Sköna poäng – men skador oroar

Det blev en skön resa till Gävle och tillbaka och som dessutom resulterade i tre poäng. Som grädde på moset fick jag träffa Bojan Djordjic – men skador på Milosevic och Turina oroar samtidigt.

(Tillägg fredag morgon: Ingenting brutet i Alexander Milosevic fot twittrar Nebojsa Novakovic!)

En mycket bra resa är, när detta skrivs, snart slut. Jag och åtta andra i ”Hetast när det gäller” är rörande överens om att man helt enkelt får vara nöjd med resan till Gävle, som innebar en seger med 1-0. Celso Borges gjorde målet efter mindre än en minut, framspelad av Daniel Gustavsson som petade Lalawele Atakora från start.

AIK gjorde en ganska bra match. Med hemmamatcherna mot IFK Göteborg och GIF Sundsvall i ganska färskt minne får man säga att AIK gjorde en mycket bra match. Med detta sagt vill jag tillägga att det är några spelare som man hoppats mer på – ingen nämnd och ingen glömd.

Gefle var dock inte ofarligt, och framför allt mot slutet skapade man två rätt så heta chanser. Vid ett tillfälle kom en hemmaspelare från höger och målet var halvöppet, men nollan pangade bollen i burgaveln. Och i slutminuterna hade man ett skott som snudd på strök stolpen från långt håll.

Det senare skottet hade varit otagbart om det gått på ”fel” sida om stolpen. Speciellt som Ivan Turina grinade illa mot slutet. Han hade ont någonstans, och tog inga insparkar mot slutet. Här tvistar vi lite i bilen om det heter inspark eller utspark, men enligt chauffören ”Affe” är utspark ingen fotbollsterm. ”Det vågar jag stå för”, säger vår chaufför.

Värst från i dag är skadan på Alexander Milosevic. Just i detta nu (sitter i minibussen på väg hem) vet jag inte riktigt hur det är med honom. Men det såg inte bra ut.

– Jocke, finns det två platser där uppe? ropade Charlee Mian nerifrån planen.

Jag försäkrade mig om att det fanns två platser, och hjälpte ”Alex” över staketet. Han såg inte så glad ut. Polaren undrade hur det var med honom.

– Det är samma som förra gången, sa mittbacken dystert.

Och förra gången var han, såvitt jag minns, borta i sex månader. Direkt efter matchen hörde jag Nebojsa Novakovic säga samma sak till en åskådare, något om ”samma som förra gången”.

Tungt, inte minst eftersom han är så pass nyttig för oss och även för hans skull, då utländska klubbar har haft ögonen på honom. Jag förstår att han inte var så värst uppåt.

Så… Då sitter man här i bilen på väg hem. Jag tycker att arenan, Strömvallen, är lite gemytlig. Satt dock på långsidan, och de hade världens mest irriterande jävla pelare var tionde meter eller så. I andra halvlek fick jag dock en bra plats, alldeles i mitten. Och nära den gamla hjälten Tommy Söderberg.

Söderberg verkade lite imponerad när jag berättade att jag var på Malmö Stadion vid guldet 1992. Och ”Fisken” ville ha en bild med honom, och det är klart att jag ställde upp. ”Fisken” var snygg nog att kalla honom för Stefan Söderberg eller så, och sekunders tystnad kändes som minuter. Jag garvade bara inombords. Faktum är att jag själv kom av mig och fick hjärnsläpp, och i min rädsla att säga fel jag med sa jag ingenting.

Ja just det… Ska jag lyfta fram en kul grej så var det att jag sprang på hjälten Bojan Djordjic innan matchen, ja ni ser bilden. Det var stort, vi stod och snackade lite och många kom fram och ville ta bilder och morsa på honom (jag har fått skit för det ett par gånger, att jag aldrig växer upp men jag kan lova att jag alltså inte var den enda som ville ha idolbild). Sedan satt jag strax framför Sal Jobarteh och Edward Owusu i första halvlek, och de hälsade artigt.

Den jag snackade mest med, förutom med Bojan, var dock Gefles mittback David Fällman, en trevlig kille som jag fick bra kontakt med när han provspelade för AIK i våras. Det var skoj att träffa honom igen.

AIK (4–4–2): Ivan Turina – Martin Lorentzon, Niklas Backman, Alexander Milosevic (Per Karlsson 45), Nils–Eric Johansson – Daniel Gustavsson (Lalawélé Atakora 83), Helgi Danielsson, Robert Åhman Persson, Martin Mutumba – Celso Borges (Alhassan Kamara 72), Viktor Lundberg.

* * *

I mindre intelligent kille i AIK-klacken slängde in en så kallad ”banger”, eller smällare om ni så vill. Han blev utkörd av 20-30 supportrar som totallackade. Från långsidan såg det ut som om AIK:s säkerhet tog över killen.

Och härmed vill jag påminna om att man inte slänger in bangers på AIK:s matcher! Samma sak med att tända bengaler (såtillvida att inte AIK-Tifo etcetera kör en gemensam aktion).

* * *

Satt bredvid tre Gefle-lirare som var någon form av ledare i klubben, de hade i alla fall klubbens officiella jackor på sig. De gnällde väldigt mycket och skrek på domaren.

Vid ett tillfälle i andra halvlek gick tre poliser lugnt förbi, de skulle väl bara byta plats på arenan. Men då sa den bittraste av GIF-snubbarna:

– Fan, det händer alltid en massa skit när de (AIK-supportrarna) är här uppe.

* * *

Jag får passa på att tacka vem-det-nu-var för Black Army-snuset han bjöd på under resan, riktigt bra grejer. Nu slutade jag ju snusa den 1 april, men man blir lite wild and crazy på bortamatcher, speciellt med två stycken Pripps Blå 2,8 innanför västen.

…vilken påminner mig om att Bojan Djordjic bara garvade när jag berättade om mitt alkoholintag på väg upp till Gävle. Men han insåg nog faktiskt att jag var nykter.

* * *

Skönaste banderollen? ”FRIA GRAVIUS /BA”. En historia som i mina kretsar verkar ha gått ganska obemärkt förbi.

* * *

Så får jag tacka den kille, kommer inte ihåg vad han hette tycker, som kom fram till mig under pausen:

– Du är Jocke va? Jag följer dig på Twitter och läser din blogg, fortsätt göra ett bra jobb.

Ja, nu var det ju inte så han sa ordagrant. Men typ, det värmde i alla fall väldigt mycket. Som en liten bonus stod jag just då och pratade med bloggkollegan Georg Süss. Så jag presenterade honom.

– Fast jag är inte lika känd, flinade Georg.

* * *

Nu ska jag lägga ner här, vara lite social… Eller vad fan, surfa och köra Wordfeud i alla fall. 10 mil kvar till Stockholm. Och så är det svårt att blogga i mörker.

* * *

Sådär ja, Blev fimpad på T-centralen och är nu hemma. Klockan visar 23:28, vilket känns helt okej efter en bortamatch.

Jag har nog fått med det mesta, även om det inte är så lätt att sitta och blogga på en liten laptop i en mörk, liten minibuss. Trångt var det också! Men ändå, det mesta är som sagt med.

Fortfarande lite oklarheter kring skadan på Milosevic, och samma sak med Turina som hade ont i ett lår. Man lär väl lämna någon form av besked efter undersökningar på fredagen.

Att blogga på bortamatch har varit en succé även om jag inte gjorde så stor grej av det nu, som förra gången mot Kalmar. Då körde jag kontinuerlig uppdatering från Black Armys buss, men då var ju resan också mycket längre samtidigt som det fanns lite mer att skriva om.

* * *

Helsingborg borta blir den första matchen för året som jag missar. Jag har Albin, och det är mitt i veckan, och det funkar inte. Med cred till er som tar er ner till Olympia, ni är riktiga hjältar.

* * *

Celso Borges skulle ha två mål i matchen. Vid 2-0, som dömdes bort, rör han ju knappt Hugosson.

* * *

Ingen vidare matchanalys av mig? Det brukar ni förvisso inte få någon, men denna gång beror det på två saker: i första halvlek skyller jag på pelarna och i andra på skador och nervositet (och att jag satt och snackade med en bekant).

* * *

De som satt på långsidan hörde kanske de lite äldre grabbarna sjunga om ”AIK-Limpan”. Det var en limpa som togs fram med Stockholm-klubbarnas emblem på 90-talet och som såldes i utvalda butiker. Ja, minns inte om det var alla tre klubbar, men AIK och Dif minns jag.

Sedan fanns det även AIK-chips, jag tror att det var OLW som låg bakom dem. Det var någonting unikt. Och det här var långt innan internets genombrott.

* * *

När jag tänker efter… Fan vad stort det var att se Bojan i Gävle.

* * *

De är rätt fula på Nyheter24 där jag hade min blogg tidigare. Oftast har de en sida där det står ”Tillfälligt avbrott” och hänvisar till sin sida på Facebook när man går in på min gamla blogg.

Det gör att de som letar efter min nya sida inte hittar den. Är det så man tackar för att man bloggat för dem i tre år?

* * *

Polaren var inte helt förtjust i att typ HELA La Garra Negra trängde sig före alla andra i korvkön…

* * *

Drygt 1000 pers som följer mig via Twitter. Kul ju! En bekant frågade mig härom dagen varför jag inte var mer aktiv där men det är som jag sagt tidigare, att jag i första hand skriver grejer från träningar. Och så brukar jag ju länka när jag skrivit något inlägg.

I morgon är det fredag. Jag skulle på rättegång i Göteborg men den blev alltså inte av. Men eftersom jag redan tagit ledigt från praktiken kan jag istället dra till Karlberg. Så räkna med en träningsrapport på fredagseftermiddagen (har dock lite andra grejer att göra efter träningen).

…och signa upp er på min Twitter, det kan nog komma någonting från Karlberg på fredagen.

* * *

Vill påminna er om att gå in på denna länk och titta på några filmklipp, och helst också ”gilla” dem. Det genererar pengar till AIK. Och nej, jag får ingenting för det, bara AIK. Löjligt simpelt.

* * *

All cred i världen till Nisse Johansson som kom fram och tackade klacken på Strömvallen ordentligt. Och som drog igång en ramsa, av vad jag uppfattade. Du är guld värd, Nisse.

* * *

Roger Melins sidekick Gunnar Persson återvänder till Brynäs. Läge att tacka honom för tiden i AIK!

* * *

Vad gör du klockan 18 på söndagen? Det bjuds på högklassig supporterfotboll på Skytteholm då Råsunda FC möter IFK Bergshamra i ett härligt Solna-derby! Ett derby som goes way back:

2008
Bergshamra – Råsunda 3-1
Råsunda – Bergshamra 3-2

2009
Råsunda – Bergshamra 0-8
Bergshamra – Råsunda 2-2

2010
Bergshamra – Råsunda 0-2
Råsunda – Bergshamra 6-2

2011
Råsunda – Bergshamra 2-1
Bergshamra – Råsunda 4-0

* * *

Någon av polarna i ”HNDG” tyckte att jag skulle starta en insamling, med öronmärka pengar till en ny kamera (istället för min 800-kronors Nikon). Det är ju en idé.

* * *

AIK tvåa i allsvenskan, det är riktigt smutt. Men nu väntar tuffa matcher. Stöd AIK!

* * *

Läge också att tacka de unga killarna i ”Hetast när det gäller” för ännu en mycket trevlig resa. Trots att jag hånades för min ålder med frågor som ”Hur känns det att vara pappa till Astrid Lindgren?” och liknande.

* * *

”Stisse” Åberg är krönikör på Gefle Dagblad. Han skrev om matchen, och speciellt Celso Borges tidiga ledningsmål (enligt hans klocka efter 53 sekunder):

”Mot sämre lag kanske ett sådant handicapsystem fungerar, att skänka bort ledningen  redan innan en minut är spelad. Mot bättre, definitivt inte. Mot AIK, absolut inte.”

* * *

Tack för att ni tog er tid. Och missa inte Bojans blogginlägg om Martin Mutumba… Bojan, du hänger väl med på AIK-träningen? 10:30 på Karlberg. Skulle gärna vilja göra en intervju.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Sköna poäng – men skador oroar

 1. Bergabonde skriver:

  Bra resereferat igen, Hall. Måste säga att din blogg utvecklats klart positivt. Faktiskt den enda bloggen jag följer till 100. Har jag missat något runt en match eller en träning så vet jag att du har besked. Gott så.

 2. 17124solna skriver:

  Ah, tack snälla. Och kul att höra, jag försöker att bli bättre och tänka lite mer på vad jag skriver. Oftast blir det ”rätt” hoppas jag. Om du inte bara syftade på designen och så. 🙂

 3. Domarn skriver:

  Inspark: När bollen varit ute över kortlinjen och måste ligga ner i målområdet när den sparkas in i spel.

  Utspark: När bollen Inte varit över kortlinjen och hela tiden varit i spel. Då kan målvakten kasta upp den i luften och sparka ut den.

 4. 17124solna skriver:

  Tack ”Domarn”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.