Bye bye Bajen…

Hammarby är bara för roliga. Okej, det är inte deras fel att media kallar deras tidigare spelare för legendarer till höger och vänster, men jag tycker att det är jättekul. Och så fick Bajen springa ganska bra i lördags, och det ju också kul.

Jävlar vad man har skrattat åt Hammarby genom åren. Senast när Sebastian Eguren landade i AIK förstod man snabbt att uruguayanen, efter 1,5 år i klubben, var något av en levande legend på Söders höjder. Och Bajens firma KGB agerade som alla vet därefter.

Denna gång är det TV4:s Fotbollskanalen som är i farten. Eller vad sägs om rubriken ”TV: Kolla när Bajenlegendaren räddar Serbien”. Nu är det ju inte Serbien han räddade utan Ghana (rubriksättaren var nog duktigt bakis), men det är inte vad det här handlar om. Det handlar om hur jättekul det är att Richard Kingson kallas en legend. Han spelade elva (!) matcher då han var inlånad 2007, hahaha. Stor humor. Krävs fan inte mycket för att bli en legend i Hammarby.

* * *

Helgens snackisar på Gnagarforum? Dessa förbannade VM-tutor, Vuvuzelas. Jag har inte sett mycket av VM (som vanligt så beror det på att det inte är AIK) men tutorna är jag duktigt trött på ändå. Det är synd att något så töntigt inslag ska få så mycket spelrum på forum och i press. Den andra snackisen är ju att Firman Boys sopade banan med stackars KGB. Och man gjorde det ordentligt, och trots att Bajen vägrade vänta in alla gnagare.

Det här med huliganer är förstås ett känsligt ämne, det är jag väl medveten om. Ändå otippat få, tycker jag, som är politiskt korrekta och spyr galla över dem, men då har jag bara skummat igenom Gnagarforum. Tycka vad man vill om våld, men gör man upp om att ses i ett industriområde och kör rent so be it. Det är ju ingen som tvingat folk dit.

Jag anser att det var värre förr, då ”alla” var stökiga. AIK-supportrar kunde faktiskt slå ner en medelålders man i Göteborg för att han hade IFK-halsduk, och vice versa. Våldet i dag har gått från den stora massan till, i princip, ett fåtal individer som är ute efter likasinnade. Det kanske inte tycks rättfärdiga någon att slå ner en annan människa, men jag upplever att det blivit lugnare för en normal supporter. Dock har jag de senaste åren sett tendenser till en upptrappning av de regelrätta upploppen, då många supportrar rusar mot bortasektionen. Kanske har det varit så en längre tid, men jag har blundat för det? Jag vet inte.

Jag gillar inte våld, och jag brukar inte våld. Ändå är jag en av många som fascineras av just det här supporterrelaterade våldet. Det har funnits där så länge jag har gått på AIK:s matcher och lär finnas kvar minst lika länge till.

* * *

Det ser ut som om Georges Laraque, 33, inte kommer till AIK Hockey riktigt än. Dock glädjande att han, enligt Anders Gozzi, ansluter till oss när han är klar i NHL. Läs mer här.

* * *

Helgen…? Var på en riktig överklassfest i Kungliga Tennishallen i lördags och det var väl sådär. Drog in till city istället och mötte upp några polare. Att sitta på ett kontor och dra ladd är dock inte riktigt min melodi, tackade nej och drog hem istället. Det var bra, för jag hade ändå en ordentlig betongkeps då jag jobbade på en ungdomsfestival i Solna 16-01 på söndagen.

Träffade en del gnagare på plats, och en lirare från Youngsters kom fram och tackade för en bra blogg. Vi stod och surrade ett tag. Tyvärr blev det stökigt vid ett tillfälle under kvällen, det var mycket folk i rörelse och det var lite upploppsstämning (varav en lirare skrek ”AIK!” när det började hetta till). Efter alla år på AIK-matcher hade jag dock inga som helst problem att kasta mig rakt in i massan gång på gång och försöka lugna ner de mest hetsiga ungdomarna och dra bort folk.

* * *

Jag får väldigt ofta frågan om jag är huligan. Av de som är supportrar är det väl för hur jag klär mig och av de som inte är så insatta beror det kanske mer på att de tror att alla AIK:are är huliganer. Och nej, givetvis är jag inte någon huligan. Och i dag ser i princip varende finnig tonåring ut som en huligan, tack vare märkesfixeringen och den populära casualstilen.

Får ganska ofta också frågan om jag varit med i Firman och det har jag inte heller. Samtidigt är den biten lite invecklad, för runt 1994-97 eller så umgicks jag mycket med ett gäng grabbar. Jag har verkligen förträngt de här åren, men vi var på samlingar inför och efter derbyn och vi var ute på helgerna och festade och sökte bråk.

Jag har aldrig varit någon fighter eller ens särskilt tuff. Som ung sökte jag dock en identitet, en gemenskap. Jag var en nolla där jag växte upp ute i Norra Botkyrka, ingen lade direkt märke till mig. Jag upptäckte AIK och gick snart med i Black Army, sedan blev jag skinnskalle och då började det hända saker, plötsligt syntes jag (och fick ibland försvara mitt val med knytnävarna, men mest av allt blev jag nedslagen av ”nysvenskar”). På något sätt blev det den naturliga utvecklingen att dras till de här huliganerna, det gav mig ytterligare kickar och bekräftelse. Jag var en wannabe och när jag ser tillbaka på de åren, till stor del en pajas. Ändå, och trots det faktum att egentligen inte ens var särskilt tuff, tror jag att jag uppskattades av de grabbar jag umgicks med. Kanske för en massa knasiga saker som jag har ett minne av att jag stod för.

De här åren är alltså väldigt luddiga för mig, men det finns egentligen ganska mycket att berätta. Vissa grejer är redan avhandlade i ligistboken ”En av grabbarna”. Och så några roliga grejer. En sak som jag hade glömt, som AIK:s Jimmy Wallingstam påminde mig om förra året, var när jag och en annan lirare stått nakna mitt i natten vid typ St Eriksplan och dansat med en bandspelare som att det skulle ha varit världens naturligaste grej. Det var en del sjuka upptåg på 90-talet.

Om jag någon gång går till en psykolog som får upp de här grejerna man lyckas förtränga till ytan, så skulle det kunna bli en bok… Kanske ”Uppgång och fall med Joakim Hall”?

* * *

Alla har vi ett förflutet och de flesta har vi gjort något som vi ångrar. Jag skulle kunna babbla på i timmar om feltramp som jag ångrar, men det har ändå format mig och jag har klarat mig förhållandevis bra. Jag har förstått att en del trodde att det skulle gå utför för mig i övre tonåren, men jag kan inte klaga över hur mitt liv utvecklat sig.

* * *

…och så ett ”tack” till er som hittar hit via Google. Speciellt er som listat ut att jag ser sökorden och söker på ”joakim hall blog fisk i röven” och saker om min mamma. Gulligt.

* * *

Hur många kommer att skriva ”Det var sista gången jag läste din skittblogg” denna gång eftersom jag tar upp supportervåld? Jag får väl rekommendera Hemmets Veckotidning om ni inte vill läsa om sådant som trots allt existerar kring klubben vi alla älskar.

* * *
Karla har en resebyrå, det är fantastiskt och det hade jag totalt missat. Man sysslar bland annat med… kryssningar.

* * *

Jag vill poängtera att jag inte förespråkar våld, men tror heller inte på att problem försvinner genom att man stoppar huvudet i sanden. Våldet kommer alltid att finnas där, precis som i övriga samhället. Men jag personligen skulle be en ung kille att söka kickar på annat håll, än att gå exempelvis min väg. Men folk får ta sina egna beslut och gå sina egna vägar.

* * *

Oroväckande rapporter från Sveriges baksida, att arrangörer av olika slag ska betala för polisbevakningen. Kan bli en snuskigt dyr historia för exempelvis AIK. I skatte- och stolpfuskarbyn pratar man om 920 spänn per polis och påbörjad timme. Jösses.

Att de som arrangerar matcher drar in åskilliga pengar till exempelvis handlare i närområdet, betalar en massa skatter och ser till att det är lugnt inne på arenan, sitt eget arrangemang, borde räcka gott och väl. Vad folk gör utanför arenan är mer ett samhällsproblem än någonting annat. Samhället ska betala för polisinsatser, inte AIK eller andra klubbar.

* * *

Den första bilden, på Jani & co, har egentligen inte så mycket med dagens inlägg att göra. Tycker bara att den är lite skön. Bilden är från en dambandyfinal för en massa år sedan och luvan väckte ganska stor uppmärksamhet. Tack för att ni tog er tid.

* * *

joakim@rasundafc.se

Bye bye Bajen…

Hammarby är bara för roliga. Okej, det är inte deras fel att media kallar deras tidigare spelare för legendarer till höger och vänster, men jag tycker att det är jättekul. Och så fick Bajen springa ganska bra i lördags, och det ju också kul.

Jävlar vad man har skrattat åt Hammarby genom åren. Senast när Sebastian Eguren landade i AIK förstod man snabbt att uruguayanen, efter 1,5 år i klubben, var något av en levande legend på Söders höjder. Och Bajens firma KGB agerade som alla vet därefter.

Denna gång är det TV4:s Fotbollskanalen som är i farten. Eller vad sägs om rubriken ”TV: Kolla när Bajenlegendaren räddar Serbien”. Nu är det ju inte Serbien han räddade, men det är inte vad det här handlar om. Det handlar om hur jättekul det är att Richard Kingson kallas en legend. Han spelade elva (!) matcher då han var inlånad 2007, hahaha. Stor humor. Krävs fan inte mycket för att bli en legend i Hammarby.

* * *

Helgens snackisar på Gnagarforum? Dessa förbannade VM-tutor, Vuvuzelas. Jag har inte sett mycket av VM (som vanligt så beror det på att det inte är AIK) men tutorna är jag duktigt trött på ändå. Det är synd att något så töntigt inslag ska få så mycket spelrum på forum och i press. Den andra snackisen är ju att Firman Boys sopade banan med stackars KGB. Och man gjorde det ordentligt, och trots att Bajen vägrade vänta in alla gnagare.

Det här med huliganer är förstås ett känsligt ämne, det är jag väl medveten om. Ändå otippat få, tycker jag, som är politiskt korrekta och spyr galla på dem, men då har jag bara skummat igenom Gnagarforum. Tycka vad man vill om våld, men gör man upp om att ses i ett industriområde i Eskilstuna och kör rent so be it. Det är ju ingen som tvingat en dit.

Jag anser att det var värre förr, då ”alla” var stökiga. AIK-supportrar kunde faktiskt slå ner en medelålders man i Göteborg för att han hade IFK-halsduk, och vice versa. Våldet i dag har gått från den stora massan till, i princip, ett fåtal individer som är ute efter likasinnade. Det kanske inte tycks rättfärdiga någon att slå ner en annan människa, men jag upplever att det blivit lugnare för en normal supporter. Dock har jag de senaste åren sett tendenser till en upptrappning av de regelrätta upploppen, då många supportrar rusar mot bortasektionen. Kanske har det varit så en längre tid, men jag har blundat för det? Jag vet inte.

Jag gillar inte våld, och jag brukar inte våld. Ändå är jag en av många som fascineras av just det här supporterrelaterade våldet. Det har funnits där så länge jag har gått på AIK:s matcher och lär finnas kvar lika länge till.

* * *

Det ser ut som om Georges Laraque, 33, inte kommer till AIK Hockey riktigt än. Dock glädjande att han, enligt Anders Gozzi, ansluter till oss när han är klar i NHL. Läs mer här.

* * *

Helgen…? Var på en riktig överklassfest i Kungliga Tennishallen i lördags och det var väl sådär. Drog in till city istället och mötte upp några polare. Att sitta på ett kontor och dra ladd är dock inte riktigt min melodi, tackade nej och drog hem istället. Det var bra, för jag hade ändå en ordentlig betongkeps då jag jobbade på en ungdomsfestival i Solna 16-01 på söndagen.

Träffade en del gnagare på plats, och en lirare från Youngsters kom fram och tackade för en bra blogg. Vi stod och surrade ett tag. Tyvärr blev det stökigt vid ett tillfälle under kvällen, det var mycket folk i rörelse och det var lite upploppsstämning (varav en lirare skrek ”AIK!” när det började hetta till). Efter alla år på AIK-matcher hade jag dock inga som helst problem att kasta mig rakt in i massan gång på gång och försöka lugna ner de mest hetsiga ungdomarna och dra bort folk.

* * *

Jag får väldigt ofta frågan om jag är huligan. Av de som är supportrar är det väl för hur jag klär mig och av de som inte är så insatta beror det kanske mer på att de tror att alla AIK:are är huliganer. Och nej, givetvis är jag inte någon huligan.

Jag får ganska ofta också frågan om jag varit med i Firman och det har jag inte heller. Samtidigt är den biten lite invecklad, för runt 1994-97 eller så umgicks jag mycket med ett gäng grabbar. Jag har verkligen förträngt de här åren, men vi var på samlingar inför och efter derbyn och vi var ute på helgerna och sökte kickar.

Jag har aldrig varit någon fighter eller ens särskilt tuff eller våldsam. Som ung sökte jag dock en identitet, en gemenskap. Jag var en nolla där jag växte upp ute i Norra Botkyrka, ingen lade märke till mig. Jag upptäckte AIK och gick snart med i Black Army, sedan blev jag skinnskalle och då började det hända saker. På något sätt blev det den naturliga utvecklingen att dras till de här huliganerna, det gav mig ytterligare kickar och bekräftelse. Jag var en wannabe och när jag ser tillbaka på de åren, till stor del en pajas. Ändå, och trots det faktum att egentligen inte ens var särskilt tuff, tror jag att jag uppskattades av de grabbar jag umgicks med. Tror att jag gjorde en del knasiga grejer.

De här åren är alltså väldigt luddiga för mig, men det finns egentligen ganska mycket att berätta. Vissa grejer är redan avhandlade i ligistboken ”En av grabbarna”. Och så några roliga grejer. En sak som jag hade glömt, som AIK:s Jimmy Wallingstam påminde mig om förra året, var när jag och en annan lirare stått nakna vid typ St Eriksplan och dansat med en bandspelare som att det skulle ha varit världens naturligaste grej. Det var en del sjuka upptåg på 90-talet.

Om jag någon gång går till en psykolog som får upp de här grejerna man lyckas förtränga till ytan, så skulle det kunna bli en bok…

* * *

Alla har vi ett förflutet och de flesta har vi gjort något som vi ångrar. Jag skulle kunna babbla på i timmar om feltramp som jag ångrar, men det har ändå format mig och jag har klarat mig förhållandevis bra. Jag har förstått att en del trodde att det skulle gå utför för mig i övre tonåren, men jag kan inte klaga över hur mitt liv utvecklat sig.

* * *

…och så ett ”tack” till er som hittar hit via Google. Speciellt er som listat ut att jag ser sökorden och söker på ”joakim hall blog fisk i röven” och saker om min mamma. Gulligt.

* * *

Tack för att ni tog er tid.

* * *

Det här inlägget postades i Okategoriserad. Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Bye bye Bajen…

 1. skogen skriver:

  Karla Travel…hahaha

 2. nirre skriver:

  Gnesta, ej Eskilstuna.

 3. Joakim Hall skriver:

  Nirre: Trodde det var ett annat Gnesta, eftersom jag först hörde att det hände i E-tuna. Men okej, pallar inte att forska utan gjorde det rätta och tog bort ”Eskilstuna”. Tack för rättningen.

 4. bajare skriver:

  wow för en gång skull som vann firman och ni blir helt hybris, jag var dock inte där och jag har bara hört bajarnas sida, hörde dock att gnagarna sparkade på ansiktet på liggande bajare (typiskt aikare) vet inte om de inte lät alla gnagare komma, vet inte heller exact vilka bajare som var där, hörde dock att gnagarna hade många äldre medans det var 4-5 från tumba. tror inte bajarna hade fått spö om de hade hela tumbaligan, grattis att ni vann för en gång skull.

 5. Joakim Hall skriver:

  Jag är inte synonymt med Firman, det där med att du skriver ”ni” etcetera. Jag var givetvis inte heller där och det råder ingen hybris hos mig, utan jag har egentligen bara skrivit vad som hänt.

  Jag har fått det ganska bra redovisat när det gäller händelseförloppet. En ”tjuvstart” från Bajen hjälpte föga. I övrigt har jag inte heller någon aning om exakt vilka som var på plats, hur gamla de var, om de hade långt eller kort hår, om de bar svarta eller vita sneakers. Det var liga mot liga, det är väl det som är intressant i sammanhanget? Inte hur gamla folk var?

 6. Biksvågern skriver:

  Tjena Kexet!

  Måste som Djurgårdare tyvär erkänna att jag följer din blogg och tycker den är ganska rolig.
  Finns väl flera bidragande orsaker till den roande faktorn. Tex erat ( ajikås ) mäktiga inledning avallsvenskan men framförallt din sköna stil du skriver på..
  Sen är det alltid intressant att få inblick i ärkerivalen oxå!

  Förövrigt är du skyldig mig en 20lapp eftersom vi delat hål, dock var jag typ 8 år före dig!

  Fortsätt skriv och ha det bra!

  // buksvågern

 7. M skriver:

  Vilka är Youngsters?

 8. Joakim Hall skriver:

  Buksvågern: Hahaha… Jag får börja med att tacka för berömmet, är ju extra glädjande de få gånger en icke rättrogen kommer med någonting positivt. Buksvåger eller ej, haha. Ja, man kan nog se AIK:s inledning som… humor. Om man håller på ett annat lag.

  M: Undergrupp till Ultras Nord.

 9. A-I-K skriver:

  Albin måste vara stolt över sin far som förespråkar våld.

  Bra föräldrarskap.

 10. Joakim Hall skriver:

  A-I-K: Givetvis är det så. Jag brukar säga till honom att man inte får slåss, om inte motparten håller på DIF eller Bajen.

 11. Bagdad-Sanny skriver:

  Riktigt bra skrivet ”hallen”. Mötte många överlyckliga(samt överladdade) FB-grabbar på söder(!) i lördags. Kan villigt erkänna att jag bjöd på ett glas oxå… Känner igen mig i många saker.

 12. skogås skriver:

  Tycker det är stor skillnad på att berätta om vad som faktiskt sker, och på att förespråka våld..
  Fortsätt skriva som du gör Jocke.. Alla har vi våra lik i garderoben.. vissa mer, andra mindre, men att sopa det förflutna under mattan för att det kan sticka i andras ögon är väl att hymla om något! Varför ska vi smussla om vad som hände när vi var unga? Våga stå upp för att det är den tiden som har format oss till de(förhoppningsvis förståndigare) vuxna vi är idag! Man måste få lära sig av sina misstag och ingen föds ju fullärd, det är ju därför man inte anses myndig förrens vid 18…
  Nej, mycket bättre att våga stå för den man är och vad man gjort, DET är något vi borde lära barnen i dagens samhälle, och inte som vissa idag verkar anse att det ska vara tabu att tala om för ens barn att man själv har varit mänsklig och gjort misstag när man växte upp… Vad tjänar barnen mest på, att få höra av sina föräldrar att de har kämpat sig igenom barn/tonårstiden med samma tankar, känslor & svårigheter som deras egna söner och döttrar går igenom..och att de kan finnas där som stöd och dela med sig av sina erfarenheter.. eller en förälder som låtsas att allt är sååå himla bra och ger sken av att allt minsann är guld och gröna skogar bara man kämpar på lite, och sen att de agerar som strutsar inför barnen; har DOM gjort nått olämpligt i sin ungdom så gömmer dom det i sanden..
  Fortsätt vara en stolt stark förebild för ungdomarna Kexet!

 13. Joakim Hall skriver:

  Skogås, jag ställer mig upp och applåderar ditt inlägg. Jag har hamnat i en liknande sits för något år sedan, då jag var allt för öppen och personlig för att jag skulle kunna vara kvar på ett ställe där det hängde ungdomar. Nej, istället skulle man som du är inne på stoppa huvudet i sanden och låtsas som att problem inte finns. Ska poängtera att det å det grövsta är känslan jag fick, alltså till att jag blev omplacerad, men det kan ju ha berott på annat också. Jag berättar för många att jag varit skinnskalle och varit stökig i samband med AIK-matcher, men just att det är länge sen och att jag är en helt annan människa i dag.

 14. Krille skriver:

  Läste din blogg och kommentars fältet.

  Är visserligen DIF, men är snart ut exad lärare. Den bakgrund du har ser jag endast som en tillgång vid arbete med unga. Att folk , som skogås skriver, anser att världen skall skönmålas för de unga är tragiskt och beklagligt.

  F.Ö du har en läsvärd blogg. Trotts att den berör ”det andra laget”.

 15. Joakim Hall skriver:

  Krille: Tack för de uppmuntrande orden. När jag började läsa dina rader tänkte jag att nu kommer det en moralpredikan… 😉 Jag är ärlig, öppen och försöker att vara rättvis, det kommer man ofta ganska långt med.

 16. niickkee skriver:

  shena jocke det du svara på skogås om att du var omplacerad var det på Torpet eller ?
  du var spikat den skönaste typen på det där haket nu äre bara massa lallare där. var trevligt att se dig mot åff synd bara att ni vann 😉

 17. Joakim Hall skriver:

  Nicke: Haha… Ja, men precis. Min vikariat gick ju ut men som sagt, jag tror att jag fick gå för att jag inte passade in i gruppen. Det var synd, men nu jobbar jag ju med yngre barn och det är kul det med. Tack för de värmande orden.

 18. Bruno skriver:

  Hörru Hallen! Du gör nog bäst i att hålla dig till Fotboll i dina inlägg….Snacka inte om händelser och saker som inte har NÅGOT som helst med dig att göra….Du vet vad jag menar..

 19. Bruno skriver:

  Stone Island HAHAHa

 20. Bruno skriver:

  Å förresten när ja läser lite djupare i ditt pinsamma inlägg….Du skriver glatt om KGBs nederlag….Skulle du göra de framför en Bajengrabb?? bara en tanke..Rannsaka dig själv …OCH håll dig till fotboll i denna blogg..Något som iaf rör dig HALL

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.