Det ville sig inte riktigt

Tomheten kom tillbaka, kan bero på att jag inte såg så mycket av matchen. Glasögonen söp jag ju bort i Luxemburg. Det var synd med en torsk, för det var upplagt för en riktigt trevlig kväll.

Jag vet inte, men jag trodde att vi skulle få det svårt hemma mot Rosenborg. Jag blev varnad redan på tuben till Solna då min kompis Joel bevittnat gårdagens träning. Han berättade för mig att de var riktigt, riktigt bra de där spelarna i Rosenborg. Jag försökte att tänka positivt, att det inte var Real Madrid vi skulle möta, men samtidigt var det svårt att ignorera att norrbaggarna har ett mycket bra och sammansvetsat lag.

Jag kom hur som helst ur till Solna vid 18-rycket, kilade direkt till shopen och köpte den nya blå tröjan (mycket snygg tyckte jag och flera andra, sådär tyckte några av polarna). Sedan blev det en sväng förbi bolaget, några öl i parken bakom den tidigare immigrationsmyndigheten (där jag gjorde min första fyllecell 1993 då det fortfarande var ett polishus) tillsammans med några polare. Ett par av lirarna jag åkte bil med från Luxemburg till Amsterdam kikade förbi också.

Det blev sedan en repa till Black Armys lokal, och det som slog mig var att den var välbesökt. Det var alla ställen även kring Norra, som East och Dick Turpin då jag och polaren Tobbe begav oss. Det var värmningen det.

Matchen? Kan inte säga så mycket, stundtals okej drag från Norra men det mattades allt eftersom. Att Rosenborg är ett bättre lag är det väl inget att snacka om, kul dock att Muhamed Bangura verkar ha gjort en bra match, från division 1 till Champions League-kval.

0-1   var tydligen ett snyggt mål medan våra chanser var lätträknade. Däremot önskar jag att Helgi Danielsson hade en decimeter längre ben då han såg ut att vara ren med en boll men sparkade helt i luften. Enligt rapporterna var islänningen ingen höjdare i dag, snarare tvärt om.

Jag hörde att norrmännen inte har någon supporterkultur, och visst var det så att jag inte hörde dem en enda gång. Efter matchen gick jag och Tobbe förbi Södra och kikade lite, men mig veterligen var det ganska lugnt. Lite random supportrar som gillade när polishästarna flängde fram och tillbaka, lite bangers och så… Det var bara att bege sig hemåt och känna tomheten inombords.

Hade sällskap med några på tricken. En av dem var Davve från UN. Han tippade att AIK:s chans att gå vidare i Trondheim var cirka 10 procent. Jag köper det rakt av.

* * *

Ingen cred till alla de 15-20 grabbar som flög på två skins under Norra i pausen. Jag vet inte bakgrunden, men det såg inte så värst strongt ut och jag kastade mig över först den ena, sedan den andra, och försökte att få folk att sluta sparka och slå på dem. Det kallas civilkurage.

Jag tror att allt var ett missförstånd, ena killen jag snackade med var skärrad och förstod ingenting och ett par av de ledande typerna hos grabbarna sa att allt var lugnt. Trist när sådant händer.

* * *

Vem fan satt på Västra och skickade SMS om att jag såg ut som en gårdare, med blå tröja och röda byxor?

* * *

Kul att se gamla ligan från Norsborg tillfälligt (?) tillbaka på Norra i går: Tompa, Calle och Jonte.

* * *

Polaren är snickare och ibland ringer AIK när någon ny spelare eller ledare behöver hjälp. Som för några veckor sedan, då det var något som skulle skruvas ihop hemma hos Alex Miller (jag tror det var en säng, inte lätt det där). Det var inför MFF hemma och tydligen ska Miller vara en stor taktiker. Han ska där ha berättat för polaren hur Malmö spelade och hur AIK ska spela för att vara det bättre laget, och så spelade man som Miller hade sagt och vann också med 2-0.

Men vad hände sen? Varför har man så fantastiskt svårt att skapa chanser? Som borta mot amatörerna i förra kvalomgången, och borta mot MFF. Mot Rosenborg hade AIK sex skott – alla utanför.

Tydligen ställde man upp med ett väldigt konstigt lag i går, Helgi och RÅP på kanterna i en defensiv uppställning? Ändå… Det är en klyscha, men det är små marginaler inom fotbollen, man måste sätta sina chanser.

* * *

Sprang på Nicklas Bergh innan matchen (lite som vanligt alltså), han var där och käkade på Restaurang Råsunda redan tre timmar innan matchen. Det slog mig efteråt att jag glömt vad jag hade lovat honom, nämligen att försöka att hitta en klubb utomlands.

* * *

Och så en hälsning till Isak från Aspudden, en skön snubbe som jag sprang på under onsdagen.

* * *

Walid Atta var tydligen skadad i går, medan någon spekulerade i att han ställdes över för att säljas. Vi ska ha, Atta kvar…

* * *

Alla förstår väl att förra årets AIK hade kört över sälmördarna på onsdagen? Men det går inte att gråta över spilld mjölk…

* * *

Fuck UN-klottret skulle vara ”åtgärdat efter matchen” fick jag höra. Bild 14.

* * *

Vad fan har hänt med vår Goran Ljubojevic? Han kom med riktigt bra meriter, han såg het ut på träningarna… Men sen? Jag trodde verkligen, naiv som jag är, att det var en superspelare vi värvat. Istället är han i klass med Nik Mrdja.

* * *

Blev rättad i mitt förra inlägg, där jag ifrågasatte hur man kunde stänga hema Karlberg från åskådare och journalister. Man tränade förstås på Råsunda, det tänkte jag inte på.

* * *

Jag missade banderollen som rullades ut i går, med texten ”Signa nytt, Atta”. Men jag stod och skanderade hans namn.

– Det är stort, riktigt stort, säger Atta till Eurosport om fansens gest.

* * *

Pratade med Charlee Mian och Niklas Rhodin i AIK-shopen, frågade Rhodin varför man bara tog fram 300 ex av de blå tröjan, när den orangea togs fram i 2000 ex (tror jag det var) och sålde slut. ”Men det förstår du väl själv” sade Rhodin, och jag nickade för att inte verka bakom flötet. Men jag antar att han syftar på exklusiviteten.

* * *

Sprang på en lirare som var med länge, Chrille. Tydligen hade han fått 10 000 i böter för planinvasionen i Göteborg när vi tog guldet. Han var en av ett fåtal dömda, fick aldrig fram varför just han var en av dem, men det kanske är så när man är igenkänd?

* * *

”Kul” lirare på Gnagarforum som klagar på att UN/Youngsters viftar med flaggor på läktaren och att det skymmer sikten. Matchen gick på tv, får jag föreslå soffan nästa gång? Eller kanske mazarinhyllan bland fettona på Östra? Eller kanske ta två steg åt sidan om någon ”idiotfjortis” viftar med en flagga framför dig.

* * *

AIK spelade i helsvart. Det var domaren som inte kunde tillåta att bägge lagen spelade i vita shorts, däremot förstod jag aldrig varför vi som hemmalag skulle byta. Men snygg var det!

* * *

Nej, usch vad torrt det här blev. Jag skulle kunna ha döpt det här inlägget till ”Bilder från matchen” och skitit i att skriva, haha. För som vanligt finns det ett gäng bilder i bildspelet. De första 13 är från Bildbyrån, de i mitten är mina och sedan har vi bilder från Scanpix.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Okategoriserad. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Det ville sig inte riktigt

 1. Pash skriver:

  Det var jag och Lillgrodan som tog avstånd från din blå-gul-röda utstyrsel.. Avgå! 🙂 Mvh / Pashpudden

 2. K skriver:

  Angående flaggviftandet. Nu vet jag att du brukar försvara UN i allt vad dom gör men om du med ditt ”civilkurage” tänker till lite så förstår du att man inte viftar flaggor under hela matchen och på så vis skymmer sikten för 50 pers bakom dig. Såna jättelaggor ska viftas längst ner i klacken, vid mål, inmarsch och under 2-3 minuters perioder… INTE 20 minuter i sträck. Men ungtupparna som viftar verkar inte vara värst insatta i tifokulturen. Det skrämmer mig, med tanke på att de är de coming generation. Nej, jag e inte bitter.

 3. David skriver:

  Hel svart är grymt snyggt och jag önskar att AIK kunde spela i det varje match.. 🙂

  För övrigt så hördes norrmännen mer än vad NS gjorde sista 10-20 av matchen, riktigt dåligt lär jag säga..

  Bangura kan vara riktigt bra för AIK…. 🙂 Han har potential och vågar göra något…

  Vi vinner förövrigt på Lerkendal med 2-1 och går vidare… 😀

 4. Victor skriver:

  mer och större flaggor tack // italiensk läktar kultur <3

 5. Joakim Hall skriver:

  Pash: Ah, haha. Jag har ganska ny lur, har inte ditt nummer kvar. Men nu är jag med.

 6. Anonym skriver:

  K: Jodå, det stämmer. Jag gillar UN, hade jag varit 10-15 år yngre så hade de nog lockat med mig (fast då var jag jämt så full och odisciplinerad så det hade nog inte funkat ändå). Jag tänkte inte på några jätteflaggor, stod långt bort mot Västra, men vidhåller att flaggor alltid är ursäktade. Annars är det ju, som sagt, bara att flytta på sig lite.

 7. Joakim Hall skriver:

  ”Anonym” är jag, blev lite knas där.

 8. Anonym skriver:

  K

  Det är bara att söka dig mer mot kanten om det inte passar, för flaggorna kommer varken flytta på sig eller sluta viftas.

  Annars är du mer än välkommen att framföra din kritik nästa hemmamatch

 9. K skriver:

  Ingen ide att spela allan ”anonym”. Det UN inte verkar förstå är att om de ska viftas med jätteflaggor (läs; dom gulsvarta stora flaggorna) under en 20-30 minuters period så är det ta mig fan klart att folk får ha åsikter om det. Man ser ju ingenting av matchen när dessa är i luften konstant. Det är helt okej att veva flaggorna så länge det inte är en period längre än 5 minuter, vid inmarsch, mål etc… Jag störs inte av flaggorna eftersomjag inte står där men kan förstå folket som reagera. Ofta även äldre folk…. och glöm för all del inte bort att respektera de äldre.

  Jag är för en supporterkultur med flaggor, bengaler, bomber etc.

  Har man stora jävla flaggor ska dessa vara längst ner i klacken (eftersom det lutar) så att det inte skymmer sikten för en massa andra supporters. Man vill ju inte ha ett jävla gap bakom er! Jag trodde att ni som kallar er ultras visste om detta……

 10. M skriver:

  K

  Du som vet allt borde ha koll på att de stora svartgula flaggorna är Sol Invictus.

  Att vara ultras handlar snarare om att just ge ett verbalt och visuellt stöd hela jävla matchen, där flaggviftande är inkluderat, än att bry sig om att det skymmer sikten… Besöker man Råsunda frekvent bör man veta att det viftas med flaggor hos UN och SI och därför ställa sig någon annanstans om det nu är ett stort problem. Om man inte är en frekvent besökare ska man hålla sin käft stängd. Punkt slut.

 11. Oscar skriver:

  Och vad menas med de fixade Söder Bröders klotter ;)?

 12. Oscar skriver:

  Och vad menas med att de fixade klottret ;)?

 13. Joakim Hall skriver:

  Bilden togs innan matchen, enligt Davve (tror jag det var) i UN skulle man ta hand om det efter matchen…

 14. Oscar skriver:

  Haha,låter sådär…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.