Totalt mörker i Solna

Jag vet inte riktigt var jag ska börja, känner mig rätt oinspirerad efter ännu en tråkig torsk. Tomheten igen. Men jag kan ju inte undgå att nämna att protesterna mot styrelsen var i fokus i dag, liksom viljan att INTE kravalla.

Jag hade inga vidare förhoppningar inför söndagens match mot Göteborg. För två helger sedan var jag ju nere och skulle ”jinxa” Göteborg till en kampanj, men den som blev jinxad blev jag. Blev ju ordentligt misshandlad där nere, fick spendera två dygn på sjukhus med två frakturer i ansiktet och sedan har det fortsatt… Förutom att jag har varit stört trött sedan dess har BÅDA mina datorer pajat denna vecka plus att min nya mobil började strula så jag fick lämna in den på reparation.

Sett till händelserna ovan var jag inte alltför hoppfull inför matchen, även om det ”bara” blev 1-2 (jag hade tippat 0-6 denna helvetesvecka). Men matchen tänker jag inte skriva så mycket om. Jag såg inte om bollen var ute vid 0-1 och jag kan inte säga att det är fel att bryta en match om domaren får saker kastade på sig. Jag hade själv sett allvarligt på något sådant om det drabbade en domare när exempelvis mitt Råsunda FC spelade match.

Nu torskade vi, och att gnälla förändrar ingenting. På läktarplats då? Det var mer känslor än vanligt och kraftiga protester mot den nuvarande styrelsen. Jag fick lite skit av ”Karla” (som till skillnad från vad jag trott inte var i Bulgarien) för att jag inte hade någon egen åsikt i frågan, utan hänvisade till det utskick som kommit från Black Army, Sol Invictus, Firman, Yngre och UN. Men jag vet fortfarande alldeles för lite om styrelsens sammansättning och jobb även om vissa i dag påstod att det bara är att se till alla miljoner som man bränt. Manifestationen finns att läsa här.

Den som jag haft åtminstone lite kontakt med är Ronnie Smith från Smith’s Bil, som sponsrat Råsunda FC i flera år. Han är en skön lirare med ett oerhört stort AIK-hjärta och har alltid gjort ett väldigt bra intryck på mig. Jag har tidigare också nämnt att Victor Capel faktiskt talat gott om honom, och han om någon har koll på styrelsemedlemmarna.

I övrigt är det ganska blankt för mig. Mikael Hagman, till vardags Sverigeschef på Media Markt, har jag förvisso haft lite mejlkontakt med och han har gjort ett gott intryck han med, men jag vet inte så mycket om honom i övrigt. Och en mejlkonversation säger ju inte så mycket, det är jag väl medveten om.

Så protesterna avlöste varandra tidvis i matchen, bland annat med stora banderoller. Spridda burop hördes dock från läktarplats, burop som såvitt jag vet var riktade mot dem som krävde styrelsens avgång. Splittringar i supporterleden är förstås inte bra, men i det här fallet verkar de flesta på ståplats vara enade i alla fall.

Hur som… Jag hoppas att de som ligger bakom de här protesterna även har alternativ. Det krävs bra människor som vill klubben väl och som är beredda att lägga ner en jäkla massa timmar ideellt, dessutom i utsatta positioner. Just nu vill jag dock avvakta och se vad nästa steg blir.

* * *

AIK gick alltså ut med en uppmaning för några dagar sedan, där man bland annat skulle få folk att stå upp i tio minuter och manifestera mot framförallt det som inträffade mot Levski Sofia hemma. Även AIK-Alliansen stod som avsändare, problemet var bara att man inte frågat AIK-Alliansen innan man skrev texten.

Jag pratade med folk från både Ultras Nord och Black Army och förstod rätt snabbt att det fanns en irritation mot AIK:s agerande. Och det förstår jag om man går ut med en ganska kraftfull text och har med AIK-Alliansen utan att de ens blivit tillfrågade.

* * *

Efter matchen dröjde jag mig kvar vid Södra en stund. Det var en del folk däromkring, de ville väl se om något skulle hända. Jag visste dock att inget var på väg att hända efter ett SMS som jag fick under den första halvleken.

”FB kommer spärra vid Östra och Västra, inga rusningar mot Södra kommer tolereras. Sprid ordet.”

Det var ett intressant SMS. Jag vet inte vad syftet var, om man inte ville att AIK skulle få ytterligare svarta rubriker eller att visa att man är den som avgör om det blir kravaller eller inte. Jag mötte två ”grabbar” efter matchen, de verkade inte veta så mycket utan sa bara att de var på väg hem. Men borta vid Södra stod det ett gäng kategori C-supportrar varav en upprepade: ”Ni kan gå hem, ingenting kommer att hända”.

Kan ju också vara så att man ville skona vanliga supportrar, med tanke på att Wisemen var uppe och mötte DFG så sent som förra helgen kanske man stannade hemma i dag? Vad vet jag…

* * *

Hade två göteborgare som sov här i natt och de har siffran 13 på undersidan av sina sulor, skrivet med spritpenna, men inte heller den jixen fungerade alltså… Kolla era sulor, Pontus och Calle.

* * *

Lustigt, i rulltrappan vid T-centralen sprang jag på en tjej som jag inte kunde placera, men hon började prata med mig. Hon frågade hur det var som om vi kände varandra, hur stämningen var på Norra och jag fick känslan att vi snackat någon gång. Det var Emilia Reimer, faktiskt från styrelsen och tidigare fotbollsspelare i AIK. Visste inte att vi var tjenis med varandra, men jag är ju känd för att vara förvirrad som få.

Insåg sedan att vi var vänner på Facebook. Sådär, en tredje person från styrelsen som var en glad och trevlig prick.

* * *

Något som jag personligen tycker är lite trist är när det kommer ramsor som ”Alla suger kuk i Göteborg” när spelarna egentligen behöver vårt stöd.

* * *

Jag är ännu inte orolig för säsongsavslutningen, har en bra känsla där. Men varför får inte Dulee Johnson spela från start? Det är för mig en gåta.

* * *

Dagens protester sågas vid fotknölarna på Gnagarforum, men på något sätt är jag inte förvånad. Ändå… Splittringarna är inte bra, oavsett vilken typ av supporter man är. Nu ska ni får ett tips av mig:

Samla AIK:s styrelse och bjud in representanter från alla olika grupperingar (även Råsundafettona), sätt er ner i lugn och ro och diskutera sakligt. HUR ska vi få föreningen på rätt köl igen? Vad kan vi göra för att skapa de bästa förutsättningarna för ett framgångsrikt AIK? Alla vill såklart klubbens bästa men just nu känns allt så jävla infekterat.

När vi körde kampanjen inför Åtvidaberg hemma, då vi sänkte biljettpriserna kraftigt, fanns olika form av AIK-media på plats liksom supporterföreningar och kategori C-supportrar. Det blev ett väldigt bra snack, detta också i en tid som det blåste kalla stormar.

Det gällde förvisso något helt annat än hur AIK styrs, den gången handlade det om hur man skulle gå tillväga för att vända en negativ trend fylla Råsunda, men det var mycket bra snack mellan en rad olika supportrar och företrädare för AIK, som exempelvis Johan Segui.

* * *

Jag hörde verkligen inte vad folk sjöng. ”Swedbank Stadion ramlar ner…” och sedan? Det lät som ”stackars BA” men det tror jag knappast, haha.

* * *

En lirare gillade visst inte gästinlägget jag publicerade tidigare på söndagen, skrivet med glimten i ögat av en kategori C-supporter jag känner. En rätt kul kille. Det roliga är att anonym skriver att jag glorifierar hatet och våldet. Och påstår sedan, som grädde på moset, att det var välförtjänt att jag fick spö i Göteborg.

”Sista gången jag läser den här bloggen. Omgången du fick i Göteborg känns välförtjänt. Hoppas att din son inte läser din blogg och att hans mamma är vettig som motpol till dig och inte glorifierar hatet och våldet. Pinsam snubbe…”

Hur var det nu… Man skulle inte glorifiera våldet? Haha… För övrigt, skicka mer gästinlägg! Och ja, Albins mamma är väldigt vettig.

* * *

En ny sajt skapades i dagarna, nämligen www.aik-aktion.se. Den drivs av väl insatta personer och ska enligt egen utsago leverera sanna fakta kring klubben vi älskar. Jag vet vilka som ligger bakom, men behåller det för mig själv.

* * *

Snackade lite med både Avesta-Robban och ordföranden Danne Wilhelmsson i Black Army. Föreningen mår bättre än på länge på flera sätt, och fler medlemmar kommer till. Och äntligen gör man det som jag har eftersök i några år nu, man profilerar sig på läktaren, precis som UN och SI.

* * *

”Tack” till Julius Jönsson som bjudit in mig till Facebook-gruppen ”Inga vänner”. Jag vet, men måste jag skylta med det? Haha…

* * *

På söndagen hade jag fått 139 länkningar från Bajens forum på Svenska Fans. Vet inte varför, men jag tackar för att ni får upp statistiken…

* * *

”Karla” undrade för övrigt om jag var nöjd med att Wille Bäckström nämnt mig vid namn i 08 Fotboll men det hade jag faktiskt missat. Han ifrågasatte också att jag kände honom, men det kan jag inte påstå att jag gör. Vi är mer tjenis sedan vi haft en gemensam vän i många år (en barndomskamrat som jobbar för DIF).

Han är rätt kul den där Wille. Men jag har bara mött honom någon gång sedan presskonferensen på Råsunda efter ett derby för några år sedan då jag skrek ”Wille din djugårdsjävel” över hela pressrummet och inför den samlade presskåren, haha. Och sedan körde AIK ut mig…

* * *

Tack till Blackbeat-bloggaren Carl Tersman Toll som länkade till en klassiker på Fejan. Magnus Uggla och Nicklas Wahlgren… Nej, ni är kanske inte tillräckligt gamla för att ha sett filmen, den kom innan Avatar.

* * *

Är jävligt dålig på att framkalla bilder, eller spara dem på ett säkert ställe. Så efter min datorkrasch är alla bilder borta, även mitt stora arkiv till bloggen. Men det värsta är bilderna på mig och AIK-spelare, så jag får göra en ny räd på Karlberg, även om jag kanske börja bli lite för gammal…

* * *

Jaha, har en helvetesvecka framför mig också. Jobbar dag hela veckan plus kväll måndag, tisdag och onsdag (en ungdomsgård). Så räkna inte med några jättemaffiga uppdateringar de närmsta dagarna (men man vet ju aldrig).

Så tills vidare… Tack för att ni tog er tid. Är stört trött igen och måste sova.

* * *

De 20 första bilderna är från Bildbyrån och de sex sista är från Scanpix. Däremellan hittar ni mina bilder från i dag.

* * *

Edit: Johan Esk, DN, har en rubrik som beskriver läget i AIK ganska så bra: ”Kaos, känslor, kärlek och hat – det är AIK”.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserad. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Totalt mörker i Solna

 1. swedbank ramlar ner skriver:

  stackars peab.

 2. Joakim Hall skriver:

  Ah, tack. Såklart…

 3. alex skriver:

  ”Alla suger kuk i göteborg” var ju ett svar på att de sjöng med i ”Alla rensar fisk i göteborg”.. Jag tyckte faktiskt att det var lite roligt, och det sjöngs ju (eller försökte) på ramsor som sänker moralen ännu mer..

 4. GM skriver:

  Draget på Norra var nog det sämsta jag upplevt på bra länge! Helt otroligt att folk inte kan koncentrera sig på att hata Göteborg utan att blanda in styrelsen

 5. Pelle skriver:

  Jag fastnade redan på första meningen. ”Var” jag ska börja borde det stå va? Äh, annars gillar jag dig.

 6. David skriver:

  Varför envisas Miller med att ta ut Goran Ljubojevic´ i startelvan för?! Han tillförde ingenting under hela matchen.. Turina passar bättre som striker än vad han gör, skulle blivit årets mål på Råsunda om den volleyn gått in… Det vänder snart, det vänder snart, det vänder snart, det vänder snart…..

 7. David skriver:

  Du som brukar vara på träningarna, är Goran bra där?! Utmärker han sig så pass mycket att han blir uttagen för att sedan på match vara helt bedrövlig? Om jag hade varit tränare hade ALDRIG tagit ut honom…… Men Miller verkar bara vara intresserad av att rensa och döda matcher och plocka oavgjorda poäng eftersom han sätter Dulee på bänken…. Bedrövligt….

 8. Lankan skriver:

  Jocke… Jag läste en intervju med Lennart Johansson om allt trubbel i AIK och då fick jag idén, skulle inte han vara en bra Ordförande? Han är en legendar inom Europeisk Fotboll, ett stort AIK-Hjärta och har mycket rutin och vet vad man ska göra! Vad säger du? Och sen en till grej, Flavió får spela så där halvt mycket u för tiden, är han på väg bort tror du? Det vore ju alldeles för tragiskt.

 9. Joakim Hall skriver:

  Goran tycker jag såg bra ut när han kom, sedan har något hänt, att han inte varit lika målfarlig. Men ni får nog be mig INNAN en träning om ni vill få en rapport på en specifik spelare. Lennart Johansson må vara kung, men jag tänkte redan för typ fem år sedan att han nog gjort sitt. Han är inte purung längre.

 10. JackAss skriver:

  Var dom hårdföra grabbarna i Firman nere i Bulgarien och skyddade dem 20 som var ner? Bara lite nyfiken!!:-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.