Mycket på G på Karlberg

Två spelare från Kazakstan var på plats på Karlberg. Och så pratade jag med både Björn Wesström och Daniel Majstorovic samt intervjuade Per Karlsson.

Dagen efter match är normalt sett ingen fantastisk dag att gå på AIK-träning, i alla fall inte om man vill se sina hjältar in action. Men det är klart att jag var på Karlberg på måndagen i alla fall, inte minst eftersom jag inte fått se mina hjältar live sedan träningen förra tisdagen eller när det var.

Det första jag och Albin reagerade på, eller i alla fall jag, var att det var många nya ansikten på plats. Eller ja, några känner man ju igen från Akropolis samt AIK:s juniorer, men så var det två killar på plats med asiatiskt utseende.

Materialaren Lasse visste i alla fall att de var bröder, 14 och 18 år och från Kazakstan. Faktum är att jag fick reda på lite mer av den av SvFF licensierade spelaragenten Dag Larsson som tagit dit dem, då en bekant till honom var släkt med dem eller något i den stilen.

Vilka var de andra då? Det var de afrikanska anfallarna Tom Bongay och Abdou Fatawou Dodja från Akropolis och Philip Andersson från samma förening och Oscar Cederling från AIK:s juniorer. Och så var den en ung målvakt av utländsk härkomst som jag inte vet vad han heter (men han var inte så lång), och ett par till. Tror att det skulle vara totalt sju ”nya” på plats, det var i alla fall vad Lasse nämnde.

Det var lite passnings- och löpningsövningar som Christer Swärd höll i, och sedan gick man över till tvåmål, fem mot fem eller så. Ivan Turina och Kyriakos Stamatopolos var med i matcherna, och juniorkeepern fick också spela en del. Hade ingen större koll på matchen, men kunde i alla fall konstatera att Kwame Karikari var tillbaka på Karlberg, och att det var skoj att se honom igen.

De som hade spelat större delen av matchen i går tog det lugnt. Joggade, stretchade och kollade på när de andra spelade matcherna. Det var en del på plats från AIK, gissningsvis för att kolla in de unga spelarna, samt kanske de två bröderna från Kazakstan. Bland dem Wesström, Micke Hjelmberg (Akropolis), Jens Andersson och Tobias Ackerman. Och säkert någon mer.

Gabriel Özkan och Daniel Majstorovic körde rehab med naprapaterna Adam och Luis. Och Majstorovic sprang på bra, fram och tillbaka och runt planen. Riktigt bra fart på honom. Imponerande, det var ju inte så värst länge sedan han åkte på sin tunga skada. Jag pratade med den trevlige killen efter träningen.

– Det känns bra, nu gäller det att trappa upp träningen. Jag hoppas kunna göra gemensam träning med laget i slutet av augusti, berättade han för mig nere vid klubbstugan.

Medan jag och ”Abbe” satt och väntade knallade Wesström förbi. Jag frågade om det skulle komma någon ”bomb” nu när transferfönstret öppnar. Han hade inget direkt svar, men sa, fritt ur minnet:

– Vi har ju värvat Majstorovic. Hade vi haft någon spelare att presentera så hade vi gjort det, det behöver man ju inte vänta på att fönstret ska öppna för att göra.

Nu pratar jag ju inte så ofta med Björn, men han verkade vara på ett mycket bra humör. Jag högg honom efter att han pratat med de två killarna från Kazakstan och deras representanter. Tydligen ska 18-åringen spela i U21-serien mot Djurgården på Stadion i morgon, tisdag. Matchstart 18:00.

Björn berättade att han hade hoppats på mer av den 18-årige vänsterkantslöparen. Sa något i stil med att han vill att om man ska provspela med AIK så ska man visa det där lilla extra, och sticka ut. Det gjorde inte killen, men sa att man ska ge honom lite mer tid än bara en träning. Därför får han spela i U21-laget i morgon. Han flinade lite och jämförde när man ”missat” den tidigare provspelaren Jerry Bengtson som nu gör succé i OS för Honduras.

Så mycket mer hände inte i dag… Jag ville prata med Ivan Turina inför torsdagens match mot Lech Poznan på Råsunda, eftersom han tillhörde dem 2008-2009. Men innan jag hann fråga om han hade ett par minuter sa han att han var så himla trött. Och det såg man på honom. Så jag ville inte uppehålla honom, han ville verkligen åka hem.

Snackade lite med Charlee Mian och Lukast Arndt. Och ”Cee” tyckte jag skulle snacka med Per Karlsson som varit mycket bra de senaste matcherna. Sagt och gjort, jag högg honom utanför klubbstugan. Som vanligt oförberedd…

Vad säger du om matchen mot Mjällby?

– Första tio tycker jag att det var lite svajigt, vi tappade lite bollar och sådär. Sedan stabiliserades det lite, men jag tycker väl inte att vi kommer upp i den där spelmässiga standarden utan det blev mer en match där vi visar lagmoral och kämpar oss till en vinst. Vi hade väl någon målchans sådär… Men det var skönt att få en straff, det är inte så ofta, säger ”Pertan” till 17124.se.

Och så höll ni ju tätt bakåt… Men det är väl ingen lätt match att vinna?

– Nej, det var lite klurigt, Mjällby ligger på omställningar och så, och spelade lite på våra misstag. Som jag sa var det lite svajigt de första tio och vi tappade boll, och då sätter man sig i lite svåra lägen. Men i andra halvlek kändes det väldigt stabilt.

Man brukar ju säga att det är en styrka att vinna när man inte spelar så bra…

– Ja, men det stämmer ju ganska bra.

Hur väl såg du straffsituationen? Har du sett några tv-repriser?

– Jag har inte sett några tv-bilder, men det kändes som straff när jag såg det på planen. Jag tycker, utan att ha sett några repriser alltså, att han går in lite klumpigt i ryggen på Viktor, lite onödigt kanske.

Det har gått väldigt bra för dig också!

– Mmm, det har känts bra. Jag har inte ont någonstans och kroppen är fräsch. Den tillåter mig att göra bra ifrån mig.

Hur har du ändrat upplägget nu, med tanke på de problem du haft med bakdelen?

– Det är lite mer rehabövningar och så, och lugna dagar som i dag, och så är vi lediga i morgon. Sedan vet jag ungefär när det gäller mina rörelser på planen, jag vet vad jag kanske inte ska göra, att jag håller igen på vissa rörelser. Att jag inte sätter mig i sådana lägen där det kan göra ont.

Du och Backman går ju jättebra, men snart får du tampas med Milosevic och Majstorovic. Hur ser du på den konkurrensen?

– Det är ju jättehård konkurrens, det är väl bara att… Jaa… Ta en match i taget, om man ska använda en klyscha och, ja…

…vara lite bättre än dom?

– Ja exakt, vara lite bättre, haha. Nej, alla vill ju såklart spela, men konkurrens är alltid bra.

Det är så mycket snack om att ”Alex” eller Backman kan säljas nu när ni är så många mittbackar. Är det något klubb i utlandet som vill ha dig?

– Jag har inte hört någonting.

Har du någon agent?

– Ja, jag har en agent.

Och han säger inget?

– Nej, han säger ingenting, flinar ”Pertan”.

Ni har ju en stor match på torsdag. Vad vet du om Lech Poznan?

– Inte mycket alls, inte nu innan genomgången som vi ska ha nu på onsdag. Jag hörde dock i dag att de var vidare till gruppspelet förra året, men har tydligen haft en väldigt ruljans på spelare sedan dess.

Ja, de värvade ju han djurgårdaren i dagarna…

– Kebba Ceesay ja, jo men det visste jag. Men inte mer än så. Jo, de har en fin arena ja, det har jag sett bilder på.

Hur stor är den här matchen att spela?

– Den är väl lika stor som senast vi var i en sån här match, det var väl Levski Sofia… Det är en viktig match, både för att visa upp sig i Europa och ekonomiskt för klubben.

Det måste vara en häftig upplevelse för spelare att möta ett sånt här lag efter att ha mött islänningarna och Mjällby?

– Det är såklart lite extra. Vi gör ju ingenting annorlunda bara för att vi möter det här laget, men någonstans i bakhuvudet vet man såklart att det är något lite extra.

Hur stor chans har ni att gå vidare?

– Äh, det vet man först efter att vi har känt på dem lite, men jag tror vi har en hygglig chans.

Hur känns det i kroppen nu när ni har så mycket matcher?

– Jag trivs bra med att spela ett par gånger i veckan, bara att man får ta det lite lugnt däremellan, att man slipper den där mjölksyralöpningarna som vi kan ha. Det är väl positivt…

Deras säsong har ju inte börjat riktigt än, hur påverkar det?

– Det är väl bara positivt för oss såklart, vi är inne i matchtempot. Det är alltid en fördel för de nordiska lagen såhär på sommaren.

* * *

I dag, måndag, påbörjar Råsunda FC sin träning igen efter sommaruppehållet. Vi är i behov av förstärkningar. Intresserad? Dra iväg ett mejl till mig på adressen nedan.

Vi ska också spela en turnering på Skytteholm första torsdagen och fredagen i augusti, och det är fortfarande ett lag som behöver spelare. Hör av er om ni är intresserade att rulla lite boll. Obs, det är dagtid.

* * *

Martin Mutumba hade ett plåster i pannan i dag. Läste på Fotbollskanalen att han varit inblandat i något handgemäng inne i city sent i går. Det låter som vår kille det… Om Martin har plåster i pannan undrar jag hur de han mötte ser ut i dag.

* * *

På tisdagen blir det till att ta sig till AIK-shopen och fixa biljetten till Lech Poznan på torsdag. Det är ju halva priset för säsongskortsinnehavare. Tidigare har polackerna sagt att de vill ha 5000 biljetter till Råsunda, men Lukas Arndt berättade i dag att den senaste siffran han hade hört vad 3000.

Skit samma, de kommer att skapa ett jävla tryck under matchen och det gäller att vi gör samma sak. Satan vad jag längtar till på torsdag, det här kommer att bli något att bita i – och en match som ingen äkta supporter bör missa.

* * *

Just det… Robin Quaison var inte helt 100 än och tränade inte på tisdagen. Dock fick jag höra att man räknar med att ha honom i träning på onsdag.

Milosevic såg jag som hastigast när han lämnade klubbstugan, så han har gissningsvis kört rehab inomhus. Han har sett lite blek ut på sistone (men så var han ju också sjuk för ett par veckor sedan, rätt allvarligt).

* * *

De två barnen på bilderna är ”Nisses” son och Helgi Danielssons dotter.

* * *

Den 18-årige brorsan från Kazakstan har tillhört Barcelonas ungdomsakademi i 1,5 år fick jag förresten höra, och jag vet att han spelat i något av ungdomslandslagen. Så helt kass kan han inte vara.

* * *

Agenten Patrick Mörk har varit väldigt aktiv på Twitter i dag:

”I allsvenskan är det väl AIK o Elfsborg som beslutat skrota provspel (AIKs norska besök i förra veckan var var olycksfall i arbetet…)”

och…

”…motsatsen är väl klubbar som ÖSK o Hammarby som väl i snitt har en provspelare i veckan på besök. Så har det gått som det gått också.”

Bara för det frågade jag Wesström hur man egentligen jobbar, och fick bland annat reda på att man hellre scoutar spelare i deras ”hemmiljöer”, som är mer naturliga för dem, än plockar in dem på Karlberg några dagar.

* * *

Christian Kouakou saknades i dag. Någon påstod på Gnagarforum att han är sjuk.

* * *

U21-serien i morgon alltså, AIK tar sig an dif på Stadion klockan 18:00. Jag räknar iskallt med att vara där och ta bilder, och återkommer i sådana fall med en rapport på kvällen.

Aporna ställer upp med många A-lagsspelare som vanligt, medan man från AIK:s sida lät hälsa från Karlberg i dag att det kanske inte bli en enda från oss…

* * *

Satan vad jag längtar till Lech Poznan away. Sverige har tidigare invaderat Polen, och nu är det dags igen!

* * *

Känns som om jag skulle kunna sitta här i någon timme till och skriva om alla intryck och samtal från i dag, men nej. Däremot kan ni se fram emot en intervju med den förre AIK-profilen och blivande Premier League-spelaren Jos Hooiveld i morgon.

* * *

Ah, ok. Från AIK:s hemsida:

”Intresset inför Europa League-matchen AIK-Lech Poznañ är stort från Polen och idag har bland annat 3 000 biljetter till den Södra läktaren skickats ner till Lech Poznañ. AIK:s årskortsinnehavare kan köpa sin plats för halva priset senast på tisdag och vi uppmanar alla supportrar att köpa sina biljetter så snart som möjligt då bortalaget kommer att ha ett massivt stöd på plats.”

* * *

Ni som följer mig via Twitter fick reda på ett och annat från Karlberg i dag, så följ mig gärna ni som inte gör det. Och så finns jag på Instagram (som jag kan tycka är lite väl egocentriskt): joakimhall

* * *

Som vanligt blir jag glad om ni gillar inlägget och delar med er av det på Facebook, så hjälper ni bloggen att växa. Kolla också in min sida på Facebook där jag slänger upp en del bilder och annat smått och gått. Ja, in och gilla den med.

* * *

Tack för att ni tog er tid, vi hörs på tisdagen.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Mycket på G på Karlberg

 1. tb skriver:

  Måste hylla din blogg Joakim tack för all underbar läsning.

 2. Joakim Hall skriver:

  Ah, tack TB. Trodde för en sekund att du var min polare dif-bloggaren Thomas Alexanderson vars nick var ”TB” på den tiden Gnagarforum fortfarande var underground (fast då på Sektion F, deras motsvarighet). Men jag har nog fel… Tack!

 3. Robert skriver:

  Var in på ticnets ombud här i periferin i lördags för att fixa min biljett till torsdag. Blev en stunds tjattrande för att de skulle fatta hur man gjorde, haha. Hänvisade först till AIK fotbolls sida där det står vad som gäller, sen gick de in och sökte på AIK i sitt system och sen knappade de in mitt kundnummer och då fick de äntligen upp biljetten till matchen på torsdag.

  Tyvärr verkar det dock inte bli nån resa ner för att kolla träning dagen innan, försäkringskassan krånglar så jag har inte fått ut nån föräldrapenning än och har därmed inte råd med hur många turer som helst (ska ju ner på veckans båda matcher också, tur man har säsongskort!).

 4. Christian skriver:

  Uppmana dina besökare att tapetsera Stockholm med dessa: https://p.twimg.com/AzCnyv9CQAAhB3o.jpg:large

  AIKshopen har för övrigt öppet 2h extra imorgon kväll.
  http://www.aikfotboll.se/Article.aspx?contentID=5850

 5. Börje skriver:

  Tack för fina bilder och bra inlägg jocke. Jag vet inte hur bra koll du har på nummer och spelarna på träningarna, men om du har det, vore det kul om du kunde skriva vilket nummer de okända/unga/provtränande spelare har. Jag tänker då inte direkt på kazakerna som kanske har svåra namn osv, men t.ex. de två anfallarna från akropolis, och vilka ungdomarna som brukar träna en del hyfsat regelbundet. Skulle vara pricken över i:et på en redan mycket bra blogg att veta vilka man ser på bilderna.

 6. Joakim Hall skriver:

  Robert: Ah, hörde andra som hade problem. Lättare för oss som kan åka till AIK-shopen. 🙂

  Börje: Det har du rätt i. Oscar Cederling har 33, Akropolis-afrikanerna vet jag inte vem som är vem, med på bilderna har de 32 och 34. Unge målvakten har 35 och Philip Andersson 25. Nummer 17 vet jag inte vem det är.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.