Hooiveld vill spela i AIK igen

Trots bara en säsong i AIK är Jos Hooiveld något av en legend. Och Southampton-spelaren saknar oss. – Jag hoppas komma tillbaka någon dag, säger han till 17124.se.

Den holländske mittbacken Jos Hooiveld spelade med finska Inter Åbo 2007-2008, där han blev vald till den finska ligans bästa försvarare båda åren, samt ligans mest värdefulla spelare det första året. Det tog honom ända till AIK, där han var med och vann SM-guld och Svenska cupen 2009.

Jag minns det ganska väl. Jag hade precis börjat blogga och fick nys om att han var på väg över pölen så jag kontaktade honom via Facebook. Vi fick ganska snabbt en bra kontakt och jag förstod att det var flera klubbar intresserade, och han hade en del frågor. Jag drog fördelar och nackdelar med olika klubbar, och även om jag var så ärlig som möjligt (minns att jag nämnde Örebro SK och Djurgården) var jag noga med att poängtera att AIK är nummer ett i Sverige.

Till slut anlände han till Skytteholm. Det var i januari eller så, och jag minns att man hade försäsongsträning på C-planen, den närmast Max och omklädningsrummen. Minns det eftersom Jojje tog en bild på mig, Jos och Albin när vi stod där och snackade. Jag var skitnervös, visste inte riktigt vad jag skulle säga. Jag var bara fantastiskt glad att en spelare i AIK kände igen mig och pratade med mig!

Jag har för mig att Thomas Gravius på Panaxia var den som investerade i spelarköpet (eller om det bara var Flavio, jag minns inte). Klart är att den i dag 29-årige holländaren gick till den skotska storklubben Celtic för cirka 18 miljoner kronor.

Det blev inte så många matcher i Celtic 2010-2011, bland annat på grund av en lårskada, och han lånades ut till FC Köpenhamn och sedan till Southamton. Engelsmännen valde att köpa loss mittbacken under 2011 och det gick bra. Jos blev ordinarie och klubben nådde tillbaka till Premier League! Och till skillnad från i AIK blev det en del mål i ”Saints”, sju stycken på 39 matcher enligt engelska Wikipedia.

Jos är en av mina absoluta favoriter i AIK – någonsin. Han var alltid öppen när vi träffades på AIK:s träningar, han kunde säga exakt vad han ville trots att han var medveten om att jag bloggade, och kunde garva åt det mesta. Men det finns också en allvarlig sida hos honom, som så många AIK-fans kanske sällan såg. Under året träffade jag båda hans föräldrar (på Karlberg och på Råsunda) och hans bror och de var alla härliga människor. Glada, öppna och trevliga. Ungefär som vi alla känner Jos.

Vi har tyvärr inte haft så bra kontakt sedan flytten och det är väl inte så konstigt, jag är en supporter och han spelare och vi har ju aldrig varit vänner och umgåtts privat. Det är lite synd förstås, jag minns när han gick till Celtic hur jag hoppades att han skulle höra av sig på Facebook, typ ”Joakim, du måste komma hit på match, jag fixar boende”. Men man kan ju inte få allt här i världen och jag ska inte glömma bort att jag, som sagt, för honom är en bloggare och AIK-supporter. Som många andra, ja supporter i alla fall.

Hur som helst, jag har länge velat höra av mig och kolla läget med Jos. Sagt och gjort, hörde av mig förra veckan med lite frågor som han lovade att svara på. Och så här lät det.

Du har spelat i Holland, Österrike, Finland, Sverige, Skottland, Danmark och nu England. Hur har det påverkat dig som spelare?

– Det har definitivt varit utvecklande, jag har tagit med mig någonting positivt från varje plats jag har varit på, säger Jos till 17124.se.

Är du besviken över att du inte fick fler chanser i Celtic efter lårskadan?

– Jag fick mina chanser där, men inte vid rätt tidpunkt. Jag saknade rytm i spelet och självförtroende, så tyvärr underpresterade jag där.

Ni är tillbaka i Premier League. Känner du att ni är redo?

– Det är fortfarande försäsong här men vi jobbar mycket hårt för att vara så bra förberedda som vi bara kan vara!

Hur är det med ”Saints”, kommer ni att ha ett bra lag i Premier League?

– Vi har ett väldigt starkt lag nu. Vi letar fortfarande efter ett par förstärkningar, men det ser bra ut.

Har du hört om det finns något intresse från det holländska landslaget?

– Jag har inte hört någonting om det, och det är någon som jag alltid känt ligger långt borta. Låt oss se hur säsongen går först.

Du gjorde inga mål i AIK, men en del i ”Saints”. Hur kommer det sig, är det något du utvecklat?

– Jag gjorde mål i Holland och Finland också, så jag vet var målet står, haha. Men är alltid trevligt att göra mål, och jag har haft bra framspelare.

Saknar du AIK och Stockholm? Eller snarare, vad saknar du mest?

– Jag missar staden och AIK väldigt mycket, men först och främst mina goda vänner Bojan (Djordjic) och Kenny (Pavey) och mina holländska vänner i stan.

Följer du AIK i dag?

– Jag följer definitivt AIK än i dag, det kommer jag att göra för resten av mitt liv. Det är mycket glädjande att se att det går så pass bra för Andreas Alm. Jag hoppas att han snart även kan vinna ligatiteln!

Det är kanske inte helt lätt att svara på den sista frågan, men är det möjligt att vi får se dig i AIK-tröjan igen?

– Självklart hoppas jag komma tillbaka en vacker dag. Jag var förvisso bara där i ett år men jag har fortfarande väldigt starka känslor för fansen och staden. Först och främst vill jag lyckas här, på den högsta nivån i England. Men det skulle kännas kanon att komma tillbaka någon dag, avslutar Jos.

Sanningen var nog den att Jos fick chanser i Celtic efter skadan, men gjorde några ett par mindre bra matcher i tröja nummer 16 (senare tröja nummer sex) och blev petad. Men nu är han tillbaka på allvar och jag önskar honom förstås allt gott i Premier League. Vilket äventyr!

Mitt bästa minne med Jos? Det var när jag sprang på honom och ”CH” Jagne i AIK-shopen dagen innan ett derby. Där var Lotta och Bosse Sandell (vila i frid vännen) som visade upp P-O Sännås bok om Black Army och bilden där jag står med blodig hand och i en ”nationell” t-shirt. Det var från 1996 eller 1997 och Jos garvade gott åt bilden.

Efteråt tog jag med honom till Norra Stå där man som bäst höll på med tifofix, och det var ett uppskattat besök hos supportrarna. Några av bilderna i bildspelet ovan är från det tillfället.

* * *

Jag ska iväg till AIK-shopen och köpa biljett till torsdagens stekheta match mellan AIK och Lech Poznan i Europa League. Jag tror att det kommer att bli en av de senare årens tuffaste och häftigaste matcher att se och uppleva. Jag tycker synd om den som missar matchen.

* * *

Firma Björn Wesström och Jens Andersson förhandlar med BP om Nabil Bahoui, det avslöjade jag via mitt Twitter-konto på tisdagen (följ mig gärna där). Två utländska klubbar vill också ha ”Nabbe” som dock har AIK som förstaval.

* * *

Glöm inte bort onsdagens träning, vi blir många där. Det finns ett ”event” på Facebook om träningen. Dra dit och peppa krigarna inför torsdagens möte!

* * *

Supporterlaget Råsunda FC är fortfarande intresserade av fler spelare, då några fallit bort på grund av korsbandsskador, utlandsflyttar och lite annat. Intresserad? Dra iväg ett mejl till mig på adressen nedan. Nästa träning är i morgon, onsdag.

* * *

Tack till er som gillar sidan ”Bloggen 17124.se” på Facebook.

* * *

Ska tillägga att Jos Hooiveld även blev vald till året spelare i allsvenskan det fantastiska året 2009.

* * *

Bilderna är lite gammalt ihopskrap från åren Jos var hos oss. Inte i optimalt format, men vad fan… Håll till godo.

* * *

Tack för att ni tog er tid. Återkommer tisdag kväll efter U21-mötet mellan Dif och AIK på Stadion. Matchstart 18:00 och gratis inträde.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Hooiveld vill spela i AIK igen

 1. SuperGnaget skriver:

  Grymt som vanligt 🙂

 2. Joakim Hall skriver:

  Tack, som vanligt. 🙂

 3. Henke skriver:

  Tack för bra inlägg!
  Fick du biljetter i shopen? När jag var där låg ticnet nere…

 4. Joakim Hall skriver:

  Tack Henke. Japp, det var inga som helst problem. Inte klockan 14 på tisdagen i alla fall.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.