Hundkuk och träningsrapport

Rubriken refererar till det första ord på svenska som Jos Hooiveld, enligt uppgift, lärde sig. Och med ”träningsrapport” åsyftas en rapport från Karlberg i dag, som blev lite längre än vad jag hade tänkt. Man hör ju en del när man är där.

Jag har skrivit det förr, men det blev en intressant dag på Karlberg. Ramlade in vid 10-rycket och tog rygg på trevlige Kevin Walker (”du skriver en blogg va?” sa han efter en stund). Av honom, och senare av andra, fick jag höra att Bojan Djordjic hade problem med baksida lår och inte kommer att spela i cupmatchen mot Öster på tisdagen.

Pratade sedan en hel del med marknadschefen Johan Cederbrant och biljettansvarige Tony Aronsson. Cederbrant är alltid trevlig (och jag som marknadschef för Råsunda FC kommer ofta in på vår förening, men det är egentligen dumt att jämföra de två, haha), han är öppen och berättar alltid mycket hur man jobbar med sponsorer och så. Han skulle snart få en välbehövlig semester. Aronsson beklagade sig lite över Champions League-lottningen, att man inte vet när man får hemmamatch, då han får en del att göra med biljetter, och att han hade lite svårt att planera sin semester.

AIK Media fanns representerade i form av ”Cee” och ”Sparven” (den förstnämnde gav bakläxa till den senare när jag påpekade att det varit dålig uppdatering). Lite längre bort stod Stefan Söderberg (bild 25), aka ”Mannen med hatten” aka ”Sir Väs” för oss som varit med ett tag. Han är en glad pensionär numera, efter att ha jobbat som bland annat sportchef i AIK under sina 13 år i klubben. Han togs dessutom in som konsult sedan AIK ramlat ner i Superettan.

Har givetvis stor respekt för ”Hatten”, men kunde inte låta bli att gå fram och byta några ord med honom. Han är trevlig, 66-åringen. Ser pigg och fräsch ut och pratar på som fan. Förklarade att det är få förunnat att ha fått vara med om det han fått vara med om i AIK, som SM-gulden, cuptitlarna och Champions League-äventyret 1999.

Jag fick också höra att Djordic ska spela i mitten (pratade något om att han inte kommer förbi sin gubbe på kanterna) och att han tyckte att Dulee Johnson såg lite otränad ut. Det tyckte inte jag, men ”Hatten” vet vad han pratar om. Han berättade också att klubbar kan ringa än i dag för att fråga om spelare som han haft, hur de fungerar socialt och så. Han är skön, ”Hatten”. En legend i AIK-sammanhang, i alla fall för mig och troligtvis en hel del andra.

Just Dulee Johnson tog det lugnt i dag. Han kom fram till ”Hatten” och pratade något om problem med magen och han såg inte ut att vara redo att spela mot Öster. I mina ögon spelar Daniel Tjernström och Kevin Walker på mitten i morgon. Kan också tänka mig att Martin Mutumba och Viktor Lundberg (han är bra just nu) får chansen.

Träningen? Nej, ni får ingen rapport från den. Skulle vara att en mittback, född 1993, vid namn Philip Gustavsson (bild 34) från AIK:s juniorer var med från träningen. Pratade med ett par av hans polare och tydligen har han tidigare tillhört Enskede IK och Boo FF.

En som jag dock hade ett öga på var, förstås, den 33-årige målvaktstränaren Lee Baxter som kommer att stå mellan stolparna i morgon. Som backup har vi den 16-årige junioren Simon Lundgren. Lee gjorde ett par räddningar, men släppte det mesta förbi sig. Jag lindar inte a
lltid in saker så jag sa till honom som det var efteråt, att han fick höja sin räddningsprocent till morgondagens match.

Jag och Lee pratade lite som hastigast, framför allt tog jag upp den kritik som han fått utstå på Gnagarforum. Men vad ska AIK göra? Med alla skador, nu senast på Tomi Maanoja, så har vi inget val. Lee lät lite förbryllad över kritiken och undrade vart den kom ifrån, men jag vet att han har starkt psyke och fixar det. Det sa jag till honom också och önskade honom lycka till innan han drog in till klubbhuset för lite lunch (inte heller denna gång frågade någon om jag ville ha käk, haha).

Och där uppdaterade han sin status på Facebook: So… The Gloves are getting put back on then! Ok lets roll our sleeves up and do the job boys!

* * *

Sprang på Nicklas Bergh och Kenny Stamatopoulos efter träningen, de hade varit ute och sprungit och Nicklas var väldigt möt och skyllde på uppförsbackarna. Han är en glad skit Nicklas, vi pratade om ditten och datten och jag fick reda på att stämningen var bra, trots årets motgångar. Ändå kunde jag inte låta bli att ta upp det faktum att Jos Hooiveld måste ha betytt massor, han är en riktig glädjespridare även om han också har allvarliga sidor.

– Ja, det första ordet som han lärde sig på svenska var ”hundkuk”. Då gick han runt och upprepade det, haha. Jag vet inte om han visste vad det betydde, skrattade Nicklas.

Som kuriosa var det ett tillfälle som Nicklas fått en ny lur och inte hade holländarens telefonnummer. Då skickade Jos ett SMS med en förfrågan om någon hade några biljetter över, och Nicklas svarade nej ovetandes om vem som frågat. Svaret från Jos? Hundkuk.

* * *

Snart har grabbarna lite ledighet, från onsdag och 1,5 vecka framåt. Ja, till måndagen om två veckor i dag. Jag fick också reda på att de efter det kommer att åka iväg på ett läger i Tjeckien, som jag uppfattade saken.

* * *

Precis när jag var på väg att lämna Karlberg kom Admir Catovic infarandes. Han stannade till med bilen och vi surrade lite. Jag fick höra att han gjorde matchens enda mål när Väsby besegrade Brage i lördags och han var på plats för att prata AIK-framtid på Karlberg. Gissningsvis med Björn Wesström.

* * *

Noterade att Clecio fortfarande var kvar och i träning. Tydligen ska han ha haft ett möte med Wesström under gårdagen, mer vet jag inte. Men när jag stod i AIK-shopen dök just Clecio upp tillsammans med Antonio Flavio. Om jag förstod det rätt köpte Flavio fem matchtröjor (och skulle ha sitt namn tryckt på ryggen) och Clecio köpte fyra, plus två barnkit. Jag tolkar det som att Clecio är på väg hem.

Jag försökte att prata med dem, men det var inte så lätt. Jag kan ju varken spanska eller portugisiska. Men de var glada och trevliga och ställde upp på bild (ja, bild ett).

* * *
Även Per Karlsson är borta, vilket borde göra att vi får se Christoffer Eriksson, Nisse Johansson, Niklas Backman och Kenny Pavey i backlinjen i morgon. Men det är vad jag tror, och är inte ens baserat på dagens träning.

* * *

Jag vet inte vad jag gjort, men det är många som addar mig som vän på Facebook nu. Och det är ju trevligt.

* * *

Var på Stockholms Fotbollförbund i dag för att försöka att prata bort fem ickelicensierade spelade från en match med Råsunda FC nyligen. Tyckte killen var trevlig, sedan såg jag tre DIF-löpsedlar på väggen bakom mig och fick ur mig ett ”aj då, du är gårdare”. Han flinade gott åt det och påpekade att det inte skulle påverka en eventuell bestraffning.

* * *

För övrigt tycker jag att någon kan komma hem och dammsuga hos mig, jag har jävligt dåligt med tid.

* * *

Min intervju med trevlige Yussuf Saleh avslutades inte riktigt. Jag hade ett par sista frågor som inte hann få svaren på innan jag publicerade texten (tålamod har aldrig varit min starka sida). Mina sista frågor handlade om vilka han hänger med från AIK och vad han gör på fritiden.

– Vi är många som hänger med varandra, framför allt om det handlar om att gå ut och käka eller kolla på någon match hos någon eller så. Miran, Bojan, Kenny och sen talar Walid och jag samma hemspråk och våra föräldrar känner varandra bra, och så Martin Mutumba. Honom har jag varit vän med sedan grundskolan. Men det är lite som jag var inne på tidigare med det familjära, om vi ska gå och äta efter en träning till exempel då går man nästan aldrig samma grupp två dagar i rad, man går helt enkelt med de som blir klara samtidigt som en själv det kvittar vem eller vilka det är, det finns inga grupperingar så ena dagen äter man kanske med Viktor, Admir och Walid och nästa med Nisse, Kenny, Lee och så vidare.

– När man inte tränar eller spelar borde man nog göra mer än vad man gör, man har ganska mycket tid över men jag tror fotbollspelare är lite lata. Därför är det nog bra för dom med familj för dom kan spendera mycket tid med barnen. Personligen har jag inga barn men jag har en stor familj med många syskon och många syskonbarn som jag hänger med ganska ofta.

Yussuf avslutar med att tacka för visat intresse och jag får på nytt passa på att tacka honom för att han ställde upp och önska honom lycka till. Intervjun med honom hittar ni i mitt förra inlägg.

* * *

Just det, bytte några ord med scoutingansvarige (eller vad hans titel nu är) Jens Andersson. En trevlig lirare skulle det visa sig. Främst var jag intresserad av varför han satt och pratade med tre stora afrikaner samt en europeisk man utanför klubbstugan när jag kom.

Tydligen hade de någon fotbollsakademi i typ Nigeria och ville ”sälja in sig” så de hade fått en halvtimme av hans tid för att berätta om sig själva. Just i dagsläget är det dock ingen spelare eller så som är aktuell därifrån fick jag höra.

* * *

Nu börjar det ännu en gång bli långt det här. Ja, det höll på att sluta här, men så hade de ju lite nyheter inne i AIK-shopen. Bland annat två jackor jag inte sett, sedan en exklusiv golfjacka (bild 41) från ett samarbete med Lyle & Scott. Den hade man inte fått in något pris på.

Den var i alla fall svart, hade ”1891” på brösten, deras välkända fågel på vänster ärm och texten ”Lyle & Scott” i nacken.

* * *

Av Jens Andersson fick jag också höra att man fortfarande diskuterade keepern Ivan Turina, något som framgått i media. Jag har förstått att man vill ha den landslagsmeriterade kroaten, och jag förstår dem. Dock så saknade han inte alternativ fick jag höra. Så nu håller vi tummarna, killar och tjejer…

* * *

Från och med i morgon (som för övrigt är min födelsedag, tackar så mycket) kan man köpa halvårskort till AIK:s matcher. Tydligen sålde man inte så värst många av dem i fjol (första året), några tiotals höstsäsongskort blev det. Men det är ett bra sätt att knyta upp folk så att de får erbjudande till nästa säsong.

Sett till hur det sett i år är man väl inte allt för hoppfull inför försäljningen, men kom ihåg att det är nu laget behöver stödet som mest!

* * *

Fotbollskanalen skriver att man kan se matchen mot Öster hos dem, i samarbete med Csports. Det framgår i nuläget inte om det kostar pengar eller om de kör en kampanj.

* * *

Och där kom truppen till morgondagens match… Bekräftat då att Dulee är sjuk.

* * *

Tänkte fråga Jens Andersson hur det ser ut med att låna spelare till Råsunda FC, men valde att vänta lite. Lär ju springa på honom fler gånger.

* * *

Jag är i sjukt stort behov av en bättre kamera, för att kunna göra ett bättre jobb. Finns det möjlighet att få någon form av sponsring på det så nås jag på adressen nedan.

Och ni är många som undrar hur många det är som läser bloggen. När den gick som allra bäst i fjol (då även laget gick som bäst) så hade jag uppemot 8000 unika besökare i veckan. Nu vet jag inte, det är lite lägre men går stadigt uppåt.

Dock så är jag en bit efter Blackbeat som enligt uppgift har 3000-5000 unika besökare per dag, om jag inte hörde helt galet. Det är bra jobbat!

* * *

Som signaturen Gecko skriver på Gnagarforum: Det blir ganska lätt att ta ut laget imorgon iallafall. Alla som är med i truppen och är över 15 år får spela.

* * *

Tack för att ni tog er tid, nu lägger jag ner. Pallade ni att läsa hela skiten?

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.