Inför Helsingborg – AIK

Björn Wesström prövas ordentligt på torsdagen då AIK möter serieledande Helsingborgs IF på bortaplan. Mycket tyder på att Sebastian Eguren, som inte alls övertygat, petas.

Den tänkta startelvan har redan läckt, både i Aftonbladet och i Expressen. Den baserade reportrarna på onsdagens träning (som jag inte fattar varför jag ratade) då nye tränaren Björn Wesström körde elva mot elva. Den förmodade startelvan, utan Sebastian Eguren, om inget oförutsett händer:

Tomi Maanoja – Kenny Pavey, Per Karlsson, Niklas Backman, Nisse Johansson – Bojan Djordjic, Dulee Johnson, Daniel Tjernström, Martin Mutumba – Pontus Engblom, Miran Burgic.

Publiken skrek ”Skicka hem, Eguren” vid senaste hemmamatchen och jag trodde faktiskt att Wesström skulle peta honom till i kväll. Bojan Djordjic har också varit dålig men får spela kvar, kanske såg vi en liten ljusning senast. Och så vet jag inte riktigt vad alternativet skulle vara annars när vi är skadedrabbade och där Gabriel Özkan gjorde ett väldigt blekt inhopp senast.

HIF leder alltså serien och har ett bra försprång till nordtyskarna Malmö FF (fem pinnar) och klubben tror på över 10 000 åskådare i kväll varav 400-500 AIK:are.

Skåningarna vann senast med 1-0 borta mot nykomlingen Mjällby AIF men ”tyvärr” fick man mittbacken Joel Ekstrand utvisad och därmed avstängd i kväll. Samtidigt är lagkaptenen Marcus Lantz tillbaka och där får hjälten Daniel Tjernström något att bita i. In och kriga, Tjerna!

– Det är svårt att svara på vad tränarbytet betyder för laget, men att det är oroligt i klubben har man förstått. Däremot tror jag att det är en bra ersättare eftersom han varit i klubben länge. Det är en fördel för dem att de slipper en totalförändring, säger HIF:s tränare Conny Karlsson på klubbens hemsida.

– Spelmässigt vet vi att AIK är ett bra lag och att de är starka på mittfältet med bra passningsspelare. Vi måste se till så att de inte får utrymme.

HIF har en skadefri trupp och med de förutsättningarna har följande trupp nominerats:

Målvakter: 1. Oscar Berglund, 30. Pär Hansson.

Försvarare: 5. Hannu Patronen, 14. Erik Edman, 15. Markus Holgersson,  23. Erik Wahlstedt , 24. Marcus Nilsson, 29. Fredrik Liverstam.

Mittfältare: 6. May Mahlangu, 7. Mattias Lindström, 8. Ardian Gashi, 10. Marcus Lantz, 16. René Makondele, 21. Christoffer Andersson, 27. Johan Eiswohld.

Anfallare: 9. Erik Sundin, 18. Rachid Bouaouzan, 19. Rasmus Jönsson.

HIF har en grym defensiv och har bara släppt in två mål på åtta matcher, och då är den ena fullträffen en straff. Sett till de åtta matcherna har de inte haft överdrivet bollinnehav i någon av dem och heller inte öst in mål, men så var det ju det här med defensiven… På åtta matcher har det blivit fem uddamålssegrar.

AIK:s trupp består av: 2 Niklas Backman, 3 Per Karlsson, 4 Nils-Eric Johansson, 7 Bojan Djordjic, 8 Daniel Tjernström, 9 Miran Burgic, 10 Martin Kayongo-Mutumba, 11 Antônio Flávio, 12 Tomi Maanoja, 14 Kenny Pavey, 16 Martin Lorentzson, 20 Clecio, 26 Pontus Engblom, 28 Viktor Lundberg, 29 Gabriel Özkan, 30 Dulee Johnson, 33 Sebastián Eguren och 76 Lee Baxter.

Värt att nota är att FIFA fått tummen ur arslet vilket innebär att AIK fått nye anfallaren Clecio spelklar. Jag vet inte… Det är efter vad jag sett och hört ingen superspelare vi haft på träningarna på sistone. Ska ändå bli intressant att se om han gör något inhopp.

Jag tror att det kliar lite i fingrarna på Wesström att skicka in sin senaste värvning om, säg, AIK ligger under med uddamålet med kvarten kvar.

* * *

Yes! AIK Hockey går från klarhet till klarhet, och varje dag nås man av nya uppgifter kring klara spelare. Denna gång handlar det om poängmaskinen Richard Gynge som förlänger. Bra jobbat!

* * *

Det är torsdag och andra dagen i rad som jag är helt ledig, förutom lite artiklar jag skrivit för Nyheter24. Ja, så bloggen förstås. Riktigt smutt, jag vet inte riktigt vad jag ska göra hela dagarna men i natt hade jag i alla fall trevligt sällskap.

Kvällens match ska jag och polarna se på O’Learys i Gamla Stan, ett ställe som jag hängde på en del förra säsongen. Det har varit trevlig personal och bra drag. Nu kanske inte O’Learys-restaurangerna skiljer sig så värst mycket från varandra, men den ligger i en skön miljö och dessutom centralt.

* * *

AIK-supportrar kan vara landets gnälligaste. Jag undrar hur lång tid det kommer att ta innan några kräver Wesströms avgång vid en eventuell förlust i kväll?

* * *

Någon som kan rumänska? Det finns en artikel i rumänsk media från onsdagen där Rikard Franzén nämns.

* * *

För övrigt får jag passa på att tacka er som jag springer på som berömmer bloggen, eller kommer med ris. Jag har aldrig påstått att det är den bästa AIK-bloggen (jag brukar till och med såga den och då menar jag det), men jag får nog ändå säga att den är unik.

Till skillnad från flera andra bloggar har jag varit med mycket längre och har en ”större” bakgrund som supporter. Om jag bara kunde se till att börja gå mer på träningar igen så kan det nog bli väldigt bra det här.

Jag saknar dock träningstiderna på hemsidan, det hade underlättat. Tror att de kommer upp efter sommaruppehållet, då Eguren lämnat skutan.

* * *

Och DÄR fick Charlee Mian upp en bild på Facebook från samlingen på Karlberg. Ser ut att vara ett gäng glada lirare (bild åtta).

Samtidigt skriver han i sin status att han är på bänken i kväll. Ja, det är ju inte utan att man blir aningens avundsjuk.

Humm… På bilden är Kevin Walker med, en lirare som Björn Wesström hyllade efter en träning i veckan. Men han är inte med i truppen enligt AIK:s hemsida.

* * *

På söndag är det derby, AIK tar emot Djurgården. Köp biljett och bidra till hetsen! Jag drar dit med lillkrabban, precis som jag meddelat tidigare.

Frågan är bara hur många vi blir, med tanke på båda klubbarnas publiktapp. I måndags, under mötet på Restaurang Råsunda, berättade vd:n
An
nela Yderberg
hur AIK började att tappa publik redan i höstas, trots att vi var på väg mot guldet. Det här med att tappa publik är inget nytt för 2LAX10.

Vart fan är vi på väg egentligen? Spela på Swedbank Arena med plats för 50 000 åskådare? Jo tjenare…

* * *

AIK och den lovande 18-årige mittfältaren Niklas Maripuu är överens om en förlängning av det nuvarande kontraktet till att gälla till och med 2012-11-30. Maripuu spelar med Väsby.

Han är en skön lirare, har träffat honom några gånger då han känner min polare Christoffer Svanemar, AIK-supporter och tillhörande AIK:s innebandylag (och aktuell för supporterlaget Råsunda FC till sommaren).

* * *

Läser Aftonbladet i dag, det står att Micke Stahre får över 200 000 kronor i månaden för att träna grekiska Panionios – netto. Klart att han ska ta chansen.

Som jag pratade med någon om, hur många tränare får chansen utanför Skandinavien? Vi har typ Sven-Göran Eriksson. Men sen…?

* * *

Tack för att ni tog er tid.

* * *

joakim@rasundafc.se

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.