Saleh: Jag vill hjälpa grabbarna

Medan det mesta har sett mörkt ut i AIK går det ruskigt bra för en av våra spelare, den till Syrianska utlånade Yussuf Saleh. Han lider med oss nu. – Utlåningen gäller säsongen ut, jävligt trist då jag helst av allt skulle vilja var på Karlberg och Råsunda och hjälpa grabbarna, säger han till 171 24 Solna.

Det går bra för kantlöparen Yussuf Saleh i Syrianska FC som just nu ligger tvåa i Superettan. Jag har sprungit på honom på framför allt Karlberg i ett par års tid och utan att ljuga kan jag säga att han är en av mina personliga favoriter, och då framför allt sett till just personligheten. Han är en mycket varm och trevlig lirare.

Jag blev lite nyfiken på hur han själv ser på sin tid i Syrianska men även framtiden i AIK, som han har kontrakt med även 2011. Han har onekligen fått en nytändning i den näst högsta serien.

– Jo det går skitbra. Jag var skadad de tre första omgångarna men nu är jag frisk och har spelat de senaste tre matcherna från start och blivit bäst på plan i två av dem, berättar Yussuf för bloggen.

– Jag var med i veckans elva i Aftonbladet förra omgången men du kanske är som oss spelare och ”läser inte tidningar” eller så kanske du bara missade det, haha. Jag vill komma tillbaka och få en ny chans och framförallt ta den, det är vad jag äter, sover och tränar för varje dag! Hur går bloggandet?

Tackar, bloggandet går bra… Att komma tillbaka nu och lyfta ett AIK i kris, ja kris den senaste vinsten mot Åtvidaberg till trots, är dock inte aktuellt för den Råsunda IS-fostrade 26-åringen.

– Utlåningen gäller till oktober, alltså säsongen ut. Jävligt trist då jag helst av allt skulle vilja var på Karlberg och Råsunda och hjälpa grabbarna! Men det e inte så mycket att göra åt, bara gnugga och komma tillbaka starkare.

Han berättar att man tränar ännu hårdare i Syrianska, att det är mer fokus på taktik och att träningen är mer matchanpassad i allsvenskan. Han är född i Solna, bor kvar i samma hus som några av AIK-spelarna och pratar gärna om just AIK.

– I framtiden hoppas jag först och främst som AIK:are att vi tar oss ur den här skiten och vänder trenden, jag tror faktiskt att sommaruppehållet blir nyttigt. Sen som AIK-spelare hoppas jag att jag gör ett så bra jobb som möjligt hos Syrianska och kommer tillbaka starkare för att kunna bidra till framgång. Jag trivs jättebra i Syrianska och likt AIK är det familjärt, men stämningen och kemin vi har på Karlberg, i omklädningsrummen, på resor och så vidare går inte att övervinna eller jämföra med andra klubbar tror jag!

Vad är den stora skillnaden mellan klubbarna?

– Syrianska är likt AIK en klubb med mycket hjärta, passion och mycket folk runt omkring som stöttar, folk kommer ner till träning och stöttar till och med, det trodde jag bara hände i allsvenska toppklubbar. Så jag tror den största skillnaden mellan att spela i AIK och i Syrianska förutom det självklara att allt är mer uppmärksammat och större i AIK, så är det nog att i AIK är det kanske mer taktiskt medan det i Syrianska kanske är mer ut och köra. Men jag tror att trots att Syrianska bara är inne på sitt andra år i superettan så är de på uppgång och har redan nu fina förutsättningar i form av arena, bra gym och så.

– Sen i AIK kan man alltid få hjälp med i stort sett vad som helst från att ta en hepatit b-spruta till att ta lektioner i spanska. Men det är nog för att klubben är så stor och att det är så mycket folk som jobbar runt omkring. Jag tror att Syrianska är en väldigt bra klubb för mig att bli utlånad till för dom har som AIK en krävande publik och vill spela, inte bara sparka fotboll.

Yussuf fick chanser i AIK utan att riktigt ta dem. Han fick utstå en hel del kritik från AIK-fans som inte var nöjda med vad han presterade på planen.

– Jag ser på det såhär, 2008 när jag kom och spelade under Rikard Norling så fick jag min chans och jag tyckte jag tog den sen fick Rikard lämna, Micke Stahre kom och jag gjorde bra ifrån mig även på försäsongen 2009 men ändå så prioriterade Micke andra spelare på min plats, och att veta att en tränare inte tror på en och få hoppa in mot slutet i matcher och förväntas göra hattrick är inte så lätt. Men jag har både Rikard och Micke att tacka för mycket som jag lärt mig under min tid i AIK och hoppas kunna använda det i AIK-sammanhang i framtiden. Kritik får man alltid, om man inte heter Ivan Obolo kanske, det är självklart något man ska ta till sig och använda för att vilja motbevisa men inte så man ligger sömnlös om natten.

Efter samtalet har Syrianska spelat en ny match, man slog FC Trollhättan med 3-0 hemma. Yussuf Saleh spelade fram till 1-0 och satte själv 3-0. Så jag kontaktade honom igen, bland annat för att gratulera och höra om han blev matchens lirare ännu en gång.

– Tack. Nää det var nog på f*tthåret att jag blev det, men Besim Kunic gjorde två mål och assisterade mig så det var nog rättvist att han fick det.

Från officiellt håll fick dock Peter Ijeh assisten vid 3-0, den rutinerade anfallaren spelade även fram till 2-0. Noterar också att bara 1062 åskådare hittade till Södertälje Fotbollsarena i kebabstaden denna gång.

– Publiken svek lite i dag, det var tydligen sämsta publiksiffran på två  år men dom kanske laddar upp inför nästa hemma match som är derbyt mot Assyriska.

Hur är stämningen mellan Syrianska och Assyriska?

– Rivaliteten är nog inte lika stor bland spelare som bland supportrar, de talar ju samma språk så vissa spelare känner v
arann väl och kanske till och med är vänner, men bland supportrar är den större, mycket större. Ett exempel är att på vår senaste match när speakern sa att Degerfors gjort mål på Assyriska så jublade publiken nästan högre än när vi gjorde mål, haha.

Ber härmed på att tacka Yussuf Saleh för hans öppenhjärtiga svar och för att han verkligen tog sig tid (fast hey, hur upptagna kan fotbollsspelare egentligen vara? Haha…). Fast det handlar inte om tid, utan att just vilja ställa upp. Stort av dig!

* * *

Tänkte gå på måndagens träning på Karlberg, men det ser också ut som att jag måste åka till Stockholms Fotbollförbund. Några av spelarna i supporterlaget Råsunda FC sägs sakna licenser från en match, men det stämmer inte. Jag har däremot möjligtvis missat att registrera dem i Fogis, en databas med spelare i alla klubbar.

Det vore själva fan om föreningen, som jag lagt ner många hundratals ideella timmar på sedan 2005, straffas för en miss i ”pappersexercisen”. Jag hoppas kunna lösa det på bästa sätt, det är synd om grabbarna ska drabbas efter allt vårt slit och allt positivt som vi ändå stått för sedan starten.

Andra klubbar som Gais, Malmö FF och IFK Göteborg, som bevisligen myglat, klarar sig i allsvenskan. Det här är division 7 vi snackar om, och utan uppsåt.

* * *

Yussuf Saleh sa även att jag lugnt kunde kalla mig själv för gnagare när jag berättade att jag hellre ser en AIK-träning än en Champions League-final på tv. Vad jag gjorde när lördagens final gick på tv? Jag satt och skrev mitt förra inlägg. Ni kan kalla mig ointresserad av fotboll, men knappast av AIK.

* * *

Noterar i Expressen att Lee Baxter får chansen mot Öster i cupen på tisdagen efter Tomi Maanojas hjärnskakning. Spännande… Ser också att Ivan Turina förhoppningsvis blir klar i dagarna.

Lee får mycket skit på Gnällforum just nu, men jag tror på honom.

* * *

Missa inte min monsterpizza, bild nummer 15.

* * *

Tack för att ni tog er tid.

* * *

Tillägg: Kolla vädret, solen är tillbaka! Nu blir det Karlberg i dag, måste hålla brännan vid liv…

* * *

Nytt tillägg: Nu blir jag fan förbannad. Sluta gnäll på Lee Baxter era nollor, ge honom chansen först. Jag minns ingen som gnällde när han ”bara” var tredjemålvakt. Är man tredjemålvakt är det klart att man får vara beredd att spela om laget drabbas av skador.

Psst. Du är alltid välkommen till Råsunda FC sen, men det vet du ju redan…

* * *

Grattis för övrigt till AIK:s damer som slog det forna storlaget Umeå IK på bortaplan i helgen. Starkt jobbat.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.