag har jag nog börjat förstå hur stort det var med gårdagens avancemang. Internet fullkomligt exploderade, inte minst på Facebook och Twitter. Och många började mejla mig och fråga när spelarbussen skulle komma till Karlberg. Det är ju helt sjukt vad spelarna faktiskt lyckades med i går – mot alla odds.

* * *

Har siktet inställt på att närvara på lördagens AIK-träning. Följ mig gärna via Twitter för lite info därifrån.

* * *

Inför matchen var CSKA rankade som 18 i Europa och AIK så långt ner som lag 202…

* * *

Bra, i går satte AIK Hockeys spelare och ledare upp målet för säsongen 2012/2013. Det självklara målet är SM-GULD.

* * *

Första bilden… Jag bad de andra se glada ut, som att vi fått en drömlottning. Jesper Zerman vägrade vara med, haha.

* * *

Anfallaren Abdou Dodja, 21, lämnar Akropolis för Landskrona som han tillhör säsongen ut. Lär inte vara några pengar inblandat eftersom Akropolis bara lånat honom från hemlandet Togo. (Pratade med honom i dag, då han var på plats på Karlberg ”för att prata med Björn”.)

Pratade med tränaren Micke Hjelmberg om Dodja i går. Jag trodde att han tillhörde AIK på något sätt, men nej. Däremot hade man aldrig fått honom till samarbetsklubben Akropolis om det inte vore för AIK:s scoutingresor till Afrika.

…samtidigt meddelar AIK att backen Edward Owusu och anfallaren Christian Kouakou lånas ut till division 1-klubben Akropolis. Det är bra att de får speltid, för med alla nya spelare i AIK är det allt tyngre konkurrens här. Bra att de får A-lagsspel.

* * *

Bilderna i dag är från Karlberg, och samtliga är tagna med min mobil Sony Ericsson Experia Arc. Som jag fick av just Sony Ericsson någon gång i vintras. Något ska man ju ha för att man bloggar. Det blir sällan riktigt bra bilder inomhus, men håll till godo.

En bild är dock från min vän Victor Axelsson som varit duktig nog att klibba lite posters inför AIK-Helsingborg på söndag. Det är väl inte en jävel som missar den?

* * *

Ville intervjua Nebojsa Novakovic, speciellt som han och Tommy Arvidsson har signering av biografin ”NESH” i AIK-shopen på lördagen, men han hade brådis iväg noterade jag. Tiden som gäller är mellan klockan 14:00 och 16:00.

* * *

Henok Goitom måste ha gillat att jag skrev att han var ”Sveriges bäst klädda fotbollsspelare” i går – för i dag kom han i samma tröja.

* * *

‎2012-09-20, kl 19:00 Napoli-AIK
2012-10-04, kl 21:05 AIK-Dnipro Dnipropetrovsk
2012-10-25, kl 21:05 PSV Eindhoven-AIK
2012-11-08, kl 19:00 AIK- PSV Eindhoven
2012-11-22, kl 21:05 AIK-Napoli
2012-12-06, kl 19:00 Dnipro Dnipropetrovsk-AIK

* * *

Just ja… Blev ett litet filmklipp när spelarna anlände till Karlberg, också taget med min mobil:

YouTube Preview Image

* * *

Tack för att ni tog er tid, vi hörs efter lördagens träning. Nu ska jag gå ut och ta ett par öl med klassens snyggaste tjej.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till DG och Celso om BRAGDEN

 1. Mats N skriver:

  Nej, detta är inte den största idrottsliga händelsen i vår klubbs historia.
  Stäm gärna av med Johrén. Vi har faktiskt en friidrottsseger som slår betydligt högre.

 2. Joakim Hall skriver:

  Haha… Det är ju Johrén som sagt det själv, till Segui.

 3. Anonym skriver:

  Derek boateng ska inte till Fulham. Affären har kollapsat 2100 fredag kväll.
  Retur till Råsunda!!!

 4. Andreas skriver:

  Bra jobb som alltid, sluta aldrig med det du gör.

  Dags för Gnaget att anställa dig, en eldsjäl som dig borde få betalt, inte bara i positiv kritik utan även i dineros. Tjata lite på ledningen vettja!

  Ses på Råsunda/Hovet.

 5. Joakim Hall skriver:

  Tack Andreas, det värmer… Men som jag sagt tidigare, är nog för stämplad som supporter. Fast det är klart, kan Segui gå från Hells Angels till ordförande i AIK FF är väl ingenting omöjligt. 😉

 6. Pingback: Inför AIK-Helsingborg | 17124 Solna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.