Hem ljuva hem

Nu kanske ni tror att jag ska skriva någonting tårögt om Råsunda. Men nej, jag tänkte mest runda av efter min semester på Kreta.

Har haft en rätt lugn lördag. Låter konstigt eftersom jag lämnat Chania på Kreta för Stockholm. Men jag är inte den som stressar upp mig. Ställde klockan på åtta för tidig frukost och för att sola i 1,5 timme innan bussen mot flygplatsen skulle gå. Det gick smidigt, incheckningen gick smidigt (med grekiska mått mätt) och flygresan hem gick bra. Hade datorn med mig, såg ”Sherlock Holmes: A game of Shadows” på datorn och lirade lite Championship Manager 01/02.

Hela veckan har jag haft 200 Råsunda FC-klistermärken nedpackade i väskan. På fredagen tog jag några Mythos (lokal öl) samtidigt som hotellägaren i vanlig ordning bjöd mig på Raki (lokalt brännvin, ursprungligen från Turkiet). Sedan gick jag ut på stan och klibbade… Bland annat en hund, se bildspelet.

När jag gick i en gränd och precis satt upp en av skönheterna hörde jag en röst bakom mig. ”Hey mister”, sa rösten. Jag var upptäckt. Antingen var det polisen eller någon boende som var förbannad. Jag ökade takten men han hängde på. ”Hey mister, excuse me”. Jag låtsades inte höra honom men när jag märkte att han inte gav upp stannade jag, vände mig om och nojig som jag är förberedde jag mig på det värsta.

– You like AIK. You hate Djurgaarden and Hammarby, sa en lång, tanig kille i hästsvans, med förvånansvärt bra uttal.

Jag blev rätt ställd. Jag antar att det var den svartgula loggan som gjorde att han trodde det handlade om AIK. Den här strandraggaren, som jobbade som bartender, berättade att han hade en svensk flickvän från Göteborg. Så bjöd han in mig till hans ställe. Och bjöd på Raki, medan vi pratade allsvensk fotboll.

Finns inte så mycket mer att berätta om Chania. Men jag är lite besviken på resan, på det sättet att det inte blev en enda skandal. Jag skötte mig närmast exemplariskt. Det är också lättare att träffa folk att hänga med om man åker charter eller åtminstone tillsammans med någon. Annars kan jag rekommendera Chania. Framför allt hamnen och ”gamla stan” är mycket vackert, och grekerna är också civiliserade människor.

* * *

Bojan Djordjic är klar för Brommapojkarna. Jag tycker väl egentligen ingenting speciellt om det, mer än att det ska bli intressant att se hur han står sig i Superettan. Jag är inte orolig.

Bojan gillar jag, det vet ni redan. Så jag önskar honom all lycka i moderklubben BP. Han har varit tydlig med hur mycket han älskar AIK men att det aldrig är aktuellt med en comeback i klubben så länge vissa ”slipsar” (hans egna ord på Twitter) finns kvar i föreningen. Han har påpekat det rätt många gånger nu, att han inte är så förtjust i vissa av de styrande i föreningen.

…och bara för det såg jag just hans statusuppdatering på Facebook:

”Spela för en annan klubb kändes inte rätt. Man fick lägga ilskan åt sidan och tänka på att folk som tar besluten I AIK ãr inte AIK. Supportrarna är. De som är där I vått och torrt. De som älskar klubben lika mycket som jag gör. Funderade länge och tog min tid att göra det rätta valet. AIK är en stor del av den jag är och jag till skillnad från vissa hatare vet vad klubbkänsla är och hur viktigt det är att förbli trovärdig. I BP började allt en gång I tiden och nu börjar en ny tid. Tack till alla er för er kärlek och fantastiska minnen vi upplevde tillsammans på Råsunda. Glöm inte att svänga förbi Grimsta!”

Och visst har han klubbkänsla. Jag minns när jag fick honom att skänka pengar till den kampanj som skulle generera pengar till AIK-Tifo (som i slutändan gav någonstans mellan 20 000 och 30 000 kronor tror jag). En del AIK-spelare hakade på, men långt ifrån alla. Bojan skänkte dock, om jag inte minns fel, 2009 kronor (guldåret). Han satte in pengarna på mitt konto och jag skickade dem vidare till AIK-Tifo. Ett starkt minne av honom, ett av många.

Dessutom sprang jag ju på honom i Gävle, han åkte dit nu under vårsäsongen för att stötta AIK. Hur coolt är inte det? Eller de gånger han stått på Norra Stå?

Fan, nu när jag verkligen tänker efter så hyser jag en väldigt stor respekt för honom. Han förtjänar mycket respekt (även om det kan bli lite väl löjligt när folk ska försöka överträffa varandra i rövslickeri på Facebook så fort han gjort något – men Bojan berör folk!). Hur många spelare så öppet och passionerat visat så mycket hjärta efter sin aktiva tid i klubben?

* * *

Undrar om inte AIK presenterar ett eller ett par nyförvärv snart?

* * *

Det står ingenting på AIK:s hemsida, så jag slog en pling till Charlee Mian (ursäktade för att jag ringde klockan 19 en lördagkväll). Och visst har de träning i morgon.

– Välkommen hem från semestern Jocke. De har alltid träning dagen innan match.

Det visste jag ju egentligen, och Charlee vet att jag vet det, det kunde man nästa höra på hans tonläge. För han har berättat det några gånger nu, haha. Jag förklarade att jag hade dålig koll efter semestern och att de kanske åkt ner till Malmö tidigare.

– Det var i och för sig bra tänkt. Men de tränar i så stor utsträckning det går på hemmaplan före en bortamatch, förklarade alltid lika trevlige ”Cee”.

Då var det löst! Äntligen får jag se mina hjältar in action på Karlberg igen. Räkna med en rapport och bilder på söndagseftermiddagen.

* * *

Haha… Åtvidaberg förnedrade precis Elfsborg med 5-1 på hemmaplan. Det känns fan overkligt. Jag hatar Elfsborg för deras fördel av konstgräset på Borås Arena. Eller jag ogillar dem skarpt oavsett underlag. Tycker de är vidriga. Hoppas de är helt under isen även framöver.

* * *

När jag recenserade biografin om Nebojsa Novakovic (länk) hyllade jag Bajen Fans för att de, som en protest, åkte till en bortamatch (Örebro) utan att gå in på arenan. Blev påmind om att AIK:are gjorde samma sak, i Sundsvall. Det hade jag förträngd men kom på det då. Rätt ska vara rätt. Bra agerat… av båda. Speciellt gnagarna som åkte lite längre, om det spelar någon roll.

* * *

Mest onödiga plagg att ta med till Kreta? Mina Filippa K blåjeans. De är förvisso rätt snygga, men det var 35 grader varmt…

* * *

En AIK-bekant, Oscar Fantenberg, hittade en gammal bild på mig. Sista bilden i bildspelet… Den var visst från IFK Göteborg-AIK sommaren 2003 (från Black Armys årsvideo). Jag minns det så väl, vi hade varsin sida av Avenyn. Och jag var påtagligt påverkad.

Bara för att jag hade en Hata Gais-t-shirt kunde jag röra mig obehindrat fram och tillbaka, var även inne på sillarnas ställen. Fråga mig inte varför, förmodligen för att jag kunde.

Det funkade ett tag, sedan greps jag av polisen. Ja, alltså inte misstänkt för något, jag var väl bara allt för påverkad. Minns att IFK:are tog en bild då och la ut på nätet och skrev något om att jag ”skulle till Hotell Gripen”. Lite kul ändå. Vi kallade det ”Hotell Grand Batong” kommer jag ihåg.

* * *

Nu ska jag fira min hemkomst med tvättstugan, hoppas det är ledigt. Jobbigt att ha en hel väska liggandes med smutstvätt.

Kanske kollar jag var polarna gör, de få man har… Vill ju visa upp brännan på stan egentligen, haha. Men samtidigt vill man ju vara pigg till söndagens träning. I-landsproblem.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Hem ljuva hem

 1. Robban skriver:

  Tid för träningen imorgon?

 2. gaston skriver:

  Robban, AIK brukar träna kl 10.30 på Karlberg. Så förmodligen denne tiden, Jocke ksk svarar strax…

 3. Joakim Hall skriver:

  Exakt, 10:30. Smarta människor har hört av sig via SMS eller Facebook… 🙂

 4. Joakim Hall skriver:

  Om Robban är Avesta-Robban så har han fått svar via Facebook för övrigt.

 5. malin gillson skriver:

  hahaha jocke va fan!!!! klibba en hund?!!!! ta kort på tjejer som är yngre en dig bakifrån!!!!!! så gör man inte behöver jag lära dig allt eller?!!!! jag har suttit i typ 1,5 timme och letat efter din blogg men jag ångrar verkligen det inte:) aja baja!!! ps. min systers sån älskar aik:)

 6. Joakim Hall skriver:

  Haha… Ja, men varför inte? 🙂 Hälsa systersonen.

 7. malin gillson skriver:

  min systers sån hälsar tillbaka men hurru hur gamla var tjejerna på bilden? du är för fan 37 år kolla på tjejer i din egen ålder!!!!!!! haha nu kan jag svära för gårn är stängd men jag har faktiskt börjat seja tusan istället för att svära:) jag saknar gårn jätte mycket:(

 8. 17124solna skriver:

  Haha… Äsch, det är bara en bild. Jag tänkte knappt på det, mer än att det var tre tjejer som gick framför mig, typ. Nu förstod jag för övrigt vem du är, kopplade inte först. Ja, jag tycker också att det är trist att gården är stängd för jag får bannemig ingen lön! Och bra att du slutar svära så mycket, det där har ju vi pratat om. 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.