Bangura vill hitta tillbaka till spelet

Tog mig till Karlberg i dag och träffade Mohamed Bangura. Han är glad över att få en nystart. – Jag vill göra lite mål och vara bättre när jag återvänder, säger han till 17124.se.

Tänkte ta en sovmorgon på onsdagen. AIK hade genom Björn Wesström varit noga med att poängtera att det inte var någon AIK-träning denna dag, men magkänslan sa mig att nygamle Mohamed Bangura skulle vara på plats. Fick inget besked på tisdagen men direkt när jag vaknade strax innan klockan nio i morse så kollade jag min inbox – och visst, Bangura skulle vara på plats och köra tillsammans med Wesströms sidekick Tobias Ackerman.

Då blev det lite brådis. Fick skippa den obligatoriska gröten med lingonsylt och istället för att brygga mitt extra starka kaffe plockade jag i alla hast istället fram plåtburken med snabbkaffe som jag köpte när jag var på Kreta i somras (ni vet då jag plöjde igenom den lysande biografin ”Nesh” om Nebojsa Novakovic). Nu är jag ingen finsmakare men kaffet var fan bra. Fast det är klart, allt är bra efter den magiska tisdagen.

Har ju varit arbetslös under sommaren och har dåligt med deg, men syster Mia hade kommit ihåg att föra över 600 spänn till mitt konto så jag kunde köpa ett nytt SL-kort (eller vad de kallas för numera) så att jag kunde ta mig från Liljeholmen till Stadshagen (närmaste stationen från Karlberg) via Hornstull och Fridhemsplan.

Tänkte att kanske, kanske är jag ensam på Karlberg. Icke, Petter Ericson Hållén + fotograf från Dagens Nyheter var på plats. Det var var å andra sidan bara vi och Tobias Ackerman och Bangura, i alla fall inledningsvis. Sedan kom Björn Wesström samt ett par personer till som jag inte kände igen, men båda verkade känna Björn och Tobias. Och den ena hade i alla fall samma frisyr.

Vi fick se Tobias drilla Bangura. Jag missade första halvtimmen eller så, men under de 20 minuterna jag var på plats körde man lite fotarbete och så lite långbollar. Han såg lite trött ut Bangura, men så tror jag också att man hade kört rätt intensivt.

Direkt efter passet fick jag en pratstund med Wesström och ännu en gång slog det mig hur pass trevlig han är. Men jag återkommer med den intervjun lite längre ner… Det jag kan säga var att när jag stängt av mikrofonen gick vid ner mot klubbhuset tillsammans och Wesström gav beröm för att jag fyllde ett tomrum med mitt bloggande. Och att jag skulle kunna bli långvarigare som bloggare om jag skötte det snyggt och fick bra relationer till spelare och ledare istället för att syssla med sensationsjournalistik. Och jag tycker att jag lyckas ganska bra faktiskt. Vet ju att ni är många som uppskattar mina rapporter och hoppas att det ska gynna AIK (jag själv tjänar ju som ni vet inga stora pengar på det här utan gör det mest av allt för att det är kul, även om det också finns en gnutta egoism inblandat, men det är ju den roliga biten).

Gick in i klubbhuset och tog en dubbel kaffe medan Wesström gick in på kontoret för att skriva lite papper med Bangura. En kort stund senare kom Eurosports Christopher Kviborg som ska ta över efter Lukas Arndt som alltså tänkt att bli vuxen, han ska plugga i Uppsala. Ett bra beslut. Hade sällskap med Kviborg efter mot tuben sen och fick reda på att han kommer att göra så mycket mer än att bara intervjua spelare, han kommer även att vara delaktig i att jaga sponsorer till programmen och filmklippen, men framför allt vara producent bakom desamma. Bra att få in lite nytt blod, en hungrig kille med stort AIK-hjärta som vill klubbens bästa.

Efter någon halvtimme kom så Wesström, Ackerman och Bangura. Wesström drog medan Ackerman och Bangura skulle dra och käka, men först gjordes det en intervju för AIK Media. Kviborg hade väl inte helt lätt med kameran inledningsvis, men det löste sig, bland annat efter ett samtal till Lukas. Jag förstod på Ackerman att man ville komma iväg, men blev ”lovad” ett par minuter med Bangura innan de skulle dra.

Blev lite stressad och nervös över det faktum att det kändes som Bangura ville dra så fort som möjligt, men ville inte missa en sådan här chans att prata med honom, när jag tagit mig ända till Karlberg. Så några frågor hann jag med utanför klubbhuset.

Hur känns det att vara tillbaka i AIK?

– Det känns bra, säger Bangura till 17124.se.

Har du saknat dina lagkamrater?

– Jag har saknat allihopa, och alla har saknat mig. Fansen och så.

Är du besviken över att du inte riktigt lyckats i Celtic, du har ju varit skadad och så?

– Jag är besviken på mig själv över att jag blev skadad, men sådan är fotbollen. Jag är inte besviken på någonting speciellt annars, förutom att jag haft otur med flera skador.

Är AIK-fansen viktiga för ditt beslut att komma tillbaka?

– Well, för mig… De är självklart lyckliga. Visst är jag också lycklig för det, men jag är också lycklig eftersom jag behöver spela matcher, att komma tillbaka.

Och göra lite mål…?

– Ja, exakt. Att få göra lite mål och vara bättre när jag återvänder.

Celtic, är det en bra klubb?

– Ja, det är det.

Vad föredrar du som stad, Stockholm eller Glasgow?

– Haha… Alla ställen har sina fördelar. Jag gillar båda städerna.

Som sagt, det var en ovanligt tyst och till synes blyg Bangura som jag träffade. Det stora leendet kände jag dock igen, det nya förutom hans förhållningssätt var väl hårsvallet. Jag fick inte riktigt med allt han sa, ska jag vara ärligt vet jag inte ens om det här var ordagrant vad han sa men vad fan… Jag är supporter. Det får gå.

Sist kvar på träningsplanen dryga halvtimmen tidigare var alltså jag och Björn Wesström. Jag passade såklart på att intervjua honom om Bangura.

Nu har ju Bangura kommit hem igen. Varför lånar man inte ex-AIK:are oftare?

– Därför att löneskillnaden är så enorm, säger Wesström 17124.se.

Så exempelvis Jos Hooivelds lön skulle ni inte klara av i dag?

– Vi skulle inte klara av hans veckorlön på årsbasis, haha. Nej men det är sån skillnad. Sedan glömmer vi ofta bort i Sverige att här pratar vi bruttolön och utomlands nettolön, vilket betyder att vi betalar ganska mycket till spelaren, men han får ganska liten del av det.

– Så vi tycker att vi är jätteduktiga som betalar höga löner, men spelaren får ut ganska lite. Det är också ett problem i sammanhanget. Det försvårar för oss att göra sådana saker. Men uppenbarligen, det går ibland…

Det är väl lättare i Danmark?

– Jag kan det där för dåligt…

Men de har ju artistskatt?

– Ja, men det har vi också nu, vi har en sån där A-SINK och grejer och det använder vi ju efter bästa förmåga givetvis, med våra juristers bifall. Det har ju förbättrat situationen men det är ju fortfarande en enorm skillnad.

(Artistskatt/A-SINK: En 15-procentig skatt för spelare boendes i utlandet men som vistas i Sverige mindre än sex månader. Jag vet inte om det är det här som hockeyklubbarna använder när de skeppar iväg spelare till andra länder under kortare perioder.)

Du som scoutingansvarig och AIK:are, hur kul är det att Mohamed är här?

– Det är precis hur kul som helst. Jag kan egentligen inte sätta bättre ord på det än så. Det är kul på så jävla många sätt och det skickar så bra signaler både in till AIK och ut från AIK, på alla sätt. Det visar att klubben är välmående som kan göra en sån affär och att vi har hanterat spelare som varit här tidigare så att de vill återkomma även fast de befinner sig på en högre nivå än vad vi är och det visar även rekryteringen av Henok och Majstorovic.

– Det är ett gott betyg åt hur AIK sköts i dag, att den typen av spelare väljer AIK att spela för, tillägger Wesström.

Vad talar för att han blir lika bra nu i höst som han var senast i AIK?

– Det är väl i sådana fall just det, att han har gjort det här förut. Vi var väldigt osäkra på hur hans anpassningsförmåga skulle vara från Värnamo i division 1, hur lång tid den processen skulle ta i AIK. Det tog en tågresa från Värnamo och hit, och det är ju helt makalöst bra gjort. Han har gjort det en gång här och det talar för att han kan göra det igen.

Han är en fin människa också…

– Väldigt fin människa och väldigt fin AIK:are.

(Eftersom folk kommenterar både här och på Facebook: det här är INTE den längre intervju jag hoppas kunna göra med BW, utan det var fokus på MB denna gång.)

* * *

När jag pratade kort med Ackerman sa han att han förvisso inte var den som tog ut laget, men han var imponerad över Banguras ”skills” och såg inga problem att låta honom spela mot Helsingborg på söndag. ”Vi kommer att köra med honom fram till dess”, sa Ackerman.

* * *

Följ mig gärna via Twitter där jag brukar skicka lite grejer från träningarna, så även i dag. Jag vet att jag är tjatig, men det hjälper till att få bloggen att växa. Och gilla gärna min sida ”Bloggen 17124.se” på Facebook. Och mitt användarnamn på Instagram är ”joakimhall”.

* * *

Tack till vem-det-nu-var som gjort tårtor till Kyriakos Stamatopoulos till hans födelsedag i går. Ackerman tyckte jag skulle ta en bit till kaffet, och den var sjukt god.

* * *

…och när jag ändå har er på tråden så söker supporterlaget Råsunda FC (division 7) fler spelare nu till hösten. Säsongen är som alla tidigare år (förutom då vi vann ”åttan” 2007) en besvikelse, men hösten blir en början av en satsning på 2013. Så ser varje höst ut… Ett ypperligt tillfälle att komma och rulla boll med andra gnagare på Skytteholm! Min mejladress hittar ni nedan.

* * *

Plocka hem den sköna affischen av Andreas Stjerndal. Fick inget omnämnande i ”creden” och det är ju en miss tycker jag, haha…

* * *

Alexander Milosevic låter hälsa via Instagram och Twitter att onsdagsmorgonens operation var lyckad.

”Operationen mycket lyckad!! Inslagen menisk som var av som nu är en bit mindre. Tack än en gång för allt stöd Sverige över..Mycke kärlek!!”, skriver vår unge mittback.

Nu väntar enligt vad jag fått höra 3-4 veckors rehab efter att han gjort typ samma ingrepp som Viktor Lundberg i juli förra året. Lite roligt att ”Alex” själv körde en RT av min tweet om det i går, haha.

* * *

ALLA till fucking Råsunda på söndag, AIK mot Helsingborg. Böghög på den som inte går på matchen…

* * *

…och Norra nedre slutsålt till AIK-Malmoe i sista omgången, snart även mellan. Kommer att bli sjuuuuuuukt. Tänk om det är en avgörande guldmatch!? Köp biljett nu!

* * *

Tro det eller ej, men jag hittade knappen för filminspelning på kameran i dag. Wo-hooo. Lite skakigt och inget exceptionellt men… Det kan bara bli bättre.

YouTube Preview Image

* * *

Bra, nu skrev DN-reportern till mig också: ”Han måste ha rätt bra flås också…bra tempo idag”, angående Mohamed Bangura. Det låter bra, han såg ju lite mer än vad jag gjorde också.

* * *

Fan, missade ännu en soldag. Kanske hinner ut någon timme och sola på eftermiddagen, jobbar kväll på ungsdomsgården. Tack för att ni tog er tid, återkommer på torsdagen. Har faktiskt en ”nyhet” att bjuda på då, har för en gångs skull sysslat lite med ”grävande journalistik”…

Tack för att ni tog er tid, gangsters. Måste fixa lite hemma också. Sent i kväll kommer två polacker hit, som jag bland annat träffade då jag var i Warzsawa i samband med Lech Poznan away.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Bangura vill hitta tillbaka till spelet

 1. Robert skriver:

  Alltid lika kul att läsa din blogg! Fast intervjun med Wesström blev väl lite kort med tanke på hur mycket du sett fram emot att få göra den? 😉

  Hoppas verkligen Bangura får speltid på söndag, har tre av barnen med mig på matchen. Fast lite synd är det om han som får stanna hemma, han var den som jublade mest när jag sa igår att Bangura är tillbaka. (har inte råd att ta med alla fyra ner, har väntat i två månader på pengar från Försäkringskassan och det svider hårt i plånboken att åka ner med ”bara” tre kids).

 2. Joakim Hall skriver:

  Ja, jag måste förtydliga det att det här INTE är den långa intervju som jag hoppas kunna göra med BW. Ses på Råsunda!

 3. Johan skriver:

  Guld du är Joakim! Du levererar som aldrig förr! Tack för din prima rapport + intervjuerna. Kul också att läsa om Kviborg till AIK media, han har ju lagt ner ett fint jobb med Svenska fans.

 4. Joakim Hall skriver:

  Tack Johan, skoj att höra!

 5. Andreas skriver:

  Fantastiskt kul med rapporter varje dag och även att du börjat med videomaterial, mer sånt!

 6. Krille skriver:

  Mycket bra rapport idag igen Joakim! Dessutom tycker jag att det var kul att Björn hade samma åsikt som jag kommenterade vid ett tidigare tillfälle! ”Skit i sensationsjournalistiken”. Jocke du är grym i allt du gör och den PR du gör för klubben fick du ett direkt kvitto av Björn idag när han gav dig beröm! Du uppskattas från alla håll!

 7. Joakim Hall skriver:

  Tack Krille (och Andreas också förstås). Björn sa någonting om att min fördel, och ibland nackdel, är att jag både rapporterar och tycker till, haha. Men jag fick intrycket att han gillar åtminstone en del av det jag skriver.

  …vilket påminner mig om att jag faktiskt blev uppringd av just Björn typ 2009 när jag skrivit en känslig grej. Hur som, det är en liten balans att skriva intressant och gärna lite uppseendeväckande utan att trampa på någons tår. Det är en balansgång varje dag… 🙂

 8. Perry skriver:

  Sagt det förut men du gör ett strålande jobb. Tycker du börjat ställa lite tuffare frågor i intervjuerna, utan att vara otrevlig, det gillar jag.

  Riktigt härligt att få en rapport från laget vi älskar i stort sett varje dag. Så ansträng dig inte för mycket med jobbsökandet. 😉

  Är riktigt nyfiken på morgondagens nyhet, vilken cliffhanger.

 9. Joakim Hall skriver:

  Haha… Ja, bara jag inte blir for bekvam och staller direkt spydiga fragor, haha. Kanske satte jag ribban for hogt… Det handlar om en ett bud pa en spelare, ett bud som AIK tackat nej till. Ja, lite riktig journalistik…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.