Klubbarna beskattas dubbelt – avgå någon

Glöm rabatterade polisinsatser. Nu väntar miljonnotor för klubbar som drivs i bolagsform, däribland AIK. Jag hoppas på supporterprotester.

Så var det då klart… Polisen kommer att kräva fullt betalt från de klubbar som drivs i bolagsform, det handlar om AIK, Djurgården, Hammarby och Örebro SK. Där går man emot regeringens samordnare mot idrottsrelaterad brottslighet, Björn Eriksson, som kommer att föreslå att idrottsklubbar ska slippa räkningar från polisen och att ingen skillnad ska göras på klubbar som drivs i bolagsform och de som drivs som föreningar.

Det blir såklart ett hårt slag för de klubbar som drivs i bolagsform. Det kommer att handla om flera miljoner per säsong, och det för klubbar som redan betalar stora summor i form av skatter, moms på biljetter, till näringsidkare i samband med match etcetera. Och tänk alla arbetstillfällen som skapas! DIF har jag lite koll på, de jobbar för att bli kvitt problem i samband med matcher, Hammarby också. Och jag vet att AIK jobbar hårt, och lägger stora pengar, för att ha säkra arrangemang och motverka supporterproblem i samband med sina matcher. Och alla pengar man lägger på att fotbollsspelande ungdomar ska ha sysselsättning.

Innan gavs klubbarna en 75-procentig rabatt, men den är alltså slopad. Polisen ska redan ha börjat skicka ut räkningar till de klubbar det handlar om. Enligt Svensk elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist kommer det att slå hårt mot klubbarna. Frågan är om de ens har råd att ha publik?

– Nej, vi har två alternativ: Tomma läktare eller om vi ska betala så här, gå i konkurs. Det finns ingen klubb idag som har ekonomi att ta extra kostnader på en halv miljon per match. Det handlar om idrottsföreningar som mer än väl betalat sin nota till samhället med ungdomsverksamhet, satsningar på utsatta grupper, det görs massor i de här föreningarna. Och inom svensk fotboll har vi gjort stora satsningar både med tid och pengar på supportrarna och ökad dialog med dem som har gett resultat. Vi har lagt 50 miljoner på säkerhetsarbete vilket jag tycker är mycket för våra allsvenska lag, säger han enligt Fotbollskanalen.

– En del beskyller oss för att inte ta ansvar för problemen på läktarna, det är tvärtom enligt mig. Vi har lagt massor av tid och pengar på detta vilket lett till att ordningsstörningar på och runt matcher har minskat rejält och är totalt sett mycket få. Vi har en mycket positiv dialog med våra supporters, vilket gett resultat. Att det sen ibland finns problem på väg till och från arenorna är givetvis trist, men vi kan inte vara poliser på gator och torg.
Jag vet inte riktigt vad som händer härnäst. Man får väl få folk att sluta gå på matcher och istället sitta hemma i tv-soffan eller bli fulla på O’Learys. Ja, det är ju ett jättebra alternativ, det blir säkert mycket bättre.

Bortsett från derbyn så tror jag ärligt talat inte att vi behöver en enda polis. Åtminstone inte då fansen förhoppningsvis vet om att det blir böter och väldigt dåligt publicitet att kravalla borta vid gästande supportrars läktare Södra stå.

Nej, det här känns för jävligt, att AIK och andra klubbar ska betala dubbelt till samhället. Om det här kvarstår så tycker jag gott att vi fans kan skita i matcherna och dra in till city och driva istället. Då kan ju knappast AIK få böter.

* * *

Har haft några lugna dagar i Kreta. Varit lite fokus på att äntligen blir klar med boken ”NESH”. I dag, onsdag, har det blivit en del inomhus igen för att återhämta mig från måndagens häftiga solande, haha.

I boken påmindes jag om den supporterbojkott som ägde rum för några år sedan, då vi AIK:are inte åkte på bortamatcher. Det handlade väl om att vår säkerhet inte kunde garanteras, att AIK fick betala för sina supportrar samt att man höjde biljettpriserna när vi gnagare kom på besök.

Minns att Bajen Fans åkte till någon match utan att gå in på arenan, och man var många. Det ska de fan har cred för – annars brukar jag inte berömma vare sig Hammarby eller dess fans. De är lallare hela högen.

* * *

Återkommer nog med en recension av ”NESH” under torsdagen, om inget oförutsett händer.

* * *

Det blev lite fattigt det här, skyller på semestern. Längtar hem till Karlberg igen måste jag erkänna. Ja, efter min son också förstås, men han är ändå på landet.

Ja, kameran är igång. Så det blir lite fler semesterbilder från Chania, Kreta, i dag. Vare sig ni vill eller inte.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Klubbarna beskattas dubbelt – avgå någon

 1. Kenneth skriver:

  Nån jäkla politiker borde ta sitt ansvar och styra upp snuten.
  Bodström Sahlin mfl vart är ni!
  Visa att ni är AIK:are ta debatten vi behöver er röst mot övermakten!
  Den här debatten gör ont i mig!

  Tillsammans är vi AIK!

 2. Jarzan skriver:

  Rätta mig om jag har fel, men snuten har ju redan lön, och en budget, så varför i helvete ska klubbarna betala för något som inte ska finnas till i vinst syfte?

 3. Jone skriver:

  Var är Nesh-recensionen? Har ju väntat länge på den nu…

  (Länken: min lilla Råsunda-låt)

 4. AIK skriver:

  Bajen, till Örebro? Verkligen ”väldigt” imponerande.
  Vi drog för fan upp till Sundsvall i protest och stod utanför arenan.

 5. Joakim Hall skriver:

  AIK: Ja, det har jag ett svagt minne av. Sorry, hade förträngt det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.