Hrgota, här är ditt AIK

På Gnagarforum snackas det om Zlatan Ibrahimovic. Jag väljer att lägga ribban lite lägre i väntan på ett hett sommarförvärv och tänkte berätta för Branimir Hrgota varför han ska till AIK.

Slå upp ordet ”hybris” i en ordlista och du lär se en bild på AIK-fans. Jag som har lite perspektiv på saker och ting tycker mest att det är gulligt. För en AIK-supporter är allt svart eller vitt, eller kanske man ska säga svart eller gult. Inga drömmar är för stora, och omvänt så är inga besvikelser för stora heller.

För mig är att ha hybris att drömma sig bortom orimlighetens gränser. Och i AIK-supporterns fall att alltid se saker med AIK-ögon. Om man är på en match så är domaren alltid jättebra (okej, det händer sjukt sällan) eller så suger han stor hästballe. Man hatar eller man älskar, det där med landet lagom existerar inte hos en äkta AIK:are. Ingen domare skulle någonsin vara ”helt okej” för en riktig gnagare. Det är antingen eller. Hata eller älska. Hylla eller förakta.

Så… Zlatan Ibrahimovic äger en tomt och stuga i Stockholms skärgård. Så ja, den äkta AIK-supportern tror och hoppas förstås att det är Zlatan som är sommarens stora nyförvärv. Kanske tillsammans med Olof Mellberg. Jag menar, de är ju trots allt grannar.

Själv väljer jag att hoppas på anfallaren Branimir Hrgota, 19, från Jönköpings Södra. Intresse finns, men det är vi inte ensamma om. Malmö FF uppges ha kommit med ett konkret bud på killen som gjorde 18 mål i Superettan förra året och som i år är uppe i sju hittills i år. Killens kontrakt går ut efter säsongen.

Mitt råd till Jens Andersson och Björn Wesström är att ge hans klubb en summa pengar och en vidareförsäljningsklausul. Jag menar, köpa en spelare från en klubb i Superettan vars kontrakt är på väg att gå ut… Det är kaffepengar för oss. Shit, ta hjälp av Den Svarta Massan om så önskas, de har ju tidigare erbjudits att köpa andelar i spelare.

Egentligen vet jag inte så mycket om Malmö FF, men desto mer om AIK. Och jag vet varför den stekheta anfallaren ska välja oss förutom det faktum att vi är störst, bäst och vackrast och har de bästa fansen i landet (älska hybris). Anledningen stavas tradition, gemenskap och nya Friends Arena och dess möjligheter.

Jag vågar påstå att jag som bloggare är någon form av expert när det gäller ”bakom kulisserna” i klubben, efter att ha hängt på Karlberg och Skytteholm sedan våren 2009. Jag vet inte hur många gånger jag hört spelare berättar hur de älskar Stockholm och att vara i AIK. Och jag vet att när stämningen är bra, då är den riktigt bra.

I AIK tar man hand om nya spelare. Kommer man från ett annat land, eller som ung spelare, så har man olika strategier för att få in spelaren i gruppen och i samhället i övrigt. Här vet jag att lagledaren Charlee Mian haft en viktig funktion genom åren, men inte bara han.

Och hur mycket lockar egentligen en relativt anonym tillvaro i Malmö FF? I Stockholm finns landets största supporterbloggare *host host* med ständiga rapporter, intervjuer och bilder från AIK:s träningar. Jag sticker härmed ut hakan och säger att här finns det ingen klubb som slår oss på fingrarna.

Jag som följt AIK i över 20 år vill påstå att man tagit ett och annat dåligt beslut genom åren. Nu för tiden är det dock annorlunda och man har, såvitt jag vet, en fantastisk scoutingverksamhet och ledande personer som är professionella ut i fingerspetsarna. AIK hindrar aldrig en spelare som vill vidare i karriären och har på senare år gjort flera lyckade spelarförsäljningar.

Med nya Friends Arena går AIK in i en ny och spännande era, och man får en av världens modernaste arenor. Jag menar, vem skulle inte vara med och skriva AIK:s historia på riktigt? Att få vara med på en riktigt mäktig satsning. Dessutom får AIK:s spelare tillgång till en träningsanläggning i anslutning till nya arenan – en träningsaläggning som kommer att vara någonting alldeles extra.

Att Stockholm är Sveriges vackraste och skönaste stad är förstås ett plus i kanten. Gnagaren med hybris skulle gå så långt som att kalla Stockholm för ”världsmetropol” men så långt tänker inte jag gå. Men det är riktigt smutt här, det är det.

Så vad händer inom AIK? Skulle bli förvånad om inte Alexander Milosevic säljs, men man ska inte glömma bort Niklas Backman. Tittar man på resten av truppen borde målvakten Ivan Turina vara den som ligger närmast en försäljning. Samtidigt är det tjockt, tjockt på innermittfältet men där har det varit tyst. Förutom att Nicklas Maripuu har pratat om att röra på sig för att få speltid, helst då som utlånad.

* * *

Hammarby hamnade i rampljuset för att man sållar bland spelare på sex och sju år. Jag tror inte att det är så ovanligt egentligen, inte bland större klubbar. Att man väljer att satsa lite extra på de som är lite bättre medan merparten fortsätter i breddlag.

Kanske försöker Bajen att tvätta bort sin losermentalitet. Den är ju dock så djupt rotad att jag tror att det blir svårt.

* * *

Just det, rykten på spelare ut… Höll på att glömma att nyallsvenska GIF Sundsvall är sugna på att låna Pontus Engblom igen. I fjol gjorde vår unge anfallare, som varit kall i AIK hittills i år, 13 mål på 30 matcher för ”Giffarna” i Superettan.

– Självklart är Pontus alltid intressant. Det är en spelare vi följer och vi för en dialog med AIK om situationen, men det är inget konkret. Vi har ju historiskt sett också haft en bra dialog med AIK, säger rekryteringsansvarige Urban Hagblom till sajten forzagif.se.

Engblom själv utesluter ingenting just nu.

– Jag trivs i AIK och det är några fajter kvar innan transferfönstret öppnar där jag kan få chansen. Våren för min del har varit upp och ner, men självklart vill man alltid ha speltid, kommenterar Engblom.

* * *

Jobbade på ungdomsgården på onsdagen. Samtidigt spelade supporterlaget Råsunda FC borta mot Kilimanjaro FC. Det gick åt skogen… Efter 5-0 hemma senast blev det stortorsk. Tänk att det alltid ska vara ett CP-bra lag med i division 7.

Syrianer är väl inte så lyckosamma i tennis. Frågan är om de riktigt vet hur man räknar. ”Det blev tennissiffror, vi torskade med åtta eller nio två” lät Charbel Hannouch hälsa efteråt.

* * *

Åååh… Korttidsboendet KomBo hade hockeyspelare på besök under onsdagen. Jag blev inbjuden jag med men kunde inte på grund av jobbet på ungdomsgården. Har jobbat mycket mindre än vanligt på senare tid och hade inte råd att säga nej till kneget. Förbannat.

* * *

Min kompis Wolff noterade att den amerikanske anfallaren Alfred Koroma, som provtränade med AIK förra sommaren, bytt profilbild till en bild jag tagit. Där han är iförd AIK-tröjan.

– Jag vet ju att du gillar när det händer, lät Wolff hälsa.

* * *

AIK Hockey är intresserade av kontraktslöse Dick Axelsson. Ett namn, visst… Men jag tror han väntar med att skriva på för en klubb till efter den tunga försäsongsträningen.

* * *

Måste köpa en ny pokal till Årets Råttjävlar, som några i laget festade sönder. Vi ska för övrigt försvara titeln. Turneringen tros bli av i mitten på juni, återkommer med info. Det är en jävligt kul turnering, se till att dra ihop ett lag!

…frågan är dock om vi får ihop något lag. Det föreslagna datumet krockar med en match med Idrottsgatans BK. Fan.

* * *

Har inte så mycket att rapportera annars. Är ledig i dag, var inne i city en sväng. Köpte en musmatta på Clas Ohlson eftersom jag glömde min gamla i Black Armys buss till Kalmar. Köpte en vinröd för 29 kronor samtidigt som det slog mig att jag skulle kunna bli rik om jag tog fram musmattor med ett kvinnligt kön på. Det stannar nog dock vid en tanke.

Annars är det som vanligt… Har någon ett soft sommarjobb över så hojta till (vore inte så tokigt att jobba för AIK). Eller någon rik tjej som kan ta hand om mig i sommar.

Den som vill ha bättre koll på mitt privatliv kan ju alltid följa mig på Instagram: joakimhall

* * *

Nu ska jag sova middag innan grabben kommer hem från skolan. Tack för att ni tog er tid, fuckers. Om ni gillar inlägget får ni gärna trycka på ”gilla” när nedan. Gillar’t.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Hrgota, här är ditt AIK

 1. Oskar L skriver:

  ”AIK hindrar aldrig en spelare som vill vidare i karriären”… host host Wallid Atta

 2. Kenneth skriver:

  Atta! Skämtar du eller? Han valde ju att inte skriva nytt kontrakt och lämna AIK som bosman. Sen att AIK valde att prioritera andra spelare i startelvan då han inte ville skriva nytt kontrakt är en annan historia.

 3. Mrdanny skriver:

  Nu får du ursäkta mig Jocke, men vilken ”äkta AIK-supporter vill ha Flatan till Gnaget…? Bara nyfiken, finns det något alls som är Gnaget med honom? Välskrivet och intressant som vanligt annars. 🙂

 4. 17124solna skriver:

  MrDanny: Hehe… Få skulle nog tacka nej till Zlatan. Men jag vet inte, det var mer hybrisen jag ville beskriva. Tack för de fina orden.

 5. Justus skriver:

  Jocke den där musmattan är redan gjord. fråga mig inte hur jag vet men jag tror tjejen(?) som tog fram dom tjäna en hacka.

 6. Joakim Hall skriver:

  Justus: Haha… Förvånar mig inte alls faktiskt.

 7. DENNIS skriver:

  Vet hur det gick sist vi värvade skyttekungen från Superettan: Göran Marklund. Vilken flopp. Var är han nuförtiden?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.